'Veiligheid militairen in gevaar'

Gestart door hdevreij, 17/07/2009 | 10:27 uur


hdevreij

door Theo Besteman

Den Haag -  Defensie kort ruim 20 miljoen euro op de vernieuwing van wapens, elektronica en beschermende kleding voor Nederlandse militairen. Daarmee valt een kwart van het geld weg voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe gevechtshelmen en bescherming tegen bermbommen.

Ook voor apparatuur om terreurgroepen te bestrijden is veel minder geld beschikbaar. Dat blijkt volgens betrokkenen uit de bezuinigingen die het ministerie van Defensie aan haar vaste onderzoeksinstituut TNO heeft opgelegd. Volgens de VVD komt zo de veiligheid van Nederlandse militairen op termijn in gevaar, allereerst in Afghanistan.

De troepen maken al gebruik van nieuwe vondsten uit het Soldier Modernisation Program, waarin TNO'ers elektronische snufjes bedenken om explosieven en vijandige apparatuur te ontdekken. "Dit zijn historisch ongekende en onevenredig zware bezuinigingen. Dit slaat een enorme hap uit ons budget", zegt woordvoerder Maarten van As van TNO dat vorig jaar 80 miljoen aan budget had.

Ontslag van hoogopgeleide onderzoekers is door de bezuiniging van 20 miljoen volgens TNO onvermijdelijk. "Iedereen moet snijden, dat hebben we ook eerder gedaan", zegt Van As. "Maar in zestig jaar is dat nooit zo veel geweest." Terwijl het Nederlandse kabinet instituten als TNO heeft gevraagd te helpen om in deze crisistijd hooggekwalificeerd personeel op te vangen in hun laboratoria, moet het instituut nu zelf technisch geschoold personeel ontslaan. "Dat is uiterst wrang", zegt Van As.

"Dit kán niet. TNO is jarenlang bewezen van belang geweest voor onze troepen", zegt VVD-Kamerlid Boekestijn. "Uit hun kennis komen de zaden waardoor onze landmacht is gegroeid en wereldwijd goed presteert. Aan die traditie zet Defensie nu zelf de bijl. We moeten kennis blijven ontwikkelen, ook voor ons bedrijfsleven."

'Ontslagen onvermijdelijk'

Het ministerie wil de bezuiniging op TNO niet bevestigen. "We moeten in deze tijd net als ieder departement bezuinigingen", reageert de woordvoerster. "Maar snijden in operationele activiteiten, zoals in Afghanistan, daarvan zal absoluut geen sprake zijn." TNO betwijfelt dat sterk. Van As: "Als wij technieken ontwikkelen om bermbommen sneller op te sporen, dan valt dat nog onder onderzoek, waarin wordt gesneden. Pas enige tijd later gebruiken militairen die technieken. We doen er alles aan om die ontwikkeltijd zo kort mogelijk te houden. Dus bezuinigen op ontwikkelingskosten betekent wellicht ook bezuinigen op zeer bruikbare technieken in het veld."

TNO ontwikkelde onder andere de kogelvrije omheining, een netwerk dat militairen beschermt tegen aanslagen met antitankraketten en gepantserde slaapcontainers.

(Bron: De Telegraaf, 17 juli 2009, http://www.telegraaf.nl/binnenland/4420460/___Veiligheid_militairen_in_gevaar___.html)