Spanningen in Noord/Zuid Sudan

Gestart door VandeWiel, 07/01/2010 | 08:02 uur

Parera

'16 militairen opgepakt na couppoging in Sudan'

De autoriteiten in Sudan zeggen dat er een staatsgreep is verijdeld. Op de staatstelevisie werd gisteravond aangekondigd dat zestien militairen zijn opgepakt, onder wie twaalf officieren.

Het is onbekend hoe de couppoging in zijn werk ging. Een generaal zei in een live-toespraak alleen dat de coup is voorkomen, maar gaf verder geen details.

De aankondiging van de coup kwam op het moment dat de militaire raad de laatste details besprak van een overgangsregering. Daarover werd vorige week een overeenkomst bereikt. "Dit is een poging om de overeenkomst tegen te houden die de weg moet openen naar de eisen van het Sudanese volk", zei de generaal.

Overgangsregering en verkiezingen
De overgangsregering wordt voor drie jaar aangesteld en beurtelings voorgezeten door de militairen en de burgervertegenwoordiging. Daarna is het de bedoeling dat er verkiezingen komen.

De voormalige leider Omar al-Bashir werd in april afgezet door het leger en sindsdien regeert een militaire raad in Sudan. De afgelopen weken werden in het land grote demonstraties gehouden vanwege onvrede over die raad. De protesten werden met veel geweld neergeslagen. Daarbij vielen meer dan honderd doden.

[Bron: NOS ]

Lex

Nederland stopt deelname VN-missie Zuid-Soedan

Nieuwsbericht | 08-02-2019 | 16:18

Nederland beëindigt per 1 september de bijdrage aan VN-missie UNMISS in Zuid-Soedan. Dit gebeurt met name omdat de effectiviteit van de missie te wensen overlaat. De bewegingsvrijheid wordt sterk beperkt door de autoriteiten en de oppositie. Dit beïnvloedt ook de veiligheid van het personeel, omdat medische ondersteuning buiten Juba niet is gegarandeerd. Tot het einde van de missie begeven de 6 Nederlandse stafofficieren zich niet buiten Juba.

Desondanks hebben Nederlandse militairen en politiemensen sinds de deelname vanaf 2011 een waardevolle bijdrage geleverd. Dat geldt op het gebied van inlichtingen, civiel-militaire samenwerking, juridische zaken en logistiek. Zo speelden Nederlandse stafofficieren een cruciale rol bij het ontwikkelen en opzetten van een nieuwe inlichtingenketen. Dit is de missie aanwijsbaar ten goede gekomen.

De Nederlandse UNMISS-bijdrage is altijd gericht geweest op ondersteuning van andere Nederlandse inspanningen in Zuid-Soedan. Die richten zich op vredesopbouw, veiligheid en ontwikkeling. Zo heeft Nederland gepleit voor betere bescherming van burgers buiten de VN-kampen.

Recente ontwikkelingen
Afgelopen september is er een hernieuwd vredesakkoord ondertekend door de Zuid-Soedanese president en de oppositie. Hierdoor zijn voorzichtige positieve stappen waarneembaar. De vraag blijft of er aan beide kanten voldoende politieke wil is om het vredesakkoord goed uit te voeren. Nederland blijft dit kritisch volgen en waar mogelijk ondersteunen.

Blijven ondersteunen
Daarom blijft Nederland samen met de EU en andere internationale partners aandringen op het stoppen van de vijandelijkheden. Dat geldt ook voor het creëren van ruimte voor het functioneren van het maatschappelijk middenveld en effectieve hervormingen van de veiligheidssector. Daarnaast blijft Nederland de bevolking ondersteunen met ontwikkelingshulp op het gebied van rechtsstaatontwikkeling, mensenrechten, voedselzekerheid en het creëren van werkgelegenheid.

Mindef

dudge

Citaat van: Lex op 12/08/2016 | 22:04 uur
Ik vraag mij af waar de VN zo'n aantal vandaan gaat halen.

Bangladesh,  Pakistan of andere usual suspects.

Lex

Zuid-Sudan weigert VN-macht toe te laten 

Zuid-Sudan weigert een troepenmacht van de Verenigde Naties toe te laten tot de hoofdstad Juba. Dat heeft een woordvoerder van de Zuid-Sudanese president Salva Kiir laten weten. 

Bovendien weigert de regering samen te werken met de VN.

Eerder vrijdag stemde de VN-Veiligheidsraad nog in met de inzet van 4.000 blauwhelmen om de vrede in Juba te bewaken. De inzet is onderdeel van de vredemissie van de VN in het land.

De woordvoerder van Kiir, Ateny Wek Ateny, noemde die beslissing 'uiterst ongelukkig'. ''We staan niet toe dat ons land wordt overgenomen door de Verenigde Naties. Elke macht die een Juba-beschermingsmacht wordt genoemd, wordt niet geaccepteerd.''

Juba is van mening dat burgers dan onvoldoende worden beschermd. Bovendien riekt het aandringen van de Verenigde Staten op het inzetten van extra blauwhelmen naar imperialisme, zei de regering eerder deze week.

Als de regering van Zuid-Sudan niet meewerkt, dreigt er een wapenembargo te worden ingesteld tegen het land.

ANP, 12 augustus 2016 22:48

Lex

Citaat van: ANP op 12/08/2016 | 21:48 uur
..... De troepenmacht bestaat uit vierduizend militairen. De inzet is onderdeel van de vredemissie van de VN in het land.....
Ik vraag mij af waar de VN zo'n aantal vandaan gaat halen.

Lex

Veiligheidsraad achter troepenmacht in Z-Sudan

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag ingestemd met de inzet van een troepenmacht in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. De troepenmacht bestaat uit vierduizend militairen. De inzet is onderdeel van de vredemissie van de VN in het land.

Als de regering van Zuid-Sudan niet meewerkt, dreigt er een wapenembargo te worden ingesteld tegen het land.

De resolutie, uit de koker van de Verenigde Staten, werd aangenomen met elf stemmen. Vier landen onthielden zich van stemming: Rusland, China, Egypte en Venezuela.

ANP - 12-8-2016, 21:43

Lex

Zuid-Sudan toch tegen komst extra blauwhelmen 

JUBA -  De regering van Zuid-Sudan weigert toch extra vredesmilitairen van de Verenigde Naties toe te laten. Buitenlandse troepen zijn welkom om te helpen het bloedvergieten in het land te beëindigen, maar niet onder bevel van de VN, liet de regering in Juba woensdag weten.

Vorige week stemde Juba nog in met een voorstel van de IGAD, een samenwerkingsverband van Oost-Afrikaanse landen, voor de komst van een Afrikaanse troepenmacht naar Zuid-Sudan. Zij verbond daaraan geen voorwaarden, aldus de IGAD. De organisatie wil zelf wel onder de VN-paraplu werken.

De extra vredestroepen mogen echter niet worden toegevoegd aan de VN-missie in Zuid-Sudan (UNMISS), vindt de regering. Die zou burgers onvoldoende beschermen. Het aandringen van de Verenigde Staten op extra blauwhelmen riekt volgens minister van Informatie Michael Makuei naar imperialisme.

Telegraaf, 10-08-2016, 16:53

DvdW

Schone taak voor de VN zou ik zeggen
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lex

Gevechten in Zuid-Sudan breiden zich uit

Behalve in de hoofdstad Juba zijn ook in andere steden in Zuid-Sudan hevige gevechten uitgebroken tussen troepen van president Kiir en die van vice-president Machar.

Daarnaast dreigt het geweld over te slaan naar VN-vluchtelingenkampen. In Juba zijn behalve in de stad zelf ook explosies gehoord bij de luchthaven en bij een VN-basis.


Afrika-correspondent Koert Lindijer zei op NPO Radio 1 dat alles erop wijst dat troepen van president Kiir eropuit zijn om die van Machar voor eens en voor altijd uit te schakelen.

Getuigen zagen vanmorgen hoe twee helikopters het hoofdkwartier van Machar onder vuur namen. Machar laat op Twitter weten dat hij veilig is. Hij zegt dat de helikopters hem twee uur lang hebben beschoten, maar dat hij ongedeerd is.

De helikopters zijn van troepen van president Kiir. "Dit zegt ons dat onze partner niet geïnteresseerd is in vrede", twittert Machar.

De aanhangers van Kiir behoren tot de Dinka-stam, die van Machar tot de Nuers. In de VN-kampen zitten veel Nuers, ook gewapende Nuers die tot de aanhang van Machar behoren. "Daardoor bestaat het risico dat die VN-kampen onderdeel worden van het conflict, dat ze worden aangevallen", zei Lindijer.

Het afgelopen weekend is bij aanvallen één Chinese VN-militair gedood en zijn er een aantal gewond geraakt. Volgens Lindijer blijkt daaruit dat het conflict zich dreigt uit te breiden. "Ook de VN dreigt erbij te betrokken te raken en mogelijk zelfs buurlanden."

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad heeft Kiir en Machar opgeroepen om de gevechten te stoppen. Lindijer denkt niet dat dat effect heeft. "Er wordt niet meer naar de buitenwereld geluisterd. Het conflict heeft zijn eigen dynamiek gekregen en ik vrees dat het zal doorwoeden."

NOS, 11-07-2016, 11:39

dudge

Citaat van: Elzenga op 29/10/2014 | 15:50 uur
Eerste effect van komst minister Koenders?!

Dit kabinet is al langer op oorlogspad. Stuurt vrolijk overal troepen heen, of speculeert over het sturen, misschien teneinde de krijgsmacht zsm uit te putten ofzo.

Mourning

#252
Citaat van: Oorlogsvis op 29/10/2014 | 18:47 uur
Nou mooi toch...de politiek wil defensie inzetten overal ter wereld ..dan kan ook meteen het defensie budget op gepaste wijze omhoog !

Ik denk, en dat weet jij volgens mij ook wel, dat dat de enigste juiste conclusie zou moeten zijn, maar ook dat dit een, helaas, nogal naïeve conclusie is...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Oorlogsvis

Citaat van: Mourning op 29/10/2014 | 15:25 uur
Blijf het wel apart vinden dat een Minister van OSW meent te moeten melden dat de inzet van "Defensiecapaciteit" mogelijk zal worden overwogen. Is dat niet terrein van de Minister van Defensie?

Misschien moet de Plasschaert anders ook maar eens gaan meepraten over welke NGO's financieel door OSW moeten worden ondersteund? Ik kan me al wel indenken hoe de reacties dan ongeveer zouden zijn vanuit bepaalde hoeken (en m.i. overigens terecht, net zo terecht als dat Ploumen zich nu m.i. ook buiten haar beleidsterrein begeeft).

Nou mooi toch...de politiek wil defensie inzetten overal ter wereld ..dan kan ook meteen het defensie budget op gepaste wijze omhoog !

Elzenga

Citaat van: Thomasen op 29/10/2014 | 14:03 uur
Ze hebben de smaak te pakken.
Eerste effect van komst minister Koenders?!

Mourning

#249
Blijf het wel apart vinden dat een Minister van OSW meent te moeten melden dat de inzet van "Defensiecapaciteit" mogelijk zal worden overwogen. Is dat niet terrein van de Minister van Defensie?

Misschien moet de Plasschaert anders ook maar eens gaan meepraten over welke NGO's financieel door OSW moeten worden ondersteund? Ik kan me al wel indenken hoe de reacties dan ongeveer zouden zijn vanuit bepaalde hoeken (en m.i. overigens terecht, net zo terecht als dat Ploumen zich nu m.i. ook buiten haar beleidsterrein begeeft).
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

dudge