Spanningen in Tunesie

Gestart door Elzenga, 16/01/2011 | 20:25 uur

Lex

'President Tunesië zoekt toevlucht in België'

BRUSSEL - De verdreven Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali zou toevlucht willen zoeken in België. De Belgische politie en inlichtingendiensten houden rekening met zijn komst, meldde de Vlaamse krant De Morgen zaterdag.

In de Vlaams-Brabantse plaats Relegem bij Brussel woont aangetrouwde familie van Ben Ali. De politie is er naar eigen zeggen attent op zijn eventuele bezoek. Naar verluidt zou de ex-president een reünie plannen met zijn familie, die uit elkaar werd gescheurd door de volksopstand in Tunesië.

Ben Ali werd in januari verdreven en vertrok naar Saudi-Arabië. Sinds enkele weken beschikt de Belgische politie over informatie die ,,niet uitsluit" dat hij naar België probeert te komen.

ANP,
Gepubliceerd op 19 maart 11, 13:57
Laatst bijgewerkt op 19 maart 11, 14:03

Lex

Premier Tunesië treedt af

TUNIS -  Premier Mohammed Ghannouchi van Tunesië heeft zondag zijn aftreden aangekondigd.

Telegraaf, zo 27 feb 2011, 16:04

Lex

Italië vraagt 100 miljoen wegens immigranten

ROME -  Italië heeft de Europese Commissie maandag om 100 miljoen euro hulp gevraagd wegens de massale toestroom van Tunesische vluchtelingen. Premier Silvio Berlusconi zei EU-president Herman Van Rompuy in een telefoongesprek dat de situatie ,,urgent is en iedereen in de Europese Unie aangaat. Het moet op die manier worden aangepakt", aldus een regeringsverklaring.

De noodkreet van Berlusconi kwam nadat in vijf dagen circa vijfduizend illegale immigranten, vooral Tunesiërs, op het kleine Italiaanse eiland Lampedusa waren aangekomen.

Minister Roberto Maroni (Binnenlandse Zaken) verwijt Brussel te weinig mee te werken. ,,In Brussel vragen ze om een formeel verzoek voordat ze in actie kunnen komen. Wel, dat verzoek is vandaag uitgegaan".

Van Rompuy zei bereid te zijn de zaak snel aan de orde te stellen bij regeringsleiders van de EU-landen.

Telegraaf, ma 14 feb 2011, 22:44

Lex

Leger Tunesië patrouilleert in havens

ZARSIS - Het leger van Tunesië patrouilleert in de zuidelijke vissershavens om de stroom vluchtelingen naar Europa te stoppen. Dat meldde het staatspersbureau TAP maandag.

De militairen hebben in de stad Zarzis de toegang tot de haven afgesloten. Schepen van de kustwacht patrouilleren voor de kust. Eerder maandag maakte Tunesië al bekend samen te willen werken met andere landen om de aanzwellende vluchtelingenstroom in te dammen. Ook in de havens van Ben Guerdane, Medenine, Tataouine en Gafsa houdt het leger vluchtelingen tegen.

Sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali hebben vele duizenden Tunesiërs illegaal de oversteek gewaagd naar Europa in de hoop op een beter bestaan. Vooral de Italiaanse regering maakt zich grote zorgen over de toestroom van vluchtelingen op het eilandje Lampedusa, dat dicht bij de Tunesische kust ligt.

ANP,
Gepubliceerd op 14 februari 11, 17:09

Ace1

Citaat van: Kapitein Rob op 17/01/2011 | 19:44 uur
Tunesie heeft natuurlijk geen aardolie en gas in de grond zitten......  :P

Rob, dat weet je natuurlijk nooit het is een buurland van Libië, ik zou er niet raar van staan te kijken als daar ook aardolie of gas wordt gevonden over een paar jaar.

KapiteinRob

Tunesie heeft natuurlijk geen aardolie en gas in de grond zitten......  :P

Ace1

Andere dictatoren vrezen scenario Tunesië

Terwijl Tunesië in de greep van de revolutie verkeert, vrezen leiders in andere dictatoriaal geleide landen in de regio voor een soortgelijke situatie. Zo plaatste Muammar Kaddafi, sinds 1969 machthebber in Libië, zondag vraagtekens bij de val van president Zine al-Abidine Ben Ali van zijn buurland Tunesië. ,,Waar was dit voor nodig? Zine al-Abidine had al gezegd dat hij over drie jaar zou aftreden'', aldus Kaddafi.
De leider van Libië, zelf aan de macht gekomen door een revolutie, zei dat het bloedvergieten en de wetteloosheid in Tunesië hem veel pijn doen. ,,Tunesië leeft nu in angst. Gezinnen kunnen worden afgeslacht in hun slaapkamers en de burgers in de straat gedood, alsof het de Russische of Amerikaanse revolutie is.''

Het was zondag opnieuw zeer onrustig in Tunesië, twee dagen nadat Ben Ali naar Saudi-Arabië vluchtte en er een machtsvacuüm ontstond in het Noord-Afrikaanse land. In de hoofdstad Tunis kwam het tot diverse schietpartijen, onder meer op het terrein van het presidentieel paleis, bij het gebouw van de federale bank en bij het hoofdkwartier van de oppositiepartij PDP. Zeker twee mensen kwamen door geweld om het leven.

De staatstelevisie meldde dat een aantal mensen is aangehouden die wapens bij zich hadden en die zouden beschikken over buitenlandse paspoorten. Later bleek dat er waarschijnlijk sprake was van een vergissing. Een Zweeds reisbureau meldde dat dertien klanten door een menigte waren aangevallen, op het moment dat ze terugkwamen van een jacht op wilde zwijnen. De Zweden werden overgebracht naar een politiebureau. Onderzoek wees uit dat ze geen kwaad in de zin hadden. Ze werden snel weer vrijgelaten.

De nieuwe machthebbers in Tunesië maakten zondag bekend dat er strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld tegen Ali Seriati, de generaal die verantwoordelijk was voor de beveiliging van de verdreven president. Seriati werd zaterdag opgepakt voor het organiseren van vandalisme en plunderingen. Ook wordt hij ervan verdacht samen te zweren om het nieuwe leiderschap omver te werpen, volgens sommigen in opdracht van Ben Ali.

Behalve Seriati zijn dit weekeinde meerdere bewakers en andere handlangers van Ben Ali gearresteerd. Andere leden van de presidentiële garde lopen nog vrij en gewapend rond. In het hele land plunderen mensen eigendommen van hoge functionarissen uit het bewind van Ben Ali. Het leger probeert de orde te handhaven. Ook patrouilleren er gewapende burgerwachten om criminaliteit te bestrijden.

De samenstelling van de nieuwe regering in Tunesië wordt maandag bekendgemaakt. In de overgangsregering zitten geen partijen die nauwe banden onderhouden met Ben Ali.

De situatie in Tunesië wordt elders in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten met grote belangstelling gevolgd. Muammar Kaddafi was bepaald niet de enige die reageerde op de ontwikkelingen in het land dat ligt ingeklemd tussen Algerije, Libië en de Middellandse Zee. Zo waren er onder meer demonstraties tegen de regimes in Jemen en Jordanië

http://www.depers.nl/buitenland/538781/Andere-dictatoren-vrezen-scenario-Tunesie.html

Ace1

Tunesië Slappe Hap

Laat die dictator maar lekker zitten

Democratische hervormingen komen Washington en Europa niet zo goed uit.

De 'dappere' Tunesische betogers verdienen steun, het geweld tegen hen is 'schandalig' en er moet zo snel mogelijk een 'democratische oplossing worden gevonden voor de problemen hun land'. Na wekenlange opvallende radiostilte tuimelden afgelopen weekend westerse politici over elkaar heen met verklaringen over de ontwikkelingen in Tunesië.

Nadat de gehate dictator Ben Ali vrijdag plotseling de benen had genomen naar Saoedi-Arabië heeft daar een inderhaast benoemde interim regering het machtsvacuüm gevuld en verklaard dat binnen zestig dagen verkiezingen worden gehouden. Het Westen kon de situatie onmogelijk nog langer negeren.

Of de westerse steunverklaringen de Tunesische harten verwarmt, is maar de vraag. Waar waren de VS en de EU toen de Tunesische veiligheidsdiensten de afgelopen weken tientallen demonstraten doodschoten, verwondden en met grof geweld in de gevangenis smeten? Waarom veroordeelde de internationale gemeenschap president Ben Ali en zijn maffiose kliek niet fel en steunde zij de roep van de betogers om politieke, economische en sociale hervormingen toen niet?

Nota bene woensdag nog suggereerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken dat Franse agenten hun Tunesische collega's zouden kunnen helpen om de rust in de voormalige Franse kolonie te doen terugkeren. President Sarkozy – sinds het vertrek van Ben Ali vecht hij 'zij aan zij met het Tunesische volk'– verklaarde tien dagen geleden botweg dat 'wij liever Ben Ali aan de macht zien dan aan Al-Qaida gelieerde regeringen'. In diplomatieke memo's uit 2009 op WikiLeaks is te lezen dat de Amerikaanse ambassadeur in Tunis zich weliswaar zorgen maakte over het 'verrotte', repressieve regime van Ben Ali, en dat moet worden geprobeerd de mensenrechten te verbeteren, maar dat koste wat kost moet worden voorkomen dat Al-Qaida en andere extremistische groeperingen er voet aan de grond krijgen. Een woordvoerde van het Witte Huis gaf dit weekend schoorvoetend toe dat de VS eerst zijn eigen belangen najaagt, ook al betekent dat steun aan een tiran.

De eerdere opstelling van het Westen doet twijfelen aan de oprechtheid van de nieuwe morele support aan de Tunesische intifada. Democratie is een mooi principe, maar alleen als er pro-westerse regeringen uit voort vloeien, lijkt de gedachte in de westerse hoofdsteden.

Het alternatief voor Arabische dictatoren zijn anti-westerse, radicaal islamistische regimes, vrezen Europa en de VS, ook omdat die dictatoren daar keer op keer mee dreigen: het islamisme rukt op! En dat is bloedlink voor de veiligheid van het Westen, voor het Israëlisch-Palestijnse proces en voor de stabiliteit van de hele regio. En denk aan al die Noord-Afrikaanse vluchtelingen die Europa zouden binnenstromen. Nee, dan liever behoud van de status quo, al is die om te huilen.

Deze struisvogeltactiek is op de langere duur desastreus en contraproductief. De onderdrukte bevolkingen in de hele Arabische wereld krijgen steeds meer weerzin tegen het Westen en vestigen uit pure ellende al hun hoop op verbetering juist op de door de regimes veelal verboden islamitische bewegingen – de seculiere oppositie is vrijwel altijd ernstig verdeeld en hun leiders dikwijls afkomstig uit de verguisde, zelfverrijkte elite. Van Saoedi-Arabië tot aan Marokko overal is de opborrelende volkswoede over het schrijnende gebrek aan vrijheden, werk en inspraak tot bijna kookpunt gestegen. Het is een lichtontvlambare massa waarvan moslims met een extremistische agenda bovendien gemakkelijk misbruik maken. Tunesië is nu in de hele Arabische wereld het voorbeeld voor zelfbevrijding en hernieuwde Arabische trots en identiteit. Dit is voor het Westen misschien wel net zo'n grote kans als bedreiging voor de stabiliteit in de hele regio.

http://www.depers.nl/buitenland/538714/Laat-die-dictator-maar-lekker-zitten.html

KapiteinRob

Citaat van: Fok.nl op 17/01/2011 | 17:25 uur
waar hij zich in zijn auto in brand stak. De politie bracht hem vervolgens naar een ziekenhuis.

Wat natuurlijk niet de bedoeling was; je moet hem in zijn wrak naar de sloop brengen. Die agenten hebben natuurlijk geen Nederlandse politie-opleiding genoten....

KapiteinRob

Als dat soort idioten dergelijke "steek jezelf in de fik" acties nu eens gecoordineerd gezamenlijk doen, hoeft de rommel maar 1 keer opgeruimd te worden.

Elzenga

Man steekt zichzelf in brand voor parlement Egypte
door Ward Wijndelts
Buitenland

In Egypte heeft een man zichzelf in brand gestoken voor het parlement, meldt The Guardian. Over de motieven van de man, die gewond werd afgevoerd naar het ziekenhuis, bestaat nog geen duidelijkheid.

De zelfverbranding is direct herleidbaar tot de situatie in Tunesië, zegt Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants. De onrusten die leidden tot de val van de president van Tunesië begonnen op 17 december 2010 ook met de zelfverbranding van een man. Ook in Algerije steken mensen zich in brand.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/17/man-steekt-zichzelf-in-brand-voor-parlement-egypte/

Elzenga

Citaat van: VandeWiel op 17/01/2011 | 08:49 uur
Een aantal Zweedse jagers is in Tunesië aangevallen door een groep mensen. Dat gebeurde in de hoofdstad Tunis.

De jagers kwamen aan bij een hotel en waren bezig met het uitladen van hun wapens. Mensen in de omgeving dachten mogelijk dat de Zweden huurlingen waren, en vielen hen aan. De jagers werden naar een politiebureau gebracht. Daar bleek al snel dat er sprake was van een vergissing.

Het land is de laatste dagen het toneel van een gewelddadige opstand tegen het bewind van president Ben Ali. Die is inmiddels het land ontvlucht.

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/01_januari/16/buitenland/aanval-op-zweedse-jagers-tunesie.xml

En zo weten we waar het vuurgevecht met de Zweden vandaan kwam en waar de taxi's met precisiewapens voor dienden. Toeristen. Alleen dat met die Algerijnen is nog onduidelijk. Misschien dat in Tunesie de buitenlanders (Algerijnen) ook bijverdienen met taxi's te rijden en ze gewoon de chauffeurs van de Zweden waren?
Ik sluit niet uit dat AQ de onlusten ook heeft aangegrepen om iets te proberen...en daarvoor regionale cellen heeft ingezet...

VandeWiel

#10
Een aantal Zweedse jagers is in Tunesië aangevallen door een groep mensen. Dat gebeurde in de hoofdstad Tunis.

De jagers kwamen aan bij een hotel en waren bezig met het uitladen van hun wapens. Mensen in de omgeving dachten mogelijk dat de Zweden huurlingen waren, en vielen hen aan. De jagers werden naar een politiebureau gebracht. Daar bleek al snel dat er sprake was van een vergissing.

Het land is de laatste dagen het toneel van een gewelddadige opstand tegen het bewind van president Ben Ali. Die is inmiddels het land ontvlucht.


http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/01_januari/16/buitenland/aanval-op-zweedse-jagers-tunesie.xml


En zo weten we waar het vuurgevecht met de Zweden vandaan kwam en waar de taxi's met precisiewapens voor dienden. Toeristen. Alleen dat met die Algerijnen is nog onduidelijk. Misschien dat in Tunesie de buitenlanders (Algerijnen) ook bijverdienen met taxi's te rijden en ze gewoon de chauffeurs van de Zweden waren?

Elzenga

Interessante doch potentieel gevaarlijke ontwikkelingen daar. De media begint nu ook kritische vraagtekens te zetten bij de beleid van veel Westerse landen om deze dictatoriale regimes en hun onderdrukkende beleid te steunen de afgelopen decennia.

KapiteinRob

Citaat van: Laurens op 16/01/2011 | 23:21 uur
Dus.....als iemand zich genoodzaakt voelt om zijn linker kleine teen in de fik te zetten voor lagere brandstofprijzen.......

Dan had je in ieder geval peut over om jezelf in de hens te kunnen zetten....  :devil: