Vervanging huidige F-16's, deel 1

Gestart door civiel, 02/09/2004 | 19:39 uur

Offenbach

Het is simpel, ze moeten een keuze maken tussen een aantal 4e generatie toestellen en één 5e generatie toestel. En dan is het 5e generatie toestel ook nog goedkoper, heeft betere systemen/sensoren , is het enige toestel met stealth eigenschappen en biedt unieke kansen voor de Nederlandse kenniseconomie.
Nou, wat wil die Blom van de PVDA nou nog meer?
Denkt hij nou echt dat de Franse, Engelse en Duitsers ons bv een Europees motoronderhoudscentrum laten inrichten? Of dat we nu nog een volwaardig partner kunnen worden in EF -of Rafale project?

EaGletje

#356
zelfs het nederlands instituut voor lucht & ruimtenvaart zegt blijf erin, of je loop een grote kans mis  :-\ zou diep driest en niet slim zijn om voor een ander toestel te kiezen, maar je weet maar nooit als de pvda aan de macht komt..

Offenbach

Geschil over voortzetting deelname in JSF-project

30 aug 2006

WASHINGTON - PvdA-Kamerlid Luuk Blom vindt dat het huidige kabinet geen overeenkomst moet sluiten met de Amerikaanse regering over een volgende stap in de omstreden ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig, de JSF.

De meeste defensiespecialisten uit de Tweede Kamer verwachten dat het kabinet-Balkenende nog voor de verkiezingen van 22 november besluit door te gaan met deelnemen in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF). Dit toestel, dat gebouwd wordt door Lockheed, moet in 2013 de opvolger zijn van de F-16.

Aan de overwegend Amerikaanse ontwikkeling van het peperdure gevechtsvliegtuig wordt op bescheiden schaal door acht andere landen deelgenomen, waaronder Nederland. Nog onder het kabinet-Kok heeft Nederland daarvoor ruim 800 miljoen euro op tafel gelegd.

Een delegatie uit de vaste Kamercommissie voor Defensie brengt een kort bezoek aan de VS om van technische en financiële deskundigen te horen wat de stand van zaken is in het JSF-project.

De Nederlandse parlementariërs hebben verschillende interpretaties van wat ze in de VS gehoord hebben. CDA en VVD menen dat de Amerikanen hun organisatie hebben verbeterd en de kostenexplosie achter de rug lijkt.

De VVD'er Willebrord van Beek: 'Het zou absurd zijn om nu als partner af te haken.' De CDA'er Kortenhorst: 'Ik hoop dat de regering zal doen wat nodig is om het project op schema te houden.'

De PvdA'er Blom vreest echter dat de aanschaf van de JSF tot een voldongen feit is gemaakt, terwijl naar zijn zeggen de Amerikaanse Rekenkamer nog altijd rekening houdt met nieuwe, grote kostenoverschrijdingen.

(www.volkskrant.nl)

Offenbach

Kamermeerderheid steunt JSF-project

wo 30 aug 2006

WASHINGTON - Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF steunt het kabinet in zijn voornemen om door te gaan met deelname in de Joint Strike Fighter, de opvolger van de F-16. Dat betekent dat ons land opnieuw ruim 3,1 miljoen euro investeert in de ontwikkeling van deze straaljager, wat zou kunnen oplopen tot een kwart miljard euro.

Dat valt op te maken uit de opmerkingen van de leden van de Kamercommissie voor Defensie, die momenteel op bezoek zijn in de VS. Zij stellen zich in Washington en Texas op de hoogte van de voortgang van het JSF-project. Met de politieke steun kan ons land opnieuw een stap zetten in de richting van aanschaf van het jachtvliegtuig in 2010, waarmee ook Amerikaanse tegenorders zijn gemoeid. De Kamerleden spraken onder andere met vertegenwoordigers van de Amerikaanse rekenkamer. CDA'er Roland

Kortenhorst is tevreden over de uitleg van de Amerikanen over de kostenontwikkeling van het project. ,,De Amerikaanse rekenkamer was daar enige tijd geleden kritisch over, maar zegt nu dat het veel beter gaat. Daarbij stelde de Amerikanen vast Nederland pas tot aanschaf overgaat als de meest risicovolle periode qua kostenontwikkeling achter de rug is. Wij willen dan ook door met de JSF."

Het PvdA kamerlid Blom is hier faliekant op tegen. Hij meent dat Nederland geen stuiver meer aan het project moet besteden. ,,We kunnen veel beter in 2014 een kant-en-klaar vliegtuig kopen. De VVD'er Zsolt Szabó meent dat dit onzin is. ,,Als we nu meedoen met ontwikkelen, krijgen we per vliegtuig tien miljoen dollar korting." Ook D66 die destijds tegen het besluit stemde om mee te betalen aan de ontwikkeling van de JSF is nu voor meedoen. ,,Op voorwaarde dat we er in 2010 nog vanaf kunnen.", zegt Boris Ditrich.

(www.telegraaf.nl)

Offenbach

zondag 27 augustus 2006

Kamerleden naar VS voor overleg over JSF

(Novum) - Zeven Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie van Defensie zijn zondagmiddag naar de Verenigde Staten vertrokken. Zij gaan met de Amerikaanse regering overleg voeren over de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Het werkbezoek duurt tot woensdag.

De commissie, onder leiding van PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak, voert in de VS ook gesprekken met leden van de Amerikaanse rekenkamer en het Congres. Verder is een bezoek gepland aan het hoofdkantoor van vliegtuigbouwer Lockheed Martin Aeronautics Company in Fort Worth, Texas. Lockheed Martin is de hoofdaannemer van het project De JSF werd vrijdag in Fort Worth tijdens een ceromie met vertegenwoordigers van alle deelnemende landen, inclusief Nederland, omgedoopt tot F-35 Lightning II.

Over de inhoud van de geplande gesprekken is niets bekendgemaakt. De overige leden van de commissie die zijn afgereisd naar de VS zijn Luuk Blom (PvdA), Boris Dittrich (D66), Mat Herben (LPF), Roland Kortenhorst (CDA), Zsolt Szabó (VVD) en Willibrord van Beek (VVD). De commissieleden keren woensdag terug naar Nederland.

De deelname aan het project en de aankoop van de F-35 Lightning II zijn in Nederland niet onomstreden, vooral bij de linkse oppositie in de Tweede Kamer. Vorige maand pleitte de SP ervoor een beslissing over de aanschaf van de toestellen uit te stellen. Dat deed de partij na het besluit van de Amerikaanse Senaat om 1,2 miljard dollar te bezuinigen op het F-35 Lightning II-programma. Het besluit zou de ontwikkeling van het toestel met een jaar vertragen.

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft voor meer dan zevenhonderd miljoen dollar (bijna 550 miljoen euro) aan opdrachten binnengekregen bij de ontwikkeling van de opvolger van de F-16.

(www.elsevier.nl)

Lex

'Afzien van JSF gemiste kans kenniseconomie'

anp |Uitgegeven: 25 augustus 2006 18:14
Laatst gewijzigd: 25 augustus 2006 18:18

DEN HAAG - Afzien van deelname in de productie van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF betekent het missen van een "unieke kans" voor de Nederlandse kenniseconomie.

Dat staat in een rapport dat het NIVR (Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart) vrijdag heeft aangeboden aan staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken.

De CDA-bewindsvrouw maakte duidelijk dat het kabinet vasthoudt aan het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst hierover met de Verenigde Staten, eind dit jaar, ook al is de linkse oppositie daar tegen.

Het NIVR kreeg in januari de opdracht de gevolgen van deelname aan de JSF, inmiddels omgedoopt in F-35 Lightning 2, voor de Nederlandse kenniseconomie in kaart te brengen, omdat de Tweede Kamer daarover meer duidelijkheid wilde. Het NIVR laat zich in het rapport dan ook niet uit over de JSF vanuit militair oogpunt.

Onderzoek en ontwikkeling

De Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met het bouwen van vliegtuigen besteden gemiddeld 11 procent van hun omzet aan onderzoek en ontwikkeling, vier keer zo veel als in de industrie als geheel.

Het NIVR raamt voorzichtig een productie van in totaal 4500 JSF-toestellen en dat zou voor Nederland een omzet met zich brengen van 6 miljard dollar. Dat zou dus bij het bedrijfsleven leiden tot 660 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen gelijk staat aan werk van 250 onderzoeksmedewerkers gedurende een periode van 25 jaar. "Een dergelijke kans komt de komende jaren niet meer voor," aldus het NIVR.

Lex


EaGletje

Citaat van: marc66 op 23/08/2006 | 14:33 uur
JSF = Joined Stupid Failure in ontwerp?  >:(

Zijn er echt mensen die denken dat door de aanschaf van de JSF er en meer werkgelegenheid komt en een beter wapen(?) en orders? Bestaan er echt van deze naieve mensen?  >:(

zo te zien is er iemand die zich laat leiden door een vooroordeel, wij hebben 800 miljoen euro aan de F-35 besteed en daar krijgt de ned industrie 12 Miljard euro! aan oders voor terug. verder geeft de F-35 capaciteiten die geen enkel ander toestel in de competitie bied en hij is ook nog goedkoper op de Gripen na, dus waarom nog twijfelen?

Offenbach


marc66

JSF = Joined Stupid Failure in ontwerp?  >:(

Zijn er echt mensen die denken dat door de aanschaf van de JSF er en meer werkgelegenheid komt en een beter wapen(?) en orders? Bestaan er echt van deze naieve mensen?  >:(

EaGletje

dit komt volgens mij alleen maar omdat het congres de ontwikkeling wil van de F-35 wil remmen, om kosten te besparen? alleen heel goed werkt het niet  ;) het werkt zelf avenrechts

Offenbach

JSF first flight delayed again

21 augustus 2006
By Caitlin Harrington JDW Staff Reporter
Washington, DC

The first flight of the F-35 Joint Strike Fighter (JSF), originally scheduled to take place in August, could be pushed back as late as December, Brigadier General Charles Davis, Program Executive Officer for the F-35 Program Office, has told Jane's.

Gen Davis said the JSF will probably not be ready for first flight on 31 October - the most recent date to be cited by officials at prime contractor Lockheed Martin. The USD276 billion JSF programme is the most expensive acquisition in the US Department of Defense's (DoD) history.

Gen Davis estimated that a one-year delay in production could add anywhere from USD4 million to USD6 million to the cost of each aircraft, depending on the variant and the timing in the production schedule.

Another issue lurking in the background is the possibility that the US Air Force may consider alternative ways to boost its inventory of air superiority fighters while it is waiting for JSF to come on line. Christopher Bolkcom, a Congressional Research Service defence expert, warned that if the air force decides to focus time and energy on the production of an alternative aircraft - such as the F-22 Raptor or the F-15E+ Super Eagle - it would detract resources from JSF and possibly contribute to further delays.

(bron: www.janes.com)

EaGletje

Citaat van: januszz op 21/08/2006 | 21:34 uur
vergeet niet dat vele onderdelen in nederland gemaakt worden.. die orders leveren geld op... schept werkgelegenheid.. uiteindelijk vallen de kosten mee. en misschien kunnen we nog wat f16's verpatsen

idd, en bovendien bied de F-35 ook nog de beste capaciteiten tegen een prijs die lager is dan die van de Typhoon en Rafale. het enige waarom de pvda & d66 geen F-35 willen kopen is omdat hij Amerikaans is, ze willen liever meer geld betalen voor minder capciteiten en geen werkgelegenheid voor ned

januszz

vergeet niet dat vele onderdelen in nederland gemaakt worden.. die orders leveren geld op... schept werkgelegenheid.. uiteindelijk vallen de kosten mee. en misschien kunnen we nog wat f16's verpatsen

EaGletje

de kosten zullen nu wel wat stijgen nu de usaf, us navy en usmc hun aantal F-35's terug hebben gebracht, maar heel aanzienlijk zal die prijstijging voor ons niet zijn omdat wij de F-35A kopen en daarvan nog steeds een aanzienlijk aantal wordt gebouwd om de prijs laag te houden.