Auteur Topic: Veteranendag succes ondanks strandweer  (gelezen 9151 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Elzenga

  • Gast
Veteranendag succes ondanks strandweer
« Reactie #17 Gepost op: 27/06/2010 | 01:06 uur »
Veteranendag succes ondanks strandweer
Uitgegeven:    26 juni 2010 18:18
Laatst gewijzigd:    26 juni 2010 20:37
DEN HAAG - De viering van de Nationale Veteranendag op het Malieveld in Den Haag is zaterdag rustig verlopen. Een vrouw werd aangehouden wegens verstoring van de openbare orde en een aantal mensen werd onwel.

Verder verliep de viering volgens de politie in een prima sfeer.

In totaal kwamen er zaterdag ruim 70.000 mensen naar Den Haag voor de activiteiten rond de Veteranendag.

Strandweer

Ondanks het strandweer wist het evenement ongeveer evenveel belangstellenden te trekken als vorig jaar. ''We hebben het weer mee en tegen gehad'', stelde een woordvoerder van de organisatie.

Een muziekprogramma met optredens van artiesten als Ilse DeLange, Karin Bloemen en DJ Isis bleek onder jong en oud een hit en trok tussen de 7000 en 10.000 bezoekers.

''De veteranen liepen er niet voor weg'', aldus de zegsman. Zo'n 25.000 mensen toonden digitaal hun waardering voor de Nederlandse veteranen, door mee te doen met een online erehaag op de sociale netwerksite Hyves.

Jonge militairen

Een groot deel van de duizenden bezoekers was zelf veteraan. Onder het publiek waren niet alleen veel bejaarde oud-soldaten, maar ook veel jonge militairen. Ook waren er veel families met kinderen.

Onder de jongeren was veel animo voor een klimtoren en een stormbaan van het Korps Mariniers, die onder begeleiding mochten worden uitgeprobeerd. De organisatie probeerde ook op andere manieren dit jaar meer jongeren aan te spreken. Zo was er onder meer een grote internetcampagne.

Warme weer

Ondanks het warme weer viel het aantal mensen dat flauwviel of anderszins onwel werd, mee, aldus de politiewoordvoerster. Twee personen raakten onwel en zijn naar ziekenhuis overgebracht. Andere mensen die onwel raakten, konden ter plekke worden behandeld door EHBO'ers.

Veel van de bezoekers droegen een anjer, het symbool van de Veteranendag. De witte anjer was tijdens de Tweede Wereldoorlog het symbool van loyaliteit aan het huis van Oranje en het icoon van verzet tegen de nazi's.

De Stichting Anjerveteranendag heeft een groot aantal overeenkomsten gesloten met bloemenwinkels door het hele land om ervoor te zorgen dat zij op Veteranendag genoeg witte anjers op voorraad hebben.

Ook veertien veteranen en drie militairen die meededen aan een Korea-estafette, arriveerden zaterdag in Den Haag. De lopers vertrokken vrijdag vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen en legden 125 kilometers af.

Korea-estafette

De estafette was een eerbetoon aan de Nederlandse militairen die actief waren in de Korea-oorlog, die 60 jaar geleden uitbrak. Het regiment werd kort na de oprichting ingezet in Korea. De afstand van 125 kilometer stond symbool voor de 123 Nederlandse militairen die in Korea sneuvelden en de twee Nederlandse militairen die tijdens de Koreaanse oorlog vermist raakten.

Nederland telt circa 100.000 veteranen. De 'oude' helft bestaat uit soldaten die in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-IndiŽ en Korea hebben gevochten. Onder de 'nieuwe' veteranen vallen de soldaten die in Libanon dienden en alle missies die daarna kwamen.
© ANP/Novum

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 16 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.