Nederlandse defensie industrie

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 17/09/2012 | 14:46 uur

Ros

Citaat van: Thomasen op 24/07/2015 | 10:57 uur
Ik betwijfel of je dat goed hebt begrepen.

Daarom stel ik ook 'grotendeels vergelijkbaar'  en de '?'.

Volgens Defensie voldoet de huidige GVT aan de geldende eisen. De vraag is natuurlijk in hoeverre je mee moet met de ontwikkeling en/of verbeteringen van materialen ? Er bestaat nog altijd zo iets als een overkill aan eisen waar je aan kan voldoen. Een helm kan een vallend object van 300 kilo doorstaan........schrale troost als die helm op dat moment op je hoofd staat. Hetzelfde gaat op voor de testen op Defender M die op het net te vinden zijn. Het materiaal dooft heel snel, het vuur en hitte die het hebben veroorzaakt overleef je in geen enkel geval.




dudge

Citaat van: Ros op 24/07/2015 | 10:29 uur
Met grotendeels vergelijkbare eigenschappen als Defender M...als ik het goed  heb begrepen ?

Ik betwijfel of je dat goed hebt begrepen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#177
Citaat van: Ros op 24/07/2015 | 10:29 uur
Met grotendeels vergelijkbare eigenschappen als Defender M...als ik het goed  heb begrepen ?

En daarom steun je als overheid de Chinese industrie?

Ros

Citaat van: Tanker op 24/07/2015 | 09:42 uur
Wij hebben goedkope Chinese rommel

Met grotendeels vergelijkbare eigenschappen als Defender M...als ik het goed  heb begrepen ?

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Tanker op 24/07/2015 | 09:42 uur
Wij hebben goedkope Chinese rommel omdat kwaliteit nu eenmaal geld kost....

Te triest voor woorden  :sick:

Tanker

Wij hebben goedkope Chinese rommel omdat kwaliteit nu eenmaal geld kost....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

TenCate levert ook aan Abu Dhabi en Saoedi-Arabië

Nederlands uniform voor Israël 

Joris Polman / 24 juli 2015

Amsterdam - De legers van Israël, Saoedi-Arabië en Abu Dhabi dragen binnenkort speciale gevechtspakken die zijn ontwikkeld in Twente.
   
Dat heeft topman Loek de Vries van textieltechnologiebedrijf TenCate gisteren gezegd in gesprek met De Telegraaf.

Westerse bondgenoten in het Midden-Oosten zijn in hoog tempo hun legers aan het moderniseren. De regio gaat gebukt onder het bloedige geweld van IS en geweldsuitbarstingen in Jemen.

Het in Almelo gevestigde TenCate maakt Defender M, textiel dat zelfdovend is wanneer het wordt blootgesteld aan extreme hitte of vuur. Eenheden van het Amerikaanse leger lopen al langer rond in deze speciale uniformen.

TenCate levert sinds enige tijd een variant van Defender M aan Abu Dhabi en binnenkort ook aan Saoedi-Arabië en Israël.

Dat is goed nieuws voor de tukkers. De defensiebestedingen in de VS zijn onder het bewind van president Obama flink teruggeschroefd. ,,Op een gegeven moment was onze omzet daar zo goed als nul", aldus De Vries. TenCate zat vervolgens klem, omdat de VS niet willen dat andere landen in dezelfde uniformen rondlopen.

TenCate huurde vervolgens de invloedrijke lobbyist Bill Cohen in, die als minister van Defensie diende onder president Clinton. Mede door zijn inspanningen kunnen de tukkers nu ook leveren aan westerse bondgenoten in het Midden-Oosten. Hoeveel geld met de orders is gemoeid, heeft De Vries niet gezegd.

,,Maar de vraag groeit daar sneller dan in andere delen van de wereld. Er is ook meer urgentie gezien de plaatselijke omstandigheden", aldus De Vries.

China

Intussen trekt door de wereldwijd toenemende politieke spanningen ook de vraag vanuit de VS weer aan. Nederland heeft geen Defender M. Het Nederlandse leger moet het doen met goedkoper textiel afkomstig uit China.

TenCate, dat binnenkort waarschijnlijk zijn beursnotering kwijtraakt omdat het wordt overgenomen door Nederlandse investeerders, presenteerde gisteren positieve halfjaarcijfers.

Het concern verdiende onder meer goed aan de toegenomen verkoop van kunstgrasvelden in de VS.

http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ten_cate/24302716/__Nederlands_uniform_voor_Israel__.html

Zeewier

Citaat van: Ros op 20/07/2015 | 11:40 uur
Het komt Ten Cate zo te lezen heel goed uit dat er een bod is gedaan om het bedrijf over te nemen. De eigen  ambitie en wil om te investeren zal niet voldoende uit de verf komen.
Ja dat gevoel heb ik ook. RTL Z opende er mee. Een grotere agressievere koper had waarschijnlijk de keuze te saneren of op te delen. Daaruit lees ik: dat ziet het bestuur van TenCate niet zitten.

Jos Versteeg: bod op TenCate valt tegen
Het bod op TenCate is een tegenvallend bod, zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

''Ik vind het erg laag. Vorig jaar stond de koers al op 24 euro, een paar jaar geleden stonden ze op 30 euro. Je ziet weinig kostenbesparingsmogelijkheden. Het is opmerkelijk dat een participatiemaatschappij een bod doet. Het zou beter zijn als TenCate zou worden overgenomen door een ander bedrijf, waar wel kostenbesparingen mogelijk zijn''.

''Het bod wordt ondersteund door het management, dan krijg je vaak niet een knock,-out bod. Die zijn al lang blij dat ze mogen blijven zitten'', aldus Versteeg. Hij verwacht geen biedingenstrijd. ''Ze zitten voor een deel in composieten voor defensie. Dat maakt dat niet iedereen mag kopen''. Versteeg verwacht wel dat de overname door gaat, vanwege de steun van het management.

Opmerkelijk genoeg is een collega van Versteeg veel positiever. Joost van Beek, ook van Theodoor Gilissen, spreekt van 'een redelijke prijs'. Volgens Van Beek past de overname goed bij de langetermijnstrategie van TenCate. Van Beek denkt dat belangrijke klanten, zoals het Amerikaanse leger, ook de overname steunen.

http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/jos-versteeg-bod-op-tencate-valt-tegen

Ros

Het komt Ten Cate zo te lezen heel goed uit dat er een bod is gedaan om het bedrijf over te nemen. De eigen  ambitie en wil om te investeren zal niet voldoende uit de verf komen.

Zeewier

Dat krijg je. De beurzen gaan goed, er zit geld in de markt. En tegelijkertijd mist TenCate orders maar heeft wel haar research doorlopen.

Overnamebod van 675 miljoen op kunstgrasproducent TenCate

TenCate heeft een overnamebod ontvangen van een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners. Dat maakte de beursgenoteerde fabrikant van onder meer technisch textiel en kunstgras maandag bekend.

Bewerkt door: Redactie 20 juli 2015, 08:13 - Bron: ANP
Gilde en zijn partners Parcom en ABN Amro Participaties hebben in totaal 675 miljoen euro over voor TenCate. Ze bieden aandeelhouders een prijs van 24,60 euro per aandeel, wat bijna 27 procent meer is dan de slotkoers van vrijdag.

Aandeelhouders met een belang van 16 procent hebben hun steun aan het bod al uitgesproken. Ook het bestuur van TenCate staat achter de overname, die niets aan de identiteit van het bedrijf zou veranderen. De transactie heeft volgens de betrokken partijen ook geen gevolgen voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden bij TenCate.

Volgens bestuursvoorzitter Loek de Vries profiteren werknemers en klanten van de langetermijnvisie van de investeerders. Die staan volgens hem achter de strategie van het bedrijf en zullen nieuwe investeringen ondersteunen. Aandeelhouders krijgen volgens De Vries bovendien een eerlijke prijs voor hun stukken. Hij zal een deel van het bedrag dat hij als aandeelhouder ontvangt investeren in het bedrijf.

Topman blijft aan
We zijn uitgegroeid tot een ware multinational, het zou zonde zijn als die ontwikkeling door een relatief lage beurskoers zou worden belemmerd

Het bod wordt naar verwachting in september of oktober verder uitgewerkt en gelanceerd. Een concretere voorspelling van het verdere tijdspad kon De Vries in een toelichting niet geven. Hij gaf wel aan dat er voor zover hij kan inschatten geen andere partijen zijn die mogelijk een bod op TenCate willen uitbrengen.

Volgens De Vries, die aanblijft als topman, bieden de Nederlandse partijen die TenCate willen kopen de beste kans om het bedrijf verder te laten groeien. 'We zijn uitgegroeid tot een ware multinational, het zou zonde zijn als die ontwikkeling door een relatief lage beurskoers zou worden belemmerd. Door de overname stroomt er nieuw kapitaal binnen voor de verdere groei.'

TenCate heeft naar eigen zeggen leidende posities op het gebied van veiligheidsweefsels, composieten (kunststoffen) voor lucht- en ruimtevaart, antiballistiek, geokunststoffen en kunstgras.

Op het Damrak stond Ten Cate in de schijnwerpers. Op de beurs werd het bedrijf ruim een kwart meer waard.

http://www.volkskrant.nl/economie/overnamebod-van-675-miljoen-op-kunstgrasproducent-tencate~a4104277/

TenCate ontvangt overnamebod van 675 miljoen euro

door Sam de Voogt

ECONOMIE Textielfabrikant TenCate heeft een overnamebod ontvangen van een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners. De drie biedende partijen hebben in totaal 675 miljoen euro over voor het bedrijf.
Het consortium, bestaande uit Gilde, Parcom en ABN Amro Participaties, biedt een prijs van 24,60 euro per aandeel, ongeveer 27 procent hoger dan de slotkoers van de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf van afgelopen vrijdag. In een persbericht op de eigen website schrijft TenCate dat het een "aantrekkelijk bod" is voor alle aandeelhouders.

Een groep aandeelhouders onder leiding van Delta Lloyd, dat 16 procent van de aandelen in handen heeft, is al akkoord met het voorstel. Ook topman Loek de Vries ondersteunt het overnamebod. Hij schrijft:

"We zien het bod als het beste voor TenCate en daarom ondersteunt de directie unaniem het bod."
VAN BEPANTSERING TOT KUNSTGRAS
Het beursgenoteerde materiaaltechnologiebedrijf TenCate uit Almelo verlegde 15 jaar geleden de koers van huishoudelijke stoffen naar geavanceerd 'technisch textiel'. Zo levert het bedrijf beschermende uniformen en bepantsering aan de defensie-industrie, maar maakt het ook kunstgras, tentdoeken en beschermend weefsel voor de kleding van brandweermannen.

De laatste tijd moest het bedrijf echter flink afschrijven op zijn militaire tak. De wereldwijd dalende defensiebudgetten speelde TenCate parten. Daardoor leed TenCate in 2014 een verlies van 46 miljoen euro. Wel nam de omzet met 4 procent toe naar ruim een miljard euro.

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/07/20/tencate-ontvangt-overnamebod-van-675-miljoen-euro/

Zeewier

#169
Het loont veel meer politiek vragen te stellen bij het waarom van het leveren van FREMM-fregatten en Type 209 onderzeeboten aan het democratisch wonder(lijke) Egypte dan de verzekeraars/beleggers verantwoordelijk te stellen voor de aandelen DCNS of ThyssenKrupp.

De politiek bepaalt, niet de belegger

Door: Harald Walkate is hoofd verantwoord beleggen bij Aegon Asset Management 30 juni 2015, 02:00

'That's where the money is', zou de Amerikaanse bankrover Willie Sutton hebben gezegd toen de rechter hem vroeg waarom hij banken beroofde. Het lijkt erop dat de Eerlijke Verzekeringswijzer op vergelijkbare manier redeneert met het onderzoek naar bedrijven die verantwoordelijk worden gehouden voor controversiële wapenhandel. Dit onderzoek kijkt naar de mate waarin verzekeraars in die bedrijven beleggen.

Vooropgesteld: ook Aegon betreurt het dat er voortdurend gewapende conflicten uitbreken, zeker als hierbij burgerslachtoffers vallen, en dat twijfelachtige regimes mensenrechten schenden. Toch is er een aantal redenen waarom dit onderzoek de plank misslaat.

Wapenverdrag
Allereerst moet worden vastgesteld dat, hoe betreurenswaardig dit ook is, wapens een vast onderdeel zijn van onze maatschappij. Zonder wapens geen Nederlands leger of politie, geen deelname aan vredesmissies of militaire missies die in VN- of NAVO-verband worden ondernomen. We kunnen deze mannen en vrouwen niet met een wapenstok naar Afrika sturen. En de bedrijven die regeringen van Europese landen wapens leveren om onrecht te bestrijden zijn dezelfde 'foute' bedrijven uit het lijstje van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Maar die bedrijven mogen toch geen wapens leveren aan fragiele staten en dictaturen? Dat vinden we bij Aegon ook en daarom zoeken we aansluiting bij het onlangs in werking getreden internationale wapenverdrag. Dat verdrag bepaalt dat landen controlemechanismen moeten inrichten om te voorkomen dat wapens worden geleverd aan regimes die deze inzetten voor, bijvoorbeeld, mensenrechtenschendingen.

Dat leidt tot het derde punt: niet wapenbedrijven waarin wordt belegd bepalen aan wie zij leveren, maar regeringen. Het bedrijf Boeing beslist niet of Saoedi-Arabië wapens mag ontvangen, maar de Amerikaanse overheid. Bij deze beslissing moet ook de mensenrechtensituatie worden meegewogen. Hierin spelen beleggers geen enkele rol.

Campagnemiddel

Tot slot: de Eerlijke Verzekeringswijzer roept verzekeraars op om bedrijven als Boeing af te stoten, omdat zo kan worden voorkomen dat wapens in verkeerde handen komen. Dit is helaas niet juist. Uitsluiting is een uiting van morele verontwaardiging en kan een sterk signaal geven aan de maatschappij dat bepaalde activiteiten onacceptabel zijn. Het kan ook klanten van verzekeraars een gerust gevoel geven. Hier is niks op tegen.

Maar we moeten niet de illusie hebben dat we met uitsluiting zulke complexe problemen kunnen oplossen. De NGO's achter de Eerlijke Verzekeringswijzer weten als geen ander hoe internationale wapenhandel werkt. Het is jammer dat zij het geld van hun leden niet gebruiken om bij te dragen aan constructievere oplossingen voor deze problemen.

Het bespelen van financiële instellingen is een beproefd campagnemiddel. Maar het is zinvoller beleggers te vragen hoe zij bijdragen aan verduurzaming van de economie. Daar kunnen zij effect sorteren.

http://www.volkskrant.nl/opinie/de-politiek-bepaalt-niet-de-belegger~a4090963/

Dit artikel ging er aan vooraf:
http://www.volkskrant.nl/economie/miljarden-pensioengeld-naar-wapens~a4079142/

Zeewier

Aan de hand van de discussie over de acquisitie van DAF-trucks in het Leopard II-topic was ik op zoek gegaan naar hoe het er voor stond met DAF. Redelijk tot goed! Vond het artikel wel aardig om hier te plaatsen.

http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20150626/282359743358594/TextView

Zeewier

#167
Citaat van: Harald op 10/06/2015 | 12:17 uur
Scheepsbouwer IHC ontslaat honderden werknemers        (niet defensie gericht, maar toch .. )

Maritiem concern IHC wil 487 werknemers ontslaan. Daarnaast wil de scheepsbouwer af van een groot deel van zijn inhuurkrachten.  

Dat maakte IHC woensdag bekend. De vakbonden lieten dinsdag al weten te vrezen voor het verlies van honderden banen.

http://www.nu.nl/ondernemen/4065821/scheepsbouwer-ihc-ontslaat-honderden-werknemers.html
Het terugkerende probleem van open grenzen. Zowel werknemers in loondienst als flex kunnen niet op tegen het externe overaanbod. Ieren, Polen en Roemenen nemen actief de plaatsen in van Nederlandse werknemers in de zware industrie. Niet enkel meer het werk waar Nederlanders de neus voor ophalen, ook de banen met maatschappelijk aanzien. Als dan een Nederlandse scheepsbouwer een forse order misloopt lijkt dat op het eerste gezicht een misser door marktwerking, ook in de tweede instantie blijkt dat zo. Dit probleem vreet zich door in alle grote industriële Europese landen (GB, DE, NL, FR, IT) en dat stopt niet zolang het markt-liberalisme zelf het gat in haar mazen niet wilt zien.

Genoeg sociale misstanden in de media te vinden maar de arbeiderspolitiek staat niet voldoende op de kaart. FNV Metaal & Techniek noemt het triest, CNV legt het uit als gevolg van de internationale prijsdaling van olie. Mark Rutte loopt wel rond bij de economisch winnaar VNL stoer te doen en bij Damen Shipyards is het ook een komen en gaan van VVD'ers. Dat is hun goed recht maar er is ook onvrede gaande. Misschien door een gebrek aan interesse (liefde voor techniek) maar er zitten te weinig ingenieurs in de politiek die de onderliggende problemen voldoende aanhangig maken. Het lijkt ook wel of na de media onvriendelijke dossiers HSL, Fyra en JSF niet veel partijen meer zonder schroom voor heavy industry willen opkomen. Het 'handen af = schoon' is de politieke winnaar op korte termijn. Of zijn de te cosmopolitisch denkende media en de vakbonden een beetje uit elkaar gegroeid? Het wilt maar niet hot worden in het nieuws.

* Een ander achterliggend probleem is dat industriepolitiek maar tijdelijk werkt. In China is de vraag naar staal enorm afgenomen, dat duidt op een stagnerende constructie- en scheepsbouw industrie. In Japan heeft 'Abenomics', het geld pompen in de eigen industrie, wel even de boel gered maar het blijft al decennia de staatsschuld opdrijven. De man die dat probleem kan tackelen, kan in een moeite de Nobelprijs voor economie ook afhalen. En dat ben ik niet.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Strata op 18/06/2015 | 16:20 uur
Diesel vs gasturbine ;)

Ongetwijfeld.... het was altijd leuk als beide hoofdvaarten van het S/L/GW fregat gestart werden om vervolgens max vaart in te stellen... niet alleen een fighter creëert "the sound of freemdom"  :big-smile:

StrataNL

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/06/2015 | 22:24 uur
We gaan toch achteruit... het oude S fregat had dezelfde snelheid (zeker zonder beveiliging)

Diesel vs gasturbine ;)
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation