Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Huzaar1

Citaat van: pz op 23/02/2024 | 19:39 uurIk zie berichten langskomen dat Ukraine nog een A50 vliegtuig heeft neergehaald...
Bronnen zijn diverse X accounts. Afwachten op meer berichtgeving.
Als het klopt, weer een 300 miljoen vliegtuig weg, hebben ze er nog 4?


Op papier ja. Hoeveel ervan operationeel is..
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

pz

Ik zie berichten langskomen dat Ukraine nog een A50 vliegtuig heeft neergehaald...
Bronnen zijn diverse X accounts. Afwachten op meer berichtgeving.
Als het klopt, weer een 300 miljoen vliegtuig weg, hebben ze er nog 4?

Parera

Transnistrian opposition: Congress of so-called deputies of all levels in Tiraspol will ask Moscow to annex Transnistria to Russia

At the congress of the so-called deputies of all levels of Transnistria, which will take place on February 28, a request to Moscow regarding the accession of the separatist region to the Russian Federation would be adopted. The statement was made by the Transnistrian opponent Ghenadie Ciorba, quoted by INFOTAG.

Thus, Ciorba drew attention to the fact that the meeting will take place one day before the address of the President of Russia, Vladimir Putin, to the Federal Assembly. The Transnistrian opposition does not rule out that this directive to organize the congress comes from Moscow itself.

Ciorba assumes that within the forum of the so-called deputies of all levels of Transnistria, a request would be launched from the inhabitants of the left of the Dniester to join the region to the Russian Federation, and the next day, on February 29, Putin will announce this to the Assembly Federal, which will make the decision to proceed with the request.

The opponent believes that the assembly in Tiraspol and the protest organized there recently against the so-called economic pressures of the Republic of Moldova are aimed at showing that the residents of Transnistria are against Chisinau.

He urged the so-called deputies of the region not to allow this decision to be taken, which will give Putin "a legal pretext to strike the territory of the Republic of Moldova, including Transnistria, under any pretext".

On Monday, the leader of the separatists from Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, announced the summoning of the so-called deputies of all levels in connection with the alleged economic pressures from Chisinau.

https://deschide.md/ro/stiri/23/145323/Opozant-transnistrean-Congresul-a%C8%99a-zi%C8%99ilor-deputa%C8%9Bi-de-toate-nivelele-de-la-Tiraspol-va-cere-Moscovei-alipirea-Transnistriei-la-Rusia.htm

Ace1

Ondanks Russische chantage en sabotage vaart Moldavië een pro-Europese koers

Met pijn en moeite ontworstelt het Oost-Europese Moldavië zich aan de verstikkende houdgreep van het Kremlin. En met hulp van de Europese Unie en de Nederlander Willem Coppoolse, die Moldavië voor zijn energievoorziening minder afhankelijk maakten van het Russische Gazprom. 'Geen land kan op zo veel manieren gedestabiliseerd worden en is zo kwetsbaar als Moldavië', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn in de podcastserie De Oostflank.

De Oostflank

Het tussen Oekraïne en Roemenië ingeklemde Moldavië is met zijn drie miljoen inwoners niet alleen het armste van Europa, het heeft te maken met een waaier aan problemen. Zoals corruptie, machtige oligarchen, honderdduizend Oekraïense vluchtelingen en een stevige, door Rusland georganiseerde campagne van destabilisering en desinformatie. Klap op de vuurpijl: de oostelijke regio Transnistrië die zich in de jaren negentig met Russische hulp afscheidde, herbergt een fors contingent Russische militairen die als 'peacekeepers' optreden. Zure kers op de net zure taart: voor de stroomvoorziening is Moldavië grotendeels afhankelijk van deze regio.

Achilleshiel
Energie is Moldaviës grootste achilleshiel. Zowel voor gas als voor stroom was het land tot voor een jaar zo'n beetje volledig overgeleverd aan het Russische Gazprom. En daarmee aan de chantage door het Kremlin. Dat wordt pijnlijk duidelijk naarmate het land een steeds prominentere pro-Europese koers begint te varen, energieleverancier Gazprom de duimschroeven aandraait en de prijzen opschroeft.

Harde energiepolitiek is de Oost-Europeaan weliswaar niet vreemd, maar volgens Hahn is het verhaal van Moldavië extra ingewikkeld 'omdat de uitgangspositie al sinds de Sovjettijd anders was en alles onder Russisch gezag stond'. De Moldavische staatssecretaris van Energie Carolina Novac noemt energie zelfs een intrinsiek en (nog steeds) kwetsbaar onderdeel van de nationale veiligheid.

Gegijzeld door Gazprom
Feitelijk werd Moldavië lange tijd gegijzeld door Gazprom (en dus door Vladimir Poetin), dat met één draai aan de knop de gas- én stroomvoorziening van het land kon lamleggen. Moldavië heeft immers geen eigen gasproductie, en importeur Moldovagaz moest alles afnemen van Gazprom, dat ook nog eens voor 50 procent eigenaar was van datzelfde Moldovagaz. Die andere 50 procent was bovendien niet geheel in handen van de Moldavische regering, maar deels in die van het pro-Russische Transnistrië. Ook voor de stroom was Moldavië niet zelfvoorzienend. Moldavië wekt zelf slechts 10 procent eigen stroom op, het koopt 20 procent van Oekraïne en 70 procent komt via een verouderde elektriciteitscentrale in Transnistrië die onder Russische controle staat.

Pro-Europees? Dan geen gas meer
Die afhankelijkheid van Rusland kwam in 2021 pijnlijk aan het licht toen de regering van Maia Sandu in Moldavië aan de macht kwam. Zij maakte er geen geheim van Europese ambities te hebben, inclusief EU-lidmaatschap, iets waar Brussel niet onwelwillend tegenover stond. In datzelfde jaar verdrievoudigde Gazprom de gasprijzen. Volgens Gazprom een puur zakelijk besluit, volgens oud-premier Natalia Gavrilita een straf voor de pro-Europese koers van de regering-Sandu.

Destabilisering
Nog hogere energieprijzen in een arm land waar twee derde van het maandinkomen opgaat aan stookkosten en stroom: het effect zou verwoestend zijn op de pas aangetreden regering-Sandu, die het zich niet kon permitteren gas op de spotmarkt te kopen tegen het viervoudige tarief. De energieschaarste vertaalde zich direct in een golf van binnenlandse onrust, aangewakkerd door een campagne van desinformatie vanuit het Kremlin, dat demonstrerende Moldaviërs zelfs betaalde voor deelname aan anti-regeringsprotesten.

Hulp
Niet alleen de Moldavische regering zag hoezeer de Russische manipulatie het land destabiliseerde, ook de westerse bondgenoten waren alert. Daarom belde de vertegenwoordiger van de Europese Unie in Kyiv met Willem Coppoolse, de Nederlandse directeur van het Oekraïense energiebedrijf Naftogaz en van het Oekraïens-Amerikaanse Energy Resources of Ukraine

'Gazprom is het gas aan het afsluiten, het zet Moldavië het mes op de keel. De Moldaviërs moeten nu echt gas gaan kopen, je moet morgenochtend naar Chisinau', vat Coppoolse het gesprek met de EU-vertegenwoordiger samen. 'De volgende ochtend stond ik om 8.00 uur in Chisinau op het vliegveld waar een zwarte auto ons stond op te wachten en meteen naar het presidentskantoor bracht. De eerste persoon die ik een hand heb geschud in Moldavië is die van president Maia Sandu.'

'Ze hebben meer lef gekregen om zich te verzetten tegen de Russen'

Coppoolse kreeg opdracht de Moldaviërs te helpen met het organiseren van de gastenders. Moldavië had echter niet alleen een beroerde reputatie, maar ook een hele slechte credit rating heeft waardoor handelaars zeer terughoudend waren. Uiteindelijk overtuigde Coppoolse handelaars mee te doen aan die tenders, Moldavië kon bij vijf partijen gas kopen. 'Dat heeft geholpen om Gazprom te laten zien dat Moldavië niet volledig afhankelijk was van hun gas.'

Daarmee is Moldavie in één klap verlost van een Calimero-complex. 'Ze hebben meer lef gekregen om zich te verzetten tegen de Russen', zegt Hahn. Geen van de mensen die hij sprak had ooit gedacht zonder Russisch gas te kunnen.

Bijna onafhankelijk
Intussen is Moldavië nu bijna helemaal onafhankelijk van Rusland geworden als het gaat om gas. Volgens Coppoolse hebben Gazprom en het Kremlin nauwelijks nog een 'hefboom'. Een uit 2021 daterend contract met Gazprom heeft Chisinau grotendeels opgezegd, er is een grote efficiencyslag gemaakt, de stadsverwarming van de hoofdstad draait op stookolie en er is gas ingekocht op de internationale markt met behulp van de Europese Bank voor Reconstructie. Gas komt nu uit Polen en Slowakije met een lening van de Europese bank, via de Griekse haven Alexandropoulos importeert Moldavië Amerikaans lng. Peperdure oplossingen, maar nationale veiligheid mag dan ook wat kosten.

De stroomvoorziening is nog steeds een probleem dat niet opgelost is. 'er wordt hard gewerkt aan een stroomnet met Roemenië', zegt Hahn, 'maar dat is nog niet af. Er is dus nog afhankelijkheid van die oude elektriciteitscentrale in Transnistrië met Gazprom.' Volgens president Sandu moet in 2025/2026 de connectiviteit met Roemenië klaar zijn. Intussen stroomt er ook substantieel Europees geld naar Moldavië (inmiddels al 1,2 miljard euro) om de energieprijzen te drukken zodat de Moldaviërs hun energierekening kunnen betalen.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10540397/ondanks-russische-chantage-en-sabotage-vaart-moldavie-een-pro-europese-koers

Benji87

Oekraïens leger trekt zich terug uit Avdiivka na langdurige aanvallen

Oekraïense militairen trekken zich terug uit de Oost-Oekraïense stad Avdiivka, meldt de nieuwe leider van het Oekraïense leger Oleksandr Syrskyi in de nacht van vrijdag op zaterdag in een bericht op Facebook.

"Om omsingeling te voorkomen en het leven van militairen te sparen, heb ik besloten onze eenheden terug te trekken uit de stad", stelt Syrskyi. Hij zegt dat de strijdkrachten verdergaan met de verdediging van het Oekraïense grondgebied "via gunstiger linies" en later naar de stad zullen terugkeren. "Onze soldaten deden al het mogelijke om de beste Russische militaire eenheden te vernietigen."

Avdiivka is een toegangspoort tot de door Rusland bezette stad Donetsk. De Russen proberen de stad sinds oktober in te nemen. Daarbij bestookten troepen aan drie kanten de stad met artillerieaanvallen om een Oekraïense terugtrekking af te dwingen. Inmiddels is de stad bijna volledig vernietigd. Er wordt al gevochten sinds 2014, toen separatisten een oorlog begonnen om het oosten van het land af te scheiden van Oekraïne.

De val van Avdiivka door de Russen is een zeldzame overwinning voor Moskou. Het markeert de grootste verandering in de ruim duizend kilometer lange frontlinie sinds Russische troepen in mei 2023 de nabijgelegen stad Bakhmut innamen, schrijft BBC. Rusland houdt volgende maand presidentsverkiezingen en een zege komt president Vladimir Poetin goed uit.

Toestand in Avdiivka was 'kritiek'
Vrijdag werden meerdere Oekraïense militairen gevangen genomen door Russische troepen toen zij zich probeerden terug te trekken van de frontlinie.

Het Oekraïense leger zei donderdag al dat het zich uit delen van de stad had teruggetrokken, om elders betere posities te kunnen innemen. De Oekraïense krijgsmacht noemde toen de situatie "kritiek".

John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis, waarschuwde dat Avdiivka in handen dreigde te vallen van de Russen vanwege munitietekorten aan Oekraïense kant.

Nieuwe opperbevelhebber net aangesteld
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky stelde Syrsky vorige week aan als nieuwe opperbevelhebber van het Oekraïense leger. Hij verving daarmee Valerii Zaluzhnyi als commandant der strijdkrachten. "We bespraken wat er nodig is voor de vernieuwing van het Oekraïense leger en wie het leger moet gaan leiden", schreef Zelensky. "Nu is dat moment aangebroken."

Bron: nu.nl

Zander

Citaat van: Ace1 op 16/02/2024 | 20:14 uurMoldavië ligt tussen Oekraïne en Roemenië in Welke EU landen rondom Moldavië bedoel jij dan nog meer?
Ik heb nergens gezegd grenzend aan. Maar ik zou zeggen pak een kaart....
People are sheep

Ace1

Citaat van: Zander op 16/02/2024 | 18:11 uurMisschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.

Moldavië ligt tussen Oekraïne en Roemenië in Welke EU landen rondom Moldavië bedoel jij dan nog meer?

Huzaar1

#10343
Citaat van: Zander op 16/02/2024 | 18:11 uurMisschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.

We moeten als Europa echt onze ballen eens laten neerdalen en accepteren dat er echt iets aan de hand is en zelf Moldavie militair per direct gaan voorzien van ondersteuning.

Echt dat eeuwige gewauwel over niet willen escaleren laten varen en initiatief nemen in de puinhoop.

Tegelijkertijd moeten we de gehele Suwalki gap per direct militair gaan dichtgooien. We weten allemaal dat als het knalt daar gaat gebeuren.

We staan continue een stap achter, het begint crimineel te worden dat we worden geleid door een stel duiven.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Enforcer

Citaat van: Zander op 16/02/2024 | 18:11 uurMisschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.

Is er al iets met een bescherminsgovereenkomst met Moldavië? Plaatsen van van NAVO Militairen al daar?

Zander

Citaat van: Umbert op 16/02/2024 | 18:03 uurHoe worden die Russen in Moldavie eigenlijk bevoorraad?
Lijkt me op dit moment geen pretje om daar te zitten maar waarschijnlijk veel beter als in het Oosten van de Oekraine.
Misschien moeten we daar eens een blokkade omheen gooien. Schenk Oekraïne middelen om alles tussen Odessa en Moldavië op slot te gooien. Knal alle EU landen rondom Moldavië vol met Patriots ed en bewapen Moldavië vóór het uit de hand loopt.
People are sheep

Umbert

Hoe worden die Russen in Moldavie eigenlijk bevoorraad?
Lijkt me op dit moment geen pretje om daar te zitten maar waarschijnlijk veel beter als in het Oosten van de Oekraine.

Ace1

Laatste beelden tonen lachende Navalny een dag voor zijn dood in rechtszaal

Aleksej Navalny is donderdag, een dag voor het nieuws van zijn dood werd bekendgemaakt, nog via videoverbinding in de rechtszaal verschenen. De Kremlincriticus werd al lachend gefilmd in een cel in de Siberische strafkolonie IK-3.

Op onderstaande link is een video te bekijken.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20240216_94521494

Ace1

Correspondent Olaf Koens: 'Navalny is vermoord, dat is wat er is gebeurd'

"Hij is vermoord. Dat is wat het Russische gevangenensysteem met politieke tegenstanders doet." Het zijn de woorden van Olaf Koens, RTL Nieuws-correspondent. Hij is aangeslagen door het nieuws dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny volgens de gevangenis waar hij zat, is overleden.

"Hij was kerngezond en hartstikke fit voordat hij de gevangenis in ging", zegt Rusland-correspondent Olaf Koens. "Het Russische systeem heeft Navalny langzaam maar zeker vermoord, in slow motion, vanaf de dag dat hij gevangen werd genomen."

'Dit systeem breekt mensen'
Volgens Koens is het leven achter de tralies in Rusland zwaar. "Er is deze man systematische medische zorg ontzegd. Je wordt daar in de cel wakker gehouden in de nacht, je zit in een isoleercel, het is er koud, je wordt snel ziek, krijgt geen behandeling. Je moet de hele dag werken, je wordt geslagen. Zo werkt het Russische systeem. Het breekt mensen. Dat was al zo in de tijd van de Sovjet Unie, en dat is nog steeds zo."

Koens, die jarenlang in Rusland als correspondent werkte voor RTL Nieuws, kende Navalny goed. "Al sinds de tijd dat hij een jonge, ambitieuze advocaat was, vol met plannen. We liepen niet de deur bij elkaar plat, maar ik kwam hem vaak tegen, begon hem te volgen. Hij werd in korte tijd razend populair en voelde de druk toenemen. Hij werd veroordeeld, kwam weer vrij, hij kreeg enorm veel aanhangers."

De schok dat hij vermoord zou worden kwam bij Koens, en vele anderen, eerst al een paar jaar geleden, toen hij vergiftigd werd. "Maar dat wist hij op wonderbaarlijke wijze te overleven. Hij ging terug naar Rusland, tegen alle adviezen in. Nergens bang voor, die Navalny. Een ontzettend bijzondere, dappere man."

De correspondent verwacht dat de dood van de oppositieleider veel los zal maken. "Hij heeft heel veel aanhangers, je kan verwachten dat mensen de straat opgaan. Hij is populair in Rusland. Ik denk wel dat we iets van een protest gaan zien, in verschillende Russische steden. De dood van zo iemand zal ongetwijfeld gevolgen hebben."

'Hij is miserabel behandeld'
"Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het hoorde", zegt ook Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Je denkt: dit zal toch niet gebeuren. Aan de andere kant: deze man is de afgelopen jaren miserabel behandeld. Hij is ontelbare keren in een isoleercel gezet, voortdurend zijn slaap ontnomen en op andere manieren het leven onmogelijk gemaakt."

Het is niet te verwachten, zo zegt Koens, dat de Russische regering hier zelf iets over gaat zeggen.


In onderstaande link een video wordt uitgelegd hoe Poetins belangrijkste criticus langzaam maar zeker de mond werd gesnoerd:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5435376/olaf-koens-navalny-vermoord-slow-motion

Parera

Citaat van: Lynxian op 16/02/2024 | 14:05 uurHm, zeker ook uit het raam gevallen in een zelfmoordpoging? Ik ben verbaasd dat het zo lang heeft geduurd.
Nee in de gevangenis is het niet geloofwaardig als je uit het raam valt door alle tralies. Hij schijnt onwel geworden te zijn tijdens een wandeling, maar in Moskou zeggen ze niets te weten over de doodsoorzaak. Een ding is duidelijk... dit zaakje stinkt.

Lynxian

Citaat van: Ace1 op 16/02/2024 | 12:10 uurAls ik naar de kaart kijk is zelfs een luchtlanding lastig.


Ze wilden ook al aan het begin van de oorlog heel snel Odessa innemen, wat ook glorieus mislukte, maar misschien willen ze dat nieuw leven inblazen en twee vliegen in één klap neerslaan. Ik wens ze veel succes.

Citaat van: Parera op 16/02/2024 | 12:48 uurRussische oppositieleider Navalny (47) overleden in gevangenschap

(...)

https://nos.nl/artikel/2509106-russische-oppositieleider-navalny-47-overleden-in-gevangenschap
Hm, zeker ook uit het raam gevallen in een zelfmoordpoging? Ik ben verbaasd dat het zo lang heeft geduurd.