Onrust Jemen

Gestart door Elzenga, 12/03/2011 | 21:03 uur

Lex

Debat over maritieme veiligheid in de Rode Zee

De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 26 maart over maritieme veiligheid in de Rode Zee. Een Nederlands marineschip is onderweg naar de Rode Zee voor een internationale veiligheidsmissie. De afgelopen maanden zijn daar regelmatig aanvallen geweest door Houthi-rebellen op schepen. Kamerleden debatteren over de Nederlandse bijdrage. U kunt het plenaire debat vanaf 20.15 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

Tweede Kamer, 26-03-2024.

Harald

Zr.Ms. Tromp nadert de Rode Zee

Zr.Ms. Tromp is vanochtend door het Suezkanaal gevaren en vaart sinds het middaguur (Nederlandse tijd) in de Golf van Suez. Dan is het nog zo'n 300 km tot de Rode Zee wordt bereikt. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF), dat bezig is met de wereldreis Pacific Archer, heeft een tussenstop gehad te Kreta. In de weken daarvoor was aan boord alles gericht op de laatste voorbereiding voor de inzet. Voordat de Tromp aan die inzet begint, moet het debat hierover in de Tweede Kamer worden afgerond. Dat gebeurt vanavond.

.../...

Zr.Ms. Karel Doorman
Zr.Ms. Tromp zal zo'n vijfentwintig dagen in het operatiegebied van Prosperity Guardian blijven. Het schip moet dan door om op tijd te zijn voor de andere afspraken.

Een langere bijdrage licht in het verschiet voor Zr.Ms. Karel Doorman. De mogelijke inzet van de Doorman, kwam gisteren zijdelings aan bod in de Tweede Kamer.

Sinds Marineschepen.nl bekendmaakte dat er plannen zijn voor inzet van de Doorman in de Rode Zee, worden er vraagtekens gezet bij het sturen van een bevoorradingsschip naar een conflictgebied. (Daar is dit artikel met vragen en antwoorden over verschenen.) In dat licht is de opmerking van minister van Defensie Ollongren over de voorgeschiedenis interessant; Ollongren zei gisteren dat Nederland een "concreet verzoek heeft ontvangen voor specifiek dit type capaciteit". Voor de inzet van de Karel Doorman zal apart een Artikel 100-brief verschijnen en een debat volgen.

https://marineschepen.nl/nieuws/fregat-Tromp-nadert-Rode-Zee-260324.html

Huzaar1

Citaat van: Ace1 op 25/03/2024 | 22:41 uurIk voorspel een Chinese wraakactie van minimaal 5 Chinese kruisraketten op Houthi doelwitten.

Ik niet. Tegenovergestelde. Foutje, boeiend.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Citaat van:   Nieuwsblad Transport op 25/03/2024 | 22:38 uurHouthi's schieten op Chinese olietanker met olie uit Rusland

Houthi-rebellen hebben dit weekend op de Rode Zee met raketten geschoten op de 'Huang Pu', een olietanker die olie uit Rusland aan boord heeft en geregistreerd staat in China. Een van de raketten trof doel en veroorzaakte brand aan boord. De opmerkelijke aanval volgde kort op berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat afgelopen week op basis van 'insiders' had gemeld dat China en Rusland een geheime deal met de Houthi's hadden gesloten waarbij de rebellenbeweging zou hebben beloofd om schepen uit beide landen met rust te laten.

De Houthi's bestookten de 'Huang Pu' eerst met vier raketten, die doel misten, en schoten er een tijd later nog eentje, die wel insloeg en brand veroorzaakte.

Ik voorspel een Chinese wraakactie van minimaal 5 Chinese kruisraketten op Houthi doelwitten.

Ace1

Houthi's schieten op Chinese olietanker met olie uit Rusland

Houthi-rebellen hebben dit weekend op de Rode Zee met raketten geschoten op de 'Huang Pu', een olietanker die olie uit Rusland aan boord heeft en geregistreerd staat in China. Een van de raketten trof doel en veroorzaakte brand aan boord. De opmerkelijke aanval volgde kort op berichtgeving van het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat afgelopen week op basis van 'insiders' had gemeld dat China en Rusland een geheime deal met de Houthi's hadden gesloten waarbij de rebellenbeweging zou hebben beloofd om schepen uit beide landen met rust te laten.

De Houthi's bestookten de 'Huang Pu' eerst met vier raketten, die doel misten, en schoten er een tijd later nog eentje, die wel insloeg en brand veroorzaakte. De bemanning sloeg alarm maar wist het vuur uiteindelijk zelf binnen een half uur te blussen. Het vuur veroorzaakte lichte schade, het schip kon zijn weg naar de volgende haven, in India, vervolgen.

De afgelopen maanden bleken claims van de Houthi's dat ze 'Israƫlische' schepen hadden beschoten soms te berusten op verouderde gegevens, iets wat bij de beschieting van de 'Huang Pu' ook een rol zou kunnen spelen.

Veiligheidsdiensten wijzen erop dat het schip pas sinds 7 februari bij zijn huidige eigenaar in Hong Kong geregistreerd staat. Tot dan toe stond het vaartuig geregistreerd in Groot-Brittanniƫ en heette het vaartuig 'Anavatos II'. Schepen uit Groot-Brittanniƫ gelden wel als doelwit voor de Houthi's omdat de Britten samen met de VS het voortouw hebben genomen om stellingen van de Houthi's in Jemen aan te vallen.

https://www.nt.nl/scheepvaart/2024/03/25/houthis-schieten-op-chinese-olietanker-met-olie-uit-rusland/

Sparkplug

German Navy Helicopter Destroys Houthi Drone Boat

The work of helicopters assigned to the multinational task forces protecting Red Sea shipping is being highlighted by recent Houthi drone kills

BY THOMAS NEWDICK|PUBLISHED MAR 21, 2024 1:59 PM EDT

One day after a French Navy helicopter shot down a Houthi drone over the Red Sea, a German Navy helicopter has now successfully engaged one of the militants' uncrewed surface vessels (USVs) in the same region. The incident reinforces the continued threat posed by Houthi drones and missiles of different kinds to shipping in the area, as well as the various different ways that the naval coalition has to defeat them.

According to the German Armed Forces' Joint Forces Operational Command, the USV in question was destroyed by a helicopter launched from the Type 124 Sachsen class frigate Hessen. The warship is currently deployed as part of the Aspides mission, run by the European Union Naval Force (EUNAVFOR) and tasked with protecting commercial shipping in the Red Sea. According to the German military, the frigate "repelled an attack against a civilian convoy under tow in the Red Sea this morning. A surface drone was destroyed by the embarked helicopter. The Hessen is continuing its mission."

.../...


https://twitter.com/Bw_Einsatz/status/1770834030792974827/photo/2

https://www.twz.com/news-features/german-navy-helicopter-destroys-houthi-drone-boat
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Parera

#146
French Navy Helicopter Shoots Down Houthi Drone In Red Sea

A French Navy (Marine Nationale) helicopter shot down a Houthi unmanned aerial vehicle (UAV) in the Red Sea, according to the EU-led military operation EUNAVFOR ASPIDES...

https://www.navalnews.com/naval-news/2024/03/french-navy-helicopter-shoots-down-houthi-drone-in-red-sea/

De helikopter zou de drone hebben neergehaal met haar 7.62 mm machine geweer of een scherpschutter maar het is niet bekend of de laatste aanwezig zijn op de missie.

Mocht het gebeurd zijn met een 7.62 mm MG dan is dit een effectief en zeer goedkoop wapen om in te zetten tegen dit soort systemen. Plaats ze in een RWCS en het is nog veel makkelijker verwacht ik.

Overigens kan ik nergens vinden dat de Franse Panthers bewapend zijn met een MG in de deur. Dus een scherpschutter zou ook goed kunnen maar dat is dan nog veel knapper van de schutter.

Update Nu met beeld en geluid https://twitter.com/NavyLookout/status/1770497146023768231 Het is duidelijk een machine geweer dat je hoort.

Lynxian

Vervelend als dit is, ik zie wel de budgetten voor luchtverdedigingsfregatten door heel Europa voorlopig wel gegarandeerd.

Harald

https://www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/2024/03/11/deens-fregat-schiet-vier-houthi-drones-uit-de-lucht/

Deens fregat schiet vier Houthi-drones uit de lucht


Het Deense luchtverdedigingsfregat F361 Iver Huitfeldt heeft in de nacht van zaterdag 9 maart op de Rode Zee vier drones neergehaald. Dat meldt de maritieme website Vesseltracker. De robotvliegtuigjes waren gelanceerd vanaf door Houthi's gecontroleerd gebied in Jemen.

Harald

Marine gaat bijdragen aan veiligheid en vrije doorvaart in de Rode Zee
Nieuwsbericht | 08-03-2024 | 14:19

Nederland stuurt Zr.Ms. Tromp naar de Rode Zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat moet daar vanaf eind maart een bijdrage leveren aan de veiligheid en vrije doorvaart. Daarnaast onderzoekt het kabinet of Zr.Ms. Karel Doorman tussen eind april en eind augustus dit jaar ook kan worden ingezet in het gebied. Dat melden de ministers Ollongren, Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag aan de Tweede Kamer.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2024/03/08/marine-gaat-bijdragen-aan-veiligheid-en-vrije-doorvaart-in-de-rode-zee


Master Mack

Had ze nou maar haar tweede GK

Parera

Citaat van: Harald op 06/03/2024 | 21:46 uurhttps://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240306_67806453?utm_source=google&utm_medium=organic

Marineschip Tromp vertrekt zaterdag, mogelijk met missie in Rode Zee

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp vertrekt zaterdag voor een half jaar durende reis om de wereld. Het demissionaire kabinet meldde eind januari dat het ook onderzoekt of de Tromp onderweg een bijdrage kan leveren aan een missie in de Rode Zee om daar aanvallen van de Houthi's uit Jemen op de internationale scheepvaart te verhinderen.


Laten we maar hopen dat we haar dan eerst volledig aftoppen met een pakket aan SM-2, ESSM's en Goalkeeper munitie.

Harald

https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240306_67806453?utm_source=google&utm_medium=organic

Marineschip Tromp vertrekt zaterdag, mogelijk met missie in Rode Zee

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp vertrekt zaterdag voor een half jaar durende reis om de wereld. Het demissionaire kabinet meldde eind januari dat het ook onderzoekt of de Tromp onderweg een bijdrage kan leveren aan een missie in de Rode Zee om daar aanvallen van de Houthi's uit Jemen op de internationale scheepvaart te verhinderen.