Auteur Topic: Laatste veteraan WO I overleden  (gelezen 5197 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nikehercules

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 3748
Laatste veteraan WO I overleden
« Reactie #14 Gepost op: 05/05/2011 | 12:48 uur »
Laatste veteraan WO I overleden

In een verzorgingshuis in AustraliŽ is de laatste veteraan van de Eerste Wereldoorlog overleden. De Brit Claude Stanley Choules was 14 toen hij in 1915 bij de Britse marine ging.

Choules had gelogen over zijn leeftijd. Eigenlijk was hij nog te jong om in dienst te mogen.

Na de oorlog emigreerde hij naar Perth in AustraliŽ, waar hij ook bij de marine werkte toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

'Gewoon ademhalen'
Choules bleef 41 jaar bij de marine. De oorlogsjaren waren volgens hem zwaar, maar soms ook saai. Nadat hij met pensioen was gegaan, wilde hij niets meer met het leger te maken hebben. Hoe ouder hij werd, hoe meer hij tegen de oorlog was. "Oorlog is verspilling van tijd, verspilling van energie", zei hij.

De oorlogsveteraan leefde een actief leven. Op zijn 80ste begon hij met een cursus creatief schrijven. Op zijn 100ste zwom en wandelde hij nog iedere dag. Hij ging pas op zijn 105de naar een bejaardentehuis.

Op de vraag hoe hij het zo lang volhield, antwoordde hij: "Gewoon blijven ademhalen".

Florence Green
Na de dood vorig jaar van de Amerikaanse veteraan Frank Buckles, werd Choules de laatste overlevende van de 70 miljoen militairen die wereldwijd zijn ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In Engeland woont nog een 110-jarige vrouw die is erkend als veteraan maar geen gevechtsfunctie had. Florence Green werkte tijdens WO I op een Britse luchtmachtbasis, waar ze maaltijden serveerde aan officieren.

Bron: NOS

Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 13 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.