Recente berichten

#2
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Ace1 - Vandaag om 19:42
Citaat van: Sebas_m07 op 27/03/2024 | 20:27 uurVandaag op Instagram gezien: een minigun op de Tromp. Nieuw zover ik weet?

https://www.instagram.com/p/C5BOkMnoybn/?igsh=MTNoYWF5NTEwYXp3Zg==

Heeft iemand de kamerbrief over de aanschaf van de miniguns?
#3
KM / Re: Opvolger Walrusklasse
Last post by Parera - Vandaag om 19:01
Deze was volgens mij nog niet gepost hier, helaas lage resolutie.


Interessant dat de boot slechts vaart met een 35 koppige bemanning. Wel is er accommodatie voor 43 personen + 16 extra bedden.
#4
KL / Re: Leopard, verkoop, gevolgen...
Last post by Master Mack - Vandaag om 16:58
Ik las dat de Italianen al een fabriek aan het bouwen zijn in ik meen La Spetzia waar ze de leo2A8 gaan bouwen voor Italië. Misschien als we onze bestelling bij de Italianen plaatsen komen ze Misschien sneller als dat we nu achteraan moeten sluiten bij de Duitse bestelling waar nu al andere landen bij aangesloten zijn dankzij .... laat maar wil niet zuur worden.
#5
Citaat van: Master Mack op Vandaag om 16:29Hadden we deze opdracht niet gewoon aan Ten Cate kunnen geven. Sterfhuis constructie Nederlandse Defensie maak Industrie.

Ten Cate is een stoffen fabrikant, mogelijk produceren ze nog wel de stoffen voor onze defensie met NFP patroon.

Hexonia is een kleding fabrikant voor defensie kleding, volgens mij produceren ze ook voor de Duitse BundesWehr.
#6
Hadden we deze opdracht niet gewoon aan Ten Cate kunnen geven. Sterfhuis constructie Nederlandse Defensie maak Industrie.
#7
KM / Re: Opvolging LC Fregatten
Last post by Master Mack - Vandaag om 16:20
Als je de vuurkracht van de huidige LCF'en verder wil opvoeren is het dan mogelijk om bijvoorbeeld twee van de containers welke beoogd zijn voor het TRIFIC/MICAN project ook op de LCF'en te plaatsen. Bijvoorbeeld een platform creëren tussen de grote en kleine schoorstenen. Of bijvoorbeeld de antennes voor de Smart L verplaatsen en ze dan op de Hangaar neerzetten. We hebben het hier al eerder over gehad maar met het snel breder wordende dreigingsbeeld wordt dit in mijn beleving steeds actueler. Het halsoverkop aanschaffen van miniguns bewijst wel dat er linksom of rechtsom vuurkracht bij moet. Alle vier dienen ook een tweede GK of vervangend wapen op de brugdak positie te krijgen. En zelf ben ik ook wel gecharmeerd van het idee van Huzaar1 om in mijn beleving dan alle 4 de LCF'en door te moderniseren en een tweede MLU te geven na de in dienst stelling van de FUADs zodat ze door kunnen tot 2040. Dan hebben we 4xASWF, 4xFUAD en 4xLCF. En vanaf 2040 laten we dan 4x nieuw fregat bouwen waardoor er continuïteit in de Damen Fregatten bouw blijft bestaan en we voor de KM extra slagkracht genereren in combinatie met de Mican's hebben we dan weer een serieuze gevechtsvloot.
#8
Mooie ogen zeg
#9
Contract getekend voor nieuwe gevechtskleding

Nieuwsbericht | 28-03-2024 | 15:14

Alle militairen krijgen nieuwe gevechtskleding uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS). Na een uitgebreide testperiode gunt Defensie de opdracht aan Hexonia GmbH. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag bekendgemaakt. Het kledingsysteem vervangt de huidige gevechtskleding voor de Nederlandse krijgsmacht en de Belgische marine. De kleding wordt gedragen op de kazerne, operationeel en tijdens uitzendingen.
Vergroot afbeelding 4 Militairen poseren in het nieuwe tenue voor de marine met een schip op de achtergrond.

Nederlandse militairen zijn dagelijks wereldwijd actief voor vrede en veiligheid. Zij moeten onder vaak moeilijke omstandigheden presteren. Daarvoor hebben ze de juiste spullen nodig. Dat geldt zeker voor de gevechtskleding. Bij de nieuwe kleding staan bescherming, functionaliteit, individuele veiligheid en draagcomfort centraal.
Vergroot afbeelding Een mannelijke militair poseert met het nieuwe tenue voor de landmacht in een bos met op de achtergrond een militair voertuig.
Kwaliteits- en gebruikerstesten

Defensie stelt hoge kwaliteitseisen aan de kleding. De organisatie ontwikkelt deze samen met de leverancier en met input van de gebruikers. Verschillende militairen hebben de (gevechts)kleding intensief beproefd tijdens kwaliteits- en gebruikerstesten. Defensie voerde deze testen uit in samenwerking met externe partijen zoals het kennisinstituut TNO. Elk operationeel commando leverde deelnemers voor de draagproeven. Dit om tot de beste gevechts- en boordkleding te komen voor elke militair.
Vergroot afbeelding 4 Militairen poseren met het nieuwe tenue voor de landmacht met bomen op de achtergrond.
Voor iedere militair passend

De kleding van DOKS is ontworpen als een meerlagensysteem. Het past als 1 geheel op elkaar en sluit aan op de uitrusting die Defensie momenteel gebruikt. Denk aan onderkleding, isolatielagen en buitenlagen. De maatvoering wordt zo gemaakt dat het voor iedere militair passend is, dus ook voor vrouwen.

Daarvoor maakt het systeem gebruik van voorvorming, diverse materiaalsoorten en verstelmogelijkheden (bijvoorbeeld banden of elastieken). Verder is er binnen het project voldoende ruimte voor toekomstige doorontwikkeling. Zo kunnen nieuwe inzichten en innovaties snel worden doorgevoerd.

Er is een uitgebreid systeem van kledingmaten ontwikkeld. Dat is gebaseerd op de beschikbare scan- en maatgegevens van een groot aantal militairen, zowel mannen als vrouwen. Naast mogelijkheden tot aanpassen zijn bewegingsbereik, uiterlijke kenmerken en comfort belangrijk. Dat is meegenomen in het ontwerp.

 "Het heeft te lang geduurd", aldus Van der Maat. "Maar ik ben blij dat wij vandaag een belangrijke stap hebben kunnen zetten voor de gunning van het DOKS-project. Onze militairen verdienen de beste spullen om hun belangrijke werk uit te voeren. Dat geldt zeker ook voor het gevechtstenue!" 
Vergroot afbeelding Een mannelijke en een vrouwelijke militair in het nieuwe tenue op de rug gezien voor een brug.
Tussenoplossing

Als tussenoplossing tot de volledige uitrol van DOKS dragen militairen nu het tijdelijke pak. Dit blijven ze dragen totdat de nieuwe gevechtskleding er is. De eerste kleding van DOKS wordt naar verwachting in het voorjaar van 2026 verstrekt. Bron

Rechtermuisknop op de afbeelding en open deze in een nieuwe tab om de hoge resolutie te zien.




#10
KM / Re: Het Combat Support Ship (C...
Last post by Parera - Vandaag om 15:30
Citaat van: StrataNL op Vandaag om 09:04Vind het ook een mooi gebalanceerd ontwerp. Beter dan het JSS.

Het is een echte AOR zoals deze horen te zijn. Prachtig schip verder, jammer dat het weer een single ship class lijkt te worden. Ik zie veel liever een tweetal van deze schepen en ernaast een Joint Multi Mission Ship voor de transport en heli carrier taken van het JSS. Ook in geval van een conflict verdeel je op die manier je capaciteiten over meerdere platformen.

Misschien kunnen we het huidige JSS wel verkopen aan de Duitsers of Belgen, zodat wij eerder dan gepland onze vloot en capaciteit kunnen uitbreiden en moderniseren.