Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => Defensiebrede onderwerpen => Topic gestart door: Thor op 08/06/2007 | 21:00 uur

Titel: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Thor op 08/06/2007 | 21:00 uur
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 8 juni. Het ministerie van Defensie heeft grote problemen met de invoering van een nieuw automatiseringsysteem. De slechte bedrijfsvoering en het ondermaatse wapen- en munitiebeheer, waarop de Algemene Rekenkamer onlangs scherpe kritiek had, zijn hier het gevolg van.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) op vragen uit de Tweede Kamer. Het gaat om het project Speer. Dat staat voor Strategic Process & ERP Enabled Reengineering. Dit computersysteem moet het besturen, beheersen en uitvoeren van de 'materieel-logistieke processen' op het hele ministerie sterk verbeteren. De Defensiekrant schreef vorig jaar over het project: ,,Pakbonnen en voorraadlijsten gaan plaatsmaken voor barcodes en gekoppelde databases." Onder meer de bedrijven PriceWaterhouseCoopers, PA-Consulting en IBM zijn bij het project betrokken.

Volgens Van Middelkoop werden in 2006 de gevolgen van de invoering van het nieuwe systeem goed duidelijk. Het systeem moet uiteindelijk een besparing van 1.030 voltijdbanen en 80 miljoen minder bedrijfsvoeringskosten opleveren. Maar zover is het nog lang niet, zo blijkt uit de antwoorden van Van Middelkoop. Pas in de periode 2010-2013 zal het voorraadbeheer worden verbeterd, stelt de minister.

Op de zogeheten Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei, bleek dat de Algemene Rekenkamer veel kritiek heeft op het functioneren van Defensie. Daar wordt nauwelijks gecontroleerd op uitgaven kleiner dan 500 euro. Het bleek dat van ,,ongeveer een kwart van deze facturen" niet duidelijk was of daaraan een bestelling of geleverde dienst ten grondslag lag, zodat voor 2,5 miljoen euro per maand onduidelijk is waaraan het geld is uitgegeven.

Ook weet Defensie niet precies over hoeveel munitie en materieel zij beschikt, stelde de Rekenkamer. Volgens Van Middelkoop is ervoor gekozen ,,verbeteringen in de bedrijfsvoering structureel te beleggen en niet alleen symptomen van tekortkomingen te bestrijden. Dit impliceert dat verbetertrajecten langer duren en dat het effect niet altijd direct merkbaar is".

De minister gaat in de antwoorden aan de Kamer ook kort in op de gestegen kosten voor de missie in Uruzgan, die vorig jaar augustus is begonnen. Voor aanvang werden de totale kosten van ISAF begroot op maximaal 320 miljoen euro. Inmiddels staat de teller op 600 miljoen. Volgens de minister waren enkele overschrijdingen van het budget niet te voorzien.

Bron: NRC 8 juni 2007 (http://www.nrc.nl/binnenland/article720494.ece/Nieuw_IT-project_kwelt_Defensie)
Titel: Re: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: A.J. op 08/06/2007 | 21:44 uur
Ach, defensie is niet eens in staat om internet op de werkplek, netwerkprinters, intranet, mail enz. fatsoenlijk draaiende te houden. Het zou behoorlijk verbazingwekkend zijn dat dit project wel in 1 keer was geslaagd.
Titel: Re: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Enforcer op 08/06/2007 | 22:14 uur
Ik heb een paar jaar geleden al gehoord dat Speer de verkeerde kant op ging. Het verbaasd mij dus helemaal niks.
Titel: Re: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Jørgen op 09/06/2007 | 18:10 uur
Wat ik niet begrijp is waarom er altijd enorm veel wielen opnieuw moeten worden uitgevonden. Ik ben geen expert, dat zal ook de reden zijn waarom ik het niet begrijp. Maar waarom kijkt de krijgsmacht nooit in eigen keuken wat er misschien bruikbaar is eventueel met wat aanpassingen. Ik kan me niet voorstellen dat duurder is als de ontwikkeling van een nieuw systeem.


De Luchtmacht heeft al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw het zogenaamde Pub(licatie)-systeem. Dat pubsysteem beheert dus alles op het gebied van de informatie dragers van de luchtmacht. Zeg maar om het niet te ingewikkeld te maken de technische bibliotheek.

Het is reeds 10 jaar geleden dat ik er mee heb gewerkt (het zal ook een ontwikkeling hebben doorgemaakt) maar nog steeds is het volgens mij een geweldig systeem om wat dan ook te beheersen en beheren (voorraad beheer heb ik het dan over). Of dat nou boeken zijn of munitie/wapens, dat maakt volgens mij niets uit. Je moet alleen slim kijken naar de functies en mogelijkheden binnen dit systeem. Een gebruiker vraagt iets aan en volgens allerlij processen (is er voorraad?, is het compleet?, moet iemand er goedkeuring aan geven en zo ja wie?, moet het besteld worden en waar) komt het gevraagde artikel uiteindelijk uit het volledig geautomatiseerde magazijn van de vlb Woensdrecht rollen. Tijdens het proces kun je ten alle tijden 'monitoren' wat de status van de aanvraag is.

Dit is uiteraard een simpele voorstelling van zaken. Het systeem is zeer uitgebreid maar het gaat te ver omdat hier allemaal op te noemen. Maar nog steeds (ik ben ICT beheerder bij DTO) is het het beste voorraad beheerssysteem wat ik ken. En nogmaals of het nu boekjes zijn of munities cq wapens dat maakt volgens mij niet uit.

Het pubsysteem ken ik overigens uit de tijd dat ip bij de CPV (Centrale Publikatie Voorziening) van de Luchtmacht werkte.
Titel: Re: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: robbiebee op 09/06/2007 | 19:24 uur
Leuk om hierboven van alles te lezen over SPEER, voral het de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Ik " mag  " namens mijn werkgever  (KMar) in het SPEER testteam zitten. Het idee achter SPEER is goed alleen de belangen zijn groot de diverse krijgsmachtdelen moeten namelijk zoals boven weer functies inleveren en daardoor is men terughoudend. Maar het is natuurlijk van de zote dat de KLU KM & KL/KMar ieder een eigen matbeheer systeem hebben en er dus van alle disciplines een LOG ELEMENT met een missie mee moeten. Dit kan in de toekomst door 1 van de krijgsmachtdelen worden bemenst en de systemen zijn dan gelijk alleen de soorten materiaal die worden aangevraagd per krijgsmachtdeel zijn verschillend. Het hele pakket software ( SAP ) is in de defensie module goed uit tevoeren. Alleen daar gaan we weer ,de P-module kopen we niet, want we hebben Peoplesoft, de vervoersmodule.... je raad het al DVVO heeft al iets...  Gevolg zal dus wel weer zijn dat het niet op elkaar valt te matchen met allerlei fixses.  1 voorbeeld uit zo'n actie is het TOMA ( tijdelijke oplossing materieel administratie) Peoplesoft stuurt dit aan, ongeveer 8 weken geleden is er 1 of andere P-boer geweest die heeft zitten rommelen in DEF datums van ehdn met als gevolg dat van mijn eenheid al het materiaal van de 1 op andere dag uit dit systeem was verdwenen. Enne je raad het al dit was niet te herstellen 1 voor 1 moet al het materiaal weer handmatig worden ingevoerd >:( .  Dus SPEER zal als men het wel invoeren in zijn geheel moeten worden voorzien van 1 goed op defensie afgestemd software product " SAP " .  Maar daar hangt een giga kostenpost aan.
Dus zal er denk ik nog jaren door de diverse krijgsmachtdelen met hun eigen oplossing worden aangeklooit.

Groeten Rob
Titel: Re: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: KapiteinRob op 17/06/2007 | 01:44 uur
Citaat van: Kap Rene op 16/06/2007 | 21:35 uur
het fantastische peoplesoft

>:( :'( :-X
Titel: Re: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Big IE op 17/06/2007 | 12:31 uur
PeopleSOF........ >:(
Titel: Re: Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Apies op 28/12/2007 | 15:36 uur
Het is natuurlijk perfect dat de onderdelen samen gaan werken maar, helaas, er bestaat nog steeds een eigen wil. Ieder onderdeel wil graag uniek blijven en dat is dom! Geld over de balk smijten zal zo blijven bestaan en daarmee (in)direct de verplichte verkoop van zeer hard benodigd materieel.

Maarja, zoals ik al eerder schreef: Defensie moet en zal geld over de balk blijven smijten!  :'(

Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 10/05/2012 | 07:56 uur
ICT-project SPEER onder druk door bezuinigingen Defensie

Freek Blankena 10 mei 20120

Het project SPEER, waarmee Defensie onder andere zijn materieellogistieke en financiële processen opnieuw automatiseert, loopt opnieuw vier maanden vertraging op, vooral door de reorganisaties.

Instabiel
Dat meldt minister Hillen van Defensie in de voortgangsrapportage over SPEER, een van de grootste en langstlopende ICT-gerelateerde projecten van de overheid. De invoering van de nieuwe software vordert gestaag, maar het feit dat enkele eenheden wegvallen uit de te automatiseren processen en er twee onderhoudsbedrijven aan worden toegevoegd, zorgt voor vertraging, evenals het overhevelen van de aansturing van de SAP-softwaremigraties naar de defensieonderdelen zelf. De roerige situatie leidt dan ook tot 'meer werk en minder stabiliteit'.

Herfasering
Hillen meldt dat daarom is besloten tot een 'herfasering van vier maanden' waardoor de softwaremigraties bij Defensie-onderdelen zorgvuldiger zijn af te stemmen op de nieuwe bedrijfsvoering. SPEER heeft een jarenlange historie van vertragingen en kostenoverschrijdingen. Voor de financiering heeft de nieuwe vertraging overigens geen gevolgen. Het totale budget kan zelfs met 2,6 miljoen euro worden verlaagd tot 419,7 miljoen euro.

Personeel
Eén van de andere risico's is volgens de voortgangsrapportage de personele capaciteit. Momenteel werken er 422 mensen aan SPEER, waarvan 66 externen zijn. Hillen meldt: "De personele ondersteuning vanuit de lijnorganisatie is ontoereikend, de opbouw van kennis en ervaring in de defensieorganisatie is onvoldoende en de medewerkers van SPEER verlaten vroegtijdig de programma-organisatie." Die bewegingen kunnen opnieuw tot vertragingen en kostenverhogingen leiden. Ook zijn er problemen geconstateerd met de kwaliteit van de gegevens die van de oude ('legacy'-) systemen naar de nieuwe SAP-systemen gaan. Daarvoor is een Team Datakwaliteit opgericht.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal-besturen/nieuws/nieuws/ict-project-speer-onder-druk-door-bezuinigingen.5909255.lynkx
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: KapiteinRob op 10/05/2012 | 10:33 uur
Citaat van: www.binnenlandsbestuur.nl op 10/05/2012 | 07:56 uur
Hillen meldt: "De personele ondersteuning vanuit de lijnorganisatie is ontoereikend, de opbouw van kennis en ervaring in de defensieorganisatie is onvoldoende en de medewerkers van SPEER verlaten vroegtijdig de programma-organisatie." Die bewegingen kunnen opnieuw tot vertragingen en kostenverhogingen leiden.

Goh excellentie, en hoe zou dat nou komen? Zou het iets te maken hebben met de einddatum van de projectorganisatie, uw verlangen de oudere (ervaren) krachten die hier aan werken over het hek te kieperen en hun daardoor ontstane noodzaak om zo snel mogelijk te opteren voor een nieuwe functie omdat ze anders een hele grote kans hebben herplaatser en vervolgens ontslagganger te worden?
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lynxian op 11/05/2012 | 00:08 uur
Aaaaah, SAP. Het technische wondersysteem. Aangeraden vooral door consultants die het vervolgens niet hoeven te implementeren of die de komende paar jaar behoefte hebben aan een vaste stek.

Er is een regel in de ICT wat betreft dit soort kant-en-klare pakketten: ze leveren 80% van de features die je nodig hebt en in de overige 20% gaat 100% van je tijd zitten.

Ik heb nou al bij twee bedrijven SAP implementaties gezien en dit technische supersysteem had bij beiden dezelfde resultaten: alle projecten duurde en kostte minimaal twee keer zo lang omdat de implementatie van een dergelijk generiek systeem op zeer specifieke bedrijfsprocessen simpelweg niet aansluit. Dat aansluitend maken gaat zoveel tijd in zitten dat volledige nieuwbouw, specifiek voor de organisatie in kwestie, vaak sneller en goedkoper is en kwalitatief veel beter. Maarja, off-the-shelft is zo'n buzzwoord dat het goed doet, vooral bij dergelijke prutsconsultants, dus wordt het geadviseerd.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lex op 11/05/2012 | 00:21 uur
Discussie in "Archief overigen"?
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lynxian op 11/05/2012 | 00:27 uur
Citaat van: Lex op 11/05/2012 | 00:21 uur
Discussie in "Archief overigen"?
Als het gearchiveerde weer relevant is, waarom niet? Zo heb je een mooie tijdslijn in een topic.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Oorlogsvis op 11/05/2012 | 10:01 uur
Vroeger werkte ik bij Van der Moolen..(inmiddels failliet)..daar werkte ongeveer 6 IT'ers 4 jaar lang aan een riskmanagment systeem ..reken uit wat dat ongeveer gekost heeft met salarissen tussen de 60 en 120 duizend eurie.

Oke..bij mijn nieuwe bedrijf hadden we ook zo'n systeem nodig..en je raad het al !..we namen 1 IT'er aan ..die bouwde het in 4 weken !
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ace1 op 11/05/2012 | 11:18 uur
In nederland heeft geen enkele politici het lef om om uit geld  verspillende projecten de stekker er uit te trekken, Speer en de Noord-Zuid lijn in amsterdam zijn daar voorbeeldenvan
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Oorlogsvis op 11/05/2012 | 11:26 uur
Citaat van: Ace1 op 11/05/2012 | 11:18 uur
In nederland heeft geen enkele politici het lef om om uit geld  verspillende projecten de stekker er uit te trekken, Speer en de Noord-Zuid lijn in amsterdam zijn daar voorbeeldenvan
vergeet de JSF niet !...of het subsidie verstrekken aan voetbalclubs...de gezondheidszorg...en vast nog wel een paar dingen die we hier vergeten.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/05/2012 | 11:27 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 11/05/2012 | 11:26 uur
Citaat van: Ace1 op 11/05/2012 | 11:18 uur
In nederland heeft geen enkele politici het lef om om uit geld  verspillende projecten de stekker er uit te trekken, Speer en de Noord-Zuid lijn in amsterdam zijn daar voorbeeldenvan
vergeet de JSF niet !...of het subsidie verstrekken aan voetbalclubs...de gezondheidszorg...en vast nog wel een paar dingen die we hier vergeten.

De JSF valt echt in het totale niets in de gezonheidzorg discussie.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Marc66 op 11/05/2012 | 12:41 uur
Dat zou (ook) een prima iets zijn om bij defensie (direct) op te bezuinigen, nl. het ontwikkelen van gadgets die in het bedrijfsleven allang voor iedereen te koop zijn (COTS).

Er lopen zoveel verschillende projecten op het gebied van IT en er gaat daar zoveel geld in op (= over de balk), dat enkel door hierop te bezuinigen en dus het gewenste programma van de plank (COTS) te kopen, behoorlijk wat geld bezuinigd kan worden en Nederland, achteraf, waarschijnlijk wel zijn tanks had kunnen behouden.

Ik sta iedere keer weer versteld hoe defensie het voor elkaar krijgt het ene na het andere IT-project op te starten om na jaren van ontwikkeling en geld tot de ontdekking te komen dat het toch anders moet (en het verhaal begint weer opnieuw!)

Misschien een tip voor IT-"deskundigen" bij defensie: kijk eens bij de BCC, Kijkshop, Conrad of de Bart Smit.



Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/05/2012 | 12:55 uur
Citaat van: Marc66 op 11/05/2012 | 12:41 uur
Dat zou (ook) een prima iets zijn om bij defensie (direct) op te bezuinigen, nl. het ontwikkelen van gadgets die in het bedrijfsleven allang voor iedereen te koop zijn (COTS).

Er lopen zoveel verschillende projecten op het gebied van IT en er gaat daar zoveel geld in op (= over de balk), dat enkel door hierop te bezuinigen en dus het gewenste programma van de plank (COTS) te kopen, behoorlijk wat geld bezuinigd kan worden en Nederland, achteraf, waarschijnlijk wel zijn tanks had kunnen behouden.

Ik sta iedere keer weer versteld hoe defensie het voor elkaar krijgt het ene na het andere IT-project op te starten om na jaren van ontwikkeling en geld tot de ontdekking te komen dat het toch anders moet (en het verhaal begint weer opnieuw!)

Misschien een tip voor IT-"deskundigen" bij defensie: kijk eens bij de BCC, Kijkshop, Conrad of de Bart Smit.





De kosten van een gemiddeld IT project zitten niet zo zeer in de standaard applicaties maar meer in het ontwikkelen en implementeren van het additionele stuk maatwerk.

Dit is bij veel bedrijven een probleem, men koopt een oplossing van 1 euro en door het stuk maatwerk op de standaard wordt dat 3 of 4 euro's daarnaast wordt de verwachte implementatie tijd aanzienlijk langer.

Dit is geen defensie kwaal maar een fenomeen met een brede herkenning in het bedrijfsleven (als het gaat om complexere systemen als ERP oplossingen)

Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 26/11/2012 | 19:14 uur
ICT-project SPEER verder vertraagd

Het grootste ICT-project van de overheid loopt verder uit in tijd en budget. Het programma SPEER van Defensie heeft te kampen met de gevolgen van de reorganisaties bij het ministerie.

18 miljoen erbij
Voor SPEER is extra menskracht nodig en een deel van de oplevering van de op software van leverancier SAP gebaseerde systemen vindt zeker een half jaar later plaats. De bijkomende kosten zullen ongeveer 18 miljoen euro bedragen, stelt minister Hennis-Plasschaert in een voortgangsrapportage aan de Kamer. En dan is er nog niet eens rekening gehouden met een aanvullende vertraging die het gevolg is van het trager verlopen van lopende reorganisaties.

Historie
SPEER, waarvoor systemen worden ingevoerd die financiële en materieellogistieke processen bij Defensie ondersteunen, heeft sinds het begin in 2003 een lange historie van vertragingen en budgetoverschrijdingen. Tot dusver bedraagt het totale budget over de looptijd 419,7 miljoen euro. Halverwege de rit is besloten het pakket functionaliteiten dat binnen het budget wordt gerealiseerd, te beperken.

Reorganisatie compliceert
Die reorganisaties zijn ook met name wat SPEER parten speelt. SPEER moet die reorganisatie volgen en ondersteunen en dat levert extra complicaties en vertraging op. Hennis-Plasschaert wil geen functionaliteiten wegstrepen, dus schuift het project verder op. Onderdelen van Defensie zullen nog het hele jaar 2014 bezig zijn met de migratie, terwijl ze volgens eerdere plannen half 2014 over zouden zijn. Er is tijdelijk extra externe mankracht nodig en de oude systemen moeten langer in de lucht blijven. De stapeling van de reorganisatie, de invoering van de SAP-systemen en een tekort aan ter zake deskundig personeel blijft een risicofactor, geeft de minister aan.

Gammele administratie
Vrijwel gelijk met de rapportage verscheen er een brief van de Algemene Rekenkamer met als strekking dat Defensie zijn administratie nog steeds niet op orde heeft en dat een visie op de al eerder geconstateerde spanning tussen de reorganisatie en het programma SPEER ontbreekt. Ook de personeelsdossiers - iets wat buiten SPEER is gehouden - blijven gebrekkig. De minister heeft in een reactie toegezegd dat ze op korte termijn met de Tweede Kamer over de problemen gaat praten. "Het is beter om realistische doelen te formuleren en dat ga ik ook doen", stelde zij tegenover de NOS.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/ict-project-speer-verder-vertraagd.8508399.lynkx
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ace1 op 20/01/2014 | 16:50 uur
ERP-project Speer kost Defensie 900 miljoen euro

Het ERP project Speer (Strategic process and enabled reengineering) van Defensie gaat veel meer geld kosten dan begroot. De Algemene Rekenkamer heeft berekend dat het eindbedrag na afronding van de implementatie uitkomt op negenhonderd miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van de 481 miljoen euro die Defensie heeft vrijgemaakt.

De inschatting van de Algemene Rekenkamer is dat de totale kosten tot halverwege vorig jaar ongeveer 650 miljoen euro bedroegen. Voor het afronden van het implementatietraject en de noodzakelijke doorontwikkeling is naar schatting nog eens 250 miljoen euro nodig.

Langdurig ERP-project

Het eindbedrag van Speer, inmiddels een van de langstlopende ICT-projecten van de rijksoverheid, komt dan uit op 900 miljoen euro. Speer werd in 2002 bij Defensie opgestart om de bevoorrading en verwerving in het operationele domein, operationeel onderhoud, modernisering van financiële processen en ondersteuning van de logistiek te standaardiseren.

Implementatie zou 185 miljoen kosten

Voormalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries wist in 2008 al te melden dat er een budgetoverschrijding zou gaan plaatsvinden van 27 miljoen euro. Zo ging ruim 90 miljoen euro op aan het inhuren van externe medewerkers. Een consortium van Capgemini en Logica zorgde binnen Speer onder andere voor de kennisoverdracht. Bij de start van het project was uitgegaan dat de totale kosten zouden uitkomen op 165 miljoen euro, exclusief twintig miljoen licentiekosten.

Defensie moet vaart maken

De Algemene Rekenkamer benadrukte afgelopen vrijdag dat Defensie vaart moet maken bij voortgang van dit project, want hoe langer gewacht wordt, hoe langer het duurt voor de voordelen van het nieuwe ERP-systeem benut kunnen worden. De krijgsmacht rechtvaardigt de hoge kosten voor Speer tot nu toe altijd omdat met de invoering ervan grote besparingen te behalen zouden vallen.

Plasschaert herkent zich niet in cijfers

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert laat in een reactie zich niet te herkennen in deze bedragen. Zij beroept zich op het feit dat het ICT-project van voor 2008 stamt. Voor het inzichtelijk maken van de integrale kosten geldt volgens de minister pas vanaf 2008 het Rapportagemodel voor grote ICT-projecten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Rekenkamer: stel een scherpere deadline

De Algemene Rekenkamer vindt dat dit argument anno 2014 moeilijk vol te houden is, zeker gezien de herijking van het project in 2010 en de nog komende periode van doorontwikkeling. Hennis wil het ERP-systeem in 2015 volledig operationeel hebben, maar dat duurt volgens de Rekenkamer te lang. De minister moet met een scherpere deadline komen, aldus de Rekenkamer vrijdag.

http://www.logistiek.nl/Supply-Chain/erp/2014/1/ERP-project-Speer-kost-Defensie-900-miljoen-euro-1447420W/?cmpid=NLC|logistiek|2014-01-20|ERP-project_Speer_kost_Defensie_900_miljoen
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Harald op 20/01/2014 | 17:33 uur
Hier had jaren terug al de stekker uit getrokken moeten worden ! ..  :mad:

Hier een artikel uit 2011 :
http://webwereld.nl/it-beheer/52873-defensie-zet-struikelend-ict-project-door

'Consultancyboys lachen zich rot''
De commissie toonde zich volgens Binnenlands Bestuur nog steeds bezorgd over de goede afloop van het project. Zo wilde in eerste instantie de PvdA de stekker uit het project trekken, maar kwam tot de conclusie "dat de stekker er nog niet eens in zit." Volgens PvdA-commissielid Eijsink "lachen de consultancyboys zich rot. Het gaat om bakken met geld", zo citeert Binnenlands Bestuur de commissie.


Een vraag uit een kamerbrief van de MinDef in 2009 :

De vaste commissie voor Defensie1 heeft een aantal vragen voorgelegd aan de staatssecretaris van Defensie over de brief van 1 april 2009 inzake de voortgangsrapportage over het Programma Speer (Kamerstuk 31 460, nr. 6).
De staatssecretaris heeft deze vragen beantwoord bij brief van 29 mei 2009. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt
.

Vraag :
Ziet u de € 268,1 miljoen nog steeds als het «plafond» van de SPEER-investeringen t/m 2014? Meent u dat dit budget volstaat om het project binnen de gestelde termijn af te ronden en acht u het nog steeds mogelijk om alle resterende projectonderdelen, inclusief de datamigratie, te bekostigen uit het resterende budget?

Waarom is er blijkbaar ruimte gelaten voor «loose ends» in het beschikbaar gestelde totaalbudget en is er initieel geen «firm fixed price contract» afgesloten?

Antwoord :
Naar de huidige inzichten is het investeringsbudget van € 268,1 miljoen tot het einde van fase 1 (2014) toereikend voor de desbetreffende projecten. Er is echter geen projectreserve om tegenvallers op te vangen. Ook is SPEER afhankelijk van tariefontwikkelingen in de ICT-branche, die prijsbijstellingen op het resterende budget kunnen meebrengen.
Een firm fixed price contract voor SPEER zou alleen mogelijk zijn geweest als de resultaten van het programma vooraf heel nauwkeurig hadden kunnen worden gedefinieerd en gespecificeerd. Voor een zeer complex en langlopend programma zoals SPEER dat uit verschillende projecten en organisatorische veranderingen bestaat, is dat op projectniveau slechts in enkele gevallen mogelijk.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31460-7.html
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: ARM-WAP op 20/01/2014 | 18:43 uur
Ipv met zo'n acroniem op de proppen te komen was het mss beter genoemd naar Albert S.
Die zorgde er tenminste dat veel projecten wel degelijk van de grond kwamen en de resultaten ervan het slagveld zagen :)
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ace1 op 20/01/2014 | 19:51 uur
Defensie en ERP: sterren plakken helpt niet

Het Nederlandse leger was in juni 2007 'verliezer van de maand', volgens collega SC-magazine. De logistiek was niet op orde. Daar moest met de invoering van ERP verandering in komen. Nu, zeven jaar later is de conclusie dat dit niet is gelukt. Defensie is nog niet klaar met de invoering. De kosten lopen op tot 900 miljoen euro. Wat kunnen we leren van deze ERP-soap?

De ERP-soap begon in 1992 toen Defensie een principieel besluit nam. Er zou een defensiebreed informatiesysteem komen om de Paarse krijgsmacht te ondersteunen. Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee moesten gaan samen werken, of liever nog integreren.

Megaproject

Het moest een geweldig megaproject worden: Strategic process and enabled reengineering (SPEER), dat ook nog eens meer dan duizend werkplekken zou besparen. De Nederlandse Defensie-organisatie was de eerste ter wereld die defensiebreed het ERP-systeem zou gaan gebruiken voor alle activiteiten; de medicijnen voor de geneeskundige troepen, het onderhoud aan vliegtuigen, de missies in Afghanistan, het bevoorraden van de marineschepen wereldwijd en de personele planning.

Het zou een van de grootste SAP-implementaties ooit worden want geen enkele andere krijgsmacht had dit nog vertoond. Toch rinkelden de alarmbellen op de Haagse staven niet.

Sterren plakken

Een compleet leger aan externen werd ingehuurd om het werk te doen in het SPEER-project. De betrokken militairen, die voor twee of drie jaar werden toegevoegd aan het project, vonden het vooral 'verplichte corvee'. Het leverde in elk geval wel, naast een promotie, vele meters documenten op.

Als het project even niet de voortgang toonde die nodig was, dan werd de zittende een-sterren generaal vervangen door een twee-sterren generaal en daarna zelfs door een drie-sterren generaal. Die generaal meldde in de vakbladen dat SPEER 'weer spits was'. Maar, het mocht niet baten.

Het SPEER-project kwam niet op gang terwijl de kosten uit de bocht vlogen. De initiële begroting van iets meer dan 100 miljoen euro werd al snel 200 miljoen, zelfs 400 miljoen en nu schat de rekenkamer het eindbedrag op 900 miljoen, terwijl het project nog steeds niet klaar is. Het rapport van de Rekenkamer biedt leerzame lessen.

De lessen

Al in 2009 was bekend wat er fout ging. Defensiepersoneel zelf had kritiek op:

De ambitie om data en processen krijgsmachtbreed te standaardiseren en in te richten in een enkel ERP-systeem;
De focus op de administratieve en bureaucratische processen in plaats van processen slimmer te plannen te besturen;
De invoering van het ERP-systemen in een keer krijgsmachtbreed in plaats van per organisatie-onderdeel op basis van een doordacht logistiek concept;
De bestaande complexe, functionele organisatie van processen binnen de defensie-organisatie. Tussen alle afdelingen stonden metershoge schotten;
De logistieke kennisontwikkeling binnen de defensie-organisatie;
Het beschikbare budget, dat 'politiek' veel te laag werd ingezet.
Er waren genoeg ideeën hoe het anders zou moeten. Neem bijvoorbeeld een veel kleinere scope: regel bepaalde logistieke ketens of systemen eerst en groei dan pas door. Maak een duidelijk logistiek concept, waarop je vervolgens blijft. Maak een knip in generieke processen met hun eigen ondersteuning en specifieke processen met hun eigen specifieke ondersteuning en dus ICT-oplossingen. Zorg eerst voor een opgeruimd huis. Zorg dat de defensiemedewerkers de eigen supply chain binnen Defensie kennen (en begrijpen). Elke stap heeft gevolgen voor eerdere en volgende stappen in de complexe supply chain, zeker na invoering van ERP. Tenslotte, reken externe partijen af op basis van prestaties die ze leveren, niet op basis van hun uurtjes.

Friendly Fire

De adviezen zijn steeds in de wind geslagen. Is Defensie een organisatie waar misschien niet altijd naar elkaar wordt geluisterd? Dan moet er toch wat gebeuren aan de interne cultuur en leiderschap.

Het is niet uit te leggen waarom het zo lang heeft moeten duren, het zoveel heeft moeten kosten, en waarom het nog niet klaar is. Defensie bezuinigt, maar heeft klaarblijkelijk geen idee waar het geld aan op gaat. Het delen van informatie is noodzakelijke voor samenwerking met de industrie en coalitiepartners om effectief, efficiënt en veilig onze vredesmissies te ondersteunen.

Het rapport van de Rekenkamer is leerzaam voor iedereen die een grote ERP-implementatie gaat doen. Een van de belangrijkste conclusies van de Rekenkamer is dat een nieuw systeem innovatie niet afdwingt. Anders dan aanvankelijk werd verondersteld, dwingt het gekozen ERP-pakket verbetering van de werkprocessen niet af. Innovatie van werkprocessen vindt alleen plaats als daar expliciet op wordt gestuurd. Dan kun je nog zoveel sterren plakken, maar dan gaat het echt niet werken...

door WALTHER PLOOS VAN AMSTEL 20 jan 2014

Walther Ploos van Amstel
Functie:
Walther Ploos van Amstel (1962) is docent Logistiek en SCM aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
EXPERT LOGISTIEKE DIENSTVERLENING, EXPERT SUPPLY CHAIN MANAGEMENT

http://www.logistiek.nl/Supply-Chain/erp/2014/1/Defensie-en-ERP-sterren-plakken-helpt-niet-1447789W/


Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: ridivek op 20/01/2014 | 22:22 uur
Mag ik opmerken dat het ministerie (de defensie top) in de eindrapportage van SPEER, al deze gebreken en fouten in het project heeft benoemd.
Zelf benoemt het ministerie ook dat de invoer van ERP fout is verlopen, maar dat is nog al logisch aangezien de defensie organisatie lekker constant was in de periode 2009-2014, als in me niet vergis is er een andere organisatie structuur gepresenteerd in de jaren: 2009, 2011 en weer iets anders in 2013. Programma's schrijven duurt nu eenmaal een paar jaar. En je schrijft het programma op één organisatie vorm. Ze hebben de samenhang van het systeem dus drie keer compleet opnieuw moeten maken. (Hee zou het hierdoor misschien 3 of 4 keer zo duur zijn geworden?)

Verder wil ik opmerken dat zonder dit paarse ERP systeem defensie niet georganiseerd zou kunnen worden zoals nu het plan is.
Doet defensie niet precies wat in de post van Ace1 wordt aangeraden. De organisatie onderdelen stap voor stap over laten gaan, in plaats van alle onderdelen ik één keer.

Ik heb vraagtekens bij de eis van de rekenkamer om de voltooiing van het ERP systeem te versnellen. Sneller afronden betekent meer werk per tijdseenheid afronden. Bij gelijke arbeidsproductiviteit betekent dit een meer medewerkers/ een grotere project organisatie. Maar wat gaat er nu vaak mis bij projecten? Communicatie.
Wat heb je bij grotere project teams: meer communicatie. Wat krijg je dus: meer communicatie fouten = meer herstelwerk = groter en duurder project.

Het verschil tussen de Rekenkamer en Defensie is dat defensie de kosten die zouden zijn bespaard wanneer het ERP systeem bijtijds was afgerond niet meer rekent als KOSTEN voor het project, de rekenkamer doet dit wel.
Conclusie: als er niet zoveel bezuinigd had moeten worden bij defensie, dan had SPEER niet (zo erg) uit de klauwen gelopen.
Bezuinigen (reorganiseren) Kost geld, pas na de reorganisatie (een paar jaar) levert het wat op.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lynxian op 21/01/2014 | 00:39 uur
Achja, SAP.  :cute-smile:

Geen enkele ICT'er die niet voor 't te implementeren bedrijf werkt zal het serieus nemen. Dit vanwege de eerder in dit topic aangehaalde 80/20 regel die je krijgt bij het inkopen van standaard software; 80% van de tijd gaat in 20% van de functionaliteit zitten, simpelweg omdat er altijd een stuk maatwerk is. Het principe klinkt mooi hoor en SAP kun je heus wel op een paar bedrijven effectief toepassen, het is alleen niet de wonderpleister als waarvoor iedereen het al jarenlang verkoopt. Gelukkig is de populariteit van 't pakket in de laatste jaren afgenomen omdat men ziet dat de meeste SAP projecten vreselijk uit de klauwen lopen, veel meer dan gemiddeld is in de ICT. De grote overschrijdingen komen deels natuurlijk ook door het aard van het beestje; als je al je bedrijfsprocessen en bedrijfsspecifieke software wil vertalen naar één software pakket dan zal dat in iedere organisatie een zeer ingrijpende operatie zijn. Gaat er iets mis dan is de impact al gauw bedrijfsbreed.

Ja, bekend is dat je met een SAP implementatie al gauw miljoenen en jaren over budget gaat. Ik heb het nu al direct bij twee werkgevers gezien, maar de verhalen binnen de ICT zijn legio.

Dus dat is één geruststelling; het gaat bij defensie ongeveer even fout als in de rest van het bedrijfsleven. Alleen zijn de hier genoemde bedragen wel heel erg groot. Enige zure opmerking die ik hierbij kan plaatsen als ICT'er - en dit zullen vele collega's met mij eens zijn - is dat in dit soort gevallen je vaak veel goedkoper en kwalitatief hoger zult uitvallen door gewoon vanaf de grond af aan maatwerk te bouwen. Klinkt niet zo sexy maar is wel vele malen effectiever. Maarja, dat komt van een programmeur, en dit soort systemen worden doorgaans verkocht door consultants en managers. Je weet wel, 't type veel lullen maar de toegevoegde waarde van een pinda. Die houden er doorgaans een wat andere blik op na.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: ARM-WAP op 21/01/2014 | 12:31 uur
Citaat van: Lynxian op 21/01/2014 | 00:39 uur
Achja, SAP.  :cute-smile:

Geen enkele ICT'er die niet voor 't te implementeren bedrijf werkt zal het serieus nemen. Dit vanwege de eerder in dit topic aangehaalde 80/20 regel die je krijgt bij het inkopen van standaard software; 80% van de tijd gaat in 20% van de functionaliteit zitten, simpelweg omdat er altijd een stuk maatwerk is. ...
Maarja, dat komt van een programmeur, en dit soort systemen worden doorgaans verkocht door consultants en managers. Je weet wel, 't type veel lullen maar de toegevoegde waarde van een pinda. Die houden er doorgaans een wat andere blik op na.
Volledig mee eens.
Ik werk zelf sedert 2003 in de ERP-PLM-Asset management software wereld en sta telkenmale versteld vandeze toestanden.
Potentiele klanten worden op beurzen warmgemaakt en overdonderd met presentaties die idd zeer mooi ogen.
Natuurlijk, want daarvoor zijn deze juist samengesteld en die demo-versie die daar lokaal draait runt lekker foutloos want alles staat samen op enkele disks. Geen netwerk issues dus.
De Sales- en Marketingmensen en Directors die daar een weekje op hotel zitten en 's avonds elkaar op de schouder kloppen bij een lekkere maaltijd en drinks (op kosten van de firma) slaan de klant aan de haak en van dan af aan gaat het meestal bergaf. :)
Want er wordt vanalles beloofd en dan begint het hele gedoe in de Development afdeling...
Aanpassingen van de standaard, Bespoke (software op maat)...
En de Standaard software wordt altijd maar uitgebreid en logger en 'flakey'.
Er wordt wel aan QA / Testing gedaan, maar da's nooit hetzelfde als wanneer de nieuwe klant Live gaat.
Want die test ook maar matig op zijn systeem...

Zo'n projecten lopen bij veel overheidsinstellingen gewoon fout.
In de UK heb je zo verschillende overheidsdepartementen (onderwijs, gezondheid, justitie, Veiligheid-Politie en laatst nog sociale zekerheid) waar werkelijk miljarden in bodemloze putten gegooid werden om een en ander op nationaal niveau te brengen.
En telkens opnieuw loop het fout af.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: A.J. op 21/01/2014 | 12:50 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftamingdata.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F07%2Ftree-swing-project-management-large.png&hash=61adae0f0778923406d3f5889e381beb11b53d4c)
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: ridivek op 21/01/2014 | 23:24 uur
Citaat van: A.J. op 21/01/2014 | 12:50 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftamingdata.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F07%2Ftree-swing-project-management-large.png&hash=61adae0f0778923406d3f5889e381beb11b53d4c)

Ha het klassieke ICT project plaatje.  :crazy:
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lynxian op 21/01/2014 | 23:41 uur
Citaat van: ridivek op 21/01/2014 | 23:24 uur
Ha het klassieke ICT project plaatje.  :crazy:
Ja, ik heb 'm tot nu toe bij alle werkgevers gezien. Wil ook nog wel eens per project een interne verhuizing maken.  :cute-smile:
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ace1 op 03/04/2014 | 13:42 uur
Distributie defensie lijdt onder SAP implementatie

De fysieke distributie bij de landmacht stagneert. Reden is de moeizame implementatie van SAP. Verbetering op korte termijn wordt niet verwacht.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.logistiek.nl%2FResizes%2Fmainarticleimage%2FPageFiles%2F23%2F70%2F27023%2F001_logistiek-image-1495186.jpeg&hash=54622ef93642a6dfd7c29e133126ef392b259906)

Dat blijkt uit het kwartaalblad Militair Logistiek Magazine. In het tijdschrift geven verschillende Defensie-leidinggevenden hun mening over de implementatie van het systeem, dat onderdeel is van het grote ERP-project SPEER.

Efficiency

Het Materieel Logistiek Commando, dat zorgdraagt voor het onderhoud van alle landsystemen van de krijgsmacht is oktober vorig jaar overgegaan op SAP.  De keuze voor een systeem bij defensie moet leiden tot efficiency en kostenbesparingen.

Hindernissen

De implementatie verloopt alles behalve soepel, zo is te lezen in het kwartaalblad. Er moeten nog veel hindernissen worden genomen. Zo blijkt dat er 'nog steeds grote inspanningen moeten worden geleverd om alle administratie werkend te krijgen'. De service heeft daaronder te lijden.

Stagnatie distributie

SAP blijkt in de praktijk complex. 'Er worden overal in de keten foutjes gemaakt die leiden tot stagnatie bij de fysieke distributie.' Dit euvel kan nog zes tot twaalf maanden duren, is de verwachting van een van de leidinggevenden.

Stroperig

Ook wordt er geklaagd over de stroperigheid als het gaat om aanpassingen doorvoeren. 'De lange wachttijden frustreren de dienstverlening en ondermijnen de  bedrijfsvoering', stelt een betrokkene.

Vertrouwen

Een andere reden waarom het SAP systeem nog niet optimaal functioneert, is omdat nog niet de heel defensie er mee werkt.  Medio 2014 draait de complete landmacht op het systeem. Daarna volgen de luchtmacht en de marine, stelt Hans Damen, voormalig leidsman van het Materieel Logistiek Commando in het aprilnummer  van Logistiek Magazine.  Damen is opgevolgd door Gerhard Schonewille. Hoewel hij de strubbelingen erkent, is Schonewille overtuigd van het systeem. "SAP is randvoorwaardelijk voor de manier hoe we gaan werken."

http://www.logistiek.nl/Supply-Chain/erp/2014/4/Distributie-defensie-leidt-onder-SAP-implementatie-1495147W/?cmpid=NLC|logistiek|2014-04-02|Distributie_defensie_lijdt_onder_SAP_uitrol
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: dudge op 03/04/2014 | 15:10 uur
Citaat van: Ace1 op 03/04/2014 | 13:42 uur
Distributie defensie lijdt onder SAP implementatie

De fysieke distributie bij de landmacht stagneert. Reden is de moeizame implementatie van SAP. Verbetering op korte termijn wordt niet verwacht.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.logistiek.nl%2FResizes%2Fmainarticleimage%2FPageFiles%2F23%2F70%2F27023%2F001_logistiek-image-1495186.jpeg&hash=54622ef93642a6dfd7c29e133126ef392b259906)

Dat blijkt uit het kwartaalblad Militair Logistiek Magazine. In het tijdschrift geven verschillende Defensie-leidinggevenden hun mening over de implementatie van het systeem, dat onderdeel is van het grote ERP-project SPEER.

Efficiency

Het Materieel Logistiek Commando, dat zorgdraagt voor het onderhoud van alle landsystemen van de krijgsmacht is oktober vorig jaar overgegaan op SAP.  De keuze voor een systeem bij defensie moet leiden tot efficiency en kostenbesparingen.

Hindernissen

De implementatie verloopt alles behalve soepel, zo is te lezen in het kwartaalblad. Er moeten nog veel hindernissen worden genomen. Zo blijkt dat er 'nog steeds grote inspanningen moeten worden geleverd om alle administratie werkend te krijgen'. De service heeft daaronder te lijden.

Stagnatie distributie

SAP blijkt in de praktijk complex. 'Er worden overal in de keten foutjes gemaakt die leiden tot stagnatie bij de fysieke distributie.' Dit euvel kan nog zes tot twaalf maanden duren, is de verwachting van een van de leidinggevenden.

Stroperig

Ook wordt er geklaagd over de stroperigheid als het gaat om aanpassingen doorvoeren. 'De lange wachttijden frustreren de dienstverlening en ondermijnen de  bedrijfsvoering', stelt een betrokkene.

Vertrouwen

Een andere reden waarom het SAP systeem nog niet optimaal functioneert, is omdat nog niet de heel defensie er mee werkt.  Medio 2014 draait de complete landmacht op het systeem. Daarna volgen de luchtmacht en de marine, stelt Hans Damen, voormalig leidsman van het Materieel Logistiek Commando in het aprilnummer  van Logistiek Magazine.  Damen is opgevolgd door Gerhard Schonewille. Hoewel hij de strubbelingen erkent, is Schonewille overtuigd van het systeem. "SAP is randvoorwaardelijk voor de manier hoe we gaan werken."

http://www.logistiek.nl/Supply-Chain/erp/2014/4/Distributie-defensie-leidt-onder-SAP-implementatie-1495147W/?cmpid=NLC|logistiek|2014-04-02|Distributie_defensie_lijdt_onder_SAP_uitrol

misschien heeft schonewille gelijk, maar voorlopig is SAP een gevaar voor de nationale veiligheid!
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lynxian op 05/04/2014 | 02:22 uur
Tja, ik heb de plek nog niet gezien waar management de ballen heeft om SAP terug te draaien omdat het vreselijk uit de hand liep qua tijd, kosten en niet aansluiten op bedrijfsprocessen. Dus ja, dan wordt SAP "randvoorwaardelijk voor de manier hoe we gaan werken".
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: A.J. op 02/05/2015 | 08:36 uur
'Defensie stopt met grootste ict-project overheid ooit'

Het ministerie van Defensie wil stoppen met de ontwikkeling van het grootste en duurste ict-project van de overheid ooit.

Automatiseringssysteem SPEER is inhoudelijk en financieel een fiasco en daarom wil minister Jeanine Hennis-Plasschaert niet verder met het project, schrijft nrc.next zaterdag op basis van bronnen rondom Defensie. Ook heeft de krant interne documenten ingezien.

SPEER, dat nu ERP heet, heeft volgens het ministerie tot nu toe 433 miljoen euro gekost. Maar de Algemene Rekenkamer schat dat er inmiddels al twee keer zoveel aan is uitgegeven.

En dat terwijl het ict-project al jaren lang problemen geeft.
Niet af

Het systeem moest in 2009 al klaar zijn, maar is inmiddels nog steeds niet af. Wat wel af is, werkt bovendien niet goed genoeg en een groot deel van Defensie werkt er nog niet mee.

Er is nog 120 miljoen euro over die was bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het systeem. Dat wordt gebruikt voor het in gebruik nemen en verbeteren van het deel van SPEER dat wel al werkt.
Tweede Kamer

Minister Hennis-Plasschaert zou SPEER nu willen "bevriezen". Hennis zou de Tweede Kamer echter nog niet geïnformeerd hebben over haar plannen.

De minister zou willen wachten op een goed moment om het pijnlijke besluit naar buiten te brengen. De Kamer is zeer kritisch op de stand van zaken van de ict van het ministerie en in het bijzonder op SPEER. Ook zou Hennis bang zijn voor klachten van leveranciers. 

Het project werd in 2004 gestart zodat alle financiële, logistieke en materiële informatie bij Defensie zou worden opgeslagen en geautomatiseerd.

nu.nl (http://www.nu.nl/politiek/4042058/defensie-stopt-met-grootste-ict-project-overheid-ooit.html)
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: A.J. op 02/05/2015 | 08:43 uur
Defensie stopt met ontwikkeling duurste automatiseringssysteem ooit

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil stoppen met de verdere ontwikkeling van ERP, het duurste automatiseringssysteem ooit van de Rijksoverheid. Dat zeggen bronnen bij en rond Defensie tegen NRC.

Volgens critici is het project,dat bekend staat onder de naam Speer, een inhoudelijk en financieel fiasco. Aan het systeem is volgens officiële cijfers 433 miljoen euro uitgegeven, terwijl het maar gedeeltelijk werkt en de beoogde besparingen in geld en mankracht niet of nauwelijks heeft opgeleverd.

Een groot deel van de miljoenen ging naar externe leveranciers Capgemini en CGI. Hoeveel elk van de leveranciers voor hun prestaties kregen, willen bedrijven noch Defensie zeggen. De Algemene Rekenkamer, die een schatting maakte van allerlei interne kosten die Defensie niet bijhield, komt overigens op 900 miljoen euro aan kosten uit.

De Tweede Kamer is nog niet over het voornemen van de minister geïnformeerd, hoewel Hennis vorig jaar nog beloofde dat ze uiterlijk in februari uitsluitsel zou geven over de toekomst van ERP. Vermoedelijk, zeggen interne bronnen, zoekt de minister naar een goed moment om dit pijnlijke besluit voor Defensie bekend te maken. Ook zou zij nog interne weerstand moeten overwinnen en beducht zijn voor klachten van leveranciers.

Pleisters plakken

ERP wordt "bevroren", zoals het intern bij het ministerie wordt genoemd. Een nog onbekend deel van de 120 miljoen euro die was bedoeld voor verdere ontwikkeling van het systeem gaat de komende jaren op aan "pleisters plakken", zo legde topambtenaar van Defensie in februari op een besloten informatiedag voor ICT-bedrijven uit: het in gebruik nemen, stabiliseren en verbeteren van het deel van het systeem dat wel werkt.

Het doel van het ERP was om alle financiële, logistieke en materiële processen bij Defensie te verbinden, ook tussen de verschillende krijgsmachtonderdelen. Het systeem moest leidinggevenden bij Defensie zo helpen bij het inkopen van materieel, het beheren van voorraden, het plannen van onderhoud, het voorbereiden van militaire missies en het over de hele linie efficiënter maken van de krijgsmacht. Het voorraadbeheer en de onderhoudsplanning lukt deels met ERP. Maar drie cruciale beloften worden maar gedeeltelijk waar gemaakt. Militaire missies plannen, het ondersteunen van de inkoop van materieel (waar buiten de aanschaf van nieuwe wapensystemen jaarlijks 900 miljoen euro in omgaat) en het leveren van (financiële) managementinformatie doet het systeem nauwelijks.

Zulke systemen zijn wel gewenst, maar zullen niet meer binnen ERP worden gebouwd. Defensie zoekt de komende tijd naar leveranciers die deze analyses op basis van nieuwe technologieën alsnog kunnen leveren. In een reactie zegt Defensie bij de verdere ontwikkeling van automatiseringspakketten niet alleen naar ERP te kijken, maar ook bij voorbaat geen leveranciers en pakketten uit te sluiten.

NRC (http://www.nrcq.nl/2015/05/02/defensie-stopt-met-ontwikkeling-duurste-automatiseringssysteem-ooit)
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: A.J. op 02/05/2015 | 10:15 uur
Er komt nu natuurlijk een hoop geouwehoer en gewijs naar defensie, maar laten we vooral niet uit het oog verliezen dat Speer een ordinaire opgedrongen bezuinigingsmaatregel was die direct uit operatie Samson (http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1589678.ece) voortvloeide.

Zie ook: Eindreportage Speer (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-269100.pdf)

Citaat
Om deze doelstellingen te realiseren, koos het programma voor de grand
strategy waarbij standaardisatie en integratie tegelijkertijd plaatsvonden:
in één stap van verzuilde bedrijfsvoering en gefragmenteerde informatie­
voorziening naar volledig geïntegreerde bedrijfsvoering en informatie-
voorziening (BV en IV). Het voordeel van deze strategie was dat Defensie
de beoogde baten in één keer kon incasseren, terwijl de implementatie-
kosten het laagst zouden zijn. De risico’s van standaardisatie en integratie
werden echter op elkaar gestapeld en namen meer dan evenredig
toe. Defensie was zich daarvan bewust, maar onder druk van zware
bezuinigingen
viel de keuze toch op deze risicovolle strategie.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Elzenga op 02/05/2015 | 11:45 uur
Citaat van: A.J. op 02/05/2015 | 10:15 uur
Er komt nu natuurlijk een hoop geouwehoer en gewijs naar defensie, maar laten we vooral niet uit het oog verliezen dat Speer een ordinaire opgedrongen bezuinigingsmaatregel was die direct uit operatie Samson (http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1589678.ece) voortvloeide.

Zie ook: Eindreportage Speer (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-269100.pdf)

Goed om dat te beseffen...misschien ook iets om op Twitter aan te geven?!...
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/05/2015 | 11:52 uur
Citaat van: Elzenga op 02/05/2015 | 11:45 uur
Goed om dat te beseffen...misschien ook iets om op Twitter aan te geven?!...

en idd continue met aanvullen eisen komen levert een gedrocht....
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: A.J. op 02/05/2015 | 12:00 uur
Citaat van: Elzenga op 02/05/2015 | 11:45 uur
Goed om dat te beseffen...misschien ook iets om op Twitter aan te geven?!...

Al voordat ik het hier plaatste. ;)
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Elzenga op 02/05/2015 | 12:45 uur
Citaat van: A.J. op 02/05/2015 | 12:00 uur
Al voordat ik het hier plaatste. ;)
gevonden!!
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lynxian op 03/05/2015 | 00:06 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 02/05/2015 | 11:52 uur
en idd continue met aanvullen eisen komen levert een gedrocht....
Klopt als een huis hoor, maar SAP is al een gedrocht, die continue aanvullende eisen maken 't alleen een nog groter gedrocht.  :cute-smile:
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ace1 op 03/05/2015 | 01:15 uur
Oppositie wil opheldering Hennis over ICT-project

Het CDA wil opheldering van minister Hennis over het mislukken van het ICT-project SPEER bij Defensie. NRC Handelsblad meldt op basis van bronnen binnen en buiten Defensie dat Hennis de stekker uit het project wil trekken, omdat het inhoudelijk en financieel een fiasco is.

Er zou de afgelopen jaren zeker 433 miljoen euro aan het project zijn uitgegeven, maar er is nauwelijks resultaat geboekt.

CDA-Kamerlid Knops wil weten waar en door wie er fouten zijn gemaakt. "Het is een grote bende", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Er verdwijnt heel wat belastinggeld in de zakken van bedrijven die niet waarmaken wat ze hebben beloofd."Als minister Hennis stopt met het project is dat een dramatisch besluit, vindt Knops. "Het geeft de onmacht van Defensie weer."

Laakbaar

Ook het D66-Kamerlid Hachchi is kritisch. "Als het klopt dat de minister heeft gewacht met het informeren van de kritische Tweede Kamer, dan is dat zeer laakbaar", zegt Hachchi.

SPEER zou nog niet de helft hebben opgeleverd van wat de bedoeling was. De Algemene Rekenkamer denkt dat de schade niet 433 miljoen euro is, maar zeker meer dan 900 miljoen. Dat geld zou vooral zijn betaald aan externe leveranciers als Capgemini en CGI.

SP-kamerlid Ulenbelt twittert dat "met de laatste euro's een touw voor de ICT-leveranciers moet worden gekocht".

http://nos.nl/artikel/2033532-oppositie-wil-opheldering-hennis-over-ict-project.html
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: ridivek op 03/05/2015 | 12:42 uur
Citaat van: Ace1 op 03/05/2015 | 01:15 uur
CDA-Kamerlid Knops wil weten waar en door wie er fouten zijn gemaakt.

Deze vraag is makkelijk te beantwoorden.
Wie: De politiek met het cda en de vvd in de coalitie (kabinetten balkelende)
Waardoor: constant bezuinigen op defensie.
ict vooral ERP systemen (zoals SAP) wordt voor een bepaalde bedrijfsstructuur/ organisatie indeling geprogameerd.
Ieder jaar tijdens het ontwikkelen van de defensie ERP (project SPEER) is de defensie organisatie gewijzigd, 
om de defensie uitgaven te beheersen/verminderen. Zie hier gevolgen van bezuinigingen.
Zou het verhelderend zijn voor den haag wanneer opgeteld wordt hoeveel geld ze met hun bezuinigingen verspild hebben?
Denk hierbij aan ph2000, cv90, speer,  infrastructuur, enz.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Zander op 03/05/2015 | 12:46 uur
Tja iets met spijker en op zijn kop of zo.

Nu nog de erkenning dat de fout niet bij defensie maar bij de visieloze politieke botte-bijl leiding ligt.
Iets zegt me dat die erkenning er nooit gaat komen.
Want waarom zou je je eigen partij-politieke keuzes op het hakblok leggen.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ace1 op 04/05/2015 | 18:04 uur
Defensie stopt met miljoenen verslindend SPEER-project

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de stekker getrokken uit het SPEER-project bij Defensie. Dit ERP-project, dat naar verluidt 900 miljoen euro kostte, wordt beschouwd als het grootste en duurste ict-project van de overheid ooit. De feiten op een rij plus reacties van experts.

Nrc.next bracht dit nieuws zaterdag op basis van bronnen binnen en buiten Defensie naar buiten. Minister Hennis heeft naar eigen zeggen al bericht over het afbouwen van het project in een brief aan de Tweede Kamer die ze 5 maart heeft verstuurd en waarin ze stelt dat het ERP-systeem van softwareleverancier SAP niet wordt afgebouwd.

Volgens Defensie heeft het project, dat binnen het ministerie een 'fiasco' wordt genoemd, tot nu toe 433 miljoen euro gekost. Het SPEER-project vormt al jaren een hoofdpijndossier voor Defensie. Begin vorig jaar meldde de Algemene Rekenkamer al dat het eindbedrag na afronding van de ERP-implementatie uitkomt op negenhonderd miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van de 481 miljoen euro die Defensie had vrijgemaakt.

SPEER kost Defensie 900 miljoen

De inschatting van de Algemene Rekenkamer was dat de totale kosten tot halverwege 2013 ongeveer 650 miljoen euro bedroegen. Voor het afronden van het implementatietraject en de noodzakelijke doorontwikkeling was naar schatting van de Rekenkamer nog eens 250 miljoen euro nodig.

Het eindbedrag van SPEER zou dan uitkomen op rond de 900 miljoen euro. Het omvangrijke ERP-project werd in 2002 al bij Defensie opgestart om de bevoorrading en verwerving in het operationele domein, operationeel onderhoud, modernisering van financiële processen en ondersteuning van de logistiek te standaardiseren.

ICT moet afgeleide zijn

Adviseur Nico Viergever maakte ooit in opdracht van een tweede kamerlid een diepgaande analyse van de ICT-problemen bij Defensie. Hij heeft wel een verklaring voor het mislukken van het project. "Het is mislukt omdat het een ICT-project was, en niet voortkwam uit een behoefte vanuit de organisatie. Er is ooit door een stafafdeling een plan gemaakt hoe de IT-infrastructuur eruit moest komen te zien en logistiek moest zijn processen hier maar op aanpassen. Dat is het verkeerde uitgangspunt, het moet juist andersom. SPEER had een logistiek project moeten zijn, en ICT is daar een afgeleide van."

Volgens supply chain-expert Walther Ploos van Amstel, die zes jaar lang professor was aan de Nederlandse Defensie Academie, hadden in de Haagse stafafdelingen de alarmbellen direct vanaf het begin al moeten gaan rinkelen. "De Nederlandse defensieorganisatie was de eerste ter wereld die defensiebreed een ERP-systeem zou gaan gebruiken voor alle activiteiten", schreef hij begin vorig jaar op NU Zakelijk. "Geen enkele andere krijgsmacht had dit nog vertoond. Het zou bovendien één van de grootste SAP-implementaties ooit worden."

Aantal modules werken

Een aantal modules binnen SPEER zijn inmiddels al wel operationeel. Maar of die goed werken is maar de vraag. Nrc.next schrijf zaterdag namelijk dat hetgeen wat wel af is, niet goed genoeg werkt. Bovendien werkt een groot deel van Defensie nog niet met alle modules.

Bij de missie in Mali werd het ERP-systeem volgens de krant voor het eerst ook daarvoor gebruikt. Erg goed ging dat niet, zo blijkt uit de bijlage van een brief die minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) een maand geleden aan de Tweede Kamer stuurde. "Het gebruik van ERP heeft bij missies nog enige tijd extra ondersteuning nodig. Het gebruik van ERP bij het plannen, voorbereiden, ontplooien en uitvoeren van missies moet worden geoptimaliseerd." En het gebruik van ERP "is behoorlijk arbeidsintensief gebleken."

Hennis wil SPEER 'bevriezen'

Er is nog 120 miljoen euro over die was bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het systeem. Dat wordt gebruikt voor het in gebruik nemen en verbeteren van het deel van SPEER dat wel al werkt. Minister Hennis-Plasschaert zou SPEER nu willen 'bevriezen'. Volgens een woordvoerder van Defensie is de invoering van ERP voor onderdelen waar het wel goed werkte volgend jaar klaar. Voor overige toepassingen kijkt Defensie nu ook naar andere mogelijkheden. De SAP-oplossing bij voorbaat uitsluiten kan niet, want Europese aanbestedingsregels staan dit niet toe, aldus Defensie zaterdag tegen ANP.

Kamer wil debat met Hennis

D66, zo meldt ANP zaterdag, wil snel opheldering over het 'falen' van het ict-project. "Minister Hennis heeft eerder al aangegeven niet 'in control' te zijn", stelt parlementariër Wassila Hachchi. "Nu zijn we een jaar verder en is er in totaal bijna een miljard euro uitgegeven aan een falend ict-project. Als het klopt dat de minister heeft gewacht met het informeren van de kritische Tweede Kamer, dan is dat zeer laakbaar." Ook CDA-Kamerlid Raymond Knops wil zo snel mogelijk een debat met de minister over de kwestie.

Veredeld registratiesysteem

Defensie onderzoekt nu hoe dit met andere automatiseringssystemen wel kan, schrijft nrc.next zaterdag. Die zouden allemaal moeten werken op basis van moderne ict-principes. Door de ontwikkelingstijd van meer dan tien jaar is het ERP systeem feitelijk al verouderd, hoewel voor- en tegenstanders zeggen dat delen nog wel een tijd meekunnen als veredeld registratiesysteem.

Nu stoppen geen optie

Nu stoppen is volgens Ploos van Amstel geen optie. Wel bijstellen. Volgens hem is het verstandig om lokale ERP-systemen per bedrijfsonderdeel goed met elkaar te verbinden met NATO en industriepartners. Hiervoor zou volgens hem een soort open enterprise bus systeem nodig zijn. Mini SAP's dus, aangevuld met een flexibele schil van best of breed oplossingen voor de verschillende operaties die moeten worden ondersteund.

Volgens Viergever is het bevriezen van wat staat en dit aanvullen met nieuwe deeloplossingen, helemaal niet zo'n slecht idee. "Je creëert hiermee misschien iets waar een ICT-afdeling van zal gruwen, maar als logistiek er straks wél blij mee is, waarom dan niet?"

Politiek elimineren

Ludo Hof die als adviseur vaak door bedrijven wordt ingehuurd om vastgelopen ERP-projecten vlot te trekken, ziet dat ERP-implementaties vaak mislukken als mensen met proceskennis er onvoldoende bij worden betrokken. "Projecten worden vaak op een te hoog niveau bedacht zonder de juiste mensen erbij te betrekken. Daar gaat het bijna altijd mis. Een andere oorzaak is dat bedrijven teveel in één keer willen. Je moet met ERP eerst alleen het absoluut noodzakelijke doen, en daarna pas alle toeters en bellen."

Stel dat hij nu bij Defensie puin zou moeten ruimen, wat zou hij dan doen? "Ik zou een projectteam formeren, een man of vijftien groot, waar alle politiek uit is geëlimineerd. Wat je nu nodig hebt zijn mensen die daar puur zitten om hun inhoudelijke kennis van processen. De patiënt is overleden dus het gaat er niet meer om wie er gelijk heeft maar hoe je iets kunt neerzetten dat wél werkt. Je moet in deze fase ook de olifant in de kamer durven te benoemen. Wie zijn de mensen die er politiek belang bij hebben dat het project kost wat kost doorgaat of andersom: welke mensen willen juist dat het mislukt. Zorg dat je die mensen uit je project zet."

door BAS DIJKHUIZEN EN HARM BEERENS

http://www.logistiek.nl/supply-chain/nieuws/2015/5/defensie-stopt-met-miljoenen-verslindend-speer-project-101133769?tid=TIDe38abd98-8f31-41a7-87cc-fade1c2dce55X7BB3C80E-C275-4ED4-89D3-C1F2598975F6YI4&utm_blocknumber=2&utm_block=Email&utm_campaign=2015_NB_Logistiek&utm_medium=email&utm_source=Vakmedianet
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: A.J. op 04/05/2015 | 22:18 uur
"Er is ooit door een stafafdeling een plan gemaakt hoe de IT-infrastructuur eruit moest komen te zien en logistiek moest zijn processen hier maar op aanpassen. Dat is het verkeerde uitgangspunt, het moet juist andersom. SPEER had een logistiek project moeten zijn, en ICT is daar een afgeleide van"

Wollige taal voor je logistiek voor een groot deel noodgedwongen wegbezuinigen en de gaten hopelijk opvangen met ICT...

Maar ja, Barbertje moet gevonden worden en die is zeker niet te vinden in Den Haag.

Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: mikemans op 04/05/2015 | 23:09 uur
hoeveel mensen hadden we met dat miljard al die tijd gewoon aan het werk kunnen houden, cq nog jaren in dienst kunnen houden? Meer dan het aantal logisitiekers die met deze onzin als wegbezuinigd werden gerekend in de bezuinigingsdrift die de bron van deze ict ellende was gok ik.

En vooral niet luisteren naar de werkvloer, nooit doen. Want als je naar de werkvloer luistert dan kun je nooit eens lekker 900 miljoen in de zakken van je vriendjes laten verdwijnen zonder dat er iets voor geleverd wordt. Laten we vooral niet gaan uitzoeken wie hier nu wel voordeel uit haalden en of daar misschien iets van corruptie bij zat. Laten we dat vooral niet doen.

Je zou niet eens zo heel erg hard hoeven zoeken waarschijnlijk.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Poleme op 05/05/2015 | 11:06 uur
Ach ja.  Ik ken een bedrijf dat ook een totaal omvattend ERP systeem wilde invoeren.  Een directeur met een logistieke achtergrond werd het opperhoofd voor deze operatie.  Vervolgens wordt dit systeem ingevoerd bij 1 vestiging van dit internationale bedrijf.  En daar blijkt dat dit ERP systeem de logistieke afdeling veel meer werk gaat bezorgen dan het oude systeem wat dateerde van begin jaren 80.
Ook in dit ICT project werden geen mensen van de werkvloer gehoord.  En als deze mensen van de werkvloer gefundeerde kritiek leveren, dan moeten ze oppassen voor hun baan.
Uiteindelijk na 85 miljoen euro geïnvesteerd te hebben, werd het hele ERP project stop gezet.   Die 85 miljoen werden 'gewoon' afgeschreven en de betrokken bleven gewoon zitten.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ros op 05/05/2015 | 11:44 uur
De grootste  traditionele fout die je kan maken is om de "werkvloer" mee te laten denken in een dergelijk proces. Die betrek je hooguit bij de analyse van de bestaande processen maar zeker niet bij het inrichten van de processen in de "nieuwe" situatie. Het eindresultaat is het enige wat telt.

Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: dudge op 05/05/2015 | 12:03 uur
Citaat van: Ros op 05/05/2015 | 11:44 uur
De grootste  traditionele fout die je kan maken is om de "werkvloer" mee te laten denken in een dergelijk proces. Die betrek je hooguit bij de analyse van de bestaande processen maar zeker niet bij het inrichten van de processen in de "nieuwe" situatie. Het eindresultaat is het enige wat telt.

Mee laten denken is wat anders dan laten besluiten.
De input blijkt ontzettend belangrijk, want keer op keer komen er bij dit soort projecten gedrochten uit waar niemand wat mee kan, maar iedereen had zien aankomen.

Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Ros op 05/05/2015 | 12:33 uur
Citaat van: Thomasen op 05/05/2015 | 12:03 uur
Mee laten denken is wat anders dan laten besluiten.
De input blijkt ontzettend belangrijk, want keer op keer komen er bij dit soort projecten gedrochten uit waar niemand wat mee kan, maar iedereen had zien aankomen.

Dat zeg ik ook, analyse van de bestaande processen en meer niet. Vraag je afdeling A om input is de kans groot dat A happy is met de oplossing en B met de gebakken peren komt te zitten. De gevolgen voor het totale proces is meestal voor de werkvloer niet inzichtelijk. Het doel moet zijn dat in de nieuwe situatie processen zonder haperen verlopen, effectief zijn en natuurlijk binnen de kostenraming vallen. De gevolgen van deze manier van implementeren zijn niet altijd voor iedereen even makkelijk. De wagens kraken en kreunen in het begin een tijdje maar het gaat steeds soepeler als de tijd verstrijkt.
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Lynxian op 05/05/2015 | 22:52 uur
Citaat van: Ros op 05/05/2015 | 11:44 uur
De grootste  traditionele fout die je kan maken is om de "werkvloer" mee te laten denken in een dergelijk proces. Die betrek je hooguit bij de analyse van de bestaande processen maar zeker niet bij het inrichten van de processen in de "nieuwe" situatie. Het eindresultaat is het enige wat telt.
Citaat van: Ros op 05/05/2015 | 12:33 uur
Dat zeg ik ook, analyse van de bestaande processen en meer niet. Vraag je afdeling A om input is de kans groot dat A happy is met de oplossing en B met de gebakken peren komt te zitten. De gevolgen voor het totale proces is meestal voor de werkvloer niet inzichtelijk. Het doel moet zijn dat in de nieuwe situatie processen zonder haperen verlopen, effectief zijn en natuurlijk binnen de kostenraming vallen. De gevolgen van deze manier van implementeren zijn niet altijd voor iedereen even makkelijk. De wagens kraken en kreunen in het begin een tijdje maar het gaat steeds soepeler als de tijd verstrijkt.
Het hangt af van welke ontwikkelmethode je aanhangt, maar in veel gevallen is de werkvloer wel degelijk een belangrijk onderdeel. Sowieso voor raadplegen, maar vaak ook voor het doorhakken van knopen. Je wijst meestal mensen van de werkvloer aan welke actief meedraaien in het projectteam en welke niet alleen 100% aanwezig zijn om processen toe te lichten, maar ook gemachtigd zijn om namens hun collega's besluiten te nemen. De gehele inrichting van de oplossing laat je vervolgens niet over aan Sjakie van de werkvloer, hoewel deze wel beslissingsgemachtigd is als hij voor vraagstukken wordt gesteld, maar aan het hele projectteam. Een goed projectteam omvat ook iemand die de te automatiseren bedrijfsprocessen analyseert. Het zal dus niet zo zijn dat Sjakie van afdeling A zegt dat hij het zus en zo wilt en de programmeurs het zo bouwen. Wat er hoort te gebeuren is dat er een behoefte op tafel wordt gegooid (niet door Sjakie, maar door een eindverantwoordelijke die feitelijk de opdrachtgever is voor het ICT projectteam) en het hele team hiermee aan de slag gaat om deze te analyseren en samen tot een oplossing te komen. Als het hele team goed zijn werk doet (Sjakie, proces-/informatieanalist, testers, programmeurs, projectleiding) dan wordt een oplossing gebouwd die werkt voor de afdeling, die rekening houdt met de beschikbare resources (tijd, geld) en die ook past binnen alle andere bedrijfsprocessen. (Dus: niet een andere afdeling vervolgens belemmeren.)

Enige kanttekening bij dit bovenstaande verhaal? Maatwerk! SAP, en dit hele ERP verhaal, is een generieke oplossing die zelden voor iemand helemaal werkt. Je krijgt 80% van de functionaliteit die je nodig hebt voor één prijs. Die 80% moet vervolgens worden ingericht en alle processen en data worden overgezet. Dit soort migratietrajecten zijn vaak het meest complexe onderdeel. Vervolgens is er de 20% die het standaardpakket niet kon pakken en die moet er vervolgens in worden gefietst, terwijl SAP hier niet op gebouwd is. Wat je krijgt is de welbekende SAP clusterfuck van overschrijdende budgetten, trotse managers en SAP verkoopmensen welke blijven volhouden dat 't niet aan hun product ligt. En hier gaan een aantal jaar aan oliebollen overheen en dan werkt het nog niet. Maar fuck, de mensen van SAP harken wel jaar in, jaar uit al het geld binnen.

Veelal zijn er in softwareontwikkeling twee soorten processen: standaardprocessen (bijvoorbeeld salarisadministratie, boekhouding, etc.) en de specifieke processen. Voor die laatste heb je gewoon altijd maatwerk nodig. Dit is veel sneller en kwalitatief veel hoogstaander. Dit was vroeger gebruikelijk, vandaar dat hedendaags vaak nog hele oude programmatuur wordt gebruikt (zoals Poleme aangaf, systemen uit de jaren 80 zijn echt niet zo uitzonderlijk). Deze systemen kunnen prima herbouwd en verbeterd worden, maar dan wel in een moderne programmeertaal en wederom maatwerk. Dan kun je voor een prima budget een prima systeem bouwen. Alleen klinkt dit duur en onsexy en hebben leidinggevenden vaak liever de sexy standaardpakketten. Want tja, iemand zal het toch al wel eens eerder hebben gedaan? En 't heeft zeker wel een mooi naampje? En een aantrekkelijke verkoper die 't je verkoopt met dure lunches en uitjes? Dus...
Titel: Re:Nieuw IT-project kwelt Defensie
Bericht door: Harald op 25/11/2015 | 16:32 uur
Ministerie Justitie lichtte Kamer verkeerd in over ICT-project Radar

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer weer verkeerd geïnformeerd over het omstreden automatiseringsproject Radar. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Dijkhoff gisteravond naar de Kamer heeft gestuurd.

Lees ook: Justitie was gewaarschuwd voor mislukt ICT-project en Ministerie van wensdenken

De bouw van Radar, dat automatisch signalen van mogelijke fraude met bijvoorbeeld faillissementen moet genereren, is al jaren een hoofdpijndossier voor het ministerie. Uit een reconstructie van deze krant deze zomer bleek dat het ministerie rommelde met de aanbestedingsregels, tegen het advies van de bedrijfsjurist in.

De ICT-leverancier Capgemini, die Radar moest bouwen, wist na drie jaar geen werkend systeem te leveren, tot ontevredenheid van het ministerie. Justitie ontbond het contract in het geheim en eiste een schadevergoeding. Ondertussen meldde de toenmalige minister Opstelten aan de Kamer dat ,,de gedane investeringen vruchten begonnen af te werpen" en dat de samenwerking met leveranciers werd ,,geoptimaliseerd". Vervolgens gunde het ministerie de verdere ontwikkeling van Radar in het geheim aan Sogeti, een zusterbedrijf van Capgemini.

In antwoord op Kamervragen naar aanleiding van deze reconstructie meldde Dijkhoff eerder dat er hiervoor in totaal 2,5 miljoen euro aan Capgemini werd betaald. Maar uit de brief van gisteren blijkt dat dat bedrag niet klopt. Dat is volgens de staatssecretaris het gevolg van een rekenfout, een verkeerd gelezen factuur en meerwerk dat niet was meegeteld. ,,Ik betreur deze fouten zeer en wil deze herstellen", zo schrijft Dijkhoff. De werkelijke kosten liggen nog eens ruim 800.000 euro hoger. Ook blijkt dat er na de ontbinding van het contract nog eens 2,1 miljoen aan Capgemini is betaald voor verdere bouw en onderhoud van het systeem.

Het project staat symbool voor de vele structurele problemen bij de bedrijfsvoering van het ministerie. Vandaag behandelt de Kamer de begroting van Veiligheid en Justitie.

http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/11/25/ministerie-justitie-lichtte-kamer-verkeerd-in-over-1560564