NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

StrataNL

Citaat van: Enforcer op 29/10/2023 | 15:16 uurDan vraag je je dus af of zie geen 2 schepen kunnen bemensen?!
Er zijn ook maar 3 OPV bemanningen (als ze al compleet zijn...?), Rood, Wit en Blauw.
Wit heeft Zr.Ms. Holland recentelijk overgenomen van Rood.
Rood neemt (deels) Zr.Ms. Groningen over van Blauw.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Enforcer

Citaat van: Lex op 27/10/2023 | 21:16 uurIk vraag mij af of de P-problematiek hier niet een grotere rol speelt.

Dan vraag je je dus af of zie geen 2 schepen kunnen bemensen?!

Lex

Citaat van: Lex op 27/10/2023 | 17:15 uurVoorlopig geen stationsschip marine beschikbaar voor Caribisch gebied: derde keer in twee jaar tijd
DEN HELDER-
Defensie heeft dit najaar tijdelijk geen stationsschip in het Caribisch Gebied. In verband met onderhoudswerkzaamheden aan de patrouilleschepen en brandschade aan Zr.Ms. Zeeland is er geen schip beschikbaar.
Ik vraag mij af of de P-problematiek hier niet een grotere rol speelt.

Lex

Voorlopig geen stationsschip marine beschikbaar voor Caribisch gebied: derde keer in twee jaar tijd

DEN HELDER-

Defensie heeft dit najaar tijdelijk geen stationsschip in het Caribisch Gebied. In verband met onderhoudswerkzaamheden aan de patrouilleschepen en brandschade aan Zr.Ms. Zeeland is er geen schip beschikbaar.
Vorige week keerde Zr.Ms. Groningen terug in de haven van Den Helder. Het patrouilleschip was sinds begin mei dit jaar het stationsschip in de West. Na de terugkeer van de Groningen bleef het vanuit de zijde van de marine stil over de aflossing van de Groningen.

Dat vervangende schip komt er voorlopig niet, zo blijkt inmiddels. Het gaat om een periode van twee maanden. In januari maakt Zr.Ms. Holland de reis naar de West. De Holland was als voorganger van Zr.Ms. Groningen zeven maanden actief in het Caribisch gebied en komt net uit lang onderhoud. Begin deze maand lag het schip nog in Vlissingen afgemeerd na een geslaagde Varend Materieels Beproevingen (VMB's).

De oversteek van de Holland naar de Cariben staat voor januari gepland. In de tussenliggende periode is er geen ander stationsschip beschikbaar ,,Defensie heeft gekeken naar een alternatieve optie voor een stationsschip, maar die is niet gevonden. Voor noodgevallen staat Zr.Ms. Zeven Provincien op afroep vanuit Nederland tot Zr.Ms. Holland arriveert'', meldt marinewoordvoerder Alex Kranenburg.

Het is de derde keer in de laatste twee jaar dat voor korte of langere tijd geen stationsschip in de West aanwezig is. In 2021 moest Zr.Ms. Groningen vanwege een technisch mankement eerder terugkeren naar Nederland. De Koninklijke Marine had destijds geen schepen beschikbaar voor zo'n inzet. De Kustwacht Caribisch gebied nam toen de taken over.

Begin 2022 gooide corona roet in het eten. Zr.Ms. Friesland zou destijds de Holland aflossen als stationsschip. Het vertrek Zr.Ms. Holland werd uitgesteld, omdat meerdere bemanningsleden besmet bleken met het coronavirus. Ook kampte het patrouilleschip met een technisch mankement.

Nederland heeft standaard één stationsschip in het Caribisch gebied dat onder meer wordt ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties. Zo deed Zr.Ms. Groningen dit jaar meerdere grote drugsvangsten in de Cariben. Zr.Ms. Pelikaan is nog wel aanwezig in de West, maar het ondersteuningsschip wordt vooral ingezet voor noodhulp in de regio.

Als stationsschip zet de marine afwisselend één van de vier patrouilleschepen (OPV's) in. Zr.Ms. Groningen is net terug en de Holland voorlopig nog niet beschikbaar. Hetzelfde geldt voor Zr.Ms. Friesland. Het vierde ocean-going patrol vessel, Zr.Ms. Zeeland, liep in juli vorig jaar forse schade op door een brand aan boord tijdens regulier onderhoud in het droogdok. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de Zeeland weer inzetbaar is.

NHD, 27-10-2023, 16:53

Lex

Geen marineschip beschikbaar voor Caribisch gebied

In januari zal HNLMS Holland afreizen naar de West

In geval van nood kan HNLMS de Zeven Provinciën op afroep ingezet worden.

Bron: https://marineschepen.nl/nieuws/Half-jaar-geen-stationsschip-in-Caribisch-gebied-241023.html

Lex

Nederland en Colombia halen maritieme banden aan in Caribisch gebied

Nieuwsbericht | 28-09-2023 | 14:44

Nederland en Colombia gaan  nauwer samenwerken voor veiligheid in de Caribische regio. Het gaat hier bijvoorbeeld om het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugssmokkel. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Zr.Ms. Groningen bracht vorige week al een bezoek aan de Colombiaanse havenstad Cartagena. Het Nederlandse marineschip dat als stationsschip in de regio vaart, deed samen met het Colombiaanse schip ARC Victoria tal van oefeningen op zee. Zij testten onder meer basis communicatievaardigheden en manoeuvreeroefeningen. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat een Nederlands en Colombiaans marineschip zo intensief met elkaar opereerden.

Vooraf werden aan boord van de Groningen al de nodige contacten gelegd. Dat gebeurde op initiatief van de nieuwe Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied commandeur Walter Hansen. Hierbij waren onder meer afgevaardigden van de Colombiaanse marine, lokale autoriteiten en bedrijven en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven aanwezig.

Belangrijke veiligheidspartner
Colombia was al een belangrijke veiligheidspartner van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied. Grensoverschrijdende criminaliteit, waaronder drugsmokkel, werkt zeer destabiliserend en ondermijnend op landen in het Caribisch gebied. Intensieve samenwerking tussen Colombia en het Koninkrijk der Nederlanden bevordert de internationale veiligheid en stabiliteit in de regio. Dit valt onder de hoofdtaken van Defensie.

Mindef.

Lex

Marine onderschept bijna ton cocaïne in Caribisch gebied

Nieuwsbericht | 21-09-2023 | 13:00

Zr.Ms. Groningen heeft bij 2 drugsvangsten in het Caribisch gebied bijna 1.000 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde al op 11 en 12 september maar is pas vandaag bekendgemaakt. Bij de eerste vangst gaven de verdachten zich pas over na waarschuwingsschoten.

In beide gevallen werd Zr.Ms. Groningen door een Amerikaanse patrouillevliegtuig ingelicht over verdachte go-fasts. Hierop kwam de snelle onderscheppingsboot FRISC in actie. Aan boord hiervan zat niet alleen bemanning van de Groningen, maar ook een afvaardiging van de US Coast Guard.

Bij de eerste actie gaven de verdachten zich niet zomaar over. Dat gebeurde pas na waarschuwingsschoten. Dat was bij de tweede actie niet nodig. Alle verdachten en de in totaal zo'n 985 kilo aan contrabande zijn overgedragen aan de Amerikanen. Zij gaan over tot vervolging.

Stationsschip
Zr.Ms. Groningen is sinds mei 2023 als stationsschip actief in het Caribisch gebied. Het Nederlandse marineschip wordt onder meer ingezet bij counterdrugsoperaties. Dat doet het samen met de Kustwacht Caribisch  Gebied en de Amerikaanse Kustwacht.

Mindef

Parera

Walter Hansen terug op vertrouwde honk in Caribisch gebied



In het Caribisch gebied de veiligheid handhaven, op zee en op het land. Die verantwoordelijkheid ligt nu voor een groot deel in handen van commandeur Walter Hansen. De nieuwe Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, tevens directeur Kustwacht, nam de taken gisteren over van brigadegeneraal der mariniers Frank Boots. Ook de rol om intensief samen te werken met de Amerikanen in de strijd tegen drugs-gerelateerde criminaliteit nam Hansen van zijn voorganger over.

Drugsbestrijding, het tegengaan van mensensmokkel, grensbewaking en het verlenen van hulp bij natuurrampen. Dat zijn de taken van de ongeveer 800 defensiemedewerkers in het Caribisch gebied.

Volgens Boots hebben de militairen en kustwachtpersoneel de afgelopen jaren toewijding getoond om de kusten te beschermen en de rechtsstaat te handhaven. "Bovendien heeft de kustwacht door haar grote waakzaamheid en bekwaamheid bij zoek- en reddingsoperaties talloze levens gered bij noodsituaties op zee. Vorig jaar alleen al bijna 600 mensen."



Drugsbestrijding
Op het gebied van drugsbestrijding werd ook niet onverdienstelijk gepresteerd. In 2022 en 2023 zorgden Defensie en de Kustwacht Caribisch Gebied samen voor een groot aantal drugsvangsten. Tot nu toe werd ruim 42.000 kilo drugs onderschept.

Er waren meer hoogtepunten. Het Sociaal Vormings Traject blijkt na de start in 2021 op zowel Aruba als Curaçao een groot succes. Dit traject vergroot de kansen in de maatschappij voor kansarme jongeren.

Nog een belangrijke mijlpaal was de militaire inzet na de aardbeving in Haïti, onder leiding van Boots. Daar werd onder meer het Urban Search and Rescue team (USAR) ingezet. Ook werd de haven van Port au Prince weer toegankelijk gemaakt om hulpgoederen aan te voeren, onder meer door Defensie.

Een bijzonder moment was dat Defensie zowel op de voor- als achtergrond een belangrijke rol vervulde bij het bezoek van het Koningshuis. Dit was voor prinses Amalia de eerste kennismaking met het gebied.

Volgens Hansen heeft Boots daarnaast stappen gezet om de Defensie- en Kustwachtorganisatie te verbeteren en te vernieuwen. Hij zei de ingeslagen weg van Boots te willen voortzetten. "Hij heeft zorggedragen voor een duidelijke en gedegen visie. Ik zal rekening houden met de ontwikkelingen in de omgeving en zo nodig de koers iets aanpassen."



Ervaring
De nieuwe commandant is al vertrouwd met het Caribisch gebied. Gedurende zijn loopbaan bouwde hij onder meer veel ervaring op met zowel de Defensie- als Kustwachtbijdrage in dit deel van het Koninkrijk. Hij bekleedde meerdere functies, zoals commandant van de kustwachtcutter Jaguar en hoofd Operaties bij de Kustwacht Caribisch Gebied. Ook was hij nauw betrokken met internationale drugsbestrijdingsoperaties.

Boots gaat nu met functioneel leeftijdsontslag, vergelijkbaar met vervroegd pensioen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/08/25/walter-hansen-terug-op-vertrouwde-honk-in-caribisch-gebied

Parera

Citaat van: Lex op 21/08/2023 | 16:45 uurEr is een topic over Suriname. 😊

Gezien, ik ga het verplaatsen

Lex

Er is een topic over Suriname. 😊

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Lex

Drugsjager Zr.Ms. Holland heeft weer beet: 800 kilo coca?ne onderschept in de Caribische Zee

DEN HELDER
Marineschip Zr.Ms. Holland en de Colombiaanse marine hebben gezamenlijk achthonderd kilo coca?ne onderschept in de Caribische Zee. De vangst dateert van 25 februari, maar is vrijdag pas bekendgemaakt.
Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied en een helikopter van de Colombiaanse marine ontdekten die dag twee verdachte bootjes, zogenoemde go-fasts.

De gealarmeerde Holland stuurde vervolgens de aan boord gestationeerde helikopter van de Amerikaanse kustwacht en de eigen snelle motorboot FRISC erop af.

Een van de go-fasts met smokkelwaar reageerde niet op stopsignalen. Pas na het lossen van enkele waarschuwingsschoten gaven de opvarenden zich over. Het Colombiaanse marineschip ARC Victoria dwong het andere bootje tot stoppen. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Stationsschip
Zr.Ms. Holland opereert sinds oktober 2022 als stationsschip in de Caribische wateren. De marine werkt er afwisselend samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse kustwacht. Dit keer gebeurde dat dus met de Colombiaanse marine.

Inmiddels staat er 10.500 kilo op naam van Zr.Ms. Holland.

ANP, 10-03-2023,  13:43

Huzaar1

Moest ook even een paar keer kijken naar de bron. Vage site.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 15/02/2023 | 10:10 uur
The Dutch Caribbean and Nicolas Maduro: Is War Imminent?


Een hoog 'wappie-gehalte'  en 'imminent' mag je met een hele grote zak zout nemen, maar een conflict om de ABC eilanden is nog steeds niet uitgesloten. Wij zijn dan wel klaar binnen 24 uur, maar het geeft de VS ook gelegenheid om orde op zaken te stellen in hun achtertuin en Maduro weet dat ook.

jurrien visser (JuVi op Twitter)