Actievoerders bezetten masten defensie

Gestart door Lex, 13/02/2009 | 11:12 uur

pewe64

Ik zou zeggen: Op naar de volgende 60 jaar NATO.

Aanhouden die hap voor 461, heb je ze tenminste van het terrein af. :D

Lex

NIEUW MILLIGEN - Actievoerders van de antimilitaristische actiegroep Ontwapen! hebben vrijdagochtend twee masten op het militair complex Nieuw Milligen op de Veluwe bezet. Vier actievoerders klommen rond tien uur 's ochtends in de masten en hingen daar een spandoek op met leuzen tegen de NAVO.
Het viertal is inmiddels gezien door de bewaking.

Aanleiding voor de actie is het 60-jarig bestaan van de NAVO en de vestiging van een mobiel radarcontrolecentrum in Nieuw Milligen, aldus een woordvoerder van Ontwapen!. De antimilitaristen knipten een gat in het hek en kwamen zo het terrein op. Op het 6 meter lange spandoek, dat tussen de twee masten is opgehangen, staat onder meer de tekst '60 Jaar NAVO is meer dan genoeg.'

Het mobiele radarcontrolecentrum kan volgens de actiegroep voor NAVO-luchtacties overal ter wereld worden ingezet. ,,Daaruit blijkt dat de NAVO op zoek is naar een nieuwe taak, nu verdediging tegen de Russen niet langer noodzakelijk is", zegt de woordvoerder. Ontwapen! wil dat het jarige militaire bondgenootschap onmiddellijk wordt opgedoekt.

De actievoerders willen in de masten blijven hangen tot de marechaussee hen eruit haalt. Ontwapen! kondigde bovendien een nieuwe actie op 21 maart aan. De actiegroep wil dan een burgerinspectie uitvoeren op het defensieterrein bij Nieuw Milligen. Op dat terrein staan onder meer de radars die het Nederlandse luchtruim in de gaten houden.

Telegraaf, vr 13 feb 2009, 10:56