Recente berichten

#1
KM / Re: De marine van morgen
Last post by Benji87 - Vandaag om 17:35
Citaat van: Harald op 06/09/2024 | 13:32 uuriets als een LM RQ-170 Sentinel of zo ? maar deze zal vast nog niet verkocht/exporteert worden.

https://www.twz.com/rq-170-sentinel-stealth-drones-may-have-flown-sorties-off-crimea

of iets als Unmanned Long-endurance Tactical Reconnaissance Aircraft (ULTRA)

https://www.twz.com/news-features/air-forces-ultra-long-endurance-glider-like-drone-is-now-operating-in-the-middle-east

Hier neig ik ook wel een beetje naar
#2
KM / Re: De marine van morgen
Last post by Ace1 - Vandaag om 16:51
Citaat van: Harald op Vandaag om 16:12unmanned combat air vehicle (UCAV) voor NL of juist door NL ? zou NL dit zelf kunnen ontwikkelen op korte termijn ?

Zoiets wat de Turken hebben ontwikkeld, een ANKA 3, zou voor ISR gebruikt kunnen worden maar ook als een soort wingman van de F35

https://www.dailymotion.com/video/x95c8zk


Alleen westers defensie materiaal kopen, ik vertrouw Erdogan niet.



#3
KM / Re: De marine van morgen
Last post by Harald - Vandaag om 16:12
unmanned combat air vehicle (UCAV) voor NL of juist door NL ? zou NL dit zelf kunnen ontwikkelen op korte termijn ?

Zoiets wat de Turken hebben ontwikkeld, een ANKA 3, zou voor ISR gebruikt kunnen worden maar ook als een soort wingman van de F35

https://www.dailymotion.com/video/x95c8zk

#4
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 09:56Je grijpt een voorbeeld aan dat niet geschikt is en je begrijpt niet wat ik bedoel. ;)

We staan voor een nieuwe tijd met dingen die er toen de F35 en F15 ontwikkeld werden nog niet bestonden; AI, en een conventionele oorlog waarin de ontwikkeling van wapensystemen kunnen worden getest en beproefd.

Het is niet de drone die hem alleen bedreigd door vervanging, maar ook door uitschakeling. De menselijke factor in wapensystemen gaat het de das om doen. Een F-35 verliezen is straks veel te duur,.

Militaire relevantie zal er door worden beperkt en de ontwikkeling gaat veel sneller dan pre 2022.

15 jaar in 2022 op dat gebied is 100 jaar na 2022. Er gebeurt nu zo enorm veel daar. Er mag ook alles.

Indien je als krijgsmacht in een hoog intensiteits slag 30 tot 50%% van je luchtmacht verliest, en dat is de prognose van de 1e dagen strijd kun je dat niet vervangen. Veel te complex en te duur, met name door het life support systeem van het toestel. Dit zal het tipping point zijn om de piloot te wippen.

Ik volg je beredenering en ik snap ook wel waar je naartoe wilt. Vooropgesteld dat geen van beide van ons natuurlijk een glazen bol heeft die de ontwikkelingen op het gebied van oorlogsvoering kan voorspellen  ;)

Ik ben er echter nog niet van overtuigd dat er een drone is of wordt ontwikkeld die de taken van de F35, of elk ander gevechtsvliegtuig, volledig kan overnemen. Daar zijn een aantal technische vraagstukken die daar voor moeten worden opgelost.

Situational awareness is daar een van. Een piloot is in staat om een beter beeld te schetsen van wat er op het slagveld gebeurd dan dat een drone is. Zowel in de lucht als op de grond. In dogfights is het vermogen om 360 graden om je heen te kijken cruciaal. In CAS rollen is het vermogen om met meerdere data stromen tot een ethisch verantwoorde oplossing te komen net zo cruciaal. niet alleen AI maar ook het vermogen om in een 3D omgeving tot een beslissing te komen, dienen dan nog flinke stappen te zetten.

Ten tweede zie ik drones momenteel op technisch vlak nog achterliggen op jets. De meeste vliegtuigen zijn momenteel in staat om drones er simpelweg uit te vliegen op snelheid, bereik of zelfs hun dienstplafond. Airframes van drones in ontwikkeling zijn nog te klein om de competitie aan te gaan met een volwaardige jet.

Gezien de ontwikkelingen die nu plaatsvinden in het FA-xx, NGAD en het B21 raider programma is het waarschijnlijker dat er over 15-20 jaar meer sprake is van een hybride vorm waarin de bemande jets naast drones opereren dan een vorm waarin een van beidde is afgeschreven. Zelfs de KLU zie ik wel zo'n kant op gaan. Het zou een goedkopere oplossing zijn om je slagkracht te vergroten dan constant nieuwe toestellen erbij te kopen.

En dan is er nog ondersteunende personeel. onbemand of niet, die blijven natuurlijk ook altijd bestaan.
#5
Zuid-Amerika / Re: Spanningen in Venezuela
Last post by Huzaar1 - Vandaag om 14:29
Ziek land, komt niet in opstand. Hoeveel moet er nog gebeuren?
#6
Zuid-Amerika / Re: Spanningen in Venezuela
Last post by Parera - Vandaag om 12:40
Venezolaanse oppositieleider kreeg onderdak in Nederlandse ambassade

De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González heeft ruim een maand in het geheim onderdak gekregen in de Nederlandse ambassade in Caracas. Minister Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat González daar zelf om had gevraagd.

De oppositieleider was sinds de presidentsverkiezingen van eind juli niet meer in het openbaar gezien. Afgelopen dinsdag werd in Venezuela een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en vanochtend werd bekend dat González Venezuela heeft verlaten. Hij heeft politiek asiel gekregen in Spanje.

Volgens de Venezolaanse vicepresident Rodríguez zat de 75-jarige González de afgelopen dagen in de Spaanse ambassade in Caracas. De Venezolaanse regering zou hebben meegewerkt aan zijn vertrek.

Samenzwering
González wordt onder meer beschuldigd van opruiing en samenzwering, naar aanleiding van zijn claim dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Zittend president Maduro zei echter dat hij de winnaar was en de aan hem gelieerde kiescommissie liet weten dat hij was herkozen.

De oppositie, de Europese Unie, Verenigde Staten en enkele Latijns-Amerikaanse landen erkennen de officiële uitslag niet. De oppositie stond er in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen beter voor dan de populistische Maduro.

Geweld bij demonstraties
In de dagen na de verkiezingen gingen duizenden mensen de straat op uit protest tegen de uitslag. Die demonstraties werden met geweld neergeslagen. Zeker 27 mensen kwamen om het leven en 2400 mensen zijn opgepakt.

Demonstranten en leden van de Venezolaanse oppositie moesten vrezen voor hun veiligheid, schrijft Veldkamp in zijn Kamerbrief. "Een aantal van hen is sinds de verkiezingen opgepakt, van sommigen is vervolgens niets meer vernomen. Deze dreiging gold ook voor oppositiekandidaat González."

González was niet algemeen bekend toen hij in maart werd gepresenteerd als presidentskandidaat. De bedoeling van de oppositie was aanvankelijk om met María Corina Machado mee te doen aan de verkiezingen, maar zij wordt door de autoriteiten beschuldigd van corruptie en mag geen politieke functie uitoefenen.

President Maduro is aan de macht sinds de dood van zijn voorganger Hugo Chávez, in het voorjaar van 2013. Hij voert een autoritair bewind en zou door de omstreden uitslag bij de laatste verkiezingen nog eens zes jaar aan de macht kunnen blijven. Door de beroerde economische, humanitaire en politieke situatie zijn de afgelopen jaren miljoenen mensen uit het land vertrokken.

Spanje is voor prominente leden van de Venezolaanse oppositie vaker een toevluchtsoord geweest. In 2020 vertrok Leopoldo López naar het land. Drie jaar eerder was oppositieleider Antonio Ledezma hem voorgegaan.

https://nos.nl/artikel/2536364-venezolaanse-oppositieleider-kreeg-onderdak-in-nederlandse-ambassade

#7
KM / Re: Opvolging Alkmaar klasse
Last post by Parera - Vandaag om 10:57
Via twitter @xaviervav

I toured the brand new @exail_  site in Ostend 🇧🇪 The modern facility is ramping up the production of uncrewed systems in support of the Belgian and Dutch rMCM program...

https://x.com/xaviervav/status/1832391755498426682

Video volgt op Navalnews.com












#8
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 10:17De versterking van carib is iets wat pas gebeurt als daar reden toe is. Permanent is er behoefte aan kmar /autoriteiten omdersteuning en anti drug activiteiten. Niet aan verdediging van het eiland.

Dat is logische, maar in de nota staat wel dat de CARMIl versterkt gaat worden. Ik ga er vanuit dat dit puur extra vaste plekken zijn voor CARMIL'ers. Het project is ooit gestart om schoolverlaters / kansarme jongeren (18-24 jaar) een kans te geven om een (MBO niveau) opleiding te geven en ze daardoor in de maatschappij op hun eiland te laten werken in de beveiliging. Men volgt dan ook een opleiding tot beveiliger + een militaire opleiding (1 jaar). Tegenwoordig is het ook mogelijk voor andere jongeren om zich vrijwillig aan te melden.

Mensen die goed functioneren kunnen worden aangesteld voor 4 jaar (maximum leeftijd 30 jaar) en doorgroeien binnen de militie tot (onder)officier en allerlei neventaken zoals we die kennen binnen landmacht/mariniers eenheden.

Dus het lijkt mij dat versterking daarvan puur gaat om het uitbreiden van die aanstelling van 3 jaar of langer. Waardoor de CARMIL's eigenlijk een soort vaste compagnies worden op de eilanden, qua formaat zitten ze al op dat niveau. Het zou mooi zijn als van alle eilanden binnen het koninkrijk een soort Caribisch bataljon gevormd kan worden. Uiteraard met het huidige taken pakket als uitgangspunt.

Ook voor de werving in Nederland is zo een eenheid ideaal, want doorstromen naar NL is ook mogelijk. Deze mensen hebben dan al de basis opleiding gehad en kunnen sneller instromen in de reguliere eenheden.

De KMAR ondersteuning en anti-drugs taken kunnen deze eenheden ook prima uitvoeren. Daarnaast kunnen ze ook ondersteunen bij ongeregeldheden of humanitaire hulp op de (andere) caribische eilanden.  Qua voertuigen doelde ik puur op de manticore of vergelijkbaar dus geen grote voertuigen maar een beetje bescherming in geval van nood zoals recent op St. Maarten dat men ook beschoten werd.

En ik ben nog steeds erg benieuwd naar de invulling van deze luchtwaarschuwings capaciteit die in de nota is aangekondigd.
#9
De versterking van carib is iets wat pas gebeurt als daar reden toe is. Permanent is er behoefte aan kmar /autoriteiten omdersteuning en anti drug activiteiten. Niet aan verdediging van het eiland.
#10
Citaat van: Benji87 op 07/09/2024 | 23:47 uurIk denk persoonlijk dat dat wel meevalt. De F35 zal zich als platform ook door ontwikkelen. De F15 werd ook al afgeschreven maar daar worden ook nog steeds toestellen van bij gebouwd.

Drone technologie gaat snel maar "loyal wingmans" zijn nog niet operationeel nochtans is er een autonome drone die zelfstandig het gevecht kan aangaan. Het is ook geen heiligmakend iets een drone. Situational awareness en beslissing vorming nog wel een ding met drones. Voorlopig zet ik mijn geld nog wel op de F35.

Je grijpt een voorbeeld aan dat niet geschikt is en je begrijpt niet wat ik bedoel. ;)

We staan voor een nieuwe tijd met dingen die er toen de F35 en F15 ontwikkeld werden nog niet bestonden; AI, en een conventionele oorlog waarin de ontwikkeling van wapensystemen kunnen worden getest en beproefd.

Het is niet de drone die hem alleen bedreigd door vervanging, maar ook door uitschakeling. De menselijke factor in wapensystemen gaat het de das om doen. Een F-35 verliezen is straks veel te duur,.

Militaire relevantie zal er door worden beperkt en de ontwikkeling gaat veel sneller dan pre 2022.

15 jaar in 2022 op dat gebied is 100 jaar na 2022. Er gebeurt nu zo enorm veel daar. Er mag ook alles.

Indien je als krijgsmacht in een hoog intensiteits slag 30 tot 50%% van je luchtmacht verliest, en dat is de prognose van de 1e dagen strijd kun je dat niet vervangen. Veel te complex en te duur, met name door het life support systeem van het toestel. Dit zal het tipping point zijn om de piloot te wippen.