Militaire ridder Marco Kroon verdachte op politiebureau

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2010 | 03:20 uur

Mourning

Citaat van: A.J. op 30/01/2010 | 08:43 uur
Ik wacht eerst het onderzoek wel ff af, justitie heeft in het verleden wel meer geblunderd.

+1
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

hdevreij

'Al twintig verhoren'

door Marc Brink en Henk Mees . zaterdag 30 januari 2010 | 03:00

DEN BOSCH - ,,Iedereen wordt gehoord door de politie, al een man of twintig van de cafébezoekers.Soms gaat dat over mij, soms ook niet. Iedereen, behalve ikzelf. Dat is toch gek", antwoordde Marco Kroon eerder deze week op de vraag of hij op de hoogte was van het politieonderzoek gericht op hem en zijn café Vinny's.

Kroon reageerde daarbij tegenover het Brabants Dagblad fel op de vermoedens van diens cocaïnegebruik. Zijn nieuwsgierigheid werd gisteren bevredigd. Kroon en zijn 34-jarige vriendin werden als verdachten verhoord. De politie wil niet kwijt wat de directe aanleiding was voor het onderzoek.

Het al in oktober gestarte onderzoek is volgens persofficier van justitie Karen Gerritsen in een 'afrondend stadium' gekomen. Het vijftienkoppige team van politie en marechaussee heeft daarbij grotendeels in het geheim geopereerd. Pas kort geleden werd besloten Kroon gisteren te verhoren. ,,Kroon had wel in de gaten dat hij ook aan de beurt zou komen. Het heeft extra tijd gevergd om dat af te stemmen en te plannen. Met deze verdachte met zijn landelijke bekendheid ligt de zaak zeer gevoelig. Daarom moest ook het College van procureurs-generaal worden geïnformeerd. Daarvoor geldt een bijzonder protocol", zegt persofficier van justitie Gerritsen.

Overtreding van de opiumwet kan betekenen dat Kroon wordt ontslagen door zijn werkgever, het ministerie van Defensie. Een woordvoerder wenste gisteren niet op deze zaak in te gaan. Maar Defensie heeft een zero-tolerancebeleid tegen drugs. Rang of achtergrond lijkt geen verschil te maken. Dat bleek vorig jaar nadat turner Yuri van Gelder had toegegeven al jaren cocaïne te gebruiken. "Als Jan Soldaat harddrugs gebruikt, wordt hij ook ontslagen. Het zou krom zijn als we voor Yuri een uitzondering zouden maken", aldus de woordvoerder toen.

(bron: Brabants Dagblad, 30 januari 2010)

A.J.

Ik wacht eerst het onderzoek wel ff af, justitie heeft in het verleden wel meer geblunderd.

Cigarz

Ben benieuwd hoe Defensie dit aan gaat pakken. In het verleden hebben ze nogal eens laten zien dat imago-schade zwaarder werd gewogen dan de feiten.
Nu zullen ze met hun acties naar Marco, toch wel even echt op hun tenen moeten lopen om niet op hun bek te gaan. Anderszijds zouden hun acties uit het verleden nu wel eens heel hard terug kunnen komen, als ze hier nu ineens een heel ander beleid toepasen...

Lex

'Justitie verdenkt oorlogsheld Kroon'

DEN BOSCH - Kapitein Marco Kroon, die vorig jaar wegens zijn heldhaftig optreden in Afghanistan de Militaire Willems-Orde kreeg, wordt verdacht van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie.

Dat meldt het Brabants Dagblad.
Politie en justitie bevestigen de verdenking, maar willen niet zeggen of Kroon is aangehouden dan wel in verzekering is gesteld, aldus de krant.


Politie en marechaussee zouden Kroon al sinds oktober op de korrel hebben. Het zou daarbij gaan om cocaïnegebruik door de onderscheiden militair en bezoekers van Café Vinny, de kroeg die Kroon in Den Bosch exploiteert.

Verdenkingen

Kroon ontkende eerder deze week tegenover het Brabants Dagblad de verdenkingen.
''Als er eentje antidrugs is, ben ik het wel. Ik kan dat toch niet hebben als militair. Ik weet dat er eerder in dit café gehandeld werd. Die zooi heb ik er helemaal uitgewerkt'', citeert de krant hem.
Kroon werd in mei vorig jaar door koningin Beatrix tijdens een plechtige ceremonie op het Binnenhof in Den Haag tot Ridder in de Militaire Willems-Orde geslagen. Het was voor het eerst in ruim vijftig jaar dat deze hoogste en oudste dapperheidsonderscheiding werd uitgereikt aan een individu.

Gewaagde commandoacties

Kroon gaf in 2006 leiding aan een peloton dat meerdere gewaagde commandoacties uitvoerde in Afghanistan. Voor de wijze waarop hij dat deed, kreeg hij de onderscheiding.

© ANP Uitgegeven: 30 januari 2010 06:59

Leovanw

'Al twintig verhoren'

door Marc Brink en Henk Mees . zaterdag 30 januari 2010 | Brabants Dagblad

Marco Kroon, die vorig jaar de Militaire Willemsorde kreeg, wordt verdacht van onder meer overtreding van de opiumwet (cocaïnegebruik) en de wet wapens en munitie. In Nederland is het gebruik van drugs niet strafbaar. Maar productie, handel en bezit van drugs is wel strafbaar. Zijn gangen worden al sinds oktober gevolgd. Zijn feestcafé Vinny's in Den Bosch is vrijdag gesloten. Na een maandenlang onderzoek is Marco Kroon vrijdag op het politiebureau verhoord.

Café Vinny's, waarvan Kroon sinds december 2008 de exploitant is, neemt een belangrijke rol in het onderzoek in. Een aantal vaste bezoekers is door de politie gehoord. In het onderzoek werden eind december in Den Bosch al twee aanhoudingen verricht. De politie spreekt over 'meerdere aanhoudingen'. Dat daartoe ook een broer van Marco Kroon behoort, wil de politie niet bevestigen. De politie deed onlangs bij een zoektocht naar wapens een inval in diens woning in Schijndel. De broer werd toen ook verhoord.

Kroon ontkende eerder deze week met kracht de verdenkingen. ,,Als er eentje antidrugs is, ben ik het wel. Ik kan dat toch niet hebben als militair. Ik weet dat er eerder in dit café gehandeld werd. Die zooi heb ik er helemaal uitgewerkt", aldus Kroon. ,,Iedereen wordt gehoord door de politie, al een man of twintig van de cafébezoekers. Soms gaat dat over mij, soms ook niet. Iedereen, behalve ikzelf. Dat is toch gek", antwoordde Marco Kroon eerder deze week op de vraag of hij op de hoogte was van het politieonderzoek gericht op hem en zijn café Vinny's. Kroon reageerde daarbij tegenover het Brabants Dagblad fel op de vermoedens van diens cocaïnegebruik. Zijn nieuwsgierigheid werd gisteren bevredigd. Kroon en zijn vriendin werden als verdachten verhoord. Zijn 34-jarige vriendin Mirjam werd vrijdag overigens voor de tweede keer als verdachte verhoord.

Het al in oktober gestarte onderzoek is volgens persofficier van justitie Karen Gerritsen in een 'afrondend stadium' gekomen. Het vijftienkoppige team van politie en marechaussee heeft daarbij grotendeels in het geheim geopereerd. Daarbij zou het gaan om cocaïnegebruik van zowel Kroon als bezoekers van diens café. Pas kort geleden werd besloten Kroon gisteren te verhoren. ,,Kroon had wel in de gaten dat hij ook aan de beurt zou komen. ,,Omdat de zaak met deze verdachte gevoelig ligt, is al enige tijd geleden het College van procureurs-generaal geïnformeerd en is het daarvoor geldende protocol van kracht geworden. Het heeft extra tijd gevergd om de zaak af te stemmen. Het verhoren van de verdachte was een poosje geleden gepland voor deze dag", zegt Karen Gerritsen, persofficier van justitie bij het arrondissementsparket in Den Bosch.
Wat de directe aanleiding was voor het onderzoek wil de politie niet kwijt. Politie en justitie bevestigen de verdenkingen, maar willen niet zeggen of Kroon is aangehouden danwel in verzekering gesteld. Zelf was Kroon vrijdagavond niet te bereiken.

Overtreding van de opiumwet kan betekenen dat Kroon wordt ontslagen door zijn werkgever, het ministerie van Defensie. Een woordvoerder wenste gisteren niet op deze zaak in te gaan. Maar Defensie heeft een zero-tolerancebeleid tegen drugs. Het ministerie van Defensie vindt dat het gebruik van harddrugs 'niet verenigbaar is met het uitoefenen van een militaire functie en de verantwoordelijkheden die het militaire beroep meebrengt'. Rang of achtergrond lijkt geen verschil te maken. Dat bleek vorig jaar nadat turner Yuri van Gelder had toegegeven al jaren cocaïne te gebruiken. "Als Jan Soldaat harddrugs gebruikt, wordt hij ook ontslagen. Het zou krom zijn als we voor Yuri een uitzondering zouden maken", aldus de woordvoerder toen.

Voor zover bekend is nooit iemand ontslagen uit de Militaire Willemsorde. Het reglement biedt daartoe echter wel de mogelijkheid. Het reglement van de orde is in 1993 en 1996 gewijzigd onder meer wat betreft ontslag. Volgens de wetstekst koninklijke onderscheidingen vervalt het lidmaatschap als deze persoon is veroordeeld tot 'een onherroepelijke gevangenisstraf van ten minste een jaar of als deze oneervol is ontslagen uit enig openbaar ambt of beroep'.

Op de deur van het café was vrijdag een plakkaat bevestigd waaruit bleek dat het wegens 'onvoorziene omstandigheden' is gesloten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Bosch is dit niet gebeurd op last van de gemeente. Mogelijk heeft Kroon hier zelf toe besloten. De gemeente heeft eerder deze week wel besloten het café eind februari een week te sluiten omdat in november 2009 twee keer een overtreding van de openingstijden is geconstateerd.

Het opsporingsonderzoek wordt tot in de hoogste kringen in Den Haag gevolgd. Naar verluidt wil koningin Beatrix, die in mei 2009 de zeldzaam toegekende militaire onderscheiding uitreikte aan Kroon, voortdurend op de hoogte worden gehouden.

Bron: Brabants Dagblad en Tubantia


http://www.dutchdefencepress.com.  "There is no 'I' in TEAM"

KapiteinRob

#1
DEN BOSCH - Marco Kroon (39), drager van de Militaire Willemsorde, is vrijdag door de politie in Den Bosch gehoord als verdachte van drugsbezit en wapenbezit. Ook zijn 34-jarige vriendin is als verdachte gehoord.

Of beiden in verzekering zijn gesteld, wilde de politie vrijdag niet zeggen. Het verhoor maakt deel uit van een lang lopend onderzoek, waarbij diverse personen zijn verhoord en twee aanhoudingen werden verricht.

De verdenking van Kroon is extra gevoelig omdat hij in mei vorig jaar door koningin Beatrix werd onderscheiden met de hoogste militaire eer. Tijdens een plechtige bijeenkomst op het Binnenhof werd Kroon tot ridder in de Willemsorde benoemd. De onderscheiding was 55 jaar lang niet meer aan personen uitgereikt. Kroon ontving de onderscheiding voor de leiding bij een aantal riskante militaire operaties in Uruzgan.

Het onderzoek richt zich ook op café Vinny's op de Pensmarkt in Den Bosch. Sinds december 2008 is Kroon exploitant van het café.

Bron: www.brabantsdagblad.nl dd. 300110