Defensieforum.nl

Archief => Archief Defensie Onderdelen => Topic gestart door: Ipkiss op 19/04/2008 | 19:38 uur

Titel: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 19/04/2008 | 19:38 uur
Na een behoorlijke tijd afwezig te zijn geweest op dit forum (was mod bij hetleger.nl, nu ter ziele overigens) ben ik weer terug!

Situatie: de afgelopen tijd is er veel aandacht besteed aan militairen die hun uitrusting aanvullen met zelf aangeschafte artikelen.
Op een gegeven moment is dit ook ex CDS Berlijn ter ore gekomen en in zijn voorlaatste column heeft hij hier zijn mening over gegeven. Ook de staatssecretaris van defensie heeft aangegeven dat het zgn look-alike beleid weer aangescherpt zal gaan worden.
Bekende issues zijn het schoeisel, de helm, kleding en aanpassingen aan het wapen.
De reactie van Berlijn hierop was dat alles uitvoerig is getest en voldoet aan de NAVO eisen. Dat is natuurlijk prachtig, maar ik denk dat de operationele eisen iets recenter en maatgevender (zouden moeten) zijn.
Bovendien stelt Berlijn dat een leger waarbij iedereen vanalles aanschaft en met een ratjetoe aan spullen loopt er onprofessioneel uitziet. Het is uiteraard wenselijk dat het één en ander wel een bepaalde mate van uniformiteit heeft, echter het is ook een illusie om te denken dat je voor iedereen de beste spullen kunt leveren. Het is dus een feit dat er soms materiaal aangeschaft dient te worden, afgestemd op de specifieke behoeftes. Zoals Berlijn aangeeft zijn hier procedures voor. Echter deze duren bijzonder lang en wanneer men soms minder dan een maand voorbereiding heeft op een uitzending zal men helaas toch moeten terugvallen op zelfstandig aanschaffen van spullen.

Schoeisel:
Met het oog op de toekomst en de ervaringen mbt de huidige gevechtslaarzen is er een studie gehouden over een toekomstig schoenenprotocol. Hierbij zijn diverse merken uitgenodigd om schoeisel aan te leveren. Uitkomst van de studie: huidige desertlaars vervangen door de Meindl safari mid. Huidige gevechtslaars vervangen door de Meindl Island Pro. Over een jungleschoen wordt nog nagedacht.
Tijdens de diverse TFU missies zijn diverse desertlaarzen door eenheden zelf aangeschaft of door individuen zelf.

Helm:
Door diverse mensen worden zelf helmen aangeschaft die kennelijk onder gevechtsomstandigheden beter presteren en de gebruiker niet belemmeren..

Kleding:
De zgn ripstop desertbroek, met rits bij de enkels en voorzien van Engelse knopen is een veelgezien artikel. Zelf geen ervaring mee, maar deze zou een stuk luchtiger zijn. Dit is ook van toepassing op de desert smock jas, welke is voorzien van ritsen onder de oksel om te ventileren. Bovendien heeft deze grote zakken onderaan het rugpand zodat men extra opbergruimte heeft.
Probleem met de huidige desert parka is het dragen onder het scherfvest: hierdoor worden 2 zakken al onbruikbaar en de drukknopen drukken behoorlijk tegen het lichaam. Enige knutselwerk (lees verwijderen van) hieraan brengt al enige verbetering.
Ook gespot zijn basisjasjes met diagonale ritsen bij de borstzakken om een betere bereikbaarheid te garanderen.
Petjes: de baseballcap is terug! Waar in Bosnië de zomerhoed erg hip was blijkt de baseballcap nu favoriet. Eerst mn door het KCT aangeschaft, nu eigenlijk bij eenieder. Voordeel: stevige zonneklep en makkelijk te combineren met bv de PRR communicatie apparatuur.

Scherfwerende/ballistische artikelen:
Ook de scherfvesten hangen gewoon in de schappen bij Noorloos. 2 opties voor het oude vest: dragen onder je smockjas en vervolgens het opsvest/chestrig erover of over de jas en rechtstreeks voorzien van de diverse tasjes. (hier kom ik nog op terug).
De oude scherfvesten worden ook nog voorzien aan eenheden, echter deze zijn niet compatible met het SMP tassen pakket.
Een punt waar velen tegenaan stuiten is het feit dat het scherfvest onvoldoende opbergmogelijkheden bied en het draagcomfort matig is. Bij noorloos zijn bv de Diamondback vesten te verkrijgen welke ook door spec-ops eenheden gevoerd worden. Deze bieden dit wel en zijn in noodgevallen in 1 beweging af te werpen door een inventief kabelsysteem.
Bril: de nieuwe sawfly scherfwerende bril is op zich een goed artikel, mits op voorraad en het in de juiste maat geleverd is. Een te grote bril geeft nl weer kieren waardoor splinters alsnog bij de ogen kunnen komen. de ISS Ice bril (noorloos) of de diverse Oakley en Wiley X brillen zijn eveneens populair. Sommige modellen hiervan werken tevens als stofbril.

Opbergmogelijkheden/tassen/holsters:
Eenheden die op uitzending gaan worden uitgerust met het SMP pakket (indien nog niet in bezit). Nog afgezien van de leveringsproblemen die het KPU heeft (gehad) met diverse onderdelen hiervan, zoals bv de camelbak, spelen hier nog een aantal zaken.
Opbergmogelijkheden: net als het scherfvest is ook op het opsvest niet altijd voldoende opbergplek voor de spullen die men meeneemt. Met name bij gevechts eenheden wordt een behoorlijk groter aantal patroonhouders en overige zaken meegenomen dan waarop het vest is berekend. Oplossingen hiervoor zijn oa chestrigs, andere scherfvesten en zgn dijbeenplatformen waarop men meer tassen kwijt kan.
Tassen: in hetzelfde SMP pakket zit een aantal opbergtassen. Voor de diemaco voert het kpu ook specifieke tassen waardoor men het graaien in de te diepe standaard tassen kan voorkomen. Deze tassen zitten echter niet in een standaard pakket en dienen aangevraagd te worden (waarom deze niet standaard verstrekt worden is mij een raadsel. Voor NSN nr graag een PM). In de diverse PX shops en op internet zijn patroonhouder tassen beschikbaar welke de tijd voor het wisselen van patroonhouders drastisch verkorten.
Bovendien zijn er ook geen patroonhoudertassen voor de glock, daar een aantal groepen dubbel bewapend op pad gaan. Ook deze dient men dus zelf aan te schaffen.
Holster glock: voor degene die een glock dragen is er sinds enige tijd het beenholster in DPM kleuren verstrekt. Dit lijkt een prima holster maar is in feite een goedkope kloon van een commerciëel holster. Het snel trekken van het wapen is nog wel te doen, echter het trefzeker en instinctief terugplaatsen is een drama. Een veel gezien en gebruikt alternatief is het Safariland model 6004 of het Blackhawk Strike/Serpa holster.

Rugzak:
De Lowe Alpine (tegenwoordig niet door lowe zelf gefabriceerd maar in licentie) Sting is de vervanger van het oude 'schoenendoos' model rugzak. Ook hiervoor wordt kennelijk toch vaak een alternatief model aangeschaft. Mn de te slappe heupband is de reden dat er toch teveel gewicht op de schouders leunt. De diversiteit van zelf aangeschafte modellen is te groot om hierin echt een populair artikel aan te wijzen, hooguit wellicht de camelbak 'motherlode'

Wapen accesoires:
Het gros van de eenheden die 'de poort uitgaan' is voorzien van C7a1 danwel C8a1, met de voorziening om een Elcan of Aimpoint/Eotech te plaatsen. Echter veel eenheden worden in het kader van OOT (overige opgedragen taken) ook ingezet op functies die buiten hun normale activiteiten vallen. Als voorbeeld: tankers of logistiekelingen die persoonsbev taken verrichten. Er zijn nog legio andere voorbeelden. Deze ontberen dergelijke middelen of er zijn beperkt middelen aanwezig. Populaire zelf aangeschafte artikelen zijn: railsystemen die de handbeschermers vervangen en het plaatsen van overige opties mogelijk maken, foregrips die het dynamische optreden bespoedigen, zaklampen die in het duister (ook evt met infrarood licht) helpen bij de doelopsporing. Met name deze artikelen zijn over het algemeen bijzonder prijzig. (een beetje railsysteem kan zomaar € 250 kosten).

Conclusie:
Er is door defensie al veel gedaan om soldaten van betere spullen te voorzien, met name dankzij het SMP team. Veel ontwikkelingen zijn nog gaande en betere spullen zijn nog onderweg. Een aantal zaken is echter nog niet voorhanden, waardoor men toch een aantal zaken zelf aan wil schaffen. In mijn ogen getuigd dit juist van een enorme professionaliteit en moraal: om je eigen loon om te zetten in spullen die je voor je werk nodig hebt. Ik ben er van overtuigd dat voor de meesten dit niets meer met "peppie" willen zijn te maken heeft, maar de noodzaak om over goede spullen te beschikken welke het optreden onder extreme omstandigheden enigzins kunnen verlichten.

Daarom in dit topic: welke spullen heb jij aangeschaft (met name met het oog op een evt uitzending)??

Ikzelf zal de aftrap geven:

Beenplatform van Tactical Tailor (vooraf) € 40
Patroonhoudertassen van Paraclete (nadien) € 60
Patroonhoudertassen van Tasmanian Tiger (op uitzending) € 30
Patroonhouderkoppelaar (nadien) € 25
Magpull voor diemaco € 20
Sokken van Falke (vooraf) € 50
T-shirts van Under Armor (op uitzending) € 40
Meindl Safari desertschoen (op uitzending) € 130 maar nadien vergoed
Maxpedition Monsoon rugzak (op uitzending) € 120
Kelty Falcon rugzak (nadien) € 200 maar vergoed
Handschoenen type Operator van Hatch (vooraf) € 30


Wat zou ik nog kopen als ik weer moest (in dezelfde functie)
Safariland holster + riem € 150
Stapel 5.11 T-shirts kort en lange mouw € 30 p/s
Foregrip € 75
Rail systeem of picatinny rail rail € 270
Plate carrier van Eagle € 160
Desert Smock € 140
Camelbak houder voor op scherfvest € 40

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkelty.com%2Fkelty%2Fimg%2Fproducts%2FFalconPackBag.jpg&hash=89a1a872feb5ae840ab922b90e50761f85f9f576)

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.msanet.com%2Fwww%2Fimages%2FMSAFrontLine%2F6595.jpg&hash=13144e80dd5b191a69aab7a4de1a49d7463765d2)












Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 19/04/2008 | 19:50 uur
Zo'n topic had ik al gestart  >:(



Maar jij begint het veel mooierder  ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 19/04/2008 | 19:52 uur
Wow een prachtige openingspost!

Nou,... ik was nog aan het tijpen toen SGT Rob postte. Topic heet ''Toegevoegd aan je uitrusting''

Dat het OPS-vest vaak tasjes loslaat hoor ik wel vaker.. Is er een soort van quick-release sluiting oid?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 19/04/2008 | 20:06 uur
Waarom Meindl Island Pro en niet de Army Pro? :-X
Meer steun, hoger (dus kun je dieper mee door het water...)

Zelf heb ik dit toegevoegd aan mijn uitrusting....

Arktis HUMP, stukje beter als de standaard veldfles waar we bij de KLU over beschikken.....
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.garrisonpri.co.uk%2Fimages%2Fhump.jpg&hash=974ae33e9c104b45cb97245ccb8eb01b04ff502a)

Glock 81, steviger en vooral scherper als ons zakmesje...
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.helstongunsmiths.com%2Fshop%2Fimages%2Fglock-field-knife.jpg&hash=d77edbd3627c92350ae9c28e43de9dd0ba528397)

Meindl Army Pro, loopt een stuk lekkerder als de door defensie verstrekte schoenen!
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmembers.home.nl%2Fc.vanpol%2FFoto066.jpg&hash=18de8fbeb96cc3ec7d80994f27225a13e9334717)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 19/04/2008 | 20:09 uur
Sorry Rob!
Omdat ik zo ontzettend lang afwezig ben geweest en inmiddels wat rangen omhoog ben geschoven heb ik mn oude profiel verwijderd en een nieuwe begonnen. Alleen zijn dan alle topics nieuw.. K had nog wel gegeken of er iets tussen zat maar k zag niet iets op de eerste 2 pagina's..

@Iris: De tassen zijn voorzien van een drukknoop sluiting. Als je ze op de voorgeschreven manier op het vest vlecht blijven ze op zich wel goed zitten. Diverse fabrikanten gebruiken verschillende manieren maar in het algemeen worden alle MOLLE tassen met een vlechtmethode bevestigd..

@vanpolc: de vraag aan het einde van de voorlichting over het nieuwe schoenenprotocol was of er nog behoefte is aan een traditionele gevechtslaars.. Alle geteste schoenen zijn vrij laag..

K bedenk me net dat ik al sinds 2002 of 2003 op dit forum zit overigens. Nog in de tijd van Kleine Ellen en Hertog Jan..
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 19/04/2008 | 20:15 uur
Vanpolc, wil je onmiddelijk de verwijzing naar gearshop verwijderen, Ik ben op diverse vlakken bezig die organisatie aan te pakken.

Je aanvullingen haal je bij Noorloos of bij de commandotoko, als je centjes je lief zijn
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 19/04/2008 | 20:19 uur
Citaat van: Sgt Rob op 19/04/2008 | 20:15 uur
Vanpolc, wil je onmiddelijk de verwijzing naar gearshop verwijderen

Heb ik reeds gedaan.

Ik wil de forumleden er op wijzen dat het niet de bedoeling is dat er allerhande links geplaatst worden naar bedrijven/sites. We zijn nu eenmaal geen marktplaats.... ;)

Rob
Forumbeheerder
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 19/04/2008 | 20:34 uur
Citaat van: Graspol Iris op 19/04/2008 | 19:52 uur
Topic heet ''Toegevoegd aan je uitrusting''

Dat topic is door mij gesloten onder verwijzing naar dit topic.

Lex
Forumbeheerder.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 19/04/2008 | 20:41 uur
Citaat van: Ipkiss op 19/04/2008 | 19:38 uur
Daarom in dit topic: welke spullen heb jij aangeschaft (met name met het oog op een evt uitzending)??

Portable DVD speler, stekkerblok en een tondeuse, dat was het zo ongeveer. Ik heb me prima kunnen redden met het door de baas verstrekte spul en ja ook buiten de poort.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 20/04/2008 | 12:13 uur
Een horloge is vaak wel handig op het veld (altijd wel). Wat voor horloges gebruiken jullie?
Waterproof, lampje e.d.?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 20/04/2008 | 12:23 uur
Inderdaad waterproof en lampje, zowel een digitale als analoge klok. Je kunt overigens ook een camo polsband kopen waar je je horloge in vast kunt maken.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Benno1969 op 20/04/2008 | 12:27 uur
Ik heb een mooi dresshorloge, een echte Omega, maar voor in het veld zijn er verschillende horloges geschikt afhankelijk hoeveel je  te besteden hebt. Zelf heb ik nog een Tissot T-Touch, met digitaal kompas, hoogtemeter, barometer/weersvoorspelling, alarm en chronograaf. Suunto heeft ook dergelijke klokken met heel veel functies die in het veld handig kunnen zijn. Suunto is vanaf 250 euro, de Tissot is 560 euro. Een goedkopere oplossing zijn de Casio G-Shocks, maar als je wat meer functies wilt de Casio ProTrek (heeft dezelfde functies als de Tissot).

Overigens een horloge dat gebruikt wordt door de US Special Forces is deze, de Traser P6500 military:

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwereldhorloges.nl%2Fgetimage.php%3Fimg%3D966.jpg&hash=6eb89a3ca69d9fead8859c74d1d99b1db6d75dcc)

Heeft een NATO strap, keihard mineraal glas, een schokbestendige carbon fiber kast, elektromagnetisch afgeschermd, EOD proof en door tritiumgas zijn de wijzers altijd zichtbaar in het donker. Kost rond de 180 euro.

Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 20/04/2008 | 12:41 uur
If you must know..

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.misterwatchonline.com%2Fthumbs%2F160405-300-450.jpg&hash=233ecc773ce86f806c95d98d389c0b572b9b0c11)

Festina 16040
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: RobSlotboom op 20/04/2008 | 14:04 uur
Ik heb al een tijdje de Traser P6500 military en ik moet zeggen het is echt een perfect ding. Als je 's nachts in een bos zit kun je hem perfect aflezen. EOD proof idd. En er is van alles tegen het glas gekomen maar nog geen krasje erop. Ik heb hem online voor 160 euro gekocht. Hij is elke euro waard.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 20/04/2008 | 17:45 uur
Citaat van: Graspol Iris op 20/04/2008 | 12:13 uur
Een horloge is vaak wel handig op het veld (altijd wel). Wat voor horloges gebruiken jullie?
Waterproof, lampje e.d.?
Casio Pro Trek
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Jacco op 20/04/2008 | 18:51 uur
Een G-shock van 50 euro doet het voor mij prima. Wat verder altijd wel handig is: een goed mes.

Je moet je ook denk ik goed afvragen of je het aan te schaffen artikel echt nodig hebt. Maar als de baas het goed vind en je hebt het geld er voor over, moet je het doen.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 20/04/2008 | 19:28 uur
Bij de klu vind de baas het al snel goed. Bij ons worden er nie snel probldmen gemaakt maar je moet niet met bruine bergschoenen ed aankomen. Een goed mes is idd nooit weg, zelf heb ik de glock 81. Super ding!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 20/04/2008 | 19:34 uur
Citaat van: Jacco op 20/04/2008 | 18:51 uur
Een G-shock van 50 euro doet het voor mij prima. Wat verder altijd wel handig is: een goed mes.

Je moet je ook denk ik goed afvragen of je het aan te schaffen artikel echt nodig hebt. Maar als de baas het goed vind en je hebt het geld er voor over, moet je het doen.
Volgens mij moet je er niet over denken of je het wel echt nodig hebt, maar dat je niet mis wilt grijpen op het moment dát je het nodig hebt.

Citaat van: vanpolc op 20/04/2008 | 19:28 uur
Bij de klu vind de baas het al snel goed. Bij ons worden er nie snel probldmen gemaakt maar je moet niet met bruine bergschoenen ed aankomen. Een goed mes is idd nooit weg, zelf heb ik de glock 81. Super ding!
In drie kleuren toch?

Ik heb de Buck M9. maar ook gewoon een Inoverox

Dudge, dat Rambomes wat niet mag, bedoel je die met de karteltjes?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Jacco op 21/04/2008 | 22:22 uur
Denk dat je blij mag zijn dat defensie zoveel spullen toelaat die niet bij de 'standaard' uitrusting horen. De term vreemdelingenlegioen kan gauw in de mond genomen worden als men van alles gaat dragen/gebruiken wat men zelf aanschaft. Kan me best voorstellen als defensie de boel enigszins zou willen beperken. Zou natuurlijk wel jammer zijn als je al zoveel geld geïnvesteerd hebt.

Je moet je ook goed bedenken of je het ook nodig hebt voor je functie. Als je veel buiten de poort werkt heb je meer voordeel dan dat je in de ops werkt of op een PzH.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 21/04/2008 | 22:53 uur
Geef een goede reden op uiterlijk na waarom men niet met een eigen kijker mag lopen of eigen schoenen? Als je daardoor toch beter kunt werken, waarom niet? Bij house clearing heb je nu niet echt veel aan een Elcan maar heb je liever een EOTECH of een Red Dot......

@SGT Rob.
Die Glock 81 is idd in 3 kleuren; beige, groen en zwart. ik beschik over de zwarte...
Dat het niet meer nodig is en dat men niet meer boven het zakmes formaat uit wilt....niet zo slim in mijn optiek maar goed....
Die Buck M9, is dat geen bayonet?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 21/04/2008 | 23:21 uur
Citaat van: vanpolc op 21/04/2008 | 22:53 uur
Geef een goede reden op uiterlijk na waarom men niet met een eigen kijker mag lopen of eigen schoenen? Als je daardoor toch beter kunt werken, waarom niet? Bij house clearing heb je nu niet echt veel aan een Elcan maar heb je liever een EOTECH of een Red Dot......

@SGT Rob.
Die Glock 81 is idd in 3 kleuren; beige, groen en zwart. ik beschik over de zwarte...
Dat het niet meer nodig is en dat men niet meer boven het zakmes formaat uit wilt....niet zo slim in mijn optiek maar goed....
Die Buck M9, is dat geen bayonet?


Ja , is een bajonet.

en waarom niet groen  ::)

Ehm, zuiveren onder rood gaat vanuit de heup ook goed  :angel:
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 22/04/2008 | 21:00 uur
Ik had wel graag de groene gewild maar die konden ze niet echt snel leveren. Ze beschikten op dat moment alleen over de beige en de zwarte....zwart vond ik dan wel een mooie universele kleur ipv de beige ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Verstappen op 23/04/2008 | 19:54 uur
Ik dacht dat het gebruik van een Bajonet verboden was binnen de KL?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 23/04/2008 | 21:08 uur
Citaat van: Verstappen op 23/04/2008 | 19:54 uur
Ik dacht dat het gebruik van een Bajonet verboden was binnen de KL?
Ja, en? Moet ik dan taliban in tweeen snijden met een zakmessie? ;)
Ik had dat ding nou eenmaal en hij hangt me niet in de weg. Dat er een oogje aan zit, okee...
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 23/04/2008 | 21:34 uur
Citaat van: Sgt Rob op 23/04/2008 | 21:08 uur
Ja, en? Moet ik dan taliban in tweeen snijden met een zakmessie?
Dan mag toch niet tijdens een opbouwmissie?  ::)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: paul1011 op 24/04/2008 | 11:15 uur
Citaat van: lex op 23/04/2008 | 21:34 uur
Citaat van: Sgt Rob op 23/04/2008 | 21:08 uur
Ja, en? Moet ik dan taliban in tweeen snijden met een zakmessie?
Dan mag toch niet tijdens een opbouwmissie?  ::)

Mwah ... is anders wel constructief  ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 24/04/2008 | 14:50 uur
Ik heb via een goede Duitse dumpzaak (PM maar voor welke ;)) een KL-pukkel zien te bemachtigen. De standaard 35L rugzak die alle militairen gebruiken.

Een vraag hierover:
Er zitten schotjes in, zakt de ruza in als ik deze eruit snij? Heeft dit problemen met afstanden lopen? (Ik gebruik 'm als weekendrugzak, ook lekker waterdicht dus ook fijn voor het zeilen).
En, waarom zitten die schotten erin?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 24/04/2008 | 16:10 uur
Ik zal het zelf wel testen: Ik snij ze er gewoon uit.Ik maak er geen tochten mee, dump er alleen mijn zooi in voor weekendjes weg en zeiltochten.

Gedaan.
Tip: Begin niet gelijk met een zakmes de schotten er uit te snijden, met een huis- tuin- en keukenschaar knippen lukt prima. Knip niet in de naden (dan krijg je gaten) maar er net ietsje naast (dus naar het midden van de ruza).

De rugzak is nu een stuk beter vol te stouwen.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 24/04/2008 | 16:52 uur
Die rugzak doe je normaal gesproken je spullen in volgens voorschrift, en daarbij zit dat tussenschot niet in de weg

Best een fijn zakje om een paar dagen mee rond te komen hoor, maar waterdicht????
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 24/04/2008 | 17:16 uur
Nou eeh waterdicht tot op zekere hoogte. Je kan 'm gerust in een plasje water leggen (als het maar niet op de zijkanten is, hier zitten gaatjes onderin om water er uit te laten lopen).
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Mourning op 24/04/2008 | 21:42 uur
Citaat van: Sgt Rob op 23/04/2008 | 21:08 uur
Citaat van: Verstappen op 23/04/2008 | 19:54 uur
Ik dacht dat het gebruik van een Bajonet verboden was binnen de KL?
Ja, en? Moet ik dan taliban in tweeen snijden met een zakmessie? ;)

;D ;D ;D
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: caruso op 24/04/2008 | 23:17 uur
Die schotjes heb ik er jaren geleden al uitgesneden en het heeft geen enkel negatief effect op het draagvermogen. Ik ervaar het eerder als psitief. Gewoon doen dus!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Jacco op 25/04/2008 | 00:36 uur
Ja, eruit snijden zeker doen! Er kan spontaan meer in je rugzak!

Een vraag: Ik heb de indruk dat de meeste uitbreidingen van je eigen uitrusting van toepassing zijn op de collega's die tot de infanterie behoren/lucht mobiel/ mariniers.... Hoe is dat bij andere collega's? (cavalerie, artillerie etc)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Fazer op 25/04/2008 | 10:07 uur
Citaat van: Graspol Iris op 24/04/2008 | 17:16 uur
Nou eeh waterdicht tot op zekere hoogte. Je kan 'm gerust in een plasje water leggen (als het maar niet op de zijkanten is, hier zitten gaatjes onderin om water er uit te laten lopen).

waterdicht? dan heb jij zeker een nieuwere rugzak dan ik, die van mij is absoluut niet waterdicht. Maar ik doe zowiezo al mn kleding in plastic zakken, dan weet ik zeker dat ik nog eens droge sokken aan kan doen.
Ik heb ook die tussenschotten dr uit gesneden, dat werkt veel beter. Nu kun je ten minste wat spullen kwijt in die tas.

Maargoed, gister sld1 geworden en volgende week beginnen met INI-2 dus dan mag ik eindelijk mn 60L rugzak gebruiken. DIe is ff wat beter dan dat kleine rotding.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 25/04/2008 | 16:00 uur
Citaat van: Fazer op 25/04/2008 | 10:07 uur
Citaat van: Graspol Iris op 24/04/2008 | 17:16 uur
Nou eeh waterdicht tot op zekere hoogte. Je kan 'm gerust in een plasje water leggen (als het maar niet op de zijkanten is, hier zitten gaatjes onderin om water er uit te laten lopen).

waterdicht? dan heb jij zeker een nieuwere rugzak dan ik, die van mij is absoluut niet waterdicht. Maar ik doe zowiezo al mn kleding in plastic zakken, dan weet ik zeker dat ik nog eens droge sokken aan kan doen.
Ik heb ook die tussenschotten dr uit gesneden, dat werkt veel beter. Nu kun je ten minste wat spullen kwijt in die tas.

Maargoed, gister sld1 geworden en volgende week beginnen met INI-2 dus dan mag ik eindelijk mn 60L rugzak gebruiken. DIe is ff wat beter dan dat kleine rotding.
Gefeliciteerd

De tas komt uit het jaar '94, is nog mooi groen (op mijn school zijn sommige bijna geel door de slijtage). Hij kan niet lang gebruikt zijn.

Tijdens het zeilen komen er wel eens golven binnen, en iedereen met ''normale'' ruzgakjes kunnen hun zakken chips wel weggooien als er een golf overheen is gegaan. Lijkt wel geïmpregneerd, of in ieder geval waterafstotend. Sterke stof, niet te slopen.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 25/04/2008 | 19:05 uur
Citaat van: Graspol Iris op 25/04/2008 | 16:00 uur

De tas komt uit het jaar '94, is nog mooi groen (op mijn school zijn sommige bijna geel door de slijtage). Hij kan niet lang gebruikt zijn.


Niet DPM of op zijn minst woodland?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 26/04/2008 | 14:44 uur
Ik bedoelde uiteraard camouflage-groen. Dus met camoprintje erop NL camo.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kostertjuh op 28/04/2008 | 22:45 uur
Ik was ook van plan om een goed horloge te kopen voor het begin van mijn opleiding...

Wat raden jullie aan om te kopen vóór dat de opleiding begint?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: paul1011 op 28/04/2008 | 23:06 uur
Citaat van: Kostertjuh op 28/04/2008 | 22:45 uur
Ik was ook van plan om een goed horloge te kopen voor het begin van mijn opleiding...

Wat raden jullie aan om te kopen vóór dat de opleiding begint?

Als je hem wilt kopen voor gebruik tijdens de opleiding, dan zou ik hem inderdaad vóór de start van de opleiding kopen.  ::)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 28/04/2008 | 23:11 uur
Citaat van: paul1011 op 28/04/2008 | 23:06 uur
Citaat van: Kostertjuh op 28/04/2008 | 22:45 uur
Ik was ook van plan om een goed horloge te kopen voor het begin van mijn opleiding...

Wat raden jullie aan om te kopen vóór dat de opleiding begint?

Als je hem wilt kopen voor gebruik tijdens de opleiding, dan zou ik hem inderdaad vóór de start van de opleiding kopen.  ::)
Dat is inderdaad het wijste ;D


Casio Pro Trek, Ik heb het idee van LMB overgenomen, die kreeg hem bij de Baretten, perfect klokkie

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.watchbattery.co.uk%2Fshop%2FWACS-PRG403.jpg&hash=d072579c44bbcbff779fad397153fb45c5ea7ba8)

D'r is trouwens ergens een topic over welke horloges de gemiddelde militair draagt  ::)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Wallie op 29/04/2008 | 09:46 uur
Citaat van: dudge op 24/04/2008 | 16:01 uur
ik weet niet of dit on topic is: maar in principe zakt de rugzak niet in als je die Schotten er uit snijdt, maar ik heb het nooit geprobeerd ;) omdat de rugzak dan iets 'boller' wordt en minder stevig kan het een vermindering van comfort geven, maar betwijfel of je het echt zult merken, tenzij je hem erg zwaar belaad, maar dat doe je doorgaans niet met een weekendrugzak.

Dat die schotten er inzitten om de spulletjes een beetje uit elkaar te houden lijkt me logisch.

welk comfort?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Benno1969 op 29/04/2008 | 21:42 uur
Citaat van: Kostertjuh op 28/04/2008 | 22:45 uur
Ik was ook van plan om een goed horloge te kopen voor het begin van mijn opleiding...

Wat raden jullie aan om te kopen vóór dat de opleiding begint?

Ook nog een optie de Tissot T-Touch (met touchscreen):

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.time4sale.ch%2Fpics%2FID954.jpg&hash=5479e511c80ea73fce09ca01ff2c9faa2b45285c)

Heerlijke klok met alle functies (temp, baro, hoogte, kompas, chrono) die de Pro Trek ook heeft.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 29/04/2008 | 21:55 uur
Citaat van: Wallie op 29/04/2008 | 09:46 uur
Citaat van: dudge op 24/04/2008 | 16:01 uur
ik weet niet of dit on topic is: maar in principe zakt de rugzak niet in als je die Schotten er uit snijdt, maar ik heb het nooit geprobeerd ;) omdat de rugzak dan iets 'boller' wordt en minder stevig kan het een vermindering van comfort geven, maar betwijfel of je het echt zult merken, tenzij je hem erg zwaar belaad, maar dat doe je doorgaans niet met een weekendrugzak.

Dat die schotten er inzitten om de spulletjes een beetje uit elkaar te houden lijkt me logisch.

welk comfort?

Géén idee...
Op een gegeven moment heb je zoveel trutzooi, dat je met spinners en poncho's moet gaan klooien om alles mee te kunnen krijgen. Standaard elastieken op achterkant en evt. op de klep doet z'n werk ook wel. Een heupband op het apparaat is wel echt een gemis, en een koppel erop naaien vindt de baas niet altijd een goed idee...
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kostertjuh op 29/04/2008 | 22:09 uur
Ok nouja thanks alvast :)

Maar hebben jullie, naast een horloge, nog echt een MUST die ik zou moeten aanschaffen voor mn AMO?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 29/04/2008 | 22:21 uur
Citaat van: Kostertjuh op 29/04/2008 | 22:09 uur
Ok nouja thanks alvast :)

Maar hebben jullie, naast een horloge, nog echt een MUST die ik zou moeten aanschaffen voor mn AMO?
Eotech... Onontbeerlijk  :P
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 29/04/2008 | 22:21 uur
What You See Is What You Hit
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 29/04/2008 | 23:03 uur
Citaat van: dudge op 29/04/2008 | 22:58 uur
Citaat van: Kostertjuh op 29/04/2008 | 22:09 uur
Ok nouja thanks alvast :)

Maar hebben jullie, naast een horloge, nog echt een MUST die ik zou moeten aanschaffen voor mn AMO?

het is je AMO, geen uitzending. Sommige dingen zijn handig, maar als je ze niet hebt merk het vanzelf als je ze nodig hebt. de meeste weekeinde van de AMO zit je toch thuis, kan je op zaterdag mooi gaan kopen wat je die week ZO gemist hebt!  op die manier voorkom je ook dat je geld uit gaat geven aan dingen die je achteraf nauwelijks nodig blijkt te hebben.

Correct: Je moet denk ik kopen wat je mist, niet wat je nooit gaat gebruiken. Anderzijds ben ik van mening dat je beter mee als om verlegen kan zitten
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: MechInf op 30/04/2008 | 15:17 uur
Voor je AMO is iets wat geen geldverspilling is een HOOFDLAMPJE!!!
Ik dacht heel lang dat ik wel zonder kon totdat ik er een had toen dacht ik
hoe heb ik al die tijd zonder gedaan  ;D
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 30/04/2008 | 15:48 uur
Citaat van: Mat-MechInf op 30/04/2008 | 15:17 uur
Voor je AMO is iets wat geen geldverspilling is een HOOFDLAMPJE!!!
Ik dacht heel lang dat ik wel zonder kon totdat ik er een had toen dacht ik
hoe heb ik al die tijd zonder gedaan  ;D

We schieten het éérst op datgene dat licht geeft ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: MechInf op 30/04/2008 | 16:15 uur
Ja je moet er ook wel een halen met een rood filter erop ja en niet vergeten uit te zetten als je klaar bent
zo beter??  ::)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 30/04/2008 | 16:22 uur
Citaat van: Mat-MechInf op 30/04/2008 | 16:15 uur
Ja je moet er ook wel een halen met een rood filter erop ja en niet vergeten uit te zetten als je klaar bent
zo beter??  ::)
Nah, koplampie werkt perfect. Ze gaan alleen wel vaak uit ze eigen aan.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: cabez op 30/04/2008 | 16:29 uur
Batterij omdraaien,gaat lampje dus niet meer aan.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 30/04/2008 | 16:31 uur
Ik deed er al telkens ééntje uithalen, maar die raak je zoek, omdraaien is inderdaad handiger
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Poleme op 30/04/2008 | 17:25 uur
Op Youtube gezien: een patroonhouder-tas die 3 M-16/ M-4 magazijnen bevat, waarmee de schutter in 1,7 seconde zijn magazijn kan verwisselen.  De ST-1 Fast System wordt al tot grote tevredenheid gebruikt door de Amerikanen in Iraq,   zie www.youtube.com/watch?v=kdNJ3_z2KAk.   
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 30/04/2008 | 17:29 uur
Zo'n snelwisselding van patronen. Zie ik vaak in webshops, maar wat ik me afvraag: Worden die dingen gebruikt, en mógen ze gebruikt worden? Ik verwarde met met een snel-vul ding.

Op de oefenbaan (neem ik het voorbeeld van de heide bij Havelte) een patroonhouder kwijtraken is niet zo handig, al die burgers die daar lopen en op zoek zijn naar munitie(stukken)...
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 30/04/2008 | 18:04 uur
C-mag kopen ;)Hoef je niet meer te wisselen om de 30 patronen ;D
Voor de echte infanterist is een modulair vest niet te missen. aantepassen naar zijn eisen!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 30/04/2008 | 18:14 uur
Citaat van: vanpolc op 30/04/2008 | 18:04 uur
C-mag kopen ;)Hoef je niet meer te wisselen om de 30 patronen ;D

Dan neem je beter een Minimi
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 30/04/2008 | 23:20 uur
Maar als je gekwalificeerd bent als C-7 schutter....zul je niet zomaar een minimi krijgen ;)
C-7, EOtech, C-mag en een front grip....leuke combo ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 04/05/2008 | 17:31 uur
Citaat van: vanpolc op 30/04/2008 | 18:04 uur
C-mag kopen ;)Hoef je niet meer te wisselen om de 30 patronen ;D
Voor de echte infanterist is een modulair vest niet te missen. aantepassen naar zijn eisen!

als je graag veel storing wil moet je toch echt een c-mag kopen
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Fazer op 04/05/2008 | 17:41 uur
Citaat van: Graspol Iris op 30/04/2008 | 17:29 uur
Zo'n snelwisselding van patronen. Zie ik vaak in webshops, maar wat ik me afvraag: Worden die dingen gebruikt, en mógen ze gebruikt worden? Ik verwarde met met een snel-vul ding.

Op de oefenbaan (neem ik het voorbeeld van de heide bij Havelte) een patroonhouder kwijtraken is niet zo handig, al die burgers die daar lopen en op zoek zijn naar munitie(stukken)...

ach, tijdens mn eindoefening vergat een collega tijdens een alarm zn harnas mee te nemen  ;D ook niet handig als een burger dat vind  ;D ::)

die hulzenrapers kunnen behoorlijk vervelend zijn trouwens, al een keertje meegemaakt dat dr snachts iemand om ons bivak heen liep met een lamp, Ze lopen tijdens een oefening/actie gewoon tussen "ons" door en ik heb van instructeurs gehoord dat de 2 "vaste" bejaarde rapers elkaar al eens in de haren zijn gevlogen omdat ze het niet eens werden over een hoop mag hulzen.


Mn vorige instructeur heeft trouwens een keer 2 hulzenrapers hardhandig van de bivaklocatie laten verwijderen  8) die stonden gewoon met een vuilniszak naast een mag  :-X en toen ze aangesproken werden, werden ze kwaad :X
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 04/05/2008 | 18:03 uur
Poe ik wil ook wel even opsommen wat ik zoal heb :

Voor uitzending :

- Smock jas arktis AMB desert (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.noorloos-se.com%2Fb_742.jpg&hash=b72d7a462b41fa9f1d9ab668f6218fe10bb13641)

- webtex 4 pouch chestrig (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.armynnavy.com%2Fcatalog%2Fcatalog%2Fimages%2Fweb-tex_chestrig.jpg&hash=24e462981ad352b2ddc40f109de1354a9b03029c)

- meindl desert fox (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fim.edirectory.co.uk%2Fp%2F55%2Fi%2Fsafariboot.jpg&hash=ac11ffe58038f62f0ec40c758a8103c6ff48c995)

- condor tactical baseball pet (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbigboytoysairsoft.com%2Fcart%2Fimages%2FClothes%2FTC.jpg&hash=48325956272dd2b03b6ba20ede65efaea7a0af3e)

- desert naamlinten met voornaam en bloedgroep

- bloedgroep plaatjes voor op het petje (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi16.ebayimg.com%2F01%2Fi%2F000%2Fbb%2F79%2F4fb7_1.JPG&hash=50d746ec1e8fc02b772ad725dd74bdbd6ee7311f)

- 3 x nederlandse vlag geborduurd

- UTG rail systeem voor de c8 (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.tickbitesupply.com%2Fmnthg416sa.jpg&hash=023254ad4c55a0876dac4811a97034ab2a9e4968)

- Eotech holografische kijker (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.impactguns.com%2Fstore%2Fmedia%2Feotech_510_aa.jpg&hash=ccb522fce6c736900c919aef25b2306551203100)

- fab-defefense foregrip (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.issprotectiontrade.com%2Fcatalog%2Fimages%2FAG-44%2520shop.gif&hash=7dc754f40e6d8b195d0e76e1ccb5bc3cac8f960a)

- fab-defense kolf c8 (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.copesdist.com%2Fimages%2Fglr16R_1.jpg&hash=f4a05b19c3f1aee0d42b2d06241938d358005fe5)

- Rabintex ach helm (https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bulletproofme.com%2Fnew%2520download%2520images%2FMICH-Helmet-T.JPG&hash=761957270f813ae9259ff8906b66f8b55578e45b)

Heb wel verder wat te vertellen over de wapen acc.

LAAT JE NIET NAAIEN !

misschien een beetje kort door de bocht maar sommige webwinkels vragen een absurd hoog bedrag (70 euro voor een plastic handgreepje!) Leuke tip is misschien om toch te kijken op ebay.com
Informeer je wel goed over de verzendkosten en over ze het wel daadwerkelijk willen opsturen naar je (export verboden etc.) maar als je verteld wat je ermee gaat doen zijn ze altijd wel zo aardig om een bondgenoot te helpen ;)

Als je wat zoekt...pm me voor wat leuke adresjes!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 04/05/2008 | 18:07 uur
Citaat van: Fazer op 04/05/2008 | 17:41 uur
Citaat van: Graspol Iris op 30/04/2008 | 17:29 uur
Zo'n snelwisselding van patronen. Zie ik vaak in webshops, maar wat ik me afvraag: Worden die dingen gebruikt, en mógen ze gebruikt worden? Ik verwarde met met een snel-vul ding.

Op de oefenbaan (neem ik het voorbeeld van de heide bij Havelte) een patroonhouder kwijtraken is niet zo handig, al die burgers die daar lopen en op zoek zijn naar munitie(stukken)...

ach, tijdens mn eindoefening vergat een collega tijdens een alarm zn harnas mee te nemen  ;D ook niet handig als een burger dat vind  ;D ::)

die hulzenrapers kunnen behoorlijk vervelend zijn trouwens, al een keertje meegemaakt dat dr snachts iemand om ons bivak heen liep met een lamp, Ze lopen tijdens een oefening/actie gewoon tussen "ons" door en ik heb van instructeurs gehoord dat de 2 "vaste" bejaarde rapers elkaar al eens in de haren zijn gevlogen omdat ze het niet eens werden over een hoop mag hulzen.


Mn vorige instructeur heeft trouwens een keer 2 hulzenrapers hardhandig van de bivaklocatie laten verwijderen  8) die stonden gewoon met een vuilniszak naast een mag  :-X en toen ze aangesproken werden, werden ze kwaam :X

wij hadden op de hei in havelte daar ook altijd erg last van : volgens de instructeur ging op de opbrengst naar een manege voor gehandicapte kinderen (goede zaak) maar wacht dan even tot we weg zijn en ga er niet naast staan als we een contact drill aan et doen zijn  >:(
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 04/05/2008 | 18:11 uur
Citaat van: Arnout op 04/05/2008 | 17:31 uur
Citaat van: vanpolc op 30/04/2008 | 18:04 uur
C-mag kopen ;)Hoef je niet meer te wisselen om de 30 patronen ;D
Voor de echte infanterist is een modulair vest niet te missen. aantepassen naar zijn eisen!

als je graag veel storing wil moet je toch echt een c-mag kopen

Waar ligt het dan aan? De C-mag of gewoon die crappy afsluiter? Op de baan kwamen er al storingen na ca 50 patronen, rustig achterlkaar vurend...geeneens burst. (dit met de standaard plastic magazijnen)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 04/05/2008 | 19:19 uur
Citaat van: vanpolc op 04/05/2008 | 18:11 uur
Citaat van: Arnout op 04/05/2008 | 17:31 uur
Citaat van: vanpolc op 30/04/2008 | 18:04 uur
C-mag kopen ;)Hoef je niet meer te wisselen om de 30 patronen ;D
Voor de echte infanterist is een modulair vest niet te missen. aantepassen naar zijn eisen!

als je graag veel storing wil moet je toch echt een c-mag kopen

Waar ligt het dan aan? De C-mag of gewoon die crappy afsluiter? Op de baan kwamen er al storingen na ca 50 patronen, rustig achterlkaar vurend...geeneens burst. (dit met de standaard plastic magazijnen)

veerspanning,de aanvoer van de patroon,het gewicht. Allemaal factoren waardoor het amerikaanse leger die dingen gewoon heeft verboden voor operationeel gebruik in o.a irak. Met een patroonhouder koppelaar kom je ook een heel eind

na 50 patronen storing? Je mag jezelf dan wel goed achter je oren krabben of je dan wel goed onderhoud doet aan je wapen. ik heb een c8 die net terug is uit uruzgan en zo vies was maar geen een x storing gaf op de baan.

max in-olien die afsluiter!!! (voorzijde niet natuurlijk ;) )
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 04/05/2008 | 19:36 uur
Nja we schoten op de baan met schietwapens.....dus speciaal voor op de schietbaan.
Kan natuurlijk ook aan de patronen liggen die we kregen daar....zwarte derrie all over the place... ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 04/05/2008 | 20:15 uur
Citaat van: vanpolc op 04/05/2008 | 19:36 uur
Nja we schoten op de baan met schietwapens.....dus speciaal voor op de schietbaan.
Kan natuurlijk ook aan de patronen liggen die we kregen daar....zwarte derrie all over the place... ;)

kheb wel eens geschoten met noodvuur munitie van de minimi .... wat een troep was dat zeg! soort ''kortebaan'' munitie

had ook een groene punt. fout van onze staf o.o vuurcontrolle (de man die de munitie aanvraagd)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 04/05/2008 | 20:16 uur
iemand een idee waar je desert ripstop broeken kan krijgen?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: MechInf op 05/05/2008 | 15:51 uur
*******
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 05/05/2008 | 19:28 uur
Citaat van: Mat-MechInf op 05/05/2008 | 15:51 uur
******

ik betaal geen 90 eu voor een broek
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 05/05/2008 | 20:16 uur
Nee, je had het inderdaad over krijgen, niet over kopen... Dream on ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: MechInf op 05/05/2008 | 20:33 uur
 :D ja ik dacht zou ik het er nog bijzetten, maar verder zou ik het ook niet weten heb ook welles naar gezocht maar de arktis versie heb ik alleen maar bij ****** gezien.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 05/05/2008 | 20:43 uur
Heren, reclame maken voor bedrijven is c.f. de  Disclaimer van het Defensie Forum  (http://www.defensieforum.nl/CMS/index.php?page=disclaimer) niet toegestaan.

Lex
Forumbeheerder.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 05/05/2008 | 20:43 uur
Citaat van: Arnout op 04/05/2008 | 20:16 uur
iemand een idee waar je desert ripstop broeken kan krijgen?

Als deze broek geen deel uitmaakt van de PGU, heeft het geen zin er in dit topic om te vragen en/of verder te discussieren.

Rob
Forumbeheerder
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 05/05/2008 | 21:05 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 05/05/2008 | 20:43 uur
Citaat van: Arnout op 04/05/2008 | 20:16 uur
iemand een idee waar je desert ripstop broeken kan krijgen?

Als deze broek geen deel uitmaakt van de PGU, heeft het geen zin er in dit topic om te vragen en/of verder te discussieren.

Rob
Forumbeheerder

Weet ik niet? Álles wat je toevoegt maakt deel uit van de PGU, maar dat is helemaal de discussie niet.

Citaat van: lex op 05/05/2008 | 20:43 uur
Heren, reclame maken voor bedrijven is c.f. de  Disclaimer van het Defensie Forum  (http://www.defensieforum.nl/CMS/index.php?page=disclaimer) niet toegestaan.

Lex
Forumbeheerder.


Lex, het onderscheid tussen reclame maken en iemand de goede kant op wijzen is een beetje zoek. Ook de plaatjes waar EOTech ofzo op staat zou reclame kunnen zijn. Ik denk dat we het voordeel van de goede kant opsturen overwicht moet hebben op of er een naam genoemd wordt. Reclame heeft als oogmerk ergens omzet mee te creeeren of wints uit te halen, en dat is absoluut nit ter sprake. Zodra Jan zelf zegt dat je dat bij hem moet kopen is het anders...
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 05/05/2008 | 21:10 uur
Citaat van: Sgt Rob op 05/05/2008 | 21:05 uur
Álles wat je toevoegt maakt deel uit van de PGU

Ga je me nu vertellen dat alles wat ik zelf aanschaf bij civiele bedrijven om mee te nemen op safari, deel uitmaakt van de PGU?  ???
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 05/05/2008 | 21:12 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 05/05/2008 | 21:10 uur
Citaat van: Sgt Rob op 05/05/2008 | 21:05 uur
Álles wat je toevoegt maakt deel uit van de PGU

Ga je me nu vertellen dat alles wat ik zelf aanschaf bij civiele bedrijven om mee te nemen op safari, deel uitmaakt van de PGU?  ???

Ja. Niet van de Standaard PGU maar van de Uitgebreide PGU (UPGU) :P :angel:
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 05/05/2008 | 21:43 uur
Nooit van gehoord, echter recentelijk wel een andere kreet geleerd: PGU/PU. (Personal Upgrade)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 05/05/2008 | 22:06 uur
Citaat van: lex op 05/05/2008 | 21:43 uur
Nooit van gehoord,
Dat klopt
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 11/05/2008 | 15:58 uur
Citaat van: Sgt Rob op 19/04/2008 | 20:15 uur
Vanpolc, wil je onmiddelijk de verwijzing naar gearshop verwijderen, Ik ben op diverse vlakken bezig die organisatie aan te pakken.

Je aanvullingen haal je bij Noorloos of bij de commandotoko, als je centjes je lief zijn

wat is er mis met gearshop dan?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 18/05/2008 | 11:55 uur
Citaat van: Arnout op 05/05/2008 | 19:28 uur
Citaat van: Mat-MechInf op 05/05/2008 | 15:51 uur
******

ik betaal geen 90 eu voor een broek

ik heb de bijna dezelfde ripstop broek gevonden voor 19 euro in duitsland met dezelfde specs
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: RVO op 21/05/2008 | 23:17 uur
Ik lees hier allemaal over mooie messen en bajoneten, maar hoe zit het met de wetgeving van die dingen? Mag je die in Nederland gewoon hebben?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 21/05/2008 | 23:35 uur
Mag je gewoon hebben.....alleen niet op straat ;D
Je kunt ze ook gewoonbij outdoor zaken kopen zonder vergunning
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 22/05/2008 | 01:16 uur
Citaat van: vanpolc op 21/05/2008 | 23:35 uur
Mag je gewoon hebben.....alleen niet op straat ;D
Je kunt ze ook gewoonbij outdoor zaken kopen zonder vergunning
Bij LMB werden ze op Eindhoven----> Afghanistan massaal in beslag genomen, en allemaal een bekeuring.

Mij lieten ze heen en terug gewoon door.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 22/05/2008 | 08:26 uur
Het ligt er echt aan wat voor mes het is, waar je het hebt en hoe je het verpakt hebt in je tas. Nederland is krom, dat weet ik...
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 22/05/2008 | 15:05 uur


Citaat van: Sgt Rob op 22/05/2008 | 01:16 uur
Citaat van: vanpolc op 21/05/2008 | 23:35 uur
Mag je gewoon hebben.....alleen niet op straat ;D
Je kunt ze ook gewoonbij outdoor zaken kopen zonder vergunning
Bij LMB werden ze op Eindhoven----> Afghanistan massaal in beslag genomen, en allemaal een bekeuring.

Mij lieten ze heen en terug gewoon door.

:D  dus dat samoerai-zwaard is niet opgemerkt?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 22/05/2008 | 19:19 uur
Citaat van: Piranha op 22/05/2008 | 15:05 uur


Citaat van: Sgt Rob op 22/05/2008 | 01:16 uur
Citaat van: vanpolc op 21/05/2008 | 23:35 uur
Mag je gewoon hebben.....alleen niet op straat ;D
Je kunt ze ook gewoonbij outdoor zaken kopen zonder vergunning
Bij LMB werden ze op Eindhoven----> Afghanistan massaal in beslag genomen, en allemaal een bekeuring.

Mij lieten ze heen en terug gewoon door.

:D  dus dat samoerai-zwaard is niet opgemerkt?

Haha, nee gewoon een Buck M9
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 22/05/2008 | 23:25 uur
Interessant ...  8)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 23/05/2008 | 13:39 uur
Citaat van: Sgt Rob op 22/05/2008 | 01:16 uur
Citaat van: vanpolc op 21/05/2008 | 23:35 uur
Mag je gewoon hebben.....alleen niet op straat ;D
Je kunt ze ook gewoonbij outdoor zaken kopen zonder vergunning
Bij LMB werden ze op Eindhoven----> Afghanistan massaal in beslag genomen, en allemaal een bekeuring.

Mij lieten ze heen en terug gewoon door.

of gewoon in je ruimbagage stppen....en niet in je handbagage...beetje dom natuurlijk van onze rode vrienden
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: cabez op 24/05/2008 | 03:17 uur
Lekker naief,om te denken dat alleen de handbagage wordt gecontroleerd
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 24/05/2008 | 12:00 uur
Er zijn gewoon dingen die je mee mag nemen in de ruim bagage en in de hand bagage.
in ruim mag je bijv wel messen meenemen, puur omdat je er dan tijdens de vlucht niet bij kunt. Op normale vluchten (civ) zijn er zelfs verzoeken mogelijk voor munitie en wapens mee te nemen. Dit mag gewoon, mits je over de papieren beschikt en het in het ruim vervoerd wordt...
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 24/05/2008 | 12:03 uur
Citaat van: cabez op 24/05/2008 | 03:17 uur
Lekker naief,om te denken dat alleen de handbagage wordt gecontroleerd

je moet het wel erg bont maken voordat ze je eruit pikken omdat je rare dingen in je ruimbagage heb....

of stop het in je verplaatsingsuitrusting!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: SGT B. op 06/06/2008 | 20:09 uur
Hallo mensen,

ik ben in oktober klaar met de KMS en dan gaat mijn VTO beginnen, heb er enorm veel zin in !!
Wel heb ik wat vraagjes. Wij zitten op de KMS met al die vervelende uitrusting als:
- Het Bokketuig (Pokketuig)
- De normale ruza

Om maar wat op te noemen.

Nu wil ik graag weten of als ik begin met mijn VTO ik misschien nieuwe uitrusting krijg in de vorm van:
- een ops-vest
- een goede rugzak

Of zit dit er niet in ?

Het is misschien handig dat ik erbij vertel dat ik de nieuwe Onderofficieren opleiding IVO (initiele vorming onderofficieren)
volg. In de VTO word ik dan ook PAINF en LUMBL opgeleid.

Als iemand hier antwoord op heeft, heel graag!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 06/06/2008 | 21:02 uur
Loopt een beetje doormekaar en ik denk dat ze het allemaal zo lang mogelijk uitstellen op dat men het zelf maar zelf aanschaft.. maarja, zo lijkt het in je pel. tenminste nog een béétje carnaval
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: SGT B. op 07/06/2008 | 01:10 uur
Ja zoiets had ik al in gedachte.

We hebben pas geleden bij de PC een lijst van spullen ingeleverd van dingen die we willen aanschaffen, hij moet nog goedkeuring geven en dan mogen we het aanschaffen.

Ik dacht als ik het nou bij mijn VTO krijg, houd ik het wel ff uit met deze troep.

Mja toch maar even shoppen dan.

In ieder geval bedankt SGT :)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kpl1 L-N op 08/06/2008 | 21:42 uur
Wat misschien een optie is, is leen voor de duur van je VTO PGU van iemand die al in het leger zit en evt het SMP pakket al heeft mogen ontvangen. Dit scheelt je een boel geld en je kan ff testen!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 08/06/2008 | 22:05 uur
Met dat bokketuig en de normale ruza kun je de KMS niet volbrengen?! Dan leveren ze tegenwoordig zeker ook geen stalen ruggegraat meer bij de KMS voor toekomstig onderofficieren?!  :o :'(

Kan me overigens niet voorstellen dat als de LMB opgeleid moet gaan worden dat je het dan wel met die oude meuk moet doen.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: SGT B. op 08/06/2008 | 22:48 uur
Ik heb nooit gezegd dat ik het niet zou kunnen met deze spullen, maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken als het makkelijker kan??

De pijntjes van een lekker draagsysteem van het veldmasker hoef ik niet graag elke bivak te voelen ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kpl1 L-N op 10/06/2008 | 18:50 uur
Citaat van: Enforcer op 08/06/2008 | 22:05 uur
Met dat bokketuig en de normale ruza kun je de KMS niet volbrengen?! Dan leveren ze tegenwoordig zeker ook geen stalen ruggegraat meer bij de KMS voor toekomstig onderofficieren?!  :o :'(

Kan me overigens niet voorstellen dat als de LMB opgeleid moet gaan worden dat je het dan wel met die oude meuk moet doen.

De ruggegraat van de KL is tegenwoordig de kpl1!:)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 10/06/2008 | 19:23 uur
Dan is die op sommige plaatsen best wel rot....  :o :D ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KPL1 B.D op 10/06/2008 | 19:29 uur
ik snap niet zo goed waarom sommige mensen in opleiding al het beste van het beste willen, er zijn heel wat mensen je voor gegaan die het allemaal gehaald hebben met defensie matriaal.
dus als je wil haal jij het ook.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kpl1 L-N op 11/06/2008 | 10:55 uur
Citaat van: KPL1 B.D op 10/06/2008 | 19:29 uur
ik snap niet zo goed waarom sommige mensen in opleiding al het beste van het beste willen, er zijn heel wat mensen je voor gegaan die het allemaal gehaald hebben met defensie matriaal.
dus als je wil haal jij het ook.


Heel mooi gezegd! Toevallig weer een Kpl1  8)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KPL1 B.D op 11/06/2008 | 12:14 uur
kpl1 is niet voor niets de ECHTE ruggegraat hihi
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 13/06/2008 | 18:43 uur
Citaat van: ASGT B. op 06/06/2008 | 20:09 uur
Hallo mensen,

ik ben in oktober klaar met de KMS en dan gaat mijn VTO beginnen, heb er enorm veel zin in !!
Wel heb ik wat vraagjes. Wij zitten op de KMS met al die vervelende uitrusting als:
- Het Bokketuig (Pokketuig)
- De normale ruza

Om maar wat op te noemen.

Nu wil ik graag weten of als ik begin met mijn VTO ik misschien nieuwe uitrusting krijg in de vorm van:
- een ops-vest
- een goede rugzak

Of zit dit er niet in ?

Het is misschien handig dat ik erbij vertel dat ik de nieuwe Onderofficieren opleiding IVO (initiele vorming onderofficieren)
volg. In de VTO word ik dan ook PAINF en LUMBL opgeleid.

Als iemand hier antwoord op heeft, heel graag!

als je lumbl word opgeleid krijg je wel een smp pakket. Maar wat is de ivo????
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: SGT B. op 23/06/2008 | 20:41 uur
IVO = Intiele Vorming Onderofficieren

Een meer zelfstandige opleiding voor toekomstig onderofficieren, omdat er te veel oo uitvielen in de opleiding waardoor er onder andere daardoor nu een tekort is aan oo (Ik zeg onder andere hè).
Wij krijgen in tegenstelling tot de andere onderofficieren die gewoon de INI doen vanaf dag 1 heel erg veel zelfstandigheid, waardoor wij al eerder bezig zijn met het onderofficier zijn. En nog meer dingen waarin wij meer krijgen dan de INI oo. Er is sindskort ook een doorstromers pel die de IVO doet, maar die hebben het heel zwaar. En dat zijn de kpl's, dus kpl B.D. en L-N, dat is het enige wat ik daarover zeg;):P(don't take it personal)

Het gehoopte resultaat is al behaald met ons peleton waarin van de 42 beginners er na de IVO 1 (AMO) 40 overbleven in tegenstelling tot de INI 1 (AMO) die begonnen met 45 en de AMO eindigden met 32.

Hopelijk is het je nu een beetje duidelijk;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KPL1 B.D op 23/06/2008 | 21:21 uur
heb geen KMS gedaan anders was ik ook geen KPL1 B.D
Ben voordat ik zover was al de dienst uit gegaan en moeder geworden wat overigens op sommige momenten volgens mij heel wat zwaarder is dan de kms hihi.
maarre ik vat niks persoonlijk op hoor grrrr >:( ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 23/06/2008 | 21:31 uur
En dan nu weer over de PGU....  :police:

Rob
Forumbeheerder
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 02/07/2008 | 12:37 uur
Militairen mogen zelf uitrusting kopen

SOESTERBERG - 
Militairen krijgen meer mogelijkheden om zelf alternatieve spullen te kopen voor hun persoonlijke uitrusting. Maar ze mogen alleen dingen kopen die zijn goedgekeurd door Defensie.
Ze zullen worden opgenomen in de nieuwe catalogus van het zogenoemde KPU-bedrijf dat de kleding en persoonsgebonden uitrusting verzorgt.

Dat stelt staatssecretaris Jack de Vries (Defensie), die woensdag de eerste steen legt voor het nieuwe gebouw van het KPU-bedrijf. Om te beginnen wordt de een zogenoemde 'smockjas' voortaan toegestaan door het commando van de landstrijdkrachten. Ook zal gekeken worden naar een alternatieve sport-bh voor vrouwelijke militairen.

Daarnaast kondigde de minister aan dat Defensie dit najaar nieuwe gevechtslaarsen beschikbaar zal stellen. Met de maatregel komt Defensie alsnog tegemoet aan de klachten van militairen die zelf spullen aanschaften, maar daarvoor op hun kop kregen van hun commandant. Nu zullen commandanten er streng op toezien dat de zelf aangeschafte materialen wel uit de catalogus komen.

ANP | Gepubliceerd op 02 juli 2008, 10:06
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 02/07/2008 | 12:49 uur
Soldaat mag zelf plunje bijkopen

DEN HAAG - Militairen die uitgezonden worden, krijgen meer vrijheid in het samenstellen van hun uitrusting. De manschappen, die nu nog afhankelijk zijn van wat Defensie verstrekt aan kleding en accessoires, mogen straks bijkopen uit een uitgebreide catalogus.
Daar komen in elk geval laarzen voor elk terreintype in, en de zogeheten smockjas - een jas met veel zakken. Aan de andere kant worden de teugels aangehaald. Alles wat niet in de catalogus staat, is ook echt verboden.
Staatssecretaris De Vries (Defensie) komt hiermee voor een belangrijk deel tegemoet aan klachten bij de manschappen over uitrusting die niet lekker zit, onpraktisch is of er in hun ogen gewoon niet stoer genoeg uitziet.
Uit een onderzoekje van de vereniging van jonge militairen dit voorjaar bleek dat er vooral wensen waren over de gevechtslaarzen en het vest dat bij het uniform hoort. De laarzen drogen slecht en het vest heeft onvoldoende zakken. Een ander kritiekpunt is de helm. Veel militairen willen een commandohelm omdat die lichter is en prettiger zit.
"Dat is een discussie die ik heel goed begrijp", aldus De Vries. "De militair is trots op zijn vak, is daar verkennend en innovatief mee bezig en wil dus de beste spullen. Maar ík ben verantwoordelijk voor de veiligheid. Veiligheid moet de toetssteen zijn."
Een gewilde fleecetrui komt dus niet in de catalogus. "Die is lekker warm maar brandt ook als een tierelier", zegt de staatssecretaris. Ook een alternatieve standaard voor de Minimi-mitrailleur valt af. "Die is wel lekker licht en makkelijk mee te dragen maar niet erg stabiel."
Naast de laarzen en de smockjas kijkt De Vries ook naar andere onderdelen van de uitrusting, zoals de commandohelm en een breder assortiment aan zakmessen. De laarzen en de smockjas komen voor rekening van Defensie, omdat die essentieel zijn voor de uitrusting. De niet-noodzakelijke accessoires zijn 'rekening man'.

Telegraaf, wo 02 jul 2008
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 02/07/2008 | 13:27 uur
Citaat van: lex op 02/07/2008 | 12:49 uur
De niet-noodzakelijke accessoires zijn 'rekening man'.

Jaja, en zo zijn we er weer met verkapt bezuinigingsgedrag van onze werkgever. Iets is nodig, handig of niet. Zo ja, verstrekken, Zo niet, wegwezen met je vrijwillige aankoopcatalogus....
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 02/07/2008 | 19:25 uur
Ik neem aan dat men wel bv een basiszakmes standaard er bij heeft op rekening rijk. KPU wordt dus echt de militaire Wehkamp..
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Yan op 03/07/2008 | 14:17 uur
hee iedereen ik zoek
eigenlijk een esbit brandertje/houdertje
zo'n ding wat je in kan klappen.
weet iemand waar ik die zou kunnen halen..?

Groeten Yan
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Gozo op 03/07/2008 | 17:28 uur
Wat ik als spijkerbroek uit de media al vaker "meekrijg" is dat het defensiepersoneel en zeker dat deel dat ook op uitzending gaat, steen en been klaagt over:
* een tekort aan spullen
* onvoldoende kwaliteit van spullen
* te weinig alternatieve spullen
* etc omtrent spullen
Als dit nu zo is, en ik vertrouw dan op de man/vrouw in het veld of aan boord, dan moet je deze mensen toch helpen en ze er niet een rad voor ogen mee draaien als ze het dan zelf mogen kopen op de smockjas bij wijze van spreken, na.
Het lijkt erop dat de bezuinigingen alleen maar op het personeel wordt afgewenteld, maar je moet dan nog kopen bij een monopolist.
Zoiets als: de buschauffeur moet zijn eigen stuur kopen van zijn bus, maar deze mag ie alleen bij DAF halen.
In het bedrijfsleven is zoiets totaal ondenkbaar.
Of?
Stelt het personeel te veel eisen, willen ze te veel van het goede?
Ik ben benieuwd naar de meningen van de dienende onder ons. Een aanvullende vraag: denkt men dat er (dodelijke) ongevallen/gevallen zijn voorkomen doordat iemand met zelf aangeschaft materiaal zijn leven kon redden. Ik denk bijvoorbeeld aan een bepaald soort mes die mensen van het KCT schijnen te gebruiken maar zelf hebben aangeschaft én had het bijvoorbeeld ook gekund met het standaard geleverde vechtmes van rijkswege verstrekt?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 03/07/2008 | 18:56 uur
Citaat van: Gozo op 03/07/2008 | 17:28 uur
Een aanvullende vraag: denkt men dat er (dodelijke) ongevallen/gevallen zijn voorkomen doordat iemand met zelf aangeschaft materiaal zijn leven kon redden.

Ik vind 'm op het randje....... Want waar leg je de grens? Had iemand geen dodelijk ongeluk gehad als hij i.p.v. met een dienstpeugotje zijn (zelf aangeschafte) vette Volvo onder z'n gat had gehad? En ook op kleinere schaal is dat (zie je messenvoorbeeld) te verzinnen. Had ik als matroos een sjaal moeten kopen omdat ik anders bij reewacht boven de poolcircel in mijn daags blauw mekant "doodvroor"? Het is m.i. onmogelijk hier goed antwoord op te geven.  :-\
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Gozo op 03/07/2008 | 19:41 uur
Vandaar ook de vraag Kapt. Rob. Ik draag defensie een warm hart toe en als ik die berichtgeving lees, geeft mij dat een onbehagelijk gevoel. Waarom moeten mensen, die hun leven in de waagschaal zetten, soebatten om bijvoorbeeld beter schoeisel of anders zelf kopen.
Ik besef dat ik praat als leek, maar het geeft toch te denken? Zelf spullen kopen om je werk goed te doen of is het optimaliseren met de dingen die je hebt. Een soort van roeien en riemen verhaal of hebben we te maken met een luxeprobleem (het kan altijd beter of meer).?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 03/07/2008 | 19:49 uur
Defensie moet gewoon eens goed spul kopen. En dan heb ik het niet over een vliegtuig of fregat, maar over de alledaagse dingen. De kwaliteit van PSU-spullen is om te huilen; schoenen laten de zolen na een paar maanden van los; knopen schieten van overhemden af, kleding krimpt en verkleurt in de was, en ga zo maar door. Op mijn nieuwe BT van de KM zat de Nederlandse vlag verkeerd om (goedkope Chinese kleermaker....), afijn, alles moet weer lekker goedkoop. En wij maar zelf herstellen/bijkopen......
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Gozo op 03/07/2008 | 20:39 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 03/07/2008 | 19:49 uur
Op mijn nieuwe BT van de KM zat de Nederlandse vlag verkeerd om (goedkope Chinese kleermaker....), afijn, alles moet weer lekker goedkoop. En wij maar zelf herstellen/bijkopen......

Lekker die driekleur (blauw wit rood of was het rood wit blauw verticaal?) onderste boven op een made in China outfit. Doek die monarchie nu maar op.  ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Tanker op 03/07/2008 | 22:31 uur
Nou zeker, weg er mee folklore onzin uit de middeleeuwen zonder toegevoegde waarde.....
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: maristo1958 op 03/07/2008 | 22:55 uur
Morgen nog maar even een staatslot kopen. Na 31 jaar heb ik nog geen gebreken gehad aan mijn verstrekte PSU. Daar moet geluk aan ten grondslag liggen als ik dit allemaal lees.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Gozo op 03/07/2008 | 23:00 uur
Citaat van: maristo1958 op 03/07/2008 | 22:55 uur
Morgen nog maar even een staatslot kopen. Na 31 jaar heb ik nog geen gebreken gehad aan mijn verstrekte PSU. Daar moet geluk aan ten grondslag liggen als ik dit allemaal lees.

Dat was dus de vraag. Is de PSU toereikend voor de noodzakelijke bescherming en voor de noodzakelijke werkzaamheden?
Wat ga je doen met een staatslot dat niet winnend is, want dat winnende lot ga ik morgen al halen. ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 04/07/2008 | 00:15 uur
Citaat van: Gozo op 03/07/2008 | 23:00 uur
Is de PSU toereikend voor de noodzakelijke bescherming en voor de noodzakelijke werkzaamheden?
Hierop zal je nooit een bevredigend antwoord krijgen.
Aan de ene zijde is er de Organisatie die de tenue voorschriften vast stelt en aan de andere zijde zijn daar de mensen die ermee moeten werken.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 04/07/2008 | 02:55 uur
Citaat van: maristo1958 op 03/07/2008 | 22:55 uur
Morgen nog maar even een staatslot kopen. Na 31 jaar heb ik nog geen gebreken gehad aan mijn verstrekte PSU. Daar moet geluk aan ten grondslag liggen als ik dit allemaal lees.

Ik ben van mening dat het korps immer over een PSU beschikte wat doordachter samengesteld was. Je kan discussieren over het amerikaanse camo met een engelse goretexjas en KL-glockholster/scherfvest/helmovertrek (zo liep ik er althans ooit in Bosnië bij, uitgereikt in Doorn), maar de vloottenue-samenstellers hebben al die jaren zitten slapen. Het is wat mij betreft dan ook geen toeval dat er nu betere tenue's, tenuecombinaties en -bepalingen voor het vlootpersoneel zijn gekomen nu er een marinier CZSK is. Nu alleen de kwaliteit verbeteren..... ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: cabez op 04/07/2008 | 03:28 uur
Citaat van: maristo1958 op 03/07/2008 | 22:55 uur
Morgen nog maar even een staatslot kopen. Na 31 jaar heb ik nog geen gebreken gehad aan mijn verstrekte PSU. Daar moet geluk aan ten grondslag liggen als ik dit allemaal lees.
Ik ook niet(na 19 jaar).
Alleen de slaapzak was in noorwegen net niet warm,je gaiters stoten het water net niet af maar namen het op waardoor deze weer bevroren.Na mijn aanschaf van  berghouse gaiters werden deze eindelijk vertrekt.
O ja en met je basisbepakking en gasmasker,als bestuurder,de laro in was ook niet echt een succes.
Dus maar zelf een chestwebbing aanschaffen
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kpl1 L-N op 20/07/2008 | 20:31 uur
Citaat van: Yan op 03/07/2008 | 14:17 uur
hee iedereen ik zoek
eigenlijk een esbit brandertje/houdertje
zo'n ding wat je in kan klappen.
weet iemand waar ik die zou kunnen halen..?

Groeten Yan

Heel toevallig zag ik ze gisteren liggen bij de Bever Zwerfsport!

Maar waarom een esbit brander? Koop een goeie gas of coleman brander! :)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 20/07/2008 | 22:56 uur
Zo, afgelopen week een Berghaus Cyclops II Vulcan gekocht. Super rugzak!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lionel op 09/08/2008 | 15:02 uur
de lichting van de amo 04-08-08,krijgt
een 60 liter rugzak en het nieuwe ops vest?
is dit waar want ik zit bij de lichting van 1 sept. en dat ozu mooi zijn (ojkl !)  8)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 09/08/2008 | 15:31 uur
Bij OJKL zal je echt geen opsvest en mooi rugzakje krijgen hoor ;D
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KPL1 B.D op 10/08/2008 | 13:39 uur
even een vraagje:
bij de SMP-uitrusting krijg je ook een "camelbak" nou staat hier een NSN nummer in maar ook een BO nummer, heeft iemand enig idee wat en BO nummer is en waar het voor dient? ben gewoon erg nieuwsgierig...
het bo nummer luidt: BO 872.2664.0406.11
dit nummer is uiteraard anders dan het NSN nummer.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Yan op 10/08/2008 | 15:43 uur
Citaat van: vanpolc op 20/07/2008 | 22:56 uur
Zo, afgelopen week een Berghaus Cyclops II Vulcan gekocht. Super rugzak!

Zeker een goeie ruza  heb hem in maart ook aangeschaft.. vorige week
een week lang intensief gebruikt in de ardennen niks op aan te merken
hoor!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lionel op 11/08/2008 | 15:57 uur
ik doe ook geen ojkl meer:S..
1spet amo en heb gehoord dat die lichting een ops vest met 60 liter rugzak kreeg.
vervanging voor het huidige?
is dit zo?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 11/08/2008 | 16:09 uur
De huidige is 40L en niet echt prettig voor langere stukken.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: cabez op 11/08/2008 | 16:54 uur
Na een paar uurtjes "wandelen"zit geen enkele rugzak lekker meer.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 11/08/2008 | 17:49 uur
Als je hem goed inpakt en afsteld dan zit die zeker goed.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lionel op 15/08/2008 | 19:28 uur
mij vraags is of dit mij de lichting van de amo zit?
dat hun de eereste zijn die het ontvangen en niet of die lekker zit ..
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ThomasDR op 15/08/2008 | 20:57 uur
Citaat van: Lionel op 15/08/2008 | 19:28 uur
mij vraags is of dit mij de lichting van de amo zit?
dat hun de eereste zijn die het ontvangen en niet of die lekker zit ..

Ik denk niet dat wij met zekerheid kunnen zeggen of je het wel of niet krijgt.. Je merkt het vanzelf.

Je hebt zelf iets gehoord erover, misschien daarop verder zoeken.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 15/08/2008 | 21:50 uur
Citaat van: KPL1 B.D op 10/08/2008 | 13:39 uur
even een vraagje:
bij de SMP-uitrusting krijg je ook een "camelbak" nou staat hier een NSN nummer in maar ook een BO nummer, heeft iemand enig idee wat en BO nummer is en waar het voor dient? ben gewoon erg nieuwsgierig...
het bo nummer luidt: BO 872.2664.0406.11
dit nummer is uiteraard anders dan het NSN nummer.

b.o = batch order number. Een bepaalde serie(batch) krijgt een nummer. Als bijv een batch wordt afgekeurd kunnen ze zo de defecte spullen terughalen.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 16/08/2008 | 08:28 uur
Het zou vanuit het oogpunt van defensie een beetje vreem zijn als ze tijdens de amo al een smp kit gaan geven terwijl er een grote kans op afvallers is. Ach, je ziet het wel
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Arnout op 17/08/2008 | 01:23 uur
Citaat van: vanpolc op 16/08/2008 | 08:28 uur
Het zou vanuit het oogpunt van defensie een beetje vreem zijn als ze tijdens de amo al een smp kit gaan geven terwijl er een grote kans op afvallers is. Ach, je ziet het wel

kms spijkerbroeken krijgen nu ook smp en kma cadetten ook dus tja...het kan wel denk ik
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: cabez op 17/08/2008 | 02:43 uur
Citaat van: vanpolc op 11/08/2008 | 17:49 uur
Als je hem goed inpakt en afsteld dan zit die zeker goed.

hahahaha moet je een keer met een 30 kilo rugzak gaan lopen,die heel goed ingepakt is en zeer goed afgesteld is.
Ga dan ff 15 km "wandelen"
Ook dan na een half uur zit die zeker goed...........K.t.
Trust me bin there done it,teveel helaas.

@ vanpolc bij welk krijgsmachtdeel dient u,of heeft u gedient?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 17/08/2008 | 07:55 uur
Citaat van: cabez op 17/08/2008 | 02:43 uur
Citaat van: vanpolc op 11/08/2008 | 17:49 uur
Als je hem goed inpakt en afsteld dan zit die zeker goed.

hahahaha moet je een keer met een 30 kilo rugzak gaan lopen,die heel goed ingepakt is en zeer goed afgesteld is.
Ga dan ff 15 km "wandelen"
Ook dan na een half uur zit die zeker goed...........K.t.
Trust me bin there done it,teveel helaas.


Absoluut waar, maar op het moment dat je wegloopt en hij hangt niet om... dan mis je em.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 17/08/2008 | 11:58 uur
klu.....ik ben dus dat klote rugzakje gewend, waar niks in zit, toch kl*te zit en ook nog precies op een plastic ding van je harnas drukt.
En dan die rugzak in combi met het harnas :-\
Geef me dan toch maar liever een opsvest met een berghaus.....

Zelf heb ik 3 rugzakken;
Standaard klu ding - categorie poep
Duits ding             - categotie is wel leuk maar mist net de support
Berghaus vulcan    - perfect ding, zit goed kan genoeg in
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kpl1 L-N op 18/08/2008 | 21:43 uur
Ik moet ook eerlijk zeggen dat de Berghaus een stuk lekker draagt dan de Lowe Alpine... Blij dat ik m nooit heb ingeleverd!!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 19/08/2008 | 14:25 uur
Citaat van: vanpolc op 17/08/2008 | 11:58 uur
klu.....ik ben dus dat klote rugzakje gewend, waar niks in zit, toch kl*te zit en ook nog precies op een plastic ding van je harnas drukt.
En dan die rugzak in combi met het harnas :-\
Geef me dan toch maar liever een opsvest met een berghaus.....

Zelf heb ik 3 rugzakken;
Standaard klu ding - categorie poep
Duits ding             - categotie is wel leuk maar mist net de support
Berghaus vulcan    - perfect ding, zit goed kan genoeg in

Pak t zakmes en snij die plastic rotzooi van je harnas af. T heeft geen functie, ik heb nog nooit met alleen slaza en bokkentuig gelopen, altijd met me rugzakje erbij. Mijn bokkentuig heb ik hier en daar wat verbeterd.. Met tape en wat snijwerk gaat het al een stukkie beter zitten.

Overigens heeft inderdaad de nieuwe opkomst KL en KMAR het SMP pakket gekregen. Wat wel leuk was is dat ze die rugzakken meteen helemaal volgepropt hebben met k*tzooi, en sommigen al aan het hijgen en puffen waren.  ;D
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Kpl1 L-N op 19/08/2008 | 19:39 uur
Citaat van: Roeland op 19/08/2008 | 14:25 uur
Citaat van: vanpolc op 17/08/2008 | 11:58 uur
klu.....ik ben dus dat klote rugzakje gewend, waar niks in zit, toch kl*te zit en ook nog precies op een plastic ding van je harnas drukt.
En dan die rugzak in combi met het harnas :-\
Geef me dan toch maar liever een opsvest met een berghaus.....

Zelf heb ik 3 rugzakken;
Standaard klu ding - categorie poep
Duits ding             - categotie is wel leuk maar mist net de support
Berghaus vulcan    - perfect ding, zit goed kan genoeg in

Pak t zakmes en snij die plastic rotzooi van je harnas af. T heeft geen functie, ik heb nog nooit met alleen slaza en bokkentuig gelopen, altijd met me rugzakje erbij. Mijn bokkentuig heb ik hier en daar wat verbeterd.. Met tape en wat snijwerk gaat het al een stukkie beter zitten.

Overigens heeft inderdaad de nieuwe opkomst KL en KMAR het SMP pakket gekregen. Wat wel leuk was is dat ze die rugzakken meteen helemaal volgepropt hebben met k*tzooi, en sommigen al aan het hijgen en puffen waren.  ;D

Tja, hoe groter de tas, hoe zwaarder ie bepakt word!!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 19/08/2008 | 19:43 uur
Macho's ...
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ros op 19/08/2008 | 19:47 uur
Become a Sergeant Major........

"Jullie dragen de spullen, ik de verantwoordelijkheid".
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: cabez op 19/08/2008 | 19:51 uur
Citaat van: Ros op 19/08/2008 | 19:47 uur
Become a Sergeant Major........

"Jullie dragen de spullen, ik de verantwoordelijkheid".

Ligt aan je onderdeel en eenheid.
Bij de marns gaat de opc(smjr)"gewoon"mee de berg op.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ros op 19/08/2008 | 20:06 uur
IK heb het dan ook over "gewone" onderdelen  ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 19/08/2008 | 20:24 uur
''Tas, waar ga je met die jongen heen?''
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 19/08/2008 | 23:11 uur
Citaat van: cabez op 19/08/2008 | 19:51 uur
Citaat van: Ros op 19/08/2008 | 19:47 uur
Become a Sergeant Major........

"Jullie dragen de spullen, ik de verantwoordelijkheid".

Ligt aan je onderdeel en eenheid.
Bij de marns gaat de ops(smjr)"gewoon"mee de berg op.
Bij ons ook
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 19/08/2008 | 23:57 uur
Citaat van: Sgt Rob op 19/08/2008 | 23:11 uur
Bij ons ook

Over het algemeen gebeurt dat binnen de KL bij zo'n beetje elke operationele eenheid.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 20/08/2008 | 00:33 uur
Citaat van: A.J. op 19/08/2008 | 23:57 uur
Citaat van: Sgt Rob op 19/08/2008 | 23:11 uur
Bij ons ook

Over het algemeen gebeurt dat binnen de KL bij zo'n beetje elke operationele eenheid.
Ik zat eigenlijk te wachten op "De luit gaat ook mee"

Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 20/08/2008 | 00:35 uur
Citaat van: Sgt Rob op 20/08/2008 | 00:33 uur
Ik zat eigenlijk te wachten op "De luit gaat ook mee"

Om je van de wal de sloot in te helpen  ;D
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 20/08/2008 | 11:08 uur
Kom op jongen, zo diep is het niet ... plons!

Kader laatst, ook bij de KL?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 20/08/2008 | 12:59 uur
CitaatOm je van de wal de sloot in te helpen 

Het moet toch ook een uitdaging blijven?! Zal het kopen van nieuw materiaal volgens het lijstje van de KPU ook wel worden, want ik vermoed dat het heel beperkt wordt en vervolgens gaat met Look-a-likes hard aanpakken.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 20/08/2008 | 16:24 uur
Ik vraag of af waarom men er eigenlijk tegen is om eigen spul te gebruiken. Er is nog altijd geen echte reden gegeven.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 20/08/2008 | 16:37 uur
Citaat van: vanpolc op 20/08/2008 | 16:24 uur
Ik vraag of af waarom men er eigenlijk tegen is om eigen spul te gebruiken. Er is nog altijd geen echte reden gegeven.
Topicstarter heeft in zijn intro reeds een aantal argumenten aangegeven.  ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 20/08/2008 | 16:54 uur
Als dat de echte redenen zijn. Best zielig dan. Als gdt toch gewoon dpm is. Met of gdt een afghaan opvalt of je met een webtex test loopt of met een arktis waar kpu het merkje heeft uitgehaald.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 20/08/2008 | 17:24 uur
Citaat van: Piranha op 20/08/2008 | 11:08 uur
Kom op jongen, zo diep is het niet ... plons!

Kader laatst, ook bij de KL?

Van de regen in de drup misschien herkenbaarder?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Tanker op 20/08/2008 | 21:48 uur
Omdat enkele armleun-generaals vinden dat "wij" anders te veel op een vreemdelingenlegioen cq. huurlingen-leger gaan lijken.
Wat de heren in hun ivoren torens niet weten is dat veel materiaal dat van rijkswege verstrekt wordt gewoon k*t is, breek mij de bek over die M90's niet open.... :'(
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 20/08/2008 | 22:09 uur
Citaat van: Tanker op 20/08/2008 | 21:48 uur
Omdat enkele armleun-generaals vinden dat "wij" anders te veel op een vreemdelingenlegioen cq. huurlingen-leger gaan lijken.
Vanuit het standpunt van de ambtelijke leiding kan ik me voorstellen, dat zij niet willen dat de NL Krijgsmacht met een grote verscheidenheid aan uitrustingsartikelen rondlopen.
Citaat van: Tanker op 20/08/2008 | 21:48 uur
Wat de heren in hun ivoren torens niet weten is dat veel materiaal dat van rijkswege verstrekt wordt gewoon k*t is, breek mij de bek over die M90's niet open....
Waarom weten zij dat niet? Vanuit de werkvloer zijn er mi genoeg mogelijkheden om te klagen over PGU verstrekking, hetzij via de geëigende kanalen, hetzij via de IGK of zelfs via de "bonden".
En inderdaad, er is ook nog het Defensie Forum, welke vast wel met regelmaat bezocht wordt door "hotemetoten" en niet te vergeten de "media".
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Tanker op 20/08/2008 | 22:45 uur
Maar Lex, waarom gebeurt er zo weinig met die informatie dan ???


Die generaals zijn ook ooit 2e luitenant geweest en hebben ook op hun pens in de bagger gelegen......... ;)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 20/08/2008 | 23:29 uur
In navolging tot mijn vorige posting, moet ik  (FLO'er) helaas constateren dat zowel de "ambtelijke" leiding, als de "militaire" leiding schijnbaar het contact met de werkvloer verloren hebben. Mogelijke redenen hiervoor kunnen zijn de voortdurende "herstructurering" op Defensie, de geldproblemen vanwege oa de uitzendingen, de leegloop enz.
Bij calamiteiten staan de bewindslieden vooraan, zoals van hen verwacht mag worden.
Bij "werkbezoeken" willen zij aantonen dat ze belang hebben bij het wel en wee van het personeel (goede PR), zij praten met het personeel, luisteren naar hetgeen het personeel verkondigt, zeggen de problemen mee te nemen.... en wat gebeurt er vervolgens? Voor het merendeel niets.
Het is dus niet vreemd dat de "militair" steeds meer argwanend wordt naar de "leiding". Het gevolg is dus dat militairen die uitgezonden worden qua uitrusting in eigen behoefte voorzien, omdat zij van hun collegae, of van buitenlandse collegae tips krijgen en ervaringen uitwisselen over de uitrusting.
De Defensie organisatie is helaas niet in staat om hier adequaat op te reageren.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 20/08/2008 | 23:41 uur
M.i. zeer goede en volledige samenvatting.

- zucht -
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 21/08/2008 | 00:05 uur
Citaat van: Tanker op 20/08/2008 | 21:48 uur
breek mij de bek over die M90's niet open.... :'(
Daar zijn de meningen toch over verdeeld?

Citaat van: lex op 20/08/2008 | 22:09 uur
En inderdaad, er is ook nog het Defensie Forum, welke vast wel met regelmaat bezocht wordt door "hotemetoten" en niet te vergeten de "media".
Hebben jullie van DF zelf wel eens respons gehad uit die richting?

Ik weet wel dat er uit de tent-lok-praktijken zijn: "mensen" die zich netjes en als brave burger op een forum gedragen en ondertussen via PM vragen stellen waar je never nooit antwoord op hoort te geven.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 21/08/2008 | 00:12 uur
Citaat van: Sgt Rob op 21/08/2008 | 00:05 uur
Hebben jullie van DF zelf wel eens respons gehad uit die richting?
Er staat mij bij dat 1 a 2 jaar geleden er een nieuw lid was, die werkzaam was voor Defensie Voorlichting.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 21/08/2008 | 22:20 uur
Hm, wat ik ook geleerd heb: zolang iedereen nog zeikt gaat alles nog prima, het wordt pas erg als iedereen stil wordt.

Dus met jullie gaat het allemaal harstikke goed! ;D
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 21/08/2008 | 23:28 uur
Citaat: ... dus met jullie gaat het ... (etc.)

Jullie? DF dat zijn wij allemaal ... dacht ik.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 21/08/2008 | 23:29 uur
Als niemand zeikt, dan zou er geen defensie meer zijn :-\
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 24/09/2008 | 21:34 uur
Back on topic...

Goed er gaat dus een catalogus komen, zodat men je mag ophoesten wat jij noodzakelijk acht maar defensie niet wil verstrekken. Maar dan wel alleen die spullen die defensie alvast voor je uitgezocht heeft. Ik hoop dat het testpanel goed werk gaat verrichten zodat er een brede keuze komt.

Wat zou er volgens jullie allemaal in deze catalogus moeten komen? Ik stel voor dat volgende beantwoorders mijn lijstje kopiëren en hun eigen toevoegingen eronder plaatsen..

1. Schoeisel! Ik denk aan Meindl's en lowa's (totdat er eindelijk iets fatsoenlijks verstrekt wordt)
2. Sokken. Bv een falke serie
3. Rip-stop gevechtsbroeken en jassen (TDU jas en Arktis broek bv)
4. Under bodyarmour shirts. Zowel in desert als DPM (heb er nu 1 in dpm in bezit en ben er weg van!)
5. Scherfvesten/plate-carriers: er zijn genoeg vesten waar je je keramische platen in kan stoppen en level IIIa soft armour.
6. Chest-rigs. Voor de liefhebber
7. Tasjes!!! Alle soorten en maten (ook eindelijk voor de 9mm graag).
8. GPS
9. Rails, vizieren, front grips etc voor je C7/C8
10. Meerdere rugzakken
11. Ander, veiliger beenholster
12. Smockjassen, vlamwerende shirts etc
13. Sleeka variant of iets wat minder snel smelt...
14. IRR strobelights of strips..
15. Zaklampen/petzl. Het is toch van de zotten dat je die anno 2008 nog zelf moet aanschaffen!?

Wat zou in de standaard verstrekking moeten veranderen naar mijn mening:
-Broek met rits bij de enkels
-jas op TDU manier zodat je hem tot boven dicht kan knopen (ivm stof en icm met scherfvest)
-Betere T-shirts
-Betere sokken
-Beter schoeisel
-rugzakken voorzien van fatsoenlijke banden
-PGU mes vervangen door Gerber/Leatherman multitool
-Lichtere helm met betere pasvorm
-Een fatsoenlijke 1 of 2 persoons tent
-fatsoenlijke sportkleding svp


Tot zover over
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: sgt Rob op 25/09/2008 | 07:46 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/09/2008 | 21:34 uur
Back on topic...

4. Under bodyarmour shirts. Zowel in desert als DPM (heb er nu 1 in dpm in bezit en ben er weg van!)


Welke en waarvandaan???

Desnoods per PB, of nog mooier: foto

Uw Sergeant heeft nu voor de volgende uitzending een 10tal shirtjes met "Ik kan de landmachtdagen aan" gescoord  :-\
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 25/09/2008 | 12:53 uur
Waarvandaan: marktplaats  :)
Hij is me nog een beetje te groot.(XL). Dus ik moet mijn schoonmoeder nog even lief aankijken. Wel weet ik dat Viking ze binnenkort ook gaat krijgen. Dus dan heb je het merk Tacgear. De versie die ik heb is één van de weinige die orgineel Brits is (in dpm dan). PM me maar als je interesse hebt ;-)

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg98.imageshack.us%2Fimg98%2F1685%2Ff0002074jw6.jpg&hash=7fe8bde067fd1347f1267bf7f02b18c43de1d248)
Dit is overigens een foto van Google. Mijn versie heeft de orginele knopen nog aan de mouwen en geen rangondersch.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 27/10/2008 | 02:09 uur
Even nieuw leven inblazen...

Volgend jaar moeten er mooie dingen gebeuren! Volgens de CLAS infodag..

Er is onderkend dat een aantal pgu zaken verbetering behoeven.
Specifiek werden genoemd; jassen, scherfvesten en beenholsters.

Wat gaat er komen?
-Ten eerste wordt bekeken welke zaken er algemeen vervangen moeten worden, zoals bv bovengenoemde items.
-Ten tweede wordt voor een aantal functies specifiek bekeken of er aanvullende pgu benodigd is, bv voor een SLA schutter.
-Ten derde gaat het KPU leverancier worden van een 50 tot 60-tal producten welke in de categorie 'nice to have' vallen. Oftewel kennelijk niet strikt noodzakelijk maar wel erg prettig.

Ik ben benieuwd wat daarin komt te staan en per wanneer deze uit gaat komen. Ook moet het voor defensiemedewerkers die al een tijdje meelopen mogelijk worden om met flinke korting bij een hardloopwinkel sportschoenen te kopen. Daar nieuw personeel en ook bv OJKL'ers ook al door deze firma geschoeid worden is dit een goede zet. (bea nikes, iemand?)
Voordeel van de catalogus, mijns inziens: pku levert eindelijk goede spullen tegen kostprijs.
Nadeel; er zijn weer anderen die voor jou en mij gaan bepalen wat ik wel of niet nodig heb. Met nadruk werd gezegd dat artikelen die niet in de catalogus staan verboden worden. Maar feitelijk is dat niet anders als de situatie nu, maar is er bij de meeste (gevechts) eenheden sprake van een erg ruim gedoogbeleid..

Tot slot. In mijn topic hierboven zie je het UBACS shirt in dpm. Deze is nu ook algemeen leverbaar! Totaalprijs p/s inclusief verzenden kost je ca € 65. Maar dan heb je ook wat  ::)

link
http://www.cadetdirect.com/order1.php?pg=1865 (http://www.cadetdirect.com/order1.php?pg=1865)
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:09 uur
Ik kick even dit topic,
Tijdje hier niet geweest, doe ondertussen V&V in zwolle, wij hebben gewoon het standaard landmacht uniform gekregen inclusief die nieuwe kisten etc etc.
Zoals jullie allemaal weten heeft iedere militair een soort naamsticker op zijn linkerborst net boven het hart, bij de meeste mensen word hiervan gewoon een gedrukte versie van verstrekt.
Wij echter niet, nou zijn er sommige jongens die het stickertje van familie hebben maar voor degene die dit niet hebben, hebben een zelfgeschreven naamstickertje, dit vind ik er nogal dom en onprofessioneel uitzien, nu vroeg ik me af : kan je die stickertjes ook op eigen houtje aanschaffen?
Ik weet dat het echt een knullige vraag is, maar ik zou het graag willen weten.

Groeten.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 07/09/2009 | 19:24 uur
Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:09 uur
Zoals jullie allemaal weten heeft iedere militair een soort naamsticker op zijn linkerborst net boven het hart

Niet iedere militair.........
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:28 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/09/2009 | 19:24 uur
Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:09 uur
Zoals jullie allemaal weten heeft iedere militair een soort naamsticker op zijn linkerborst net boven het hart

Niet iedere militair.........
Akkoord, uitzonderingen daargelaten, maar ik heb het dus over het standaard uniform van de landmacht.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 07/09/2009 | 19:39 uur
Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:28 uur
Akkoord, uitzonderingen daargelaten

Ik kan een paar duizend mannen en vrouwen KM-vlootpersoneel geen "uitzonderingen" noemen.....

Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:28 uur
maar ik heb het dus over het standaard uniform van de landmacht.

Dat blijkt nu, maar volgens mij zit het ook bij de KL-collega's op de rechterborst.  :P
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:46 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/09/2009 | 19:39 uur
Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:28 uur
Akkoord, uitzonderingen daargelaten

Ik kan een paar duizend mannen en vrouwen KM-vlootpersoneel geen "uitzonderingen" noemen.....

Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:28 uur
maar ik heb het dus over het standaard uniform van de landmacht.

Dat blijkt nu, maar volgens mij zit het ook bij de KL-collega's op de rechterborst.  :P
Akkoord, Bij de buitenjas zit hij bij mij inderdaad rechts, bij mijn standaard gevechtsjas zit hij links boven het hart, ik hoop dat hier nu geen misverstanden over bestaan, echter was de plek van dat ding ook niet echt relevant.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 07/09/2009 | 22:09 uur
Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:28 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 07/09/2009 | 19:24 uur
Citaat van: Rick BJ op 07/09/2009 | 19:09 uur
Zoals jullie allemaal weten heeft iedere militair een soort naamsticker op zijn linkerborst net boven het hart

Niet iedere militair.........
Akkoord, uitzonderingen daargelaten, maar ik heb het dus over het standaard uniform van de landmacht.

Nja, bij mij zitten ze toch echt allemaal rechts.. Parka, bila, gvtjasje...
Over die sticker: boeiend, je doet V&V. Ik kreeg die dingen ook pas na een half jaar, en toen moest ik ze nog zelf bestellen bij het KPU ook!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Rick BJ op 08/09/2009 | 08:51 uur
Oh crap, bij nader inzien is het idd rechts  :o
Een half jaar? Dan had je wel geluk, bij ons hebben sommige na ruim een jaar nog niks gekregen.
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 08/09/2009 | 14:51 uur
Citaat van: Rick BJ op 08/09/2009 | 08:51 uur
Oh crap, bij nader inzien is het idd rechts  :o
Een half jaar? Dan had je wel geluk, bij ons hebben sommige na ruim een jaar nog niks gekregen.

Ik heb ze uiteindelijk nooit gekregen, heb er altijd zelf voor moeten betalen! Koopproducten hebben gelukkig dan wel weer voorrang bij het KPU!
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 08/09/2009 | 17:08 uur
Via het KPU zijn ze te bestellen. Ik dacht voor 4 stuks iets van €2,50 maar je moet dan wel een wachtwoord voor de KPU webshop hebben (via intranet).
Als je deze niet hebt kan je niks bestellen. Levertijd is iets van 2 weken...

Ze zijn ook via een website te bestellen (naam via PB), maar daar is de prijs €9,95 per stuk  :o
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: skual op 08/09/2009 | 17:45 uur
Citaat van: Diesel op 08/09/2009 | 17:08 uur
Via het KPU zijn ze te bestellen. Ik dacht voor 4 stuks iets van €2,50 maar je moet dan wel een wachtwoord voor de KPU webshop hebben (via intranet).
Als je deze niet hebt kan je niks bestellen. Levertijd is iets van 2 weken...

Ze zijn ook via een website te bestellen (naam via PB), maar daar is de prijs €9,95 per stuk  :o

Is het KPU alleen via het Intranet te bereiken en niet via internet?
Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: Rick BJ op 08/09/2009 | 18:48 uur
Nee, ik heb geen wachtwoord tot de website van de kpu, zou je me de website kunnen pm'en? misschien ben ik op een dag wel crazy genoeg om hem te kopen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 12/09/2009 | 14:18 uur
KPU webwinkel is niet via internet bereikbaar. wel via intranet, gewoon je smartcard in zon zilveren zuil drukken en inloggen op de kpu webwinkel. (startpagina intranet -> snel naar: kpu webwinkel) daar met Psoft id en w8woord inloggen en je kunt alles uit je pakketrecht ruilen/vermissen/kopen. Weet niet of dit voor onze OJKL'ers en V&V'ers mogelijk is. Anders moet je service desk defensie even bellen. Telefoonnummer via centrale defensie = 99
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Mark H op 06/11/2009 | 15:29 uur
n'n ferme kick!!!!

In mijn tijd (1992/1998 LMB)) was men nogal huiverig voor eigen aanschaf al werd het door de BC oogluikend toegelaten indien op oefening.
Op kazerne gewoon eenheid van tenue een geen gezeur.
Weet nog dat het voor ons in Noorwegen tijdens een wintertraining verboden was om hoofdmutsjes te dragen. We moesten het doen met wat Hare Majesteit ons gaf, de wintermuts dus met die oorflappen.

Wat we ook mochten aanschaffen waren oa. die Coleman brandertjes. Dat was goud waard, weg met die smerige esbit blokjes.
Eveneens noorse truien. Mochten we zelfs ook op de kazerne dragen indien het koud was.
Goretex jassen, veelal op oefening bij de Amerikaanse PX shops gekocht, mocht enkel op oefening gedragen worden (logisch).
Horloges, dat was eigen keuze, maar veelal Casio Shock (nog wattes).
Er was ook nog een rel over het dragen van eigen gekocht schoeisel. Velen wilden Meindls aanschaffen maar dat vond de BC toch te gortig worden. Uiteindelijk na een tijdje mocht het toch, maar wederom enkel op oefening. Of men moest een dokters verklaring hebben. Het liep dus plots storm bij de dokter  :crazy:

Hoofdlampje was idd arie idealie. 10 gulden betaalden we meen ik toen, collectief gekocht.

Mijn eigen aanschaf was oa:

Gerber Combat knife met 2 snijvlakken (US PX shop)
Multitool van Leatherman
Koplampje
Noorse truien
Noorse sokken (donkergroen van kleur)
Coleman brandertje
Matterhorn kisten (met tinsulate en goretex voering, ik was een uitzondering want wilde geen Meindls welke ver overrated waren)
Teflon steelpannetje ipv messtins
Aasgiermokje

Dat was het wel


Titel: Re: Het grote PGU topic..
Bericht door: SoldaatDion op 18/11/2009 | 21:52 uur
Citaat van: Diesel op 08/09/2009 | 17:08 uur
Via het KPU zijn ze te bestellen. Ik dacht voor 4 stuks iets van €2,50 maar je moet dan wel een wachtwoord voor de KPU webshop hebben (via intranet).
Als je deze niet hebt kan je niks bestellen. Levertijd is iets van 2 weken...

Ze zijn ook via een website te bestellen (naam via PB), maar daar is de prijs €9,95 per stuk  :o

Het is toch eigenlijk vreemd dat wij zelf de naamlinten moeten regelen?

Moet de C-ie dit niet voor zijn manschappen doen?

Ik, als aanstaand NatResser, sta dan straks bij een oefening/calamiteit met een sticker op mn borst? Hoe moet dat overkomen bij collega's/burgers?

Of begrijp ik dit nu verkeerd?

SoldaatDion

edit:typfoutje(s)

Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 18/11/2009 | 22:16 uur
Bij een calamiteit zorg je er van te voren voor dat je naamlint af is.

Die naamlinten worden ook voor je geregeld, maar die zijn niet meteen voorradig.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SoldaatDion op 18/11/2009 | 22:58 uur
Is het dan niet zeer vreemd dat ze via KPU binnen 2 weken klaar zijn,en dat anderen een half jaar wachten? Binnen hoeveel tijd regelt c-cie dan die linten? En alle overige emblemen en ROT?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 19/11/2009 | 07:36 uur
Citaat van: Enforcer op 18/11/2009 | 22:16 uur
Bij een calamiteit zorg je er van te voren voor dat je naamlint af is.

Die naamlinten worden ook voor je geregeld, maar die zijn niet meteen voorradig.

Jup.. Lage prio, dus duurt lang.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 28/11/2009 | 12:09 uur
Heb een vraag voor de bivakzak gebruikers;

Als jullie met de slaapzak in de bivakzak liggen, waar laten jullie dan de rest van de uitrusting? Past een 60 liter rugzak er dan nog bij, of moet dit buiten de bivakzak blijven?
Mocht het er niet bij passen, spannen jullie dan nog een apart zeiltje voor de uitrusting ofzo?  :glare:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 28/11/2009 | 13:53 uur
ik laat hem er altijd buiten en schuif dan een daypack onder me hoofd als "kussen". van vest alarmpakketje maken en wapen tegen de rits in de bivi.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 28/11/2009 | 18:00 uur
Is de regenhoes voor de rugzak dan wel genoeg om het spul droog te houden?
Of komt er dan toch nog een extra zeiltje bij kijken?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 28/11/2009 | 19:30 uur
Hoe groot is de tentcover/ het zeiltje?

daarnaast is toch alles in rugzak waterdicht verpakt ;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 29/11/2009 | 13:08 uur
je spant sowieso een poncho erover dus dan wordt het helemaal niet nat. en alles is wel waterdicht verpakt maar de rugzak zelf neemt dan wel een hoop vocht op dus die word focking zwaar.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 30/11/2009 | 17:45 uur
Het zal dan wel aan mij liggen, maar ik mis dan de extra waarde van de bivakzak..

Je moet al een zeiltje spannen voor je uitrusting, dan kan je nog net zo goed met je slaza ook onder hetzelfde zeiltje kruipen?
Scheelt ook slepen met die bivakzak.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 30/11/2009 | 21:26 uur
Met bivakzak word goretex hoes om slaapzak bedoelt?

Na paar bivakjes met regen snap je waarom je die zak hebt. En wat weegt dat ding nou?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 30/11/2009 | 21:49 uur
Citaat van: HM op 30/11/2009 | 21:26 uur
Met bivakzak word goretex hoes om slaapzak bedoelt?

Na paar bivakjes met regen snap je waarom je die zak hebt. En wat weegt dat ding nou?

Nee.. Het is een soort tent voor je slaapzak. Volgens mij is het niet de bedoeling dat ik hier een directe link plaats, maar als je het op google invult dan vindt je genoeg voorbeelden.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 30/11/2009 | 22:05 uur
Ah seen. Intressant ding! Maar voor diesel, zeker beide gebruiken!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: woutje op 03/12/2009 | 11:52 uur
Is het mogelijk voor mij dat iemand mij die defensie KPU folder opstuurd?

ben wel eens benieuwd wat er allemaal in staat.

Ik zit zelf nu nog in het keurings proces voor AMV-KMS
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 03/12/2009 | 13:12 uur
http://www.defensie.nl/cdc/facilitair/internationale_ondersteuning/publicaties/brochures_overig
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 30/12/2009 | 21:52 uur
Wat is jullie ervaring met de Snugpak (Sleeka) jassen? Zie d'r tegenwoordig steeds meer mee lopen...
Is dit allemaal eigen aanschaf of worden er al verstrekt?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 30/12/2009 | 22:52 uur
Beetje infanterist heeft er zowiezo een gekocht. Ze worden nu stilaan verstrekt maar alleen in uitzendpakketten
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 31/12/2009 | 11:20 uur
Citaat van: Roeland op 30/11/2009 | 21:49 uur
Citaat van: HM op 30/11/2009 | 21:26 uur
Met bivakzak word goretex hoes om slaapzak bedoelt?

Na paar bivakjes met regen snap je waarom je die zak hebt. En wat weegt dat ding nou?

Nee.. Het is een soort tent voor je slaapzak. Volgens mij is het niet de bedoeling dat ik hier een directe link plaats, maar als je het op google invult dan vindt je genoeg voorbeelden.

Engkelboog  bedoel je.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 03/01/2010 | 11:21 uur
Ja, enkelboog..

Zelf pas ook een snugpak aangeschaft, ideaal ding. Het bedrag zeker waard.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 04/01/2010 | 15:18 uur
Citaat van: Roeland op 03/01/2010 | 11:21 uur
Ja, enkelboog..

Zelf pas ook een snugpak aangeschaft, ideaal ding. Het bedrag zeker waard.
kzag er laast 1 voor 320 euro ik denk er aan om er  1 tehaalen en dan  een weekje ardennen  :P
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 04/01/2010 | 17:06 uur
Citaat van: fathinking op 04/01/2010 | 15:18 uur
Citaat van: Roeland op 03/01/2010 | 11:21 uur
Ja, enkelboog..

Zelf pas ook een snugpak aangeschaft, ideaal ding. Het bedrag zeker waard.
kzag er laast 1 voor 320 euro ik denk er aan om er  1 tehaalen en dan  een weekje ardennen  :P

320 voor een Snugpak? Das wel erg veel...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 06/01/2010 | 11:57 uur
Citaat van: Roeland op 04/01/2010 | 17:06 uur
Citaat van: fathinking op 04/01/2010 | 15:18 uur
Citaat van: Roeland op 03/01/2010 | 11:21 uur
Ja, enkelboog..

Zelf pas ook een snugpak aangeschaft, ideaal ding. Het bedrag zeker waard.
kzag er laast 1 voor 320 euro ik denk er aan om er  1 tehaalen en dan  een weekje ardennen  :P

320 voor een Snugpak? Das wel erg veel...

Ik weet het ik zag het 2 maanden geleden  ergens op internet
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: JoeMann op 24/01/2010 | 12:37 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..

De Snugpack Sleeka Elite kun je het beste tijdens een SOB/SOMS oefening bij Baan 41 (PMT) halen (als je daar voor in de gelegenheid bent). Daar betaal je er iets van 52 euro voor, en bespaart je ook een 40 euro volgens mij.

Ipkiss, weet jij meer over nieuwe gevechtslaarzen? Merk/model? Ben benieuwd.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 24/01/2010 | 12:39 uur
Citaat van: Strada op 24/01/2010 | 12:37 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..

De Snugpack Sleeka Elite kun je het beste tijdens een SOB/SOMS oefening bij Baan 41 (PMT) halen (als je daar voor in de gelegenheid bent). Daar betaal je er iets van 52 euro voor, en bespaart je ook een 40 euro volgens mij.

Ipkiss, weet jij meer over nieuwe gevechtslaarzen? Merk/model? Ben benieuwd.

Afgelopen week heb ik in Oirschot een nieuwe AMO lichting met beige Meindls zien lopen.. Lucky bastards..
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 24/01/2010 | 14:32 uur
Citaat van: Roeland op 24/01/2010 | 12:39 uur
Citaat van: Strada op 24/01/2010 | 12:37 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..

De Snugpack Sleeka Elite kun je het beste tijdens een SOB/SOMS oefening bij Baan 41 (PMT) halen (als je daar voor in de gelegenheid bent). Daar betaal je er iets van 52 euro voor, en bespaart je ook een 40 euro volgens mij.

Ipkiss, weet jij meer over nieuwe gevechtslaarzen? Merk/model? Ben benieuwd.

Afgelopen week heb ik in Oirschot een nieuwe AMO lichting met beige Meindls zien lopen.. Lucky bastards..

Zien er goed uit!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 25/01/2010 | 11:56 uur
Citaat van: dudge op 24/01/2010 | 16:09 uur
Citaat van: fathinking op 24/01/2010 | 14:32 uur
Citaat van: Roeland op 24/01/2010 | 12:39 uur
Citaat van: Strada op 24/01/2010 | 12:37 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..

De Snugpack Sleeka Elite kun je het beste tijdens een SOB/SOMS oefening bij Baan 41 (PMT) halen (als je daar voor in de gelegenheid bent). Daar betaal je er iets van 52 euro voor, en bespaart je ook een 40 euro volgens mij.

Ipkiss, weet jij meer over nieuwe gevechtslaarzen? Merk/model? Ben benieuwd.

Afgelopen week heb ik in Oirschot een nieuwe AMO lichting met beige Meindls zien lopen.. Lucky bastards..

Zien er goed uit!

ja en nee, ik snap shlbats op sommige vlakken beter uitgerust zijn dan beroepseenheden. In het geval van schoenen kan ik me er nog wat bij voorstellen, maar wat gebeurt er met gebruikte schoenen van afvallers?
Worden ingeleverd  en ik denk weer herbruikt   :omg:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 25/01/2010 | 12:04 uur
Citaat van: fathinking op 25/01/2010 | 11:56 uur
Citaat van: dudge op 24/01/2010 | 16:09 uur
Citaat van: fathinking op 24/01/2010 | 14:32 uur
Citaat van: Roeland op 24/01/2010 | 12:39 uur
Citaat van: Strada op 24/01/2010 | 12:37 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..

De Snugpack Sleeka Elite kun je het beste tijdens een SOB/SOMS oefening bij Baan 41 (PMT) halen (als je daar voor in de gelegenheid bent). Daar betaal je er iets van 52 euro voor, en bespaart je ook een 40 euro volgens mij.

Ipkiss, weet jij meer over nieuwe gevechtslaarzen? Merk/model? Ben benieuwd.

Afgelopen week heb ik in Oirschot een nieuwe AMO lichting met beige Meindls zien lopen.. Lucky bastards..

Zien er goed uit!

ja en nee, ik snap shlbats op sommige vlakken beter uitgerust zijn dan beroepseenheden. In het geval van schoenen kan ik me er nog wat bij voorstellen, maar wat gebeurt er met gebruikte schoenen van afvallers?
Worden ingeleverd  en ik denk weer herbruikt
Zelfs het militair ondergoed ...   :omg:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 25/01/2010 | 13:12 uur
Citaat van: dudge op 25/01/2010 | 12:09 uur
Let's hope, maar defensie kennende gaat het gewoon naar domeinen en worden ze voor  15 per stuk verkocht :(

Dat ondergoed gaat gewoon weg denk ik, kleding doorgaans niet, maar vraag me af of dit ook zo gebeurt.

Je hebt volgens mij toch 1 jaar terug een brief gekregen over de PGU  Dat alles inbruikleen is

Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 25/01/2010 | 16:00 uur
Citaat van: dudge op 25/01/2010 | 13:49 uur
Citaat van: fathinking op 25/01/2010 | 13:12 uur
Citaat van: dudge op 25/01/2010 | 12:09 uur
Let's hope, maar defensie kennende gaat het gewoon naar domeinen en worden ze voor  15 per stuk verkocht :(

Dat ondergoed gaat gewoon weg denk ik, kleding doorgaans niet, maar vraag me af of dit ook zo gebeurt.
Je hebt volgens mij toch 1 jaar terug een brief gekregen over de PGU  Dat alles inbruikleen is
Een paar maanden geleden is er bij ons peloton iemand opgestapt, die heeft alles nog thuis liggen. Ook hebben diverse mensen extra handschoenen, tenten en wapentoebehoren. Dat hele KPU is een falende organisatie. Opsvesten worden bij ons en diverse andere eenheden niet ingevoerd, maar ondertussen zijn ze bij domeinen te koop (geweest) voor zo'n 30 euro. Misschien is de staat niet perfect, maar het bokketuig is ook houtje-touwtje werk, hadden ze die opsvesten dan aan ons of andere slecht uitgeruste eenheden gegeven, dan was dat een win win situatie geweest. Dat bokketuig staat in de verkoop voor 15 euro.
ik vind het raar  een   eenheid waar 1 van me beste maten inzit heeft   hebben nog niet eens alle PGU  En  Zelfs de major van die eenheid niet  vind ik toch een beetje vreemd nu we toch die richting op gaan..
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 25/01/2010 | 21:22 uur
De Meindls zijn tijdelijk in gebruik tot de leerlingen hun Haix krijgen. Doordat KPU druk bezig was met verhuizing hadden ze geen tijd/zin om de Haix te verstrekken en moesten de kerels maar op hun gympies te velde. Gelukkig zijn er commandanten die dit niet accepteren en aan de bel trekken. Vervolgens zijn er ineens wel Meindls beschikbaar.

Ik weet niet welke schoenen er gaan komen (dit jaar als het goed is). Ik hoop de Meindl Island Pro, zoals die nu verstrekt wordt voor uitzending.

Er waren een tijdje problemen met de levering van thermosflessen. Momenteel worden betere verstrekt met een kunststof buitenrand.
Er zijn kennelijk nog steeds problemen met handschoenen. Mensen krijgen nu ipv de gevechtshandschoen de DT-handschoen uitgereikt.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 26/01/2010 | 17:28 uur
Citaat van: dudge op 26/01/2010 | 01:22 uur
Dat met die handschoenen had ik ook, en dat was in maart 2008. Is het nu weer een probleem of is het nog steeds een probleem?

Wat dat betreft, leuk dat er met allerlij projecten peppie spul wordt ingevoerd, maar als vervolgens 70% daar geen aanspraak op kan maken, en de 30% die het wel kan het simpelweg niet gelevert krijgt, is het nog steeds een ellendige situatie.
Mijn mening weg met dat  spul  en meer achter het Benodigde  aan gaan
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: JoeMann op 26/01/2010 | 18:41 uur
Wat vind jij dan het 'benodigde'?

Ze moeten kijken waar de prioriteiten liggen. Wat moet de Natres of bijv. een Staf eenheid nou met het SMP pakket (ops-vest), gaat nergens over. Eerst de manouvre/'parate' eenheden compleet voorzien.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 26/01/2010 | 19:49 uur
Citaat van: dudge op 26/01/2010 | 19:05 uur
Citaat van: Strada op 26/01/2010 | 18:41 uur
Wat vind jij dan het 'benodigde'?

Ze moeten kijken waar de prioriteiten liggen. Wat moet de Natres of bijv. een Staf eenheid nou met het SMP pakket (ops-vest), gaat nergens over. Eerst de manouvre/'parate' eenheden compleet voorzien.

Natuurlijk ligt de prio voor bv een SMP bij parate eenheden, maar het is in en in triest als je ziet hoe on-capabel defensie is gebleken als het gaat om de uitlevering van goederen. Al jaren geleden had heel defensie uitgerust moeten zijn met SMP, ondertussen worden er SMP spullen van de hand gedaan voor een kwartje, om de een of andere vage reden.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen daarom, maar ook als je iets nodig hebt en je besteld het, kun je lang wachten voor je het krijgt, soms een jaar :(.
ik ken een paar verhalen dat mensen al 2 jaar wachten op simpele dingen zoals  handoeken of een engkel boog!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 26/01/2010 | 21:39 uur
Ik wacht pas sinds april 2006 op mijn Pet, mannen, AT  ;D
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 27/01/2010 | 08:02 uur
Citaat van: dudge op 26/01/2010 | 22:46 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/01/2010 | 21:39 uur
Ik wacht pas sinds april 2006 op mijn Pet, mannen, AT  ;D

Mijn sgt is binnen de cie trouwens record houder, hij heeft 8 jaar moeten wachten op z'n hepla  :crazy:

8 JAAR Dat is echt Enorm lang!!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 27/01/2010 | 16:10 uur
Citaat van: fathinking op 27/01/2010 | 08:02 uur
Citaat van: dudge op 26/01/2010 | 22:46 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/01/2010 | 21:39 uur
Ik wacht pas sinds april 2006 op mijn Pet, mannen, AT  ;D

Mijn sgt is binnen de cie trouwens record houder, hij heeft 8 jaar moeten wachten op z'n hepla  :crazy:

8 JAAR Dat is echt Enorm lang!!

Er zou echt achter aan gegaan moeten  worden   :omg:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: JoeMann op 27/01/2010 | 17:08 uur
Ik heb er toevallig pas nog eentje aangevraagd. Heb er maar een week op moeten wachten dus viel mee. Wat ik wel opmerkelijk vond is dat er geen bloedgroep meer op de hepla's gezet word?! Ik kreeg te horen dat dit wel ter plaatse zou worden vastgesteld.. Toch raar, maargoed.

KPU heeft net een verhuizing achter de rug dus op dit moment zijn ze nog druk bezig met het opzetten van een nieuw systeem en dat soort zaken. Bij KPU maken ze lange dagen en werken er zelfs op zaterdag.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 27/01/2010 | 19:29 uur
Citaat van: dudge op 27/01/2010 | 17:17 uur
Citaat van: Strada op 27/01/2010 | 17:08 uur
Ik heb er toevallig pas nog eentje aangevraagd. Heb er maar een week op moeten wachten dus viel mee. Wat ik wel opmerkelijk vond is dat er geen bloedgroep meer op de hepla's gezet word?! Ik kreeg te horen dat dit wel ter plaatse zou worden vastgesteld.. Toch raar, maargoed.

KPU heeft net een verhuizing achter de rug dus op dit moment zijn ze nog druk bezig met het opzetten van een nieuw systeem en dat soort zaken. Bij KPU maken ze lange dagen en werken er zelfs op zaterdag.

Kan best, maar er zijn genoeg verhalen die wat anders vertellen. Zelf ben ik 3 keer bij het KPU geweest, 2 keer in het 'magazijn', heb er nog nooit iemand zien 'werken'.

Het hele systeem van bestellen en uitlevering werkt(te) erg slecht. Misschien dat ze het nu beter op gaan zetten.
ze mogen nu wel verhuist  zijn maar het feit blijft  die jaren ervoor hebben ze ook redelijk vaak gefaald
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 27/01/2010 | 21:03 uur
Bij mij heeft het KPU de afgelopen week / weken toch wel een behoorlijke inhaalslag gemaakt...
Verschillende bestellingen die al meer als een jaar op nalevering stonden, werden afgelopen weken allemaal geleverd.  ;D
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 29/01/2010 | 08:50 uur
Citaat van: dudge op 27/01/2010 | 21:36 uur
Binnen een jaar al :O, dan worden ze inderdaad sneller. Ach, wie weet, misschien wordt het nog wat.
Dan maar hopen dat je seargant ook   niet meer hoeft tewachten op die Hepla :crazy:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: oberhausen op 03/02/2010 | 18:24 uur
Ik heb ook even een vraagje over m'n smock jas.

Ik heb er nu een tijdje een maar nu zit ik te denken om hem waterdicht te maken met een middel dat impregneert of iets dergelijks. Nu is mijn vraag of hier mensen zijn die dit ook gedaan hebben (of iets soortgelijks) en wat hun ervaringen hiermee zijn en of ik het wel of niet zou moeten doen.

Alvast bedankt!

Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 03/02/2010 | 18:57 uur
mijn advies is om een fatsoenlijke rainshield aan te schaffen. Het kan zijn dat de jas helemaal niet meer ademt na het impregneren, had ik met mijn parka... Rainshield is ideaal omdat het ook een windstopper is en gebruikt kan worden als isolatie laag wanneer een sleeka net iets teveel is van het goede
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 03/02/2010 | 19:45 uur
Citaat van: ZitStuk op 03/02/2010 | 18:57 uur
mijn advies is om een fatsoenlijke rainshield aan te schaffen.

Wat zijn dan fatsoenlijke rainschield's?
Was zelf ook al opzoek naar eentje, maar d'r is zoveel keus....
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 03/02/2010 | 23:05 uur
Citaat van: dudge op 26/01/2010 | 22:46 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/01/2010 | 21:39 uur
Ik wacht pas sinds april 2006 op mijn Pet, mannen, AT  ;D

Mijn sgt is binnen de cie trouwens record houder, hij heeft 8 jaar moeten wachten op z'n hepla  :crazy:
Ik heb em al twee keer buitenshuis laten maken
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 03/02/2010 | 23:12 uur
Citaat van: SMI de Boer op 03/02/2010 | 23:05 uur
Ik heb em al twee keer buitenshuis laten maken

Ben je al twee keer dood gegaan dan?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Grunt op 05/02/2010 | 15:13 uur
Citaat van: Skippers op 03/02/2010 | 18:24 uur
Ik heb ook even een vraagje over m'n smock jas.

Ik heb er nu een tijdje een maar nu zit ik te denken om hem waterdicht te maken met een middel dat impregneert of iets dergelijks. Nu is mijn vraag of hier mensen zijn die dit ook gedaan hebben (of iets soortgelijks) en wat hun ervaringen hiermee zijn en of ik het wel of niet zou moeten doen.

Alvast bedankt!

Sommige outdoor (outlet) zaken verkopen bijvoorbeeld North Face paclite jasjes, deze werken prima(mits je zwemt in het geld). Arktis verkoopt ook een rainshield voor 100 piek, zal ook wel goed zijn. Zoek in ieder geval een klein regenjasje met een onopvallende kleur, deze past meestal goed in het grote vak achter op je smock.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 05/02/2010 | 16:59 uur
Citaat van: A.J. op 03/02/2010 | 23:12 uur
Citaat van: SMI de Boer op 03/02/2010 | 23:05 uur
Ik heb em al twee keer buitenshuis laten maken

Ben je al twee keer dood gegaan dan?

Yep
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 06/02/2010 | 13:50 uur
WOW
M'n leren gevechts handschoenen zijn binnen  :crazy: en tevens de gasfles en de houder van de coleman brander.....nu nog alleen de coleman brander zelf :dead:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Kevinb op 12/02/2010 | 19:06 uur
Citaat van: fathinking op 25/01/2010 | 11:56 uur
Citaat van: dudge op 24/01/2010 | 16:09 uur
Citaat van: fathinking op 24/01/2010 | 14:32 uur
Citaat van: Roeland op 24/01/2010 | 12:39 uur
Citaat van: Strada op 24/01/2010 | 12:37 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..

De Snugpack Sleeka Elite kun je het beste tijdens een SOB/SOMS oefening bij Baan 41 (PMT) halen (als je daar voor in de gelegenheid bent). Daar betaal je er iets van 52 euro voor, en bespaart je ook een 40 euro volgens mij.

Ipkiss, weet jij meer over nieuwe gevechtslaarzen? Merk/model? Ben benieuwd.

Afgelopen week heb ik in Oirschot een nieuwe AMO lichting met beige Meindls zien lopen.. Lucky bastards..

Zien er goed uit!

ja en nee, ik snap shlbats op sommige vlakken beter uitgerust zijn dan beroepseenheden. In het geval van schoenen kan ik me er nog wat bij voorstellen, maar wat gebeurt er met gebruikte schoenen van afvallers?
Worden ingeleverd  en ik denk weer herbruikt   :omg:
FOUT! Is namelijk mijn peleton...Haix waren er niet belletje naar bevo en stonden zo 100 paar klaar ofzo. Stoppers nemen ze gewoon mee naar huis ;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Dr_pepper op 12/02/2010 | 23:20 uur
wat hebben die gasten bij het KPU een ... mentaliteit zeg, die hele zooi daar in soestenberg klopt voor geen meter.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: fathinking op 13/02/2010 | 09:10 uur
Citaat van: Kevinb op 12/02/2010 | 19:06 uur
Citaat van: fathinking op 25/01/2010 | 11:56 uur
Citaat van: dudge op 24/01/2010 | 16:09 uur
Citaat van: fathinking op 24/01/2010 | 14:32 uur
Citaat van: Roeland op 24/01/2010 | 12:39 uur
Citaat van: Strada op 24/01/2010 | 12:37 uur
Citaat van: Ipkiss op 24/01/2010 | 12:24 uur
Een beetje googlen doen wonderen.. Voor 60 pond ben je een heel eind..
Sleeka's zijn fijn, maar al snel te warm als je gaat bewegen. Vandaar dat ik sinds kort een fijne softshell heb van Tasmanian Tiger. Ook hiervoor geldt: even rondkijken op het web scheelt je zo 80 euro..


..En nu nog even blijven wachten tot het moment dat de nieuwe gevechtslaarzen/schoenen instromen..

De Snugpack Sleeka Elite kun je het beste tijdens een SOB/SOMS oefening bij Baan 41 (PMT) halen (als je daar voor in de gelegenheid bent). Daar betaal je er iets van 52 euro voor, en bespaart je ook een 40 euro volgens mij.

Ipkiss, weet jij meer over nieuwe gevechtslaarzen? Merk/model? Ben benieuwd.

Afgelopen week heb ik in Oirschot een nieuwe AMO lichting met beige Meindls zien lopen.. Lucky bastards..

Zien er goed uit!

ja en nee, ik snap shlbats op sommige vlakken beter uitgerust zijn dan beroepseenheden. In het geval van schoenen kan ik me er nog wat bij voorstellen, maar wat gebeurt er met gebruikte schoenen van afvallers?
Worden ingeleverd  en ik denk weer herbruikt   :omg:
FOUT! Is namelijk mijn peleton...Haix waren er niet belletje naar bevo en stonden zo 100 paar klaar ofzo. Stoppers nemen ze gewoon mee naar huis ;)
van wat ik weet is dat stoppers Alleen de sportschoenen mee mogen nemen hoor :neutral:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Kevinb op 13/02/2010 | 19:57 uur
Jongen uit me kamer kon ze zo mee nemen

Heb ****** nog steeds me sportkleding niet
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 13/02/2010 | 20:01 uur
Citaat van: Kevinb op 13/02/2010 | 19:57 uur
Heb ****** nog steeds me sportkleding niet
Dit zou meer iets zijn voor het topic: http://www.defensieforum.nl/Forum/defensie_niet_in_staat_militairen_tijdig_van_kleding_te_voorzien-t18205.0.html;msg179716#new  ;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 14/02/2010 | 12:37 uur
Zit te kijken naar goede dunne maar warme handschoenen, iemand tips? Heb wat van blackhawk gezien, maar dat kostte nogal wat.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 14/02/2010 | 12:47 uur
Hatch werken ook goed. Heb ze zelf ook. Verkrijgbaar bij meerdere PMTs. Sowieso in schaarsbergen
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 21/02/2010 | 12:50 uur
Dun maar warm betekent vaak ook kwetsbaar. Ik heb zelf een paar Odlo hardloophandschoenen, zoals gezegd wel kwetsbaar. Verder had de shop in Bergen-hohne ook fijne dunne handschoentjes. Noorloos heeft ook zoiets, kost ongeveer een tientje.
Heb ook de Hatch operator, niet echt superwarm maar wel een fantastische handschoen tov de nomex handschoen die je voor uitzending krijgt. Levensduur daarvan is erg kort plus ze zitten na 2 weken constant aan je handen ineens erg losjes.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Verstappen op 20/03/2010 | 12:00 uur
Gisteren dan eindelijk mijn SMP pakket gekregen toen we gingen kleden. Veel jongens hadden al SMP vanwege eerdere uitzendingen of gekregen bij hun AMO opkomst.

Ik had nog helemaal niks en moest dus uiteindelijk met overvol winkelwagentje het pand verlaten. Viel me ook gelijk op dat desondanks mijn ondersteunende functie (Constructie-genie), we een heleboel péppie spul kregen die normaal alleen aan manoeuvre eenheden wordt gegeven, wellicht misschien omdat KPU er na dit jaar van af wilt zijn?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 06/04/2010 | 13:14 uur
Definiëer "peppie spullen"..?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Verstappen op 08/04/2010 | 16:21 uur
petzl, snugpack, multitool, kevlar handschoenen, berg meindl's, smockjas. Misschien minder peppie in de ogen van iemand afkomstig van Pantserinfantrie of Luchtmobiel, maar voor een simpele constructiegenist zoals ik is dit behoorlijk peppie.

Los van alles ben ik natuurlijk niet ondankbaar dat ik het heb gekregen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 08/04/2010 | 18:54 uur
Citaat van: Verstappen op 08/04/2010 | 16:21 uur
petzl, snugpack, multitool, kevlar handschoenen, berg meindl's, smockjas. Misschien minder peppie in de ogen van iemand afkomstig van Pantserinfantrie of Luchtmobiel, maar voor een simpele constructiegenist zoals ik is dit behoorlijk peppie.

Los van alles ben ik natuurlijk niet ondankbaar dat ik het heb gekregen.
Wat heb je allemaal van Petzl dan?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: jester_ali18 op 08/04/2010 | 19:23 uur
Er was toch al een tijdje sprake van dat er een aantal extra artikelen zouden komen voor de militairen, zoals hoofdlampje, multitool, volgens mij hoort het dan bij de SMP pakket nu
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 08/04/2010 | 21:15 uur
negatief, het is een aanvulling op het smp voor de uit te zenden militairen. Vent in mijn groep heeft dat pakket gekregen ondanks dat hij niet op uitzending gaat maar ziet er wel goed uit. Multitool van Victorinox, METALEN spork (dus niet meer na elke oefening nieuwe kopen omdat de oude opeens uit 2 delen bestaat) headlight van petzl en die smock..... Alleen jammer dat de smock het net niet is. zakken niet helemaal goed geplaatst en net te klein. zakken op de mouw kan niet eens een pakje peuken in.... en dat is wel degelijk cruciaal.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 08/04/2010 | 21:26 uur
pleur je je noodverbandje toch weg  :P
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 08/04/2010 | 21:38 uur
dat nooit, dat is de redding als je geen schijtlint bij hebt. Aan kleine stukjes snijden en het is zachter dan Page en Edet bij elkaar. Maar gekkigheid, als er geen sigaretten in passen dan ook geen pennen, kaarthoekmeter en andersoortig materiaal waar je met een scherfvest en ops vest nooit meer bij kan, kun je nu ook niet kwijt
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 08/04/2010 | 21:57 uur
Is 't weer zo'n TNO geteste "nep smock" ?
Geen arktis of britse?
Beetje jammer weer van defensie.....
Als je de arktis AMB smock bekijkt....genoeg zakken welke groot genoeg zijn en in Dutch Woodland (dpm)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 08/04/2010 | 21:59 uur
dat klopt. heb zelf ook een arktis smock, maar defensie wil niet in het personeel investeren wat ik in mezelf investeer dus moet het weer op een koopje
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 08/04/2010 | 22:07 uur
Citaat van: ZitStuk op 08/04/2010 | 21:59 uur
dat klopt. heb zelf ook een arktis smock, maar defensie wil niet in het personeel investeren wat ik in mezelf investeer dus moet het weer op een koopje
Inkoop gaat vaak op inschrijving, kijk maar es in je basisjassen bijvoorbeeld hoeveel verschillende merken er voorbij komen, seyntex, schultze, ringelai...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 12/04/2010 | 17:07 uur
Maar t gaat er meer om dat defensie zo'n "nep" ding aanschaft wat t net niet is terwijl er al perfecte jassen zo te koop zijn....
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 12/04/2010 | 18:38 uur
Citaat van: ChrisC7 op 12/04/2010 | 17:07 uur
Maar t gaat er meer om dat defensie zo'n "nep" ding aanschaft wat t net niet is terwijl er al perfecte jassen zo te koop zijn....

Nou heb ik dat lampie effe bekeken, maar da's idd Petzl. Een tactikka plus, en die kost in de winkel toch zo'n 40 eurie. Of heb ik een duurdere uit een testserie?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 14/04/2010 | 21:21 uur
Wow! Zijn ze toch nog slim geworden zeg ;)
maar ik doel dan vooral op de jassen...
Tevens op die nieuwe handbeschermers van de diemaco...
Een of ander vage met piccatiny railes uitgevoerde handbeschermer......
Ze konden net zogoed kant en klare handbeschermers kopen die elke soldaat er met gemak op kon zetten....
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 15/04/2010 | 17:46 uur
Citaat van: ChrisC7 op 14/04/2010 | 21:21 uur
Tevens op die nieuwe handbeschermers van de diemaco...
Een of ander vage met piccatiny railes uitgevoerde handbeschermer......
Ze konden net zogoed kant en klare handbeschermers kopen die elke soldaat er met gemak op kon zetten....

Negatief. Je moet ook het verhaaltje lezen die bij het plaatje staat. De nieuwe Colt C7 (is geen diemaco meer) heeft een semi zwevende loop (gasbuis zit er nog aan bevestigd) Daardoor is er dus gekozen voor een andere handbeschermer. En het verwijderen van de nieuwe handbeschermer is een zoveelste echelons handeling die jan kaas toch niet mag uitvoeren....
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 15/04/2010 | 19:01 uur
het enige wat hem een colt maakt is t overgraveren van de fabrikant.....intern is en blijft t een diemaco.....de handbeschermer die ik bedoel is die wat amerika gebruikt....en die kun je makkelijk zelf plaatsen.... ;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 15/04/2010 | 19:39 uur
diemaco produceerde de c7 en c8 onder licentie van colt dus de diemaco is altijd al een colt geweest.

Jij bedoeld de op te meubelen plaatjes zeker om de handbeschermer comfortabeler te maken.

want wanneer je de stalen handbeschermers plaatst (kan overigens niet eens) die ook bij de eenheden in omloop zijn is het hele effect van de zwevende loop weg en schiet je wapen minder zuiver
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 15/04/2010 | 22:00 uur
Dat het een van originele M16A2 / A3 is daar heb je gelijk in ;)
Maar ik doel dus gewoon op dit:
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.coltcanada.com%2FAccessory%2520Images%2Frails-kac.gif&hash=7b63c4534be8d7349d7a15625ae8524d4de66c7f)

Makkelijker kan t niet....en t veranderd niks aan de accuratesse van het wapen. Het enige wat je doet is de oude handbeschermers vervangen door deze met Piccatinny railes....
Dit wordt ook gebruikt door het Amerikaanse leger en door veel sport schutters.
Goedkoop, makkelijk te installeren en het werkt...

Hoezo kan je die niet plaatsen.....
wat natuurlijk ook kan is dat we alle 2 totaal wat anders bedoelen....:P
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 16/04/2010 | 09:52 uur
Met een diemaco kan dat nog wel ja. Hij wordt alleen topzwaar wat ook een effect heeft op de dip van het wapen. Maar bij de Colt c7 kun en mag je de voorste handbeschermers er niet afhalen. Dat bestaat uit een gesloten deel wat alleen geopend mag worden door opgeleid personeel. En die handbeschermers die jij bedoelt kun je niet plaatsen omdat er vooraan de buks geen bevestigingsmogelijkheid meer is.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.boekje-pienter.nl%2Fimages%2Fdiemaco-nieuw.jpg&hash=7850939b296d50d00640abfb81086d0fe5888ae3)

ps (ben je wel bekend met zwevende loop principe?)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 16/04/2010 | 20:06 uur
Yes, het free floating barrel princiepe snap ik....
De kolfgroep zit los van de loopgroep waaraan de loop is bevestigd waardoor deze los zit van de kolf en alleen de richtmiddelen eraan bevestigd zijn. Bij die nieuwe kan je idd mijn handbeschermers niet plaatsen maar bij de oude zou het wel mogelijk zijn....werd ook veelvuldig gedaan.
Ik vind het wel jammer dat er zoveel geld aan wordt uigegeven en dat men dan niet kiest om ook een piston erin te zetten ala HK416...beetje jammer :P
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 27/06/2010 | 13:24 uur
Even het PGU topic omhoog halen..

Wie heeft er ervaring met de 'RX Carrier' voor in de Sawyfly zonnebril?
Dit is een special opzetstukje waar je glazen op sterkte voor kan laten maken, en deze vervolgens op de Sawfly kunt zetten.

Enig idee of dit de moeite is om te laten maken?
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.forceproductsgroup.com%2Fgetattachment%2Fbcdef8da-b56d-4ccd-a1da-b01be0f3106e%2FSawfly-Rx-Carriers.aspx&hash=7d777fbd2ecd6957b99ac60b41e1dd308f15999a)
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm3.static.flickr.com%2F2154%2F1936861120_a11fe93dcf.jpg&hash=8939fb8afae5eb57734cc2de53998932ae77a801)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 27/06/2010 | 13:53 uur
Zekder wel, maar ik denk dat je ter vergelijking ook even bij adidas brillen moet koekeloeren.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 27/06/2010 | 14:43 uur
Of Uvex.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 27/06/2010 | 18:20 uur
je moet je goed laten informeren. Neem een bril die ook daadwerkelijk scherfwerend is en niet alleen een veiligheidsbril
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Verstappen op 29/06/2010 | 19:12 uur
Heb hem zelf ook. Je kan hem aan laten meeten bij het CMH in Utrecht. Dit kost je helemaal niets dus ik zou geen reden kunnen bedenken om het niet te doen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 29/06/2010 | 20:18 uur
Citaat van: Verstappen op 29/06/2010 | 19:12 uur
Heb hem zelf ook. Je kan hem aan laten meeten bij het CMH in Utrecht. Dit kost je helemaal niets dus ik zou geen reden kunnen bedenken om het niet te doen.

Aha, klinkt goed! Wat is verder je ervaring met de sawfly met glazen? Zit dit nogwel fijn?
Heb je ook een persoonlijk bericht gestuurd met wat specifieke vragen.  ;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: GvdB op 01/07/2010 | 18:55 uur
Weet niet of dit de juiste plaats is, maar kun je op je kleeddatum ook meteen een extra spullen aanschaffen bij het KPU? just wondering...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 02/07/2010 | 13:56 uur
Citaat van: G'vdB op 01/07/2010 | 18:55 uur
Weet niet of dit de juiste plaats is, maar kun je op je kleeddatum ook meteen een extra spullen aanschaffen bij het KPU? just wondering...

Nee...
Eigen aanschaf is sowieso niet de bedoeling in opleiding.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 02/07/2010 | 16:51 uur
Citaat van: dudge op 02/07/2010 | 14:09 uur
Citaat van: Roeland op 02/07/2010 | 13:56 uur
Citaat van: G'vdB op 01/07/2010 | 18:55 uur
Weet niet of dit de juiste plaats is, maar kun je op je kleeddatum ook meteen een extra spullen aanschaffen bij het KPU? just wondering...

Nee...
Eigen aanschaf is sowieso niet de bedoeling in opleiding.

Mwa, als je een extra broek hebt, merken za dat echt niet hoor. Tja, het zou niet nodig moeten zijn  :'(

Ja oke, dat zal niet afwijkend zijn.. Bijvoorbeeld eigen kisten.. Oh nee, die moet je toch waarschijnlijk zelf al aanschaffen. :P
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Flum91 op 02/07/2010 | 18:52 uur
bij ons in het peleton zijn er mensen waaronder ik, die spullen missen...
ik zelf heb geen enkele basis jas. en krijg alleen maar onnodige spullen toe gestuurd, zoals bontjes ....
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 02/07/2010 | 20:33 uur
overhemd lange mouw, overhemd korte mouw, parka, Hemd zandkleur korte mouw, hemd woodland korte mouw.... nog effe doorgaan? NSN Nummers hebben?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 03/07/2010 | 14:33 uur
Niets nieuws onder de zon. Heb een lichting voorbij zien komen waarbij het gros inderdaad alleen overhemden hadden.
Gelukkig is er weer een batch helmovertrekken, maar de kwaliteit is om te huilen. Je kijkt er zo doorheen en het is op witte stof geprint..
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Flum91 op 03/07/2010 | 18:45 uur
Citaat van: dudge op 02/07/2010 | 19:59 uur
Citaat van: Flum91 op 02/07/2010 | 18:52 uur
bij ons in het peleton zijn er mensen waaronder ik, die spullen missen...
ik zelf heb geen enkele basis jas. en krijg alleen maar onnodige spullen toe gestuurd, zoals bontjes ....

als jij 0x basisjas hebt, wat draag je dan?

Heb er 1 geleend van mijn kamergenoot.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 03/07/2010 | 19:16 uur
Citaat van: Ipkiss op 03/07/2010 | 14:33 uur
Niets nieuws onder de zon. Heb een lichting voorbij zien komen waarbij het gros inderdaad alleen overhemden hadden.
Gelukkig is er weer een batch helmovertrekken, maar de kwaliteit is om te huilen. Je kijkt er zo doorheen en het is op witte stof geprint..
Maat M? L was er nog wel
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: JoeMann op 04/07/2010 | 13:15 uur
Citaat van: Diesel op 27/06/2010 | 13:24 uur
Even het PGU topic omhoog halen..

Wie heeft er ervaring met de 'RX Carrier' voor in de Sawyfly zonnebril?
Dit is een special opzetstukje waar je glazen op sterkte voor kan laten maken, en deze vervolgens op de Sawfly kunt zetten.

Enig idee of dit de moeite is om te laten maken?
[plaatjes]

Ik heb precies dezelfde lenzen welke te zien zijn op het eerste plaatje. Deze zijn bij mij ook aangemeten bij het CMH, en kunnen in het nieuwe model van de ballistische bril (de stofbril die je vaak op de helmen ziet). Ik heb verder geen ervaring met die lenzen in een kleinere ballistische/zonnebril.

Ik ben wel benieuwd op welke brillen die lenzen nog meer gebruikt kunnen worden?

Het is trouwens inderdaad een slechte zaak dat er bij het kleden van nieuwe lichtingen, spullen niet op voorraad zijn. Vooral basisjasjes en dat soort zaken vind ik een zeer slechte zaak. Wel merk ik dat het KPU, als ze wel voorraad hebben, sneller leveren dan voorheen. Misschien komt dat toch door de ploegendiensten? Of het ligt aan het feit of het koop artikelen zijn of niet. Vorig jaar nog meer dan een half jaar moeten wachten op zomer kleding. Enkele weken geleden was dat nog maar een week. Het is trouwens ook raar dat er geen naamlinten besteld kunnen worden door een bestedingsstop?!


Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 04/07/2010 | 23:38 uur
Worden die naamlinten ook uitbesteed? nee toch?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: JoeMann op 05/07/2010 | 07:50 uur
Geen idee. Je kunt ze op het moment niet meer bestellen via KPU. Volgens mij stond erbij i.v.m. een bestedingsstop.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Flum91 op 05/07/2010 | 13:29 uur
als naamlint nu hebben we een stuk klittenband en hebben er onze naam opgeschreven met stift...

echt heel peppie... :'(
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 05/07/2010 | 19:44 uur
Citaat van: dudge op 05/07/2010 | 13:43 uur
Ach, het is wel lekker persoonlijk. Jammer alleen dat je je naam er elke, 2 maanden ofzo opnieuw op moet kalken. In 2008 wou ik ook wat naamlinten hebben, heb er toen 11 maanden op moeten wachten, in de tussentijd ook met het 'beruchte' klitte-tape gelopen.
Die klitten zijn normaal gesproken voor rekruten en leerlingen, ik zag hier en daar bij de eenheden wel een zoon klitje rondlopen, niet wetende dat het hoge nood was. Ik heb ze best wel es vaker dan ééns OEM besteld en dan heb je eigenlijk niet door dat ze helemaal niet geleverd worden. Nou heb ik er nog een stuk of 20. Dus 2 tips

1) Als je De Boer heet heb ik wel een naamlint voor je
2) Bij Douwes Dump heb je ze binnen een week in huis

Ik merkte het al met desert passantjes en naamlinten, dat werd steeds minder en hier loopt bijna idereen met groen spul. maar daar ga ik hier nou geen discussie over opstarten.


Met HEPLAtjes is het al niet anders
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Flum91 op 09/07/2010 | 18:54 uur
Bij ons weten ze niet eens wanneer wij onze Hepla's krijgen. en naamlinten ga ik denk ik ook gewoon ergens anders halen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Pascal2702 op 10/07/2010 | 15:12 uur
Zijn de NL hepla's ook nog ergens anders te halen?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 10/07/2010 | 15:44 uur
Citaat van: dudge op 10/07/2010 | 15:26 uur
Met een tatoo onder je linker arm ben je niet uniek zegmaar.

Ik kan dit niet grappig vinden. Jij wel?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 10/07/2010 | 15:47 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 10/07/2010 | 15:44 uur
Citaat van: dudge op 10/07/2010 | 15:26 uur
Met een tatoo onder je linker arm ben je niet uniek zegmaar.

Ik kan dit niet grappig vinden. Jij wel?
Rob, ze zijn er, of je het leuk vind of niet
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 10/07/2010 | 15:48 uur
Citaat van: Pascal2702 op 10/07/2010 | 15:12 uur
Zijn de NL hepla's ook nog ergens anders te halen?

Hepla, 3e item van boven, klik (http://www.mariebelle.nl/contents/nl/d142.html)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: woutje op 18/07/2010 | 21:53 uur
Is het nu niet zo dar de mariniers al met de nieuwe vesten rondlopen.. opsvest en scherfvest ineen? ik geloof dat het vest iets van coyote heet en standaard en alleen in smoke(forrest) green er is.. op landmachtdagen 2010 vertelde iemand van KPU dat ze een grote tas krijgen met en een scherfvest/ammovest en een losse chestrig krijgen.. met totaal van 4tassen voor elk 3 magazijnen... ook een dump-pouch en hydration carrier zitten er standaard op... en nog 2 of 3 utility pouches krijgt landmacht en luchtmacht die dingen ook?

Woutje
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Tanker op 18/07/2010 | 22:14 uur
Zouden ze standaard moeten doen, ff je persoonlijke gegevens op de binnenkant van je linkerarm plaatsen.

Misschien is dit op termijn goedkoper dan hepla's maken....

Inkt is toch wel op voorraad  :'(
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 18/07/2010 | 22:22 uur
Citaat van: Tanker op 18/07/2010 | 22:14 uur
Zouden ze standaard moeten doen, ff je persoonlijke gegevens op de binnenkant van je linkerarm plaatsen.

Misschien is dit op termijn goedkoper dan hepla's maken....

Inkt is toch wel op voorraad  :'(

Chippen, ben ik echt wel voor!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 18/07/2010 | 22:30 uur
Citaat van: Tanker op 18/07/2010 | 22:14 uur
ff je persoonlijke gegevens op de binnenkant van je linkerarm plaatsen.

Ik heb in nog geen 3 decennia mijn marinenummer via het registratienummer vervangen zien worden door een werknemers-ID. Het wordt dan nog druk in de defensie-tattoeageshop. Als dat net zo efficient wordt georganiseerd als de KPU, medische keuringen en de tandarts.....  :P
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 18/07/2010 | 22:57 uur
Er zijn door mij een aantal postings verwijderd, vanwege de wet op de privacy.

Lex
Algeheel Beheerder
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 18/07/2010 | 23:09 uur
Citaat van: Lex op 18/07/2010 | 22:57 uur
Er zijn door mij een aantal postings verwijderd, vanwege de wet op de privacy.

Lex
Algeheel Beheerder


Lex, denk je nou echt dat het echt mijn REGNR was? En de wet op de privacy verbiedt het niet om je eigen gegevens openbaar te maken
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 18/07/2010 | 23:20 uur
Citaat van: SMI de Boer op 18/07/2010 | 23:09 uur
Lex, denk je nou echt dat het echt mijn REGNR was?
Nee.
Citaat van: SMI de Boer op 18/07/2010 | 23:09 uur
En de wet op de privacy verbiedt het niet om je eigen gegevens openbaar te maken.
Dat klopt. Maar ik heb deze actie ondernomen en sta daar volledig achter.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 18/07/2010 | 23:21 uur
Citaat van: Lex op 18/07/2010 | 23:20 uur
Citaat van: SMI de Boer op 18/07/2010 | 23:09 uur
Lex, denk je nou echt dat het echt mijn REGNR was?
Nee.
Citaat van: SMI de Boer op 18/07/2010 | 23:09 uur
En de wet op de privacy verbiedt het niet om je eigen gegevens openbaar te maken.
Dat klopt. Maar ik heb deze actie ondernomen en sta daar volledig achter.
En dat wordt gerespecteerd.. uit.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 18/07/2010 | 23:22 uur
Citaat van: SMI de Boer op 18/07/2010 | 23:09 uur
Lex, denk je nou echt dat het echt mijn REGNR was? En de wet op de privacy verbiedt het niet om je eigen gegevens openbaar te maken

Niet als je aantoonbaar bent wie je bent. Het is niet gezegd dat forumlid SMI de Boer ook de "de Boer" is waarvan je de gegevens plaatste en die door Lex verwijderd zijn.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 24/07/2010 | 16:57 uur
Citaat van: woutje op 18/07/2010 | 21:53 uur
Is het nu niet zo dar de mariniers al met de nieuwe vesten rondlopen.. opsvest en scherfvest ineen? ik geloof dat het vest iets van coyote heet en standaard en alleen in smoke(forrest) green er is.. op landmachtdagen 2010 vertelde iemand van KPU dat ze een grote tas krijgen met en een scherfvest/ammovest en een losse chestrig krijgen.. met totaal van 4tassen voor elk 3 magazijnen... ook een dump-pouch en hydration carrier zitten er standaard op... en nog 2 of 3 utility pouches krijgt landmacht en luchtmacht die dingen ook?

Woutje

Jij bedoelt het Eagle CIRAS vest?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 25/07/2010 | 00:10 uur
Citaat van: ChrisC7 op 24/07/2010 | 16:57 uur
Citaat van: woutje op 18/07/2010 | 21:53 uur
Is het nu niet zo dar de mariniers al met de nieuwe vesten rondlopen.. opsvest en scherfvest ineen? ik geloof dat het vest iets van coyote heet en standaard en alleen in smoke(forrest) green er is.. op landmachtdagen 2010 vertelde iemand van KPU dat ze een grote tas krijgen met en een scherfvest/ammovest en een losse chestrig krijgen.. met totaal van 4tassen voor elk 3 magazijnen... ook een dump-pouch en hydration carrier zitten er standaard op... en nog 2 of 3 utility pouches krijgt landmacht en luchtmacht die dingen ook?

Woutje

Jij bedoelt het Eagle CIRAS vest?

In Doorn nog niet gezien of van gehoord (dat ze inrouleren). Daarnaast als je naar de foto's van Afganistan kijkt van de Marns zie je ze ook niet voorbijkomen.

Waar heb je dit gehoord Wouter? Ben benieuwt.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 25/07/2010 | 15:04 uur
Misschien bedoelt hij MARSOF?
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dutchdefencepress.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F02%2FMarsof-02.jpg&hash=147787680696d7070c2a1d9adf5d8b343e4a1fb7)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 25/07/2010 | 15:07 uur
Citaat van: ChrisC7 op 25/07/2010 | 15:04 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dutchdefencepress.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F02%2FMarsof-02.jpg&hash=147787680696d7070c2a1d9adf5d8b343e4a1fb7)

En toen waren de zwarte kisten bij de KPU niet meer leverbaar?  :angel:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 25/07/2010 | 16:26 uur
Waarom stapt de marine (of in ieder geval de SOF) ook niet over op de H&K net als het KCT? Daar moeten de wapens ook tegen een beetje water kunnen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 25/07/2010 | 16:29 uur
Prio's, geld?
Lijkt me wel handig...maar zolang t nog met de C8 kan.... waarom niet?
Wel zijn die CIRAS vesten een grote verbetering tegenover t standaard pakket (scherfvest, opsvest/chestrig)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 25/07/2010 | 22:11 uur
Net wat de opdracht en omstandigheden zijn...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 25/07/2010 | 22:27 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 25/07/2010 | 15:07 uur
Citaat van: ChrisC7 op 25/07/2010 | 15:04 uur
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.dutchdefencepress.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F02%2FMarsof-02.jpg&hash=147787680696d7070c2a1d9adf5d8b343e4a1fb7)

En toen waren de zwarte kisten bij de KPU niet meer leverbaar?  :angel:
Die pax aan het touw ging net terug om ze te halen
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 25/07/2010 | 22:28 uur
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Cigarz op 26/07/2010 | 21:00 uur
Citaat van: Enforcer op 25/07/2010 | 16:26 uur
Waarom stapt de marine (of in ieder geval de SOF) ook niet over op de H&K net als het KCT? Daar moeten de wapens ook tegen een beetje water kunnen.
Wie zegt er dan dat ze dat niet doen? Toevallig stromen ze bij ons iets eerder binnen (en toch al weer bijna 2 jaar later dan initieel gepland...)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 26/07/2010 | 21:17 uur
Citaat van: Cigarz op 26/07/2010 | 21:00 uur
Citaat van: Enforcer op 25/07/2010 | 16:26 uur
Waarom stapt de marine (of in ieder geval de SOF) ook niet over op de H&K net als het KCT? Daar moeten de wapens ook tegen een beetje water kunnen.
Wie zegt er dan dat ze dat niet doen? Toevallig stromen ze bij ons iets eerder binnen (en toch al weer bijna 2 jaar later dan initieel gepland...)

Tja, jij hebt blijkbaar (bijna vanzelfsprekend) betere info als ik.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 26/08/2010 | 20:52 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 25/07/2010 | 15:07 uur

En toen waren de zwarte kisten bij de KPU niet meer leverbaar?  :angel:

Ik hoorde van mijn zoon dat alle nieuwe leerlingen (sld 3 keer niks)  geen basisjassen maar overhemden, geen kisten maar jungleboots, geen ondergoed, geen sokken, geen bila nix nie meer krijgen...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: JoeMann op 26/08/2010 | 21:07 uur
Ik zag er vandaag ook een paar lopen. Maar waren volgens mij de groene zomer kisten, die vroeger ook gedragen werden in Bosnie? Zijn volgens mij geen jungle boots.

Het gaat zo echt de verkeerde kant op, als ze daadwerkelijk bijna niks meer verstrekt krijgen...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: StormTrooper op 26/08/2010 | 21:33 uur
Citaat van: Danny0812 op 26/08/2010 | 21:07 uur
Ik zag er vandaag ook een paar lopen. Maar waren volgens mij de groene zomer kisten, die vroeger ook gedragen werden in Bosnie? Zijn volgens mij geen jungle boots.

Het gaat zo echt de verkeerde kant op, als ze daadwerkelijk bijna niks meer verstrekt krijgen...

Gaat de verkeerde kant op?

Ze hebben het al veel te ver laten komen  :'(
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 26/08/2010 | 21:53 uur
Gevechtslaars Zomer, M95
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Tanker op 26/08/2010 | 22:53 uur
Binnenkort krijg je als nieuwe aanwas een brief thuis met het verzoek je eigen kisten aan te schaffen..... :crazy:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: StormTrooper op 26/08/2010 | 23:54 uur
Citaat van: Tanker op 26/08/2010 | 22:53 uur
Binnenkort krijg je als nieuwe aanwas een brief thuis met het verzoek je eigen kisten aan te schaffen..... :crazy:

+ de rest.
Voordat je aan de opleiding begint eerst ff een kleine investering voor de baas doen   :silent:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 27/08/2010 | 05:52 uur
En nu dan? Met een zomerparka'tje en een overhempie de stromende regen in?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 27/08/2010 | 09:28 uur
Citaat van: Tanker op 26/08/2010 | 22:53 uur
Binnenkort krijg je als nieuwe aanwas een brief thuis met het verzoek je eigen kisten aan te schaffen..... :crazy:

Had begrepen dat nieuwe opkomst al zelf voor sporttenue moeten zorgen, en zelf sportschoenen moeten kopen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 27/08/2010 | 16:35 uur
Citaat van: Diesel op 27/08/2010 | 09:28 uur
Citaat van: Tanker op 26/08/2010 | 22:53 uur
Binnenkort krijg je als nieuwe aanwas een brief thuis met het verzoek je eigen kisten aan te schaffen..... :crazy:

Had begrepen dat nieuwe opkomst al zelf voor sporttenue moeten zorgen, en zelf sportschoenen moeten kopen.
Nee, je krijgt nog wel Nikes.. Maar de wervers van Runners World lopen rond bij het KPU bedrijf
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Verstappen op 28/08/2010 | 19:08 uur
Iemand misschien al wat gehoord over de mogelijkheid om in de toekomst ook de zomer gvt's te kunnen ruilen? Tot op heden is het alleen nog maar mogelijk om deze te kopen, wat behoorlijk vervelend als je na een paar jaar te klein of te groot voor je jasje of broek bent.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 28/08/2010 | 19:15 uur
Citaat van: Verstappen op 28/08/2010 | 19:08 uur
Iemand misschien al wat gehoord over de mogelijkheid om in de toekomst ook de zomer gvt's te kunnen ruilen?

Het schijnt dat je binnenkort bij de NATRES dit soort kleding kan ophalen......  :devil:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 28/08/2010 | 19:16 uur
je kunt alleen de zomers ruilen als je die dan ook nodig hebt. Anders krijg je winter terug
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 29/08/2010 | 08:37 uur
Citaat van: Verstappen op 28/08/2010 | 19:08 uur
Iemand misschien al wat gehoord over de mogelijkheid om in de toekomst ook de zomer gvt's te kunnen ruilen? Tot op heden is het alleen nog maar mogelijk om deze te kopen, wat behoorlijk vervelend als je na een paar jaar te klein of te groot voor je jasje of broek bent.

of je een zomer gvt kunt ruilen is afhankelijk van je functie           (recht op.....)
heb je geen recht op het zomer gvt dan is kopen de enige mogelijkheid

maar helaas krijg je bij het zomer gvt alleen maar de blouse die je in de broek moet dragen 
het basis-jasje zit niet in het zomerpakket          deze heb ik zelf gekocht: binnen 2 werkdagen in huis  terwijl ruilingen weken duren
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 29/08/2010 | 11:23 uur
Citaat van: onderofficier op 29/08/2010 | 08:37 uur
Citaat van: Verstappen op 28/08/2010 | 19:08 uur
Iemand misschien al wat gehoord over de mogelijkheid om in de toekomst ook de zomer gvt's te kunnen ruilen? Tot op heden is het alleen nog maar mogelijk om deze te kopen, wat behoorlijk vervelend als je na een paar jaar te klein of te groot voor je jasje of broek bent.

of je een zomer gvt kunt ruilen is afhankelijk van je functie           (recht op.....)
heb je geen recht op het zomer gvt dan is kopen de enige mogelijkheid

maar helaas krijg je bij het zomer gvt alleen maar de blouse die je in de broek moet dragen 
het basis-jasje zit niet in het zomerpakket          deze heb ik zelf gekocht: binnen 2 werkdagen in huis  terwijl ruilingen weken duren

toch niet bij het KPU Bedrif
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 29/08/2010 | 13:13 uur
Citaat van: SMI de Boer op 29/08/2010 | 11:23 uur
Citaat van: onderofficier op 29/08/2010 | 08:37 uur
Citaat van: Verstappen op 28/08/2010 | 19:08 uur
Iemand misschien al wat gehoord over de mogelijkheid om in de toekomst ook de zomer gvt's te kunnen ruilen? Tot op heden is het alleen nog maar mogelijk om deze te kopen, wat behoorlijk vervelend als je na een paar jaar te klein of te groot voor je jasje of broek bent.

of je een zomer gvt kunt ruilen is afhankelijk van je functie           (recht op.....)
heb je geen recht op het zomer gvt dan is kopen de enige mogelijkheid

maar helaas krijg je bij het zomer gvt alleen maar de blouse die je in de broek moet dragen 
het basis-jasje zit niet in het zomerpakket          deze heb ik zelf gekocht: binnen 2 werkdagen in huis  terwijl ruilingen weken duren

toch niet bij het KPU Bedrif

Ja, bij het KPU bedrijf
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 26/09/2010 | 19:22 uur
Onlangs zijn de eerste Veiligheid en Vakmanschap ROC introductie bivakken geweest.  Ook deze jongelui waren gekleed in zomerlaarzen type groen. Wat verder opviel was de grote verscheidenheid aan hoofddeksels: van 'geen verstrekt' tot de junglehoed waar de meeste mee getooid waren. Keuzes: wel of niet de flappen omhoog laten doen.. Met het weer van de afgelopen weken is het u snel duidelijk wat de combinatie natte ondergrond plus zomerlaarzen deed. (dat ze geen bila verstrekt kregen hielp ook niet). Sokken zijn kennelijk ook een probleem want het gros had geen sokken..
Maar [quote gen Bertholee] we moeten ook de dingen noemen die goed gaan!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 26/09/2010 | 19:24 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/09/2010 | 19:22 uur
Maar [quote gen Bertholee] we moeten ook de dingen noemen die goed gaan!
Zijn die er dan nog, ondanks voorgaande?  :angel:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 26/09/2010 | 19:57 uur
Citaat van: Lex op 26/09/2010 | 19:24 uur
Zijn die er dan nog, ondanks voorgaande?  :angel:

Ja hoor, de medailleproduktie gaat prima en de escortemotoren van de Kmar doen het perfect...... :P
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: JoeMann op 26/09/2010 | 20:29 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/09/2010 | 19:22 uur
Onlangs zijn de eerste Veiligheid en Vakmanschap ROC introductie bivakken geweest.  Ook deze jongelui waren gekleed in zomerlaarzen type groen. Wat verder opviel was de grote verscheidenheid aan hoofddeksels: van 'geen verstrekt' tot de junglehoed waar de meeste mee getooid waren. Keuzes: wel of niet de flappen omhoog laten doen.. Met het weer van de afgelopen weken is het u snel duidelijk wat de combinatie natte ondergrond plus zomerlaarzen deed. (dat ze geen bila verstrekt kregen hielp ook niet). Sokken zijn kennelijk ook een probleem want het gros had geen sokken..
Maar [quote gen Bertholee] we moeten ook de dingen noemen die goed gaan!

:omg: :omg: :omg: :omg:

Dit is echt te triest voor woorden...

Defensie is officieel :dead: (dood), met dank aan onze 'geweldige' leden in de tweede kamer.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Tanker op 26/09/2010 | 20:50 uur
Defensie is net een doodzieke patient die steeds slechter er bij komt te liggen i.p.v. dat hij opgelapt wordt............ :mad:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Lex op 26/09/2010 | 21:37 uur
Citaat van: SldKL op 26/09/2010 | 20:29 uur
Dit is echt te triest voor woorden...
Defensie is officieel :dead: (dood), met dank aan onze 'geweldige' leden in de tweede kamer.
Defensie "dood" verklaren, is denk ik een station te ver, maar als dit de beleving is van het personeel op de werkvloer, dan is er schijnbaar structureel meer mis dan hetgeen er naar boven komt.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: KapiteinRob op 26/09/2010 | 21:46 uur
Citaat van: Lex op 26/09/2010 | 21:37 uur
Defensie "dood" verklaren, is denk ik een station te ver,

Ben ik met je eens; het ligt in zo ongeveer in coma. Het ademt nog, komt wellicht weer bij bewustzijn maar het ziet er "niet goed" uit.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 26/09/2010 | 22:37 uur
Citaat van: Lex op 26/09/2010 | 19:24 uur
Citaat van: Ipkiss op 26/09/2010 | 19:22 uur
Maar [quote gen Bertholee] we moeten ook de dingen noemen die goed gaan!
Zijn die er dan nog, ondanks voorgaande?  :angel:

de sokkendie ze krijgen (VeVa) zijn mooie sokken, maar absoluut geen zandkleur
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 26/09/2010 | 22:50 uur
Welke kleur zijn ze? Ik heb hier op DF wel eens gemopper op die zandkleurige gelezen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 27/09/2010 | 00:57 uur
Citaat van: Piranha op 26/09/2010 | 22:50 uur
Welke kleur zijn ze? Ik heb hier op DF wel eens gemopper op die zandkleurige gelezen.

Ja, een soort noorse sokken denk. Als ik de omschrijving van mijn zoon volg. Ik zal vragen of hij een foto maakt

Zandkler sokken zijn de eerste 5 keer wassen okee, daarna worden ze stug en gaan de boorden lubberen maar houden ze het nog steeds lang uit
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Rick BJ op 25/10/2010 | 17:03 uur
Ik lees veel over de zogenaamde Vibram zool, veel militairen laten die eronder zetten bij een schoenmaker.
Heeft iemand dit gedaan bij de huidige defensiekist?aangezien mijn zolen redelijk afgesleten zijn.
deze dus(hoewel mijne wel andere haakjes heeft) :
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.de-generaal.com%2Fmagazijn%2Ffoto%2Flegerkisten%2FLegerkisten-Haix.jpg&hash=24207dfd31cdeb8f4eb4237178d7be560af9bc4a)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 25/10/2010 | 17:08 uur
Ik wou ze onder m'n Paraschoenen laten zetten, maar dat ging niet. en dat heb ik aan meerdere schoenmakers gevraafd
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 25/10/2010 | 18:14 uur
Ik heb door een goede schoenmaker in Utrecht berg-vibramhakken onder mijn kisten laten zetten. Adres, tel.nr hebben? Stuur maar een PM.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 25/10/2010 | 18:32 uur
Citaat van: Piranha op 25/10/2010 | 18:14 uur
Ik heb door een goede schoenmaker in Utrecht berg-vibramhakken onder mijn kisten laten zetten. Adres, tel.nr hebben? Stuur maar een PM.
Done... geen haast bij  ---> kom ergens in januari pas treug
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Rick BJ op 25/10/2010 | 23:28 uur
Citaat van: Piranha op 25/10/2010 | 18:14 uur
Ik heb door een goede schoenmaker in Utrecht berg-vibramhakken onder mijn kisten laten zetten. Adres, tel.nr hebben? Stuur maar een PM.
Zijn dat dezelfde kisten als die ik gepost heb?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 25/10/2010 | 23:55 uur
Citaat van: Rick BJ op 25/10/2010 | 23:28 uur
Citaat van: Piranha op 25/10/2010 | 18:14 uur
Ik heb door een goede schoenmaker in Utrecht berg-vibramhakken onder mijn kisten laten zetten. Adres, tel.nr hebben? Stuur maar een PM.
Zijn dat dezelfde kisten als die ik gepost heb?
Zijn dat niet die gerber veiligheidskisten die jij gepost heb?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: StormTrooper op 26/10/2010 | 11:40 uur
Citaat van: SMI de Boer op 25/10/2010 | 23:55 uur
Citaat van: Rick BJ op 25/10/2010 | 23:28 uur
Citaat van: Piranha op 25/10/2010 | 18:14 uur
Ik heb door een goede schoenmaker in Utrecht berg-vibramhakken onder mijn kisten laten zetten. Adres, tel.nr hebben? Stuur maar een PM.
Zijn dat dezelfde kisten als die ik gepost heb?
Zijn dat niet die gerber veiligheidskisten die jij gepost heb?
Dat plaatje zijn toch die Haix kisten?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 26/10/2010 | 19:59 uur
Mis dat mondje bij de achillespees. maar t ken best
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: StormTrooper op 26/10/2010 | 23:35 uur
Citaat van: SMI de Boer op 26/10/2010 | 19:59 uur
Mis dat mondje bij de achillespees. maar t ken best
Heb ff gekeken,maar dat mondje is te klein om op deze foto te zien. De lip en achterkant kuit is precies hetzelfde.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 26/10/2010 | 23:58 uur
Dan zijn ze het... ik kreeg ook 2 paar (uiteindelijk nep)  haaiksen, maar die staan op een koele droge plaats... ze lopen trouwens niet slecht en de polstering is heel best
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 29/10/2010 | 20:32 uur
het wordt nog gekker: de ll-en krijgen van defensie een bedrag om ipv de m95 zwarte m90's te kopen bij de dump, die nota bene met naam genoemd wordt
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ChrisC7 op 30/10/2010 | 11:12 uur
Op de KMSL in woensdrecht wordt er zelfs reclame gemaakt voor de dumpzaak in weet  :(
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Piranha op 30/10/2010 | 11:28 uur
Grmbl
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Cigarz op 30/10/2010 | 21:03 uur
Citaat van: SMI de Boer op 29/10/2010 | 20:32 uur...die nota bene met naam genoemd wordt
En dat mag dus niet...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 31/10/2010 | 00:13 uur
Citaat van: Cigarz op 30/10/2010 | 21:03 uur
Citaat van: SMI de Boer op 29/10/2010 | 20:32 uur...die nota bene met naam genoemd wordt
En dat mag dus niet...
Dat heb ìk niet gedaan :mad:

:-*
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Iris op 02/11/2010 | 11:44 uur
Ik wil hier graag even op reageren.

Citaat van: Diesel op 27/06/2010 | 13:24 uur
Even het PGU topic omhoog halen..

Wie heeft er ervaring met de 'RX Carrier' voor in de Sawyfly zonnebril?
Dit is een special opzetstukje waar je glazen op sterkte voor kan laten maken, en deze vervolgens op de Sawfly kunt zetten.

Enig idee of dit de moeite is om te laten maken?
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm3.static.flickr.com%2F2154%2F1936861120_a11fe93dcf.jpg&hash=8939fb8afae5eb57734cc2de53998932ae77a801)

Ik heb zelf voor €30 een echte ESS ICE Naro scherfbril besteld en een insert (Vice Rx insert frame) van 2 tientjes. De insert kan je door je opticien op maat laten slijpen dat deze je ogen goed corrigeert. De insert zit tegen het ''glas'' van de scherfbril aan. Krijg 'm begin december binnen dan zal ik er wel een verslagje van maken als ik daar tijd voor heb.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.esseyepro.com%2Fuploads%2Fproducts%2Fproducts_white_118_lg.jpg&hash=38eb1f879d52a806a2c26beb97292da79be73bd8)
(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.esseyepro.com%2Fuploads%2FICE_WholeKitCallout.gif&hash=4f1483d391fe88077f7c0b26376edcddddbf136b)
Ik weet niet wat ze voor glas aanraden, maar het lijkt me overbodig om ontspiegelende glazen glazen er in te zetten. Zo heb ik een redelijk betaalbare zonnebril tijdens het autorijden! Verandert mijn sterkte, dan laat ik er gewoon nieuwe glazen in zetten. In een extreem geval, kan ik hem ook als reservebril gebruiken gezien er ook een heldere lens bij  zit.

Afstand tussen de poten                   Regular                    Naro  

Bij de scharnieren                             140mm                       127mm
Bij het begin van het flexibele deel
(3,5cm vanaf de scharnieren)               143mm                     130mm
Breedte van de lens                         147mm                        141mm
(Afstanden +/- 2mm)


Mijn broer heeft de originele ESS ICE besteld zonder insert.  Ik heb op Youtube wat indrukwekkende filmpjes gezien dat er met hagel op word geschoten en er komt geen krasje op!

Meer info, pm me even
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 04/11/2010 | 13:58 uur
Zag laatst iets nieuws, de ops-vesten worden in egaal groen geleverd.  ;D
Waar normaal gespoken die horizontale stroken woodland zijn, waren deze gewoon groen.

Binnenkort het gevechtstenue ook in egaal groen, scheelt toch aardig wat verf.  :angel:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Cigarz op 04/11/2010 | 14:17 uur
Citaat van: Diesel op 04/11/2010 | 13:58 uur
Zag laatst iets nieuws, de ops-vesten worden in egaal groen geleverd.  ;D
Waar normaal gespoken die horizontale stroken woodland zijn, waren deze gewoon groen.

Binnenkort het gevechtstenue ook in egaal groen, scheelt toch aardig wat verf.  :angel:
Waar zag je dat?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Enforcer op 04/11/2010 | 14:24 uur
Citaat van: Cigarz op 04/11/2010 | 14:17 uur
Citaat van: Diesel op 04/11/2010 | 13:58 uur
Zag laatst iets nieuws, de ops-vesten worden in egaal groen geleverd.  ;D
Waar normaal gespoken die horizontale stroken woodland zijn, waren deze gewoon groen.

Binnenkort het gevechtstenue ook in egaal groen, scheelt toch aardig wat verf.  :angel:
Waar zag je dat?

Israël  :crazy:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 04/11/2010 | 14:32 uur
Citaat van: Cigarz op 04/11/2010 | 14:17 uur
Citaat van: Diesel op 04/11/2010 | 13:58 uur
Zag laatst iets nieuws, de ops-vesten worden in egaal groen geleverd.  ;D
Waar normaal gespoken die horizontale stroken woodland zijn, waren deze gewoon groen.

Binnenkort het gevechtstenue ook in egaal groen, scheelt toch aardig wat verf.  :angel:
Waar zag je dat?

Groene opsvesten? Bij de nieuw verstrekte smp-paketten...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 04/11/2010 | 16:21 uur
Heb 't gezien bij nieuwe lichtingen op de KMA en KMS.
En ja, dit is gewoon verstrekt bij het SMP pakket.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Cigarz op 04/11/2010 | 18:04 uur
Heb je een plaatje, want ik heb dat nog niet gezien. Groen of Tan?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 04/11/2010 | 18:22 uur
't is nie direct PGU, maar nou hoor ik dat de LARO in grote getale van stal is gehaald... Hebben we nog AMX-en?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 04/11/2010 | 18:46 uur
Kom keer in Doorn of Rotterdam kijken... al jaaaren egaal groene opsvesten.
Net als tentcovers, bivvy-bags, rugzakken en scania's  ;D
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Bolo op 05/11/2010 | 09:09 uur
Citaat van: Roeland op 04/11/2010 | 14:32 uur
Citaat van: Cigarz op 04/11/2010 | 14:17 uur
Citaat van: Diesel op 04/11/2010 | 13:58 uur
Zag laatst iets nieuws, de ops-vesten worden in egaal groen geleverd.  ;D
Waar normaal gespoken die horizontale stroken woodland zijn, waren deze gewoon groen.

Binnenkort het gevechtstenue ook in egaal groen, scheelt toch aardig wat verf.  :angel:
Waar zag je dat?

Groene opsvesten? Bij de nieuw verstrekte smp-paketten...

correct.

mijn opsvest is ook egaal groen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 05/11/2010 | 09:28 uur
Citaat van: Bolo op 05/11/2010 | 09:09 uur

correct.

mijn opsvest is ook egaal groen.

Hebben ze ook vertelt wat de reden is?
Heb je ook de mogelijkheid om deze binnenkort te ruilen voor wel een 'normaal' opsvest?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HAskHGP9 op 05/11/2010 | 10:35 uur
Klopt, heb ook al gezien dat één "lichting" CIMIC'ers groen en "woodland" door elkaar gekregen heeft. Dus óf ze worden vervangen voor een nieuw model, óf er worden twee modellen uitgeleverd.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: smittie op 05/11/2010 | 15:59 uur
zit er iets van een verschil in behalve de kleur dan?
kwa kwaliteit of extra bevestigingsmogelijkheden
grt

ps hebben ze maybe de naden beter genaaid? want heb gehoord dat deze heel erg snel loslaten
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Roeland op 05/11/2010 | 18:24 uur
Citaat van: Cigarz op 04/11/2010 | 18:04 uur
Heb je een plaatje, want ik heb dat nog niet gezien. Groen of Tan?

Helaas, heb alleen anderen ermee zien lopen. Ik ben nog in het bezit van het bokkentuig!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 05/11/2010 | 18:57 uur
Citaat van: Roeland op 05/11/2010 | 18:24 uur
Citaat van: Cigarz op 04/11/2010 | 18:04 uur
Heb je een plaatje, want ik heb dat nog niet gezien. Groen of Tan?

Helaas, heb alleen anderen ermee zien lopen. Ik ben nog in het bezit van het bokkentuig!

http://www.defensie.nl/actueel/defensiebladen/alle_hens/2010/46171106/Alle_Hens_juli_en_augustus_2010

Pagina 20 van betreffende alle hens. Zoals ik al aanhaalde bij korps mariniers is het standaard.

Dezelfde opsvesten zijn ook in zwart te krijgen. Dus enige verschil lijkt me de kleur. Voor de scherpe ogen, de opbouw tasjes te zien op de foto zijn is US woodland.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 05/11/2010 | 21:00 uur
Heb vandaag mijn ops vest binnen gekregen. Had hem geruild omdat de kaartvakken uiteraard na de eerste de beste oefening uit waren gescheurd.... Nieuwe is gewoon met camo bandjes. Het groene vest is exact hetzelfde maar kost waarschijnlijk minder voor de baas

BTW: wel grappig dat de Marns leiding geven als een last zien
CitaatBrouwer is de Officier Belast met de Leiding (OBL) van de Marinier-Verkenneropleiding 2010 (MV-opleiding).

zelfde Alle Hens pagina 19;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 05/11/2010 | 22:49 uur
Citaat van: ZitStuk op 05/11/2010 | 21:00 uur
Heb vandaag mijn ops vest binnen gekregen. Had hem geruild omdat de kaartvakken uiteraard na de eerste de beste oefening uit waren gescheurd.... Nieuwe is gewoon met camo bandjes. Het groene vest is exact hetzelfde maar kost waarschijnlijk minder voor de baas

BTW: wel grappig dat de Marns leiding geven als een last zien
CitaatBrouwer is de Officier Belast met de Leiding (OBL) van de Marinier-Verkenneropleiding 2010 (MV-opleiding).

zelfde Alle Hens pagina 19;)

OBL is een veel voorkomende term. Volgens mij ook gewoon bij de KL.


Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Platjes op 03/11/2011 | 14:42 uur
MBT het topic en de eigen aanschaf, in de loop der tijd best wat zelf aangeschaft... Hier een kleine opsomming:

- OPS vest
- 60L rugzak Lowe Alpine NL Camo
- Kevlar handschoenen voor doorzoeken gebouw
- Elleboogpads (gekregen van een beroeps)
- Kniepads (gekregen van een beroeps)
- Reverse Militairy ballistische bril met 3 glazen zwart, blank en oranje (gekregen van een beroeps)
- Thermoshirt zwart
- Meindl Army Pro
- Noorse rolkraag col
- Camo Shirts
- Maglite houder voor op het OPS
- kleine maglite voor in de armzakje/pennenzakje mouw
- Petzl hoofdlampje blank en rood venstertje
- Afwijkende Camobroek tbv roleplay
- Snugpak Sleeka Elite
- Falke sokken dik en dun
- Zomer tenue GVT via KPU

Ongetwijfeld ben ik nog wat dingetjes vergeten, maar nog niet aangeschaft maar wel in de planning is een camelbag, met name tijdens marsen ben ik dorstig aangelegd en snel door de veldfles heen... Denk dat ik in elk geval niet verwijtbaar ben aan de economische malaise :D
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HAskHGP9 op 15/11/2011 | 11:20 uur
Wat vinden jullie van de kwaliteit van de basis gevechtsjasjes en gevechtsbroeken?

De mijne heb ik nu ongeveer een jaar, en aangezien ik reservist ben en beschik over drie paar zijn ze allemaal ca. 10 keer gewassen. De meeste kleur is er nu af en op de naden en vouwen is de witte stof zichtbaar, waar de camoprint opgedrukt is ofzo. Helmovertrek zelfde verhaal, en die is niet eens gewassen.  :glare:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 15/11/2011 | 13:01 uur
Citaat van: HAskHGP9 op 15/11/2011 | 11:20 uur
Wat vinden jullie van de kwaliteit van de basis gevechtsjasjes en gevechtsbroeken?

De mijne heb ik nu ongeveer een jaar, en aangezien ik reservist ben en beschik over drie paar zijn ze allemaal ca. 10 keer gewassen. De meeste kleur is er nu af en op de naden en vouwen is de witte stof zichtbaar, waar de camoprint opgedrukt is ofzo. Helmovertrek zelfde verhaal, en die is niet eens gewassen.  :glare:

En gefabriceerd door???

Daar stond vroeger nog wel es een echt merk...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HAskHGP9 op 15/11/2011 | 13:05 uur
In de mijne staat ook geen merk, alleen "KPU-bedrijf". Er vallen trouwens ook spontaan en zonder aanwijsbare reden gaten in.

Mijn zomertenues blijven wel goed, die zijn gemaakt door "Lede International BV".
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Platjes op 15/11/2011 | 15:19 uur
Ik ben ook reservist maar dat zou eigenlijk geen verschil moeten maken, we krijgfen dezelfde meuk als de beroepseenheden. Apart verhaal, dat je GVT's zo snel verwassen raken of gaten in raken... Nu stel ik even een moederlijk vraagje, maar ik mag aannemen dat je was met kleur-wasmiddel??  8)
Zelf heb ik ook drie GVT pakken waarvan ik er een heb die ik standaard in mijn kleding kast heb liggen en gebruik. Die wordt ook het meeste gewassen maar is nog niet zo verkleurd of verwassen als hoe ik het uit jouw verhaal mag opmaken... Enige mankement is een lichte scheur bij mijn broekzak/broekband (teveel chauffeurshouding --> handen in de zakken  :P)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 15/11/2011 | 16:20 uur
Ik vind het nooit zo erg dat de keur er een beetje afgaat
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Tanker op 15/11/2011 | 16:46 uur
Citaat van: SMI de Boer op 15/11/2011 | 13:01 uur
Citaat van: HAskHGP9 op 15/11/2011 | 11:20 uur
Wat vinden jullie van de kwaliteit van de basis gevechtsjasjes en gevechtsbroeken?

De mijne heb ik nu ongeveer een jaar, en aangezien ik reservist ben en beschik over drie paar zijn ze allemaal ca. 10 keer gewassen. De meeste kleur is er nu af en op de naden en vouwen is de witte stof zichtbaar, waar de camoprint opgedrukt is ofzo. Helmovertrek zelfde verhaal, en die is niet eens gewassen.  :glare:

En gefabriceerd door???

Daar stond vroeger nog wel es een echt merk...

waarschijnlijk kinderhandjes in China of India.....
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 15/11/2011 | 19:45 uur
Citaat van: Tanker op 15/11/2011 | 16:46 uur

waarschijnlijk kinderhandjes in China of India.....

nou, dat kan lekker niet ivm de europeese regelgeving (effe kotsen) want sinds de BATA in india zit hebben wij geen gevechtslaars M90 meer, terwijl in de winkel gewoon de M400 te koop is
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HAskHGP9 op 15/11/2011 | 20:12 uur
Citaat van: Platjes op 15/11/2011 | 15:19 uur
Ik ben ook reservist maar dat zou eigenlijk geen verschil moeten maken, we krijgfen dezelfde meuk als de beroepseenheden. Apart verhaal, dat je GVT's zo snel verwassen raken of gaten in raken... Nu stel ik even een moederlijk vraagje, maar ik mag aannemen dat je was met kleur-wasmiddel??  8)
Zelf heb ik ook drie GVT pakken waarvan ik er een heb die ik standaard in mijn kleding kast heb liggen en gebruik. Die wordt ook het meeste gewassen maar is nog niet zo verkleurd of verwassen als hoe ik het uit jouw verhaal mag opmaken... Enige mankement is een lichte scheur bij mijn broekzak/broekband (teveel chauffeurshouding --> handen in de zakken  :P)

Ongetwijfeld heeft het iets te maken met de kwaliteit van de verschillende partijen kleding. Kleding die collega's al jaren dragen, daar zit meer kleur op dan op nieuwe pakken van nog geen jaar oud. En ja, ik was mijn kleding met het juiste wasmiddel!  :lol:

Nou ben ik geen expert, maar aan mijn klediing te zien is het witte stof waar het patroon met een soort dunne inkt opgedrukt is, terwijl bij de "betere" stoffen de draden op een of andere manier grondiger "geverfd" zijn?

Vast en zeker ligt het aan de prijs van de nieuwe partij kleding. Maar ik vraag me af wat defensie hiermee bespaart als de verf eraf loopt en er spontaan gaten in vallen!  8)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 15/11/2011 | 20:24 uur
dat ligt aan de partij. Heb er zelf ook en aantal waar het wit doorheen komt. Ook voelen die pakken of ze gemaakt zijn van gerecycled karton.
Met mijn zomerpakken heb ik er geen last van. Ook de desert kleding behooud goed zijn kleur.

Check ook of je wasmiddel wasverzachter bevat. Is ook niet gunstig voor je GVTs
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 18/11/2011 | 17:22 uur
Citaat van: ZitStuk op 15/11/2011 | 20:24 uur
dat ligt aan de partij. Heb er zelf ook en aantal waar het wit doorheen komt. Ook voelen die pakken of ze gemaakt zijn van gerecycled karton.
Met mijn zomerpakken heb ik er geen last van. Ook de desert kleding behooud goed zijn kleur.

Check ook of je wasmiddel wasverzachter bevat. Is ook niet gunstig voor je GVTs

Comptonwebb 2008... (Cartonwebb 2008)

Misschien moet je die desertkleding es wat vaker gebruiken
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: SMI de Boer op 18/11/2011 | 17:23 uur
Citaat van: HAskHGP9 op 15/11/2011 | 13:05 uur
Er vallen trouwens ook spontaan en zonder aanwijsbare reden gaten in.


En de huid eronder? geen inschotwonden???
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 27/11/2011 | 10:25 uur
had het over de woodland GVT's Desert zit prima
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 25/08/2012 | 13:56 uur
Even dit topic omhoog halen..

Lees dat de poncho ook in het opsvest kan, hoe moet ik dat dan voor me zien? Moet je gewoon de hele poncho in die 'hoes' tussen rug en achterpand binden ofzo?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Jann op 25/08/2012 | 21:39 uur
Of in een Opbouwtasje stoppen, zo word het gedaan in de AMOL. Dan zitten er ook nog spinners en haringen bij in als ik me niet vergis
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Thom95 op 25/08/2012 | 21:40 uur
zover ik weet, 2 stieken aan je vest maken, poncho oprollen en er tussen doen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 25/08/2012 | 22:25 uur
Citaat van: Jann op 25/08/2012 | 21:39 uur
Of in een Opbouwtasje stoppen, zo word het gedaan in de AMOL. Dan zitten er ook nog spinners en haringen bij in als ik me niet vergis

Hoe bepakken ze het ops-vest dan tijdens de AMOL? Als ik 'm volgens de hamil inpak heb ik nergens meer plek voor een poncho weg te stoppen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Grafnek op 26/08/2012 | 00:30 uur
Citaat van: Diesel op 25/08/2012 | 22:25 uur

Hoe bepakken ze het ops-vest dan tijdens de AMOL? Als ik 'm volgens de hamil inpak heb ik nergens meer plek voor een poncho weg te stoppen.


Volgend weekend op Harskamp even vragen misschien.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 31/08/2012 | 19:38 uur
Poncho moet je gewoon in het topvak van je rugzak doen. Je kunt hem oprollen en door de lussen aan de binnenkant van je opsvest steken maar ik moet de eerste nog tegenkomen die ik dat heb zien doen
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Jann op 31/08/2012 | 23:04 uur
Citaat van: Diesel op 25/08/2012 | 22:25 uur
Citaat van: Jann op 25/08/2012 | 21:39 uur
Of in een Opbouwtasje stoppen, zo word het gedaan in de AMOL. Dan zitten er ook nog spinners en haringen bij in als ik me niet vergis

Hoe bepakken ze het ops-vest dan tijdens de AMOL? Als ik 'm volgens de hamil inpak heb ik nergens meer plek voor een poncho weg te stoppen.


Het is voor mij ook alweer een tijdje terug misschien dat ik nog ergens een lijstje/plaatje heb hoe het ingepakt moet zijn, ik kom er z.s.m op terug
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Leovanw op 01/09/2012 | 00:14 uur
Citaat van: ZitStuk op 31/08/2012 | 19:38 uur
Je kunt hem oprollen en door de lussen aan de binnenkant van je opsvest steken maar ik moet de eerste nog tegenkomen die ik dat heb zien doen

cursisten bij het KCT, gedurende de VO en ECO, doen dit standaard...
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 01/09/2012 | 09:53 uur
Citaat van: Leovanw op 01/09/2012 | 00:14 uur
Citaat van: ZitStuk op 31/08/2012 | 19:38 uur
Je kunt hem oprollen en door de lussen aan de binnenkant van je opsvest steken maar ik moet de eerste nog tegenkomen die ik dat heb zien doen

cursisten bij het KCT, gedurende de VO en ECO, doen dit standaard...

Op de KMS ook. 
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: ZitStuk op 02/09/2012 | 13:50 uur
KMS had ik hem gewoon in het topvak. Moest tijdens VTO wel een "reserve" in me opsvest hebben (opbouwtas groot) maar die heeft er de hele periode ingezeten. Zo'n ellende om weer op te bergen.

En wil wel eens zien welke parate commando nog een opsvest aan heeft;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 13/09/2012 | 21:10 uur
Heb opeens een spork van de baas toegestuurd gekregen, dit blijkt de vervanger te zijn van 'bestek in clip'.

Verder heeft KPU nu de zandkleurige shirt (kort en lange mouw) uit het assortiment gehaald en hebben ze hiervoor grijze vochtregulerende shirts ingevoerd. Zelfde voor het ondergoed, zijn nu grijze boxers geworden die ook vochtregulerend zijn.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Jann op 13/09/2012 | 21:34 uur
Gewoon een plastic spork Diesel? Of de titanium variant? Ik ben wel positief over de ontwikkelingen bij het KPU, toch blijven vernieuwen ondanks er weinig geld te besteden is!

De noorse col is trouwens ook vervangen door een grijze variant.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 13/09/2012 | 21:48 uur
Citaat van: Diesel op 13/09/2012 | 21:10 uur
Zelfde voor het ondergoed, zijn nu grijze boxers geworden die ook vochtregulerend zijn.

Tena zal er wel van balen  .....     ;) 
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 13/09/2012 | 22:05 uur
Is gewoon de groene plastic versie.

Zag inderdaad ook dat de col vervangen is voor een grijze versie. Begrijp alleen niet waarom al die onderkleding (shirts, boxer, col) nu opeens in het grijs komen.

Veranderingen zijn zeker positief, ook het nieuwe sporttenue is wel netjes en natuurlijk veel praktischer als die ouwe versie.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: dudge op 13/09/2012 | 22:20 uur
Citaat van: Diesel op 13/09/2012 | 22:05 uur
Is gewoon de groene plastic versie.

Zag inderdaad ook dat de col vervangen is voor een grijze versie. Begrijp alleen niet waarom al die onderkleding (shirts, boxer, col) nu opeens in het grijs komen. 
Zodat je het niet in je hoofd haald daarin rond te gaan lopen?

Citaat van: Diesel op 13/09/2012 | 22:05 uur
Veranderingen zijn zeker positief, ook het nieuwe sporttenue is wel netjes en natuurlijk veel praktischer als die ouwe versie.

Dat oude was echt een giga onding!
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: DannyE op 13/09/2012 | 22:22 uur
Ehm grijs.. njah rare kleur omdat het toch niet echt camouflage is. Grijs kan opvallen in het bos, tenzei het nacht is want dan is grijs zwart.. maar doen ze dit met de insteek met IR worden we toch wel gezien ? - of is het meer voor verstedelijk gebied, anno 2012.

Mjah goeie ontwikkeling had hem liever in zandkleur gezien ofzo, grijs is net of het zo van de burger plank komt.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 13/09/2012 | 22:41 uur
Citaat van: Thomasen op 13/09/2012 | 22:20 uur
Zodat je het niet in je hoofd haald daarin rond te gaan lopen?

Ook als je gewoon netjes je basisjasje draagt blijf je het shirt bovenaan zien, en als je de grijze col omhoog hebt staan ziet het er al helemaal niet uit.
Zou het grijs niet gewoon goedkoper zijn als het zandkleurige.  :lol:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: dudge op 13/09/2012 | 22:43 uur
Citaat van: Diesel op 13/09/2012 | 22:41 uur
Ook als je gewoon netjes je basisjasje draagt blijf je het shirt bovenaan zien, en als je de grijze col omhoog hebt staan ziet het er al helemaal niet uit.
Ook weer waar. Maar daar hebben we die prachtige halsdoek voor  :crazy:

Citaat van: Diesel op 13/09/2012 | 22:41 uur
Zou het grijs niet gewoon goedkoper zijn als het zandkleurige.  :lol:
Zou me natuurlijk niks verbazen.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 14/09/2012 | 08:12 uur
Citaat van: DannyE op 13/09/2012 | 22:22 uur
Mjah goeie ontwikkeling had hem liever in zandkleur gezien ofzo, grijs is net of het zo van de burger plank komt.

Dat wilde men toch: dat defensie dingen van de plank ging kopen?   :angel:



Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 14/09/2012 | 08:38 uur
Citaat van: onderofficier op 14/09/2012 | 08:12 uur
Dat wilde men toch: dat defensie dingen van de plank ging kopen?   :angel:

Hehehehehe, goeie.

Maar ja, het geeft wel weer aan dat er standaard gezeurd wordt op de spullen van de baas.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: dudge op 14/09/2012 | 09:05 uur
Citaat van: A.J. op 14/09/2012 | 08:38 uur
Hehehehehe, goeie.

Maar ja, het geeft wel weer aan dat er standaard gezeurd wordt op de spullen van de baas.
Er zit nog wel een verschil tussen zeuren en je vraagtekens zetten. En dat kan ook terecht zijn, laten we dat niet vergeten.

Ik heb ze nog niet gezien, maar ben wel benieuwd. Overigens, grijs is ook weer niet een geheel onbekende kleur voor militaire uniformen. Tot aan de tweede wereldoorlog liep het hele leger in 'veldgrijs'.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 14/09/2012 | 09:16 uur
Citaat van: Thomasen op 14/09/2012 | 09:05 uur
Er zit nog wel een verschil tussen zeuren en je vraagtekens zetten. En dat kan ook terecht zijn, laten we dat niet vergeten.

De shirts zijn ook gewoon in camo te krijgen. Ik schat zo in dat de grijzachtige kleur alvast de aanzet is voor het nieuwe pak.

En toen de vochtregulerende shirts nog niet verstrekt werden maar eigen aanschaf waren was er niemand die aan het piepen was de ze een afwijkende kleur hadden tov het camo-pak.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: dudge op 14/09/2012 | 09:25 uur
Citaat van: A.J. op 14/09/2012 | 09:16 uur
De shirts zijn ook gewoon in camo te krijgen. Ik schat zo in dat de grijzachtige kleur alvast de aanzet is voor het nieuwe pak.

En toen de vochtregulerende shirts nog niet verstrekt werden maar eigen aanschaf waren was er niemand die aan het piepen was de ze een afwijkende kleur hadden tov het camo-pak.

afwijkende kleur t.o.v. camo pak is ook niet erg, maar je verwacht wel iets dat een beetje beschutting bied. Veldgrijs is in die zin goed genoeg, maar als het een 'licht grijs' is, ja, dan vraag ik me af waarom voor die kleur is gekozen. Want groen, bruin, tan zal allemaal niet duurder zijn.

Maare, heeft er iemand een foto'tje bij wat ik mij bij deze grijs moet voorstellen?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 14/09/2012 | 09:37 uur
Citaat van: Thomasen op 14/09/2012 | 09:25 uur
afwijkende kleur t.o.v. camo pak is ook niet erg, maar je verwacht wel iets dat een beetje beschutting bied. Veldgrijs is in die zin goed genoeg, maar als het een 'licht grijs' is, ja, dan vraag ik me af waarom voor die kleur is gekozen. Want groen, bruin, tan zal allemaal niet duurder zijn.

Ook jij vindt het er niet uitzien...

Citaat
Maare, heeft er iemand een foto'tje bij wat ik mij bij deze grijs moet voorstellen?

Zo'n beetje deze kleur:

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.ebayimg.com%2Ft%2FNWT-Military-Issue-Sleeping-Camping-Army-Hunting-Heat-Retain-Moist-Resist-Shirt-%2F13%2F%21B65p2jw%21Wk%7E%24%28KGrHqN%2C%21jEEyd%29U3by%28BMyoho48Gw%7E%7E-1_12.JPG&hash=9570f1894857de63f82613544b012e6fbb7353bc)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: DannyE op 14/09/2012 | 09:43 uur
Haha, ach ik vind alles prima wat ik van de baas verstrekt gekregen heb. Heb ooit een keer een ops-vest gekocht toen ik nog een bokken tuigje had, heb hem uiteindelijk nooit gebruikt, hangt hier nog in de kast. Misschien wat 'handige' spulletjes zoals dry-bags en een hoofdlampje. En ik heb een keer op advies van onze commandant thermo ondergoed gekocht, maar daar deed ik dan wel weer een camo shirt overheen zodat het niet direct opviel.

Ik zeik totaal niet op de spullen van de baas, ik zet alleen mijn vraagtekens bij de kleur - en inderdaad is de grijze kleur waarschijnlijk een aanzet voor het nieuwe Camo pak (al heb ik daar dan wél een mening over :P), dan kunnen we waarschijnlijk ook wel een nieuwe camo shirt verwachten.



Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 14/09/2012 | 10:05 uur
Het interesseert mij ook geen fluit in wat voor pak ik moet lopen van de baas.

Maar wat ik nu weer zo opvallend en hypocriet vind is dat geklaag over de kleur. Zoals ik al zei toen die meuk nog niet verstrekt werd en iedereen dat spul zelf aanschafte (in wat voor kleur dan ook) moest je het niet in je hoofd halen om er iets van te zeggen, want functioneel, want de baas heeft geen goeie spullen, want zus en zo. Dat kun je ook prima teruglezen in diverse PSU topics hier. Echter nu verstrekt de baas iets en is het kut omdat de kleur niet in het straatje van de militair past. Hey, het ging toch om functionaliteit? Toen er in donkerbruin t/m bijna wit rondgelopen werd (die eigen aanschaf) ging het ook om de "functionaliteit".
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: DannyE op 14/09/2012 | 10:14 uur
Citaat van: A.J. op 14/09/2012 | 10:05 uur
Het interesseert mij ook geen fluit in wat voor pak ik moet lopen van de baas.

Maar wat ik nu weer zo opvallend en hypocriet vind is dat geklaag over de kleur. Zoals ik al zei toen die meuk nog niet verstrekt werd en iedereen dat spul zelf aanschafte (in wat voor kleur dan ook) moest je het niet in je hoofd halen om er iets van te zeggen, want functioneel, want de baas heeft geen goeie spullen, want zus en zo. Dat kun je ook prima teruglezen in diverse PSU topics hier. Echter nu verstrekt de baas iets en is het kut omdat de kleur niet in het straatje van de militair past. Hey, het ging toch om functionaliteit? Toen er in donkerbruin t/m bijna wit rondgelopen werd (die eigen aanschaf) ging het ook om de "functionaliteit".

ik snap je punt je hebt ook volkomen gelijk maar ik denk dat de meeste zoiets hebben van als er iets verstrekt word doe het dan meteen goed. En gaan ze vraagtekens zetten uiteindelijk zal toch nooit iets goed genoeg zijn want dat zit m in de mens.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: dudge op 14/09/2012 | 10:23 uur
Citaat van: A.J. op 14/09/2012 | 09:37 uur
Zo'n beetje deze kleur:
Thanks!

Citaat van: DannyE op 14/09/2012 | 10:14 uur
ik snap je punt je hebt ook volkomen gelijk maar ik denk dat de meeste zoiets hebben van als er iets verstrekt word doe het dan meteen goed. En gaan ze vraagtekens zetten uiteindelijk zal toch nooit iets goed genoeg zijn want dat zit m in de mens.

Nu is een foto altijd vertekenend, maar dit lijkt me geen slechte kleur. Zal het van de week eens in het wild proberen te spotten. lijkt zo inderdaad wel wat op het veldgrijs.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 14/09/2012 | 10:53 uur
Citaat van: DannyE op 14/09/2012 | 10:14 uur

ik snap je punt je hebt ook volkomen gelijk maar ik denk dat de meeste zoiets hebben van als er iets verstrekt word doe het dan meteen goed. En gaan ze vraagtekens zetten uiteindelijk zal toch nooit iets goed genoeg zijn want dat zit m in de mens.

Er zitten er nieuwe pakken aan te komen en ik schat zo in dat dit prima bij de nieuwe pakken past. Dus wat dat betreft doen ze het goed dit keer.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: guest1400 op 14/09/2012 | 11:03 uur
vind dat nieuwe ondergoed geweldig, eindelijk eens spul waar over nagedacht is.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: dudge op 17/09/2012 | 13:59 uur
Citaat van: A.J. op 14/09/2012 | 10:53 uur
Er zitten er nieuwe pakken aan te komen en ik schat zo in dat dit prima bij de nieuwe pakken past. Dus wat dat betreft doen ze het goed dit keer.

Zou me niets verbazen inderdaad, gezien de tint.

Lijkt me wel mooi spul in ieder geval.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 24/09/2012 | 14:00 uur
Vandaag een schrijven gelezen mbt de nieuwe vochtregulerende shirts. Het materiaal voldoet niet aan de eisen vwb statische elektriciteit, derhalve is er een draagverbod als men met statisch gevoelige elektronische apparatuur werkt en men met brandstof/ licht ontvlambare stoffen in de weer is.

Het zal weer eens niet... :lol:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 24/09/2012 | 16:43 uur
Citaat van: A.J. op 24/09/2012 | 14:00 uur
en men met brandstof/ licht ontvlambare stoffen in de weer is.


Incl. aftanken?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 24/09/2012 | 17:04 uur
Citaat van: onderofficier op 24/09/2012 | 16:43 uur

Incl. aftanken?

Stond er niet bij.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Laurens op 24/09/2012 | 17:13 uur
Citaat van: onderofficier op 24/09/2012 | 16:43 uur
Citaat van: A.J. op 24/09/2012 | 14:00 uur
en men met brandstof/ licht ontvlambare stoffen in de weer is.


Incl. aftanken?

Het zou wat zijn  :dead:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: A.J. op 24/09/2012 | 17:23 uur
Citaat van: Laurens op 24/09/2012 | 17:13 uur

Het zou wat zijn  :dead:

Ik sta nergens meer van te kijken... :cute-smile:
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 24/09/2012 | 17:31 uur
Had nog wat van dat vochtregulerende spul bij KPU in bestelling staan, maar dat is tot nader order 'on hold' gezet.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 24/09/2012 | 18:34 uur
Citaat van: Laurens op 24/09/2012 | 17:13 uur
Citaat van: onderofficier op 24/09/2012 | 16:43 uur
Citaat van: A.J. op 24/09/2012 | 14:00 uur
en men met brandstof/ licht ontvlambare stoffen in de weer is.


Incl. aftanken?

Het zou wat zijn  :dead:

Men is toch met brandstof in de weer?     :angel:     

Zelfs voor de schoenen-poets-middel is er een AVIB   (Artikel Veiligheids Informatie Blad)      :silent:
Ik heb eigenlijk nooit een AVIB bij de bospomp zien hangen..... veiligheidincidentje    :dead: 
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Grunt op 17/10/2012 | 12:28 uur
Lijkt een beetje op het Duitse 'Feldgrau' van het grote bivak halverwege vorige eeuw  ;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Diesel op 01/06/2013 | 13:01 uur
Heeft iemand al de nieuwe dagrugzak (35Ltr) gekregen? Wat zijn de bevindingen hiervan?
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Thom95 op 01/06/2013 | 17:16 uur
op marktplaats kwamie al voor......



http://link.marktplaats.nl/681301643 (http://link.marktplaats.nl/681301643)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Jann op 02/06/2013 | 17:54 uur
Ja ik heb hem nu een paar weken opzich wel een verbetering ten opzichte van de 'grabbag' 40L. Je hebt 2 best wel grote vakken en een kleintje voor, en onder het handvat een openingetje voor je camelbag slang/antenne.

De heupband vliegt er wel heel snel af dat bandje moet je even een keer terugsteken door de clip dan is dat opgelost of aftapen.

Als je niet al teveel meeneemt aan spear materiaal kun je er prima een actie mee in gaan anders moet je toch de 60L meenemen (die heeft LMB nu ook)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: HM op 03/06/2013 | 12:30 uur
Opmerkelijk van die daysack. Ongeveer 2 jaar geleden kregen we bij de mariniers dat model egaal groen. Die werd afgekeurd. Ik weet niet precies om welke redenen. En sinds ongeveer jan. dit jaar krijgen we deze verstrekt:

http://store.berghaus.com/p/day-sacks/centurio-30-mmps-rucksack/434646

Incl. sidepockets. Top daysack.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: dudge op 03/06/2013 | 12:42 uur
Citaat van: HM op 03/06/2013 | 12:30 uur
Opmerkelijk van die daysack. Ongeveer 2 jaar geleden kregen we bij de mariniers dat model egaal groen. Die werd afgekeurd. Ik weet niet precies om welke redenen. En sinds ongeveer jan. dit jaar krijgen we deze verstrekt:

http://store.berghaus.com/p/day-sacks/centurio-30-mmps-rucksack/434646

Incl. sidepockets. Top daysack.

Het verbaasd me weer helemaal niks als de Mariniers hierin een paar jaar voorlopen op de KL.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: guest1400 op 04/06/2013 | 08:09 uur
zo die nieuwe meindl's zijn me een partijtje stijf zeg

die desert variant loopt wel lekker trouwens
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: BadMuts op 17/06/2013 | 19:49 uur
Citaat van: guest1400 op 04/06/2013 | 08:09 uur
zo die nieuwe meindl's zijn me een partijtje stijf zeg

die desert variant loopt wel lekker trouwens

Ik kan niet wachten om ze te krijgen!
Ergens in augustus, niet nader te noemen week, zijn wij dr van...ben benieuwd :-)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 17/06/2013 | 21:39 uur
Citaat van: BadMuts op 17/06/2013 | 19:49 uur
Ik kan niet wachten om ze te krijgen!
Ergens in augustus, niet nader te noemen week, zijn wij dr van...ben benieuwd :-)

Dan pas   ;D 8)              ik had geluk.  Moest op een niet nader te noemen kazerne zijn en zag dat daar de meindl pas-dag was, lief gevraagd of het mogelijk was of ik ook mocht.  En die man zei dat het mogelijk was, want het was druk met toevallige en niet-toevallige passanten  om de meindls te passen.  Na een week kwamen de sokken binnen en na twee weken het afhaalbericht.
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: BadMuts op 20/06/2013 | 21:55 uur
Citaat van: onderofficier op 17/06/2013 | 21:39 uur
Dan pas   ;D 8)              ik had geluk.  Moest op een niet nader te noemen kazerne zijn en zag dat daar de meindl pas-dag was, lief gevraagd of het mogelijk was of ik ook mocht.  En die man zei dat het mogelijk was, want het was druk met toevallige en niet-toevallige passanten  om de meindls te passen.  Na een week kwamen de sokken binnen en na twee weken het afhaalbericht.

Lucky you! Maar heej, een Nee had je en een Ja kon je krijgen :-)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: irma op 21/06/2013 | 09:16 uur
Ook ik, burger die niet veel meer met dr voeten doet dan op t bureau leggen, kreeg het verzoek even 2 paar op te komen halen met 12 paar sokken. Mailen en bellen met KPU dat dit toch echt niet lijkt te kloppen heeft nog niet tot t gewenste resultaat geleid (haal ze maar weer op en pas meteen de info in jullie systeem aan). Wordt vervolgd......
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: BadMuts op 21/06/2013 | 21:13 uur
Citaat van: irma op 21/06/2013 | 09:16 uur
Ook ik, burger die niet veel meer met dr voeten doet dan op t bureau leggen, kreeg het verzoek even 2 paar op te komen halen met 12 paar sokken. Mailen en bellen met KPU dat dit toch echt niet lijkt te kloppen heeft nog niet tot t gewenste resultaat geleid (haal ze maar weer op en pas meteen de info in jullie systeem aan). Wordt vervolgd......

lol!! waar logica stopt begint....
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: onderofficier op 22/06/2013 | 21:08 uur
Citaat van: irma op 21/06/2013 | 09:16 uur
Ook ik, burger die niet veel meer met dr voeten doet dan op t bureau leggen, kreeg het verzoek even 2 paar op te komen halen met 12 paar sokken. Mailen en bellen met KPU dat dit toch echt niet lijkt te kloppen heeft nog niet tot t gewenste resultaat geleid (haal ze maar weer op en pas meteen de info in jullie systeem aan). Wordt vervolgd......

Gewoon passen.... twee mooie paar meindls erbij...   anders maat 255 breed mannen voor mij bestellen      ;)
Titel: Re:Het grote PGU topic..
Bericht door: Ipkiss op 22/06/2013 | 22:22 uur
Na n weekje of 2 inlopen zijn ze al niet zo stijf meer. Ik vind ze super, idem voor de sokken. Veters flink ingekort.. :doh: