Auteur Topic: Veteraan wil passende uitvaart  (gelezen 4204 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Elzenga

  • Gast
Veteraan wil passende uitvaart
« Reactie #5 Gepost op: 27/06/2010 | 16:10 uur »
Veteraan wil passende uitvaart
Van onze verslaggever Noël van Bemmel op 26 juni '10, 05:00, bijgewerkt 26 juni '10, 11:47

AMSTERDAM - Veteranen willen graag een eigen begraafplaats in Doorn, waar zij met ceremonieel eerbetoon ter aarde kunnen worden besteld. Daar kunnen zij rusten onder een blanke grafsteen, bij elkaar op een apart veld. Uitvaartbedrijf Monuta krijgt veel aanvragen voor een speciale veteranenbegrafenis.

‘Deze groep Nederlanders heeft behoefte aan respect en erkenning’, zegt teamleider bijzondere uitvaarten Hans Bleijerveld van Monuta. Een begrafenis volgens een soort militair protocol voorziet daar volgens hem in. Ook al is het soms zestig jaar geleden dat de overledene op missie was.

Bleijerveld: ‘Een logische volgende stap is een speciale begraafplaats.’ Het Veteranenplatform heeft de gemeente Doorn gepolst, waar ook het Veteraneninstituut is gevestigd, en die laat weten open te staan voor het idee. Het gaat om een apart veld op de algemene begraafplaats.

Nieuwe aanwas

De uitvaart is een belangrijk onderdeel geworden van de wereld der veteranen. De Engelandvaarders, Indiëgangers en Koreagangers zijn inmiddels bejaard. Van de circa 125 duizend veteranen in Nederland, overlijden er naar schatting 5.000 per jaar. Er is ook nieuwe aanwas: door de Uruzganmissie komen er op termijn weer 20 duizend veteranen bij.

Het komt regelmatig voor dat een familie opa begraaft, en dat kinderen en kleinkinderen tot hun verrassing door een erehaag van oud-strijders mogen lopen. Dan heeft grootvader gediend in het zogeheten vergeten bataljon in Korea.

Dergelijk eerbetoon wordt informeel geregeld door de 39 veteranenverenigingen in het land. De Bond van Wapenbroeders, het Contact Oud-Mariniers of de Amphibie Tractor Compagnie Korps Mariniersbrigade 1950-1954; elke vereniging heeft zijn eigen rituelen. Sinds 2008 verzorgde Monuta, in samenwerking met de verenigingen, ruim vierhonderd uitvaarten voor veteranen. Enkele tientallen keren per jaar gebeurt dat met veel ceremonieel.

Op de grafsteen wordt een gestileerde V gebeiteld – het Draaginsigne Veteranen – en het embleem van een militaire eenheid die vaak al lang uit de Nederlandse slagorde is verdwenen.

Vragen

‘Het liefste willen veel veteranen een begrafenis met militaire eer’, merkt Bleijerveld. Hij wordt gebeld door veteranen die zeggen al twintig jaar met vragen te zitten over hun uitvaart. ‘Ik leg dan uit, dat alleen veteranen met een dapperheidsonderscheiding in aanmerking komen voor een militaire begrafenis.’

Sinds 1940 zijn 650 duizend Nederlanders ingezet in oorlogen en vredesmissies. Van hen kwamen 22 duizend mannen en vrouwen om het leven tijdens de missie. Zij kwamen in aanmerking voor een rijksgraf. Op latere leeftijd keren veel veteranen terug naar hun operatiegebied en bezoeken de militaire begraafplaatsen.

De waardering voor veteranen is afgelopen jaren toegenomen. Vandaag worden weer 75 duizend belangstellenden verwacht op de vijfde Nationale Veteranendag in Den Haag. Tienduizenden Nederlandsers dragen een witte anjer op de borst, als blijk van waardering, de veteranen dragen het Draaginsigne Veteranen dat in 2003 is ingesteld. Dat speldje krijgen nabestaanden van Monuta na afloop van een veteranenbegrafenis, gevat in perspex.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1394247.ece/Veteraan_wil_passende_uitvaart

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 4 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.