Spanningen in Tunesie

Gestart door Elzenga, 16/01/2011 | 20:25 uur

Lex

Tunesische president kondigt samenscholingsverbod en avondklok af

De Tunesische president Kais Saied trekt de macht naar zich toe door ook een samenscholingsverbod en een avondklok van 19.00 uur tot 06.00 uur af te kondigen om onrust in het land vanwege een politieke strijd in te dammen.

Een drietal mensen bijeen is nu het maximum op openbare plekken en wegen. Het uitgaansverbod in de avond en nacht gaat per direct in en duurt volgens de regering tot 27 augustus.

Saied heeft ministers ontslagen en het parlement op een zijspoor gezet en handelt naar eigen zeggen volkomen naar de letter van de grondwet. Premier Hichem Mechichi werd zondag al door hem de laan uitgestuurd.

De politieke crisis in het Noord-Afrikaanse land van bijna twaalf miljoen inwoners sleept al jaren, maar heeft het afgelopen weekeinde een hoogtepunt bereikt.

President ligt al jaren op ramkoers op parlement
De president, die veel steun geniet binnen de strijdkrachten, ligt al jaren op ramkoers met de parlementsvoorzitter en leider van de grootste politieke partij van het land, Rached Ghanouchi van de conservatieve islamistische beweging Ennahdha (Renaissance). Ghanouchi heeft meerdere malen beleid waar de president voor verantwoordelijk is, als zijn eigen exclusieve taak opgevat.

Ennahdha claimt nu een staatsgreep en veel tegenstanders van die beweging vinden dat de president terecht hard optreedt. De twee partijen raken op verscheidene plaatsen in het land slaags.

ANP, 26-07-2021, 21:16

Lex

President Tunesië ontslaat premier en zet parlement buitenspel na protesten

De Tunesische president Kais Saied heeft de premier van het land ontslagen en het parlement voorlopig buitenspel gezet. Het zou gaan om een periode van dertig dagen. Ook wil de president de onschendbaarheid van de parlementariërs opheffen. Dat zou mogelijk de weg vrijmaken voor vervolging. De voorzitter van het parlement spreekt van een staatsgreep.

Het besluit van president Saied volgt op de massale protesten van gisteren. In een aantal plaatsen, waaronder de hoofdstad Tunis, demonstreerden duizenden mensen tegen de economische crisis in het land en het falende coronabeleid. In de pandemie is Tunesië een van de zwaarst getroffen landen van Afrika.

'Bedrogen en verraden'
"Veel mensen zijn bedrogen en verraden, het volk is van zijn rechten beroofd", zei de president in een verklaring op de staatstelevisie. "We hebben dit besluit genomen om de sociale rust in het land te herstellen en de staat te redden." Hij waarschuwde verder dat hard zal worden ingegrepen bij gewapende protesten. "Als een er kogel wordt afgevuurd, zullen ordediensten die beantwoorden met kogels."

Kais Saied zegt dat de grondwet hem het recht geeft om in te grijpen. In 2019 won hij als onafhankelijke kandidaat de presidentsverkiezingen.

De demonstranten richtten zich vooral op een kantoor van de islamitische beweging Ennahda, de grootste partij in de regering. Op een aantal plekken liepen de betogingen uit op geweld. In Tunis zette de ordepolitie traangas in.

Parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi, die ook lid is van Ennahda, zegt dat "de coup van Saied, is gericht tegen de revolutie, de grondwet en de democratie". Hij erkent de ingreep door Saied in de regering en het parlement niet. "Wij gaan ervan uit dat de instituten nog actief zijn. Aanhangers van Ennahda en het Tunesische volk zullen de revolutie verdedigen."

Legervoertuigen bij parlement
Ghannouchi riep de aanhangers van Ennahda op om van zich te laten horen. "Ga de straat op zoals op 14 januari 2011", zei hij in een videoboodschap. Op die datum ontvluchtte president Ben Ali, die meer dan 20 jaar aan de macht was, het land na weken van protesten.

Getuigen melden aan persbureau Reuters dat het parlementsgebouw vannacht is omsingeld door legervoertuigen. Ook zou parlementsvoorzitter Ghannouchi door militairen zijn tegengehouden toen hij het parlementsgebouw wilde binnengaan.

De machtswisseling in 2011 werd gezien als het begin van de Arabische Lente, waarbij ook onder andere de machthebbers in Egypte en Libië het veld moesten ruimen. De Libische leider Kadhafi werd vermoord.

NOS, 26-07-2021, 07:40

DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga

'Political positions

The party is generally described as socially centrist with mild support for economic liberalism. The party wishes to revise the strong secular, Arab nationalist, and socialist principles that predominate among the other parties, and instead allow Islam into public life and be more accommodating to other viewpoints such as closer relations with the West and greater economic freedom. The party currently rejects radical Islamism as a form of governance appropriate for Tunisia; in a debate with a secular opponent Al-Ghannushi stated, "Why are we put in the same place as a model that is far from our thought, like the Taliban or the Saudi model, while there are other successful Islamic models that are close to us, like the Turkish, the Malaysian and the Indonesian models; models that combine Islam and modernity?"[23]

Ennahda's leader Rachid Ghannouchi has denounced Sayyid Qutb, supported worker's rights and women's education and stated Sharia law has "no place in Tunisia."[10] Other sources question the sincerity of Ennahda. Ahmed Ibrahim of the Tunisian Pole Democratique Moderniste political bloc complained to a foreign journalist that Ennahda appears "soft" on television, "but in the mosques, it is completely different. Some of them are calling for jihad."[10] The general manager of Al Arabiya wrote an editorial expressing the opinion that Nahda is fundamentally a conservative Islamist party with a moderate leadership.[24]

Although the party has expressed support for women's rights and equality of civil rights between men and women, the party chose to place only two women at first position out of 33 regional lists for the Tunisian Constituent Assembly election, 2011. Al-Ghannushi noted that women have not held any de facto leadership positions under Ben Ali's governments and that it is a "reality" that only a few women are suited to leadership posts.[25]

The party, notably, is more moderate in urbanized areas such as Tunis, where secular and socially liberal beliefs predominate. Tunisia is one of the only Arab countries with a large secular community.[26]"
http://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance_Party

VandeWiel

Citaat van: nrc op 24/10/2011 | 21:13 uur
24 oktober 2011, 19:21
Progressieve democraten erkennen verlies in Tunesië

De Tunesische Progressieve Democratische Partij (PDP) heeft vanavond erkend te hebben verloren van het moslim-fundamentalistische Ennahda bij de verkiezingen van gisteren. Het zal "het spel van de democratie" respecteren en plaatsnemen in de oppositie.

En wederom een artikel wat volgens mij meer bedoeld is om angst aan te jagen dan om de realiteit weer te geven. Ik zou Ennahda eerder in een conservatieve hoek willen plaatsen dan fundamentalistisch op basis van heel wat artikelen die ik er over heb gelezen in vooral internationale media. Het lijkt er op dat de Nederlandse media ons op dit moment vooral bang willen maken voor de uitkomsten van de veranderingen in Noord-Afrika. (SHARIA!!!1!!) Of het is gewoon dat ze slecht geïnformeerd zijn.

Elzenga

24 oktober 2011, 19:21
Progressieve democraten erkennen verlies in Tunesië
door Peter Zantingh
Buitenland

De Tunesische Progressieve Democratische Partij (PDP) heeft vanavond erkend te hebben verloren van het moslim-fundamentalistische Ennahda bij de verkiezingen van gisteren. Het zal "het spel van de democratie" respecteren en plaatsnemen in de oppositie.

Het verlies is een grote teleurstelling voor de partij, zegt Midden-Oostenexpert van NRC Handelsblad Carolien Roelants. Hoogstwaarschijnlijk heeft meegespeeld dat het geen 'nieuwe partij' is:

    "Deze seculiere partij had verwacht hogere ogen te gooien, maar wordt nu volgens de laatste berichten zelfs vierde in de uitslag. Het punt is dat het geen nieuwe partij is, terwijl het Tunesische volk het liefst kiest voor een partij met het imago van schone handen. Ennahda, de winnaar, is ook geen nieuwe partij, maar werd onder Ben Ali verboden en pas in maart erkend. Hetzelfde geldt voor de Congrespartij voor de Republiek (CPR), die nooit is toegestaan door het regime en nu vermoedelijk boven de PDP eindigt."

Ennahda: wij winnen ruim, willen stabiel land

Voorlopige uitslagen wezen zoals verwacht al op goede resultaten voor de Ennahda-partij. De partij denkt zelf dat er 40 procent van de stemmen is binnengehaald, meldde een woordvoerder van de partij vandaag aan persbureau AFP.

De partij beloofde daarnaast bij monde van campagneleider Abdelhamid Jlazzi investeerders en internationale partners een stabiele interimregering:

    "We zullen geen enkele moeite besparen in onze pogingen een stabiele politieke samenwerking tot stand te brengen. Dat verzekeren we investeerders en economische partners."

Verwacht wordt dat de Ennahda-partij het land een islamitische koers laat varen, zei Roelants eerder:

    "Ze zeggen dat ze niet streven naar het invoeren van islamitische wetgeving. In het begin, kort na de revolutie, waren hun uitspraken heel voorzichtig. Naarmate de peilingen voor Ennahda beter werden, werden de toespraken van bijvoorbeeld partijleider Ghannoushi wel wat scherper. Dat Tunesië na het regime van Ben Ali een meer islamitische koers op gaat staat vast. De tijd van het ultraseculiere Tunesië van Ben Ali is voorbij."

Gekozen vergadering stelt nieuwe grondwet op

De stembusgang van gisteren betekende de eerste vrije verkiezingen in de geschiedenis van het land. Het is de bedoeling dat er een raadgevende vergadering gevormd wordt die een nieuwe grondwet opstelt.

Van de 7,5 miljoen kiesgerechtigden hadden 4,1 miljoen mensen zich als kiezer laten registreren. Daarvan heeft ongeveer 90 procent gisteren ook daadwerkelijk gestemd.
www.nrc.nl

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 10/10/2011 | 10:27 uur
Ik voel geen enkele behoefte om steeds generalisaties of schrijffouten "aan te kaarten"

V.w.b. die generalisaties zou je dat zeker wel moeten doen. En volgens mij doe je dat, m.i. terecht, dan ook met grote regelmaat.


Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 10/10/2011 | 10:32 uur
Verkeerde been uit bed gestapt? Smiley's over het hoofd gezien? Context van "het kinderachtige punt 2" niet begrepen?
grap of spot is niet altijd goed te onderscheiden...in de context van discussie kwam het op mij over als het laatste. Hierbij door jou verduidelijkt...over tot de orde van het topic maar weer.

KapiteinRob

Verkeerde been uit bed gestapt? Smiley's over het hoofd gezien? Context van "het kinderachtige punt 2" niet begrepen?

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 10/10/2011 | 10:16 uur
Citaat van: Elzenga op 10/10/2011 | 10:11 uur
Nee hoor, ik herhaal gewoon wat ik al vaker hier op het forum heb gesteld....waarin nuanceringen zitten die ik in jouw eerste reactie mistte.
1. De eerstvolgende keer dat je in m.i. generaliserende bewoordingen iets stelt, kom ik hier op terug.  ;)
2. "Mistte" is met 1 "t"......  8)
tja we kunnen het tot dit kinderachtige niveau laten zakken...feit blijft volgens mij dat je een vrij generaliserende opmerking maakte en die relateerde aan wat ik zou hebben beweerd. Ik voel geen enkele behoefte om steeds generalisaties of schrijffouten "aan te kaarten"...maar corrigeer wel waar iemand mij iets toeschrijft wat ik op die wijze niet heb beweerd.

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 10/10/2011 | 10:11 uur
Nee hoor, ik herhaal gewoon wat ik al vaker hier op het forum heb gesteld....waarin nuanceringen zitten die ik in jouw eerste reactie mistte.

1. De eerstvolgende keer dat je in m.i. generaliserende bewoordingen iets stelt, kom ik hier op terug.  ;)
2. "Mistte" is met 1 "t"......  8)

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 10/10/2011 | 09:03 uur
Citaat van: Elzenga op 09/10/2011 | 20:23 uur
want ik heb "de jonge intellectuele moslims" vooral gerelateerd aan steun aan organisaties als Al Qaeda. Wel gesproken over de jonge bevolking daar die veranderingen willen, een betere toekomst, einde aan dictatuur.
Ja, je praat lekker..... Je kan hier ook niet roepen dat je weet wat "alle jonge intellectuele moslims" vinden van organisaties als AQ, net zo min dat je weet dat alle "jonge bevolkingen" veranderingen willen etc. Het lijkt erop dat je selectief aan het winkelen bent in het representeergeheel.
Nee hoor, ik herhaal gewoon wat ik al vaker hier op het forum heb gesteld....waarin nuanceringen zitten die ik in jouw eerste reactie mistte.

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 09/10/2011 | 20:23 uur
want ik heb "de jonge intellectuele moslims" vooral gerelateerd aan steun aan organisaties als Al Qaeda. Wel gesproken over de jonge bevolking daar die veranderingen willen, een betere toekomst, einde aan dictatuur.

Ja, je praat lekker..... Je kan hier ook niet roepen dat je weet wat "alle jonge intellectuele moslims" vinden van organisaties als AQ, net zo min dat je weet dat alle "jonge bevolkingen" veranderingen willen etc. Het lijkt erop dat je selectief aan het winkelen bent in het representeergeheel.

Tanker

Leuk he die Arabische lente....despoten zijn niet ok, maar islamisten en fundementalisten zijn helemaal niet tof om aan het bewind te hebben zie de Taliban en Ayatollah's in Iran.
Als Noord-Afrika ook die kant op gaat, zijn we lekker mee dan.......

Elzenga

Citaat van: Oorlogsvis op 09/10/2011 | 20:26 uur
Waar we voor op moeten passen is dat het niet zo moet zijn dat het westen weereens het vuilie werk voor de fundametalisten gaat opknappen, daarmee bedoel ik dat we ervoor moeten waken dat in Libie de macht niet stiekem in handen gaat komen van de fundamentalisten.
Dat wil men door de huidige hulp denk ik juist voorkomen. Maar ik denk dat de situatie en beeldvorming fragiel is....mensen daar zijn nog niet vergeten wie de Westerse landen eerste steunde. Dus er hoeft weinig mis te gaan en de stemming slaat om. "Gelukkig" ergens hebben vrijwel alle landen vuile handen gemaakt in Libië...ook Rusland en China en Turkije...dus veel alternatief is er niet voor het nieuwe gezag om naar uit te wijken. Ook goede contacten met Iran lijken me niet aannemelijk gezien de religieuze verschillen.

De belangrijkste opgave nu lijkt mij te voorkomen dat de burgeroorlog in een nieuwe variant verder gaat....een variant waar ook Gadaffi en zijn getrouwen baat bij kunnen hebben en dus waarschijnlijk zullen opstoken.