Vervanging huidige F-16's, deel 2

Gestart door Offenbach, 29/09/2006 | 17:22 uur

Lex

'Uitstappen uit JSF kost bijna 873 miljoen euro'

DENHAAG - Als Nederland nu uit het programma voor de Joint Strike Fighter (JSF) stapt, kost dat op zijn minst bijna 873 miljoen euro. Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig en heeft daarin inmiddels ruim 760 miljoen euro gestoken. In ruil voor deze investering krijgt de Nederlandse industrie opdrachten voor de JSF waarover zij een percentage moet afdragen aan de Staat. Die gemiste afdracht zit nog niet in de uitstapkosten.
Dat blijkt uit een bijvoegsel van de jaarrapportage 2008 over dit project, dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Tweede Kamer had de jaarrapportage onlangs teruggestuurd naar de staatssecretaris, omdat zij vond dat er te weinig en niet overzichtelijke financiële informatie in stond.
Verder blijkt dat Defensie tussen 2008 en 2023 bijna een kwart van haar totale investeringsbudget (22,5 procent) zal gebruiken om de F-16-gevechtstoestellen te vervangen voor de aanschaf van de JSF/F-35).

Telegraaf, wo 15 apr 2009, 21:27

Lex

'Besluit opvolger F16 pas als alle informatie bekend is'

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over de vervanging van de F16. De PvdA-fractie zal ná ontvangst van alle relevante informatie van de regering geheel zelfstandig besluiten over de aanschaf van een mogelijke opvolger. Van een deal in coalitieverband – zoals de Telegraaf eerder berichtte – is geen sprake.

Mariëtte Hamer: 'Er is geen akkoord.'

De PvdA-fractie heeft bij de toekomstige vervanging van de F16' maar één ding voor ogen: het beste toestel kopen voor de beste prijs. Hamer: 'Dat zijn we aan de belastingbetaler én aan onze manschappen verplicht. Het gaat hier om de grootste militaire aanschaforder ooit, waarmee moeilijke militaire missies moeten worden uitgevoerd en vele miljarden euro's gemoeid zullen zijn.'

Deze maand wordt in de Tweede Kamer besloten over een belangrijke stap in dit project. De regering stelt aan de Kamer voor om twee JSF-testtoestellen te kopen, waarmee piloten getraind kunnen worden en verder gewerkt kan worden aan de ontwikkeling van de JSF. Aan het voorstel ligt een vergelijking ten grondslag tussen de JSF en andere vliegtuigtypen.

Die vergelijking heeft veel vragen opgeroepen die nog niet allen beantwoord zijn. Het wachten is bijvoorbeeld nog op een beoordeling van het aanschafvoorstel door de Rekenkamer. Ook is nog steeds niet bekend wat de precieze prijs van het testtoestel is.

Voordat de PvdA fractie een definitief oordeel kan geven over het voorstel van de regering, wil ze eerst alle benodigde  informatie hebben. Het debat vindt op 22 april plaats.

PVDA, 15.04.2009

Lex

Oppositie blijft achterdochtig over uitstel JSF

DEN HAAG - De oppositiepartijen SP, PVV, VVD, GroenLinks en D66 blijven achterdochtig over nieuwe afspraken die de regeringsfracties CDA, PvdA en de ChristenUnie zouden maken over het nieuwe Amerikaanse jachtvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

Zij hoopten woensdag in een spoeddebat helderheid te krijgen over een mogelijk uitstel om de opvolger van de F-16 later te kiezen dan 2010, dat nu in het coalitieakkoord staat.

De woordvoerders van de coalitiefracties ontkenden dat er afspraken worden gemaakt of compromissen worden gesloten maar beaamden wel dat er contacten zijn met collega's, over tal van onderwerpen.

De PvdA zei dat er geen overleg is gepland en dat de fractie wacht op nadere informatie en daarna een eigen afweging zal maken. Volgens PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink is de fractie in dit proces altijd transparant geweest.

© ANP  Uitgegeven: 15 april 2009 17:47

Elzenga

#1459
Citaat van: Enforcer op 14/04/2009 | 16:54 uur
Onlangs liep de PVV weg uit de kamer toen ze met voldongen feiten werden geconfronteerd. Zegt dus genoeg over de rest van de kamer...
Inderdaad...Ik vind het een raadsel dat je (mogelijk) kan instemmen met de aanschaf van 2 testtoestellen als je tegelijkertijd als Kamer de Staatssecretaris naar de Raad van State stuurt om te vragen hoe de Tweede Kamer zijn controlerende taak kan uitvoeren als het niet voldoende informatie krijgt. Hier is sprake van zo'n gemanipuleerd en voorgekookt besluitvormingsproces, waarin zo vaak wordt gelogen en bedrogen, dat als ik Kamerlid zou zijn ik alleen hierom al niet zou instemmen met een verder besluit in deze. Zelfs als ik voorstander van de JSF zou zijn in the end. We praten hier over een fundamenteel element van een democratie dat wordt....(vul zelf maar in...al is dit natuurlijk niet alleen bij Defensie-zaken een probleem).

Lex

JSF in de publieke media op 14 april 2009.

1. Een vandaag. Ned2, 18:15 uur;
2. NOVA. Ned2, 22:15 uur.

Lex

Kamervragen over de werkzaamheden van oud-CDS Berlijn bij Thales

Vraagsteller: Lid Van Velzen (SP)

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Van Velzen (SP) over de werkzaamheden van oud-commandant der strijdkrachten Berlijn bij Thales (ingezonden 17 maart 2009 met kenmerk 2009Z04757).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

drs. J.G. de Vries

MINDEF, 14 april 2009

Enforcer

Citaat van: Elzenga op 14/04/2009 | 16:27 uur
Een Kamer en Kamerlid die zichzelf serieus neemt zal dus nooit instemmen met dit mogelijk compromis van de aanschaf van twee testtoestellen.... en de keuze volledig doorschuiven naar het volgende Kabinet. En zich niks aantrekken van een voorkeursbehandeling en dreiging met boetes... 

Onlangs liep de PVV weg uit de kamer toen ze met voldongen feiten werden geconfronteerd. Zegt dus genoeg over de rest van de kamer...


Elzenga

#1455
Citaat van: Enforcer op 14/04/2009 | 10:42 uur
Ik kan me dan weer wel voorstellen dat men toch de Eurofighter een keer de revue laat passeren. Alleen dan zit men met 2 toestellen in de maag die mogelijk met flink verlies doorverkocht mogen gaan worden als het dan toch een ander vliegtuig wordt.
Dat eerste zou heel verstandig zijn dunkt mij (in combinatie met grote nadruk op ontwikkeling en aanschaf van bewapende UAV's)....en men kan gewoon de voorwaarde stellen dat als men wel de JSF testtoestelen koopt, die weer worden teruggekocht door de leverancier of een andere deelnemer. Dat je daar iets op verliest lijkt me gezien het gebruik logisch. Maar gezien de ongezonde manipulaties en misleiding zou ik die testtoestellen dus niet kopen. Want het geven van zo'n vinger betekent dat je dan je hand kwijt bent.

Lex

Spoeddebat over mogelijk uitstel JSF-besluit

DEN HAAG (ANP) - Op verzoek van de oppositiepartijen PVV, SP, GroenLinks en D66 houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de Joint Strike Fighter (JSF). Aanleiding is overleg achter de schermen tussen de coalitiefracties om mogelijk later dan 2010 een definitef besluit over de aanschaf van de JSF te nemen.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman wil helderheid over mogelijke nieuwe afspraken in de coalitie voordat volgende week woensdag een groot debat plaatsheeft over de aanschaf van het eerste JSF-testtoestel. De SP, GroenLinks en D66 hekelden eveneens het 'achterkamertjesoverleg' over dit miljardenproject.

CDA-fractieleider Pieter van Geel sprak dinsdag tegen dat er sprake is van een compromis of een nieuw akkoord over de JSF. Ook PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer ontkende dat er coalitieafspraken worden gemaakt over de JSF.

ANP, 14 april 2009

Elzenga

#1453
Het zou werkelijk waar van de gekke zijn als men als "compromis" inderdaad wel de twee testtoestelen aanschaft. Dan blijkt maar weer dat het loont om de Tweede Kamer voor voldongen feiten te plaatsen en zo de eigen fixatie en voorkeur erdoor te drukken. Wat natuurlijk schandalig is.... Want ik heb nog nooit een zogenaamd "eerlijke" competitie meegemaakt waarbij men al piloten traint voor 1 van de kandidaten en daar al 2 testtoestellen van aanschaft zonder nog een keuze te hebben gemaakt. Bij het project bewapende helikopter haalden men ook al zo'n truc uit...toen waren er al piloten getraind op de Apache. Ze zeiden in het kader van een uitwisselingsprogramma...ja ja... mochten Amerikanen hier zeker op de toen nog Bo105 komen trainen ;)..wie dachten ze in de maling te nemen...ook toen al de suggestie dat het toch zonde zou zijn al die trainingskosten weg te gooien door niet de Apache te kiezen...

Een Kamer en Kamerlid die zichzelf serieus neemt zal dus nooit instemmen met dit mogelijk compromis van de aanschaf van twee testtoestellen.... en de keuze volledig doorschuiven naar het volgende Kabinet. En zich niks aantrekken van een voorkeursbehandeling en dreiging met boetes...Als Nederland later alsnog weer mee zou doen krijgen ze echt wel alle voordelen...als ze die überhaupt al krijgen en het ook dit keer niet gewoon weer gebakken lucht blijkt te zijn ;) 

Lex

PvdA voert schijngevecht: ook 1 toestel betekent definitieve keuze voor JSF

"De PvdA moet geen schijngevecht houden over de aanschaf van één of twee testtoestellen," stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Meedoen aan de testfase betekent gewoon een definitieve keuze voor de JSF. Ze gaan echt geen honderden miljoenen euro's uitgeven om het toestel straks in het museum te zetten. Ze moeten niet in achterkamertjes een halve draai maken, maar de stekker eruit trekken."

Niet alleen de SP ziet deelname aan de testfase als een definitief besluit de JSF aan te schaffen. Ook ChristenUnie-woordvoerder Joël Voordewind gaf eerder al aan: "Als je kiest voor een testtoestel heb je al een definitieve keuze gemaakt" (Parool 23 februari '09).

Van Velzen:"Als de coalitiepartijen een besluit over de JSF over willen laten aan een nieuw kabinet, moeten ze dat ook helemaal doen, dus ook niet in de testfase stappen. Los daarvan is tot op de dag van vandaag niet bekend wat het de Nederlandse belastingbetaler gaat kosten om deze vliegtuigjes aan te schaffen. Is de PvdA nu plots voorstander van het uitdelen van blanco cheques?"

Tijdens het bezoek dat de vaste Kamercommissie van defensie aan de VS brachten gaven zowel het Pentagon als de producent Lockheed Martin aan dat de testfase alleen open staat voor een selectief genootschap van landen die de JSF aan gaan schaffen. JSF projectleider van het Pentagon generaal Heinz was daarin helder: "De vraag is of jullie een beetje zwanger willen zijn."

SP, 14-04-2009

Mourning

Besluit 193783274828239782837282 dat wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Enforcer

PVDA = grootste politieke draaikonten

Aanschaffen testtoestel = aanschaffen JSF (als domme burgers horen wij dit niet te begrijpen)

Anderzijds, als je nu kijkt naar de mogelijke pijlingen dan kan het CDA met de verliezende socialisten (PVDA en SP nog een coalitie vormen), of met PVV en VVD. Dan is de vraag nog maar wat er gaat gebeuren. Ik kan me dan weer wel voorstellen dat men toch de Eurofighter een keer de revue laat passeren. Alleen dan zit men met 2 toestellen in de maag die mogelijk met flink verlies doorverkocht mogen gaan worden als het dan toch een ander vliegtuig wordt.

Chrisis

OK, het is de Telegraaf. Maar als het zo is, kan ik begrijpen dat de Vries ermee kan leven. Saab heeft tenslotte aangegeven dat als er testtoestellen JSF aangeschaft gaan worden het zich zal terugtrekken uit de race. Het zou voor de PvdA en ChristenUnie wel een hele softe manier zijn om onder de (door henzelf) opgebouwde druk op de regering uit te komen.

Ze geven dit gevecht wel heel erg makkelijk op als dit waar is. Ze hadden het CDA in een minderheidspositie. Ook in de kamer is er een meerderheid tegen de JSF op dit moment.

"Mevrouw Eijsink, U heeft dit voor een groot gedeelte aangevoerd, nu moet u het ook gewoon afmaken!" En geen mooie praatjes van: we hebben bereikt wat we wilde bereiken, want we weten allemaal dat dat niet het geval is.


Als de Gripen NG afvalt, de F-16 AM niet echt een optie is blijft op dit moment toch de JSF alleen over? Of zijn ze dan van plan om over twee jaar ook de Gripen NG, Eurofighter en Rafale (of de MIG 35) weer een kans te geven?

Lijkt me een duidelijk staaljte machtspolitiek van jewelste.


Denniss

Uitstel van aankoop JSF

Den Haag -  De aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF staat op losse schroeven. Het miljardenbesluit om 85 toestellen te kopen wordt doorgeschoven naar een volgend kabinet. Wel zal dit jaar één testtoestel worden gekocht, en volgend jaar een tweede.

Dat is de meest waarschijnlijke uitkomst van het coalitieoverleg, dat vandaag wordt gevoerd tussen de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie. Later in de week volgt overleg met staatssecretaris De Vries (Defensie). Het compromisvoorstel moet een einde maken aan een slepend conflict tussen de regeringspartijen over de opvolger van de F-16. De PvdA maakt bezwaar tegen de miljardenorder voor de F-35, zoals de JSF (Joint Strike Fighter) gaat heten. Het CDA is voor de aanschaf. De ChristenUnie is in principe voor, maar wil een definitief oordeel laten afhangen van de ervaringen met de testtoestellen.

Met het verwachte uitstel sneuvelt opnieuw een afspraak uit het regeerakkoord. Daarin staat dat in 2010 de knoop over de miljardenorder moet worden doorgehakt. Dat wordt nu waarschijnlijk eind 2011 of begin 2012, dus na de algemene verkiezingen. Zo krijgt een nieuw kabinet de ruimte om eventueel van de aankoop af te zien.

Testvliegtuig

Staatssecretaris De Vries, die eerder deze maand in Washington op bezoek was, zou met uitstel kunnen leven. Defensie wil de F-16 vanaf 2014 gaan vervangen en dat betekent dat de eerste orders voor de JSF in 2012 moeten worden geplaatst. Tegelijkertijd blijft het kabinet voorlopig aan de verplichtingen van het JSF-programma, waarvan het partner is, voldoen door dit en komend jaar een testtoestel te kopen. Defensie wilde de twee vliegtuigen oorspronkelijk dit jaar aanschaffen.

De JSF-order is door de economische crisis uiterst gevoelig komen te liggen. De geraamde kosten zijn de afgelopen zeven jaar opgelopen van 3,5 miljard naar ruim 6 miljard euro en een definitief prijskaartje ontbreekt nog altijd.

Defensie brengt daartegenin dat deelname aan het militaire programma belangrijke tegenorders oplevert voor de Nederlandse industrie. Ook geeft het partnerschap korting bij de aanschaf.

Het miljardenbedrag voor de JSF komt uit de reguliere Defensiebegroting. Het departement zet sinds 2002 jaarlijks een bedrag opzij om de aankoop te kunnen betalen. De JSF moet de F-16 in fasen tot aan 2023 gaan vervangen.

Bron: De Telegraaf, 14 april 2009