Recente berichten

#1
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Ace1 - Vandaag om 22:03
Hooggeplaatste Oekraïense generaal: "Ik zie geen manier waarop we de oorlog alleen op het slagveld kunnen winnen"

Een nieuw Russisch offensief zou het Oekraïense leger wel eens tot het uiterste kunnen testen. Dat zegt generaal Vadym Skibitsky, adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, in een interview met The Economist. Volgens Skibitsky zijn onderhandelingen met Rusland op lange termijn dan ook onafwendbaar.

Het Oekraïense leger kreunt al maandenlang onder een gebrek aan munitie en wapens, daarbij niet geholpen door vertragingen bij westerse bondgenoten. Skibitsky is volgens The Economist dan ook "verontrust" als hij het heeft over de Oekraïense vooruitzichten op het slagveld. "De omstandigheden zijn op dit moment even moeilijk als in de eerste dagen van de Russische invasie, en het gaat nog erger worden. Ons probleem is heel eenvoudig: we hebben geen wapens. De Russen hebben altijd geweten dat april en mei een moeilijke periode zouden worden voor ons."

Volgens Skibitsky zal Rusland eerst doorduwen in het oosten van het land, waar Russische troepen al langer proberen om de regio's Donetsk en Loegansk te "bevrijden". "Het Kremlin heeft het bevel gegeven om 'iets' te veroveren voor de fanfare van de Dag van de Overwinning in Moskou (op 9 mei, red.), of als dat niet lukt voor het bezoek van Vladimir Poetin aan Peking een week later. De snelheid en het succes van die opmars zal bepalen wanneer en waar de Russen daarna zullen toeslaan."

Van Chasiv Yar naar Soemy
Experts wijzen al langer op het gevaar dat Rusland het strategisch belangrijke stadje Chasiv Yar verovert, het laatste bolwerk van het Oekraïense leger in de oblast Donetsk. "Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voor die stad hetzelfde lot ondergaat als Avdiivka in februari: naar de vergetelheid gebombardeerd door de Russen. Dat zal natuurlijk niet vandaag of morgen gebeuren, maar het hangt slechts af van onze voorraden en reserves."

De Oekraïense weerstand daar zal volgens Skibitsky bepalen waar Rusland daarna aanvalt. "Ze hebben nu al een oogje op Soemy en Charkov (twee steden die nog een stuk noordelijker liggen, red.), maar voorlopig hebben ze nog niet genoeg personeel voor een groot offensief."

President Volodymyr Zelenskiy sloot gesprekken met het Kremlin in het verleden meermaals uit, en vaardigde zelfs een presidentieel decreet uit dat onderhandelingen verbood. Maar gelet op zijn pessimistische inschatting van de oorlog, is Skibitsky van mening dat Oekraïne op een bepaald moment wel zal moéten onderhandelen met Rusland over het einde van de oorlog.

"Ik zie geen manier waarop Oekraïne de oorlog alleen op het slagveld kan winnen", klinkt het. "Zelfs als we de Russische troepen kunnen terugduwen tot aan de grens – wat steeds meer onwaarschijnlijk lijkt – zou het de oorlog niet beëindigen. Zulke oorlogen kunnen alleen eindigen met een verdrag. Beide partijen strijden nu om de meest gunstige positie bij het begin van potentiële gesprekken." Volgens Skibitsky kunnen die onderhandelingen bovendien pas "ten vroegste in de tweede helft van 2025" beginnen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba sprak zich eerder deze week in een interview met het tijdschrift Foreign Policy al uit in dezelfde zin. "Uiteindelijk kan je een oorlog niet beëindigen zonder instemming van beide partijen", klonk het.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240504_96217814?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=oekraine&utm_content=wide_1&utm_term=0-1&M_BT=4233484026835
#2
KM / Re: De marine van morgen
Last post by Harald - Vandaag om 21:36
Citaat van: Sparkplug op Vandaag om 17:52En dan is de MQ-9 technisch gezien niet eens STOVL. STOBAR is mogelijk, maar zorgt voor een lage payload. De aanloop is kort en het eigen motorvermogen is beperkt. Eigenlijk wil je voor deze de CATOBAR methode als een degelijke payload gewenst is.
Daar dacht is laatst ook aan, maar ja ... wel extra kosten en Flattop nodig.
Aan de andere kant, opent het wel nieuwe mogelijkheden. Interessant!
#3
Citaat van: bergd op Vandaag om 20:38Misschien kunnen ze bij VDL Born onderstaande in productie nemen
Puur een rest geweest van de Duitsers, wordt hem niet, komt er niet.
Die dubbele rups gaf ook problemen, baar mijn weten.
#4
Citaat van: Ace1 op Vandaag om 20:29VDL is een toeleverancier van ASML. Dus een chipmachine kan zo geregeld worden bij ASML

https://bits-chips.nl/artikel/vdl-neemt-volledige-design-en-productie-waferhandler-van-asml-over/
Ach weer zo'n iemand die denkt dat je alleen die ene machine van ASML nodig bent, die nieuwe heb je nodig als je DRam en CPU's wilt maken van de snelste klasse, voor defensie en automotive heb je genoeg aan andere versies plus nog een machine of 50 van andere leveranciers. (denk aan AMAT, KLA, TEL, LAM en de Nederlandse bedrijven ASMI en TRYMAX)
#5
Europa / Re: Rusland's Expansie
Last post by Lex - Vandaag om 20:48
FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

LONDEN-
Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.
Uit die gegevens komt naar voren dat Rusland lijkt te werken aan een agressievere aanpak. Er kunnen bijvoorbeeld bom- en brandaanslagen worden uitgevoerd en infrastructuur kan worden gesaboteerd.

De autoriteiten in verschillende landen hebben al actie ondernomen om dat te voorkomen. Zo zijn vorige maand in Duitsland twee mannen opgepakt vanwege vermeende plannen om aanslagen te plegen op militaire en logistieke locaties.

Desinformatie
Veiligheidsdiensten kijken volgens de krant nu ook of ze mogelijke doelwitten hebben gemist. Als voorbeeld wordt een onverklaarde explosie uit april genoemd bij een munitiefabriek in Wales.

Een inlichtingenbron voorspelt in de FT dat de Russische president Vladimir Poetin op allerlei manieren grenzen gaat opzoeken in Europa. Het kan dan naast sabotage ook gaan om de verspreiding van desinformatie of hackaanvallen.

ANP, 05-05-2024, 12:08
#6
Misschien kunnen ze bij VDL Born onderstaande in productie nemen
#7
Citaat van: Umbert op Vandaag om 19:58das nou precies wat ik bedoel, de politiek wil tijd, maar de betrokken werknemers hebben die niet, die willen zekerheid, beste zou zijn als de overheid om manpower te behouden de werknemers van zeg VDL overnemen om zo de tijd tussen nu en een eventuele nieuwe tak van sport op die plaats te overbruggen, kosten zullen niet echt extreem veel hoger zijn als dat ze 1 a 2 jaar in de WW zitten, ministers krijgen tenslotte ook wachtgeld, zet het weg in het defensie budget en dit zal ook het benaderen van de 2% te goede komen, beetje creatief boekhouden zou ik zeggen. Zelfde geld voor chips, het tekort op de chipsmarkt is op dit moment er niet meer en het overschot aan productie capaciteit kan mooi worden gebruikt om speciale chips voor defensie te maken., want die maken over het algemeen niet gebruik van robuste ontwerpen, die volgens mij heel goed in ons land gemaakt kunnen worden.

VDL is een toeleverancier van ASML. Dus een chipmachine kan zo geregeld worden bij ASML

https://bits-chips.nl/artikel/vdl-neemt-volledige-design-en-productie-waferhandler-van-asml-over/
#8
Citaat van: Huzaar1 op Vandaag om 16:55Daar wordt om meerdere redenen (nog) niets over gedeeld en ga dat ook niet doen natuurlijk. Publiek moet even wachten.
das nou precies wat ik bedoel, de politiek wil tijd, maar de betrokken werknemers hebben die niet, die willen zekerheid, beste zou zijn als de overheid om manpower te behouden de werknemers van zeg VDL overnemen om zo de tijd tussen nu en een eventuele nieuwe tak van sport op die plaats te overbruggen, kosten zullen niet echt extreem veel hoger zijn als dat ze 1 a 2 jaar in de WW zitten, ministers krijgen tenslotte ook wachtgeld, zet het weg in het defensie budget en dit zal ook het benaderen van de 2% te goede komen, beetje creatief boekhouden zou ik zeggen. Zelfde geld voor chips, het tekort op de chipsmarkt is op dit moment er niet meer en het overschot aan productie capaciteit kan mooi worden gebruikt om speciale chips voor defensie te maken., want die maken over het algemeen niet gebruik van robuste ontwerpen, die volgens mij heel goed in ons land gemaakt kunnen worden.
#9
Wie kan op de lezers brieven van BN de Stem reageren?

Niet hier maar op op de link van BN de Stem daar kun je een reactie plaatsen.

En je kunt alleen vandaag 5 mei reageren, morgen gaat dat niet meer.
#10
BRIEVEN | Wat nou wapenproducent? Nederland maakt helemaal geen kogels en kanonnen

Wekelijks krijgt onze redactie meerdere lezersbrieven binnen. Hieronder een selectie van de in de afgelopen week ingestuurde lezersbrieven. Wilt u ook reageren? Als lezer kunt u een ingezonden brief van maximaal 200 woorden sturen naar meningen@bndestem.nl.

Wapenproductie
Dat Nederland als wapenproducent wereldwijd op nummer twaalf staat klinkt indrukwekkender dan het in werkelijkheid is (BN DeStem, 30 april). In Nederland worden namelijk geen geweren, kanonnen, kogels, granaten of raketten gemaakt, maar slechts onderdelen voor voertuigen, schepen en vliegtuigen die hiermee zijn uitgerust. Defensie-industrie is hiervoor een betere benaming dan wapenindustrie, waarvan er in Europa sowieso maar weinig bedrijven zijn. Dat is dan ook de reden dat onze wapenleveranties aan de Oekraïners zo tegenvallen en dat zij het daarom vooral van de VS moeten hebben. De Europese defensie-industrie is sterk versnipperd en concurreert liever onderling om lucratieve projecten, die met enorme kostenoverschrijdingen jarenlang uitlopen, dan dat ze zich richten op wapens en munitie voor de traditionele oorlogsvoering waarmee tot voor kort aanzienlijk minder winst te behalen viel. De miljardenorder om de Nederlandse marine met nieuwe onderzeeboten uit te rusten is maar één voorbeeld van dat soort langslepende projecten. Institutionele beleggers, zoals onlangs in deze krant door sommigen geopperd, zullen daar weinig aan veranderen, omdat ook zij bij voorkeur zullen investeren in dure hightech wapensystemen, dan in fabrieken die granaten maken zoals dat nog tijdens beide Wereldoorlogen gebeurde.

Marc Busio,
Chaam

https://www.bndestem.nl/opinie/brieven-wat-nou-wapenproducent-nederland-maakt-helemaal-geen-kogels-en-kanonnen~a60e6fc6/