Visie Krijgsmacht 2020/2030

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 21/11/2010 | 17:00 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: SMI de Boer op 21/11/2010 | 18:05 uur
2015 bestaat heel defensie al niet meer...

Laten we proberenpositief te blijven... aan negativistme hebben we niets in deze.

SMI de Boer

2015 bestaat heel defensie al niet meer...
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Wat mij betreft brengen we de Kmar onder in een speciale eenheid van de Rijks Politie

onderofficier

Citaat van: yelloow op 21/11/2010 | 17:26 uur
De krijgsmachtsdelen.............

KL:
KM:
KLu:

De Kmar?   afgeschaft?

Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

yelloow

Als je gaat specialiseren binnen bondgenootschappelijk verband doe dat dan in iets waar je nu al goed in bent en waar (blijvend) behoefte aan is.

De krijgsmachtsdelen afgaand lijkt dit mij

KL: Door de recente inzet in Afghanistan heeft de landmacht internationaal, een goede naam opgebouwd in COIN. Het lijkt me logisch dit te intensiveren. Dit houdt in meer lichte infanterie bataljons gekoppeld aan een vergrote ISTAR component. Grote wapensystemen als de leopard en panzerhouwitser zijn nu nog op zo'n kleine aanwezig binnen de organisatie dat het uit kostenoverweging verstandiger is ze te schrappen. Binnen het bondgenootschap zijn ze nog steeds ruim aanwezig en door dat het al zulke kleine hoeveelheden betreft kun je het je afvragen in hoeverre deze eenheden NL iets bijzonders bieden.

KM: De marine werkt als sinds jaar en dag samen met de Royal Navy/Royal Marines in de UK/NL Landing Force. Door het recente schrappen van een aardig onderdeel Britse amphibische capaciteit tijdens de SDSR en doordat de KM de afgelopen jaren veel ingeinvesteerd heeft in het amphibisch optreden (2 LPD's, veel oefeningen, zie Senegal) zou het zeker raadzaam zijn deze samenwerking te intensiveren. Nederland heeft hier iets waar andere landen behoefte aan kunnen hebben en is er goed in. Een amphibische taakgroep moet verdedigd kunnen worden, daarvoor is het zaak het huidige fregattenbestand minstens op peil te houden. Een ander onderdeel van de KM dat voor bondgenoten interresant is en dat kwaliteit levert is de onderzeedienst. Nederland is naast Australie en Canada het enige land dat relatief grote oceaangaande dieselelectrische boten heeft. Deze hebben als voordeel dat ze wereldwijd kunnen optreden maar nog steeds kleiner (dus dichter bij kust) en stiller dan nucleaire boten zijn.Hier wordt op het moment door bondgenoten ook al bijzonder veel beroep op gedaan. Dat de Nederlandse onderzeedienst uitblinkt blijkt al uit het simpele feit dat onderzeediensten over de hele wereld door de Nederlanders hun commandanten laten opleiden.

KLu: De KLu houdt op dit moment erg vast aan zijn onafhankelijke taak van het boven vijandelijk luchtruim bommen gooien en zo op een Kosovo achtige manier te trachten oorlogen te winnen. Volgens mij moet de belangrijkste taak van de luchtmacht het ondersteunen van KL en KM zijn. Dit zal niet zijn door veel fighters. Ook daarin vliegen er binnen het bondgenootschap al heel veel rond. Waar een groot gebrek aan is, is transportcapaciteit. Dus een intensivisering in helikopters en grotere vliegtuigen als C-130, C-17 zou een stuk meer zin hebben. Hier was tijdens afgelopen ISAF missie al een groot gebrek aan, iets dat niet erg opgelost zal worden door miljareninvesteringen in JSF's

Uiteraard zou dit betekenen dat NL veel eigen organieke capaciteiten zou afstoten waar ik an sich niet afsta. Als Nederland zou gaan samenwerken en specialiseren zou m.i. dit een orientatie kunnen zijn. Dit hangt natuurlijk ook heel erg af van waar bondgenoten voor kiezen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Laten we om wille van de discussie een nieuw topic starten:

Hoe ziet de krijgsmacht er uit in 2020/30 als de politiek besluit tot verder gaande samenwerking en wellicht tot taak specialisatie.

Wat betekent dit voor Klu, KM en KL in mensen en middelen?