Spanningen in Algerije

Gestart door Lex, 12/02/2011 | 12:10 uur

Lex

Tienduizenden Algerijnen protesteren tegen president

Tienduizenden Algerijnen zijn opnieuw de straat op gegaan. Ze eisen het vertrek van hun president: Abdelaziz Bouteflika. Hij is al twintig jaar aan de macht en wil nu nog eens vijf jaar de president zijn.

In Algerije - het grootste land van Afrika - komen demonstraties vrijwel niet voor. De mensen zijn er te bang voor. Zo kwam het in 2011 - tijdens de Arabische lente - niet tot een revolutie in Algerije. De veiligheidsdiensten in het land zijn berucht.

Tienduizenden
Maar sinds een week durven mensen wel de straat op te gaan. Vandaag gingen in verschillende plaatsen tienduizenden mensen de straat op na het vrijdaggebed.

Op veel plaatsen verliep het protest vreedzaam, maar met name in Algiers braken gevechten uit tussen demonstranten en de politie. Een persoon kwam om het leven toen er paniek ontstond.  Volgens de lokale overheid raakten 56 agenten en 7 burgers gewond. Er zijn 45 arrestaties verricht.

Corrupte clan
In de ogen van velen wordt het land al decennia geregeerd door een corrupte clan. De jongste broer van de president, Saïd Bouteflika, wordt gezien als een sleutelfiguur in die clan. Hij is 61 jaar en verschijnt net als zijn twintig jaar oudere broer, die sinds een beroerte in 2013 aan de rolstoel is gekluisterd, vrijwel nooit in het openbaar.

Veel betogers eisten een gezonde president die met de bevolking praat. De verkiezingen zijn in april.

RTL Nieuws, 01-03-20919

Lex

Foto's van de Boeing 737 van SAS, die tbv algerije is omgebouwd tot Medevac kist.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

25 bodies found in seized Algerian gas plant as clearing operation continues – local TV

Published: 20 January, 2013, 16:00

25 bodies found in seized Algerian gas plant as clearing operation continues – local TV

The bodies of 25 hostages have been found inside a remote gas plant in the Algerian Sahara Desert as an operation to clear the seized site continues, private Algerian TV station Ennahar reported.

DETAILS TO FOLLOW

http://rt.com/news/bodies-hostages-algeria-plant-358/

jurrien visser (JuVi op Twitter)

zondag 20 jan 2013

Gijzelingsdrama Algerije: de nasleep

De gijzeling in Algerije: wat er nu precies gebeurd is en hoeveel doden er zijn gevallen wist niemand. Nu het Algerijnse leger het complex van BP definitief heeft veroverd, lijkt er vandaag eindelijk duidelijkheid te komen.
Volgens de Algerijnse regering zijn er 792 mensen bevrijd, onder wie 107 buitenlandse werknemers. In totaal zijn er zeker 23 gegijzelden van verschillende nationaliteiten omgekomen bij de bevrijdingsactie, die vier dagen duurde. Maar wie het precies zijn, is nog steeds onduidelijk.

Dodental stijgt nog

"Helaas moet ik zeggen dat het dodental zal stijgen'', laat de minister van Communicatie Mohamed Said weten. Hij verwacht vandaag een definitief aantal slachtoffers te kunnen melden. Er waren in ieder geval geen Nederlanders betrokken bij het gijzelingsdrama.
De Britse premier Cameron zei vandaag in een televisietoespraak dat er zeker drie Britten bij het gijzelingsdrama zijn omgekomen. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog drie anderen gedood. Ook vijf Noren worden nog steeds vermist.

Terroristen gedood

Alle 32 terroristen zijn gedood. Volgens de Algerijnse regering kwamen slechts drie van hen uit Algerije. Er is een kans dat de extremisten bommen hebben achtergelaten in het complex. Daarom worden de gebouwen nu gecontroleerd.
Het gijzeldrama was volgens Algerije een wraakactie, omdat Frankrijk het luchtruim mocht gebruiken in het offensief tegen islamitische militanten in buurland Mali. Maar veel analisten zeggen dat dat niet kan, omdat de gijzelingsactie een goede voorbereiding vergt en daarom nooit zo snel op touw kan zijn gezet.

Hulp van Obama

President Obama heeft de Algerijnse regering hulp aangeboden. Hij wil een beter beeld krijgen van wat zich heeft afgespeeld, om dit soort drama's in de toekomst te voorkomen.

http://nos.nl/op3/artikel/463991-gijzelingsdrama-algerije-de-nasleep.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Dertig gijzelaars in Algerije gedood, bevrijdingsactie voorbij'

Bewerkt door: redactie − 17/01/13, 22:37  − bron: ANP/AP

De actie van de Algerijnse strijdkrachten die een einde moest maken aan de gijzelingsactie op een gasveld, heeft aan dertig gijzelaars het leven gekost. Ook ten minste elf gijzelnemers kwamen om. Dat heeft een bron binnen de Algerijnse veiligheidsdiensten gezegd. .

Onder de gijzelaars die omkwamen, zijn zeven buitenlanders, onder wie twee Japanners, twee Britten en een Fransman. De nationaliteit van de andere doden is niet duidelijk. Ook acht Algerijnen kwamen om. Een van de 11 gijzelnemers die het leven verloren, was de leider van de gijzelingsactie Tahar ben Cheneb. Tot de andere gedode terroristen behoorden drie Egyptenaren, twee Tunesiërs en een Fransman.

Eerder vandaag zeiden de extremisten dat ten minste 35 buitenlanders en vijftien militanten waren gedood bij de legeractie. Er is inmiddels een einde gekomen aan de operatie van het Algerijnse leger.

De extremisten vielen de aardgasinstallatie Ain Amenas woensdag aan als wraakneming voor het Franse militaire optreden tegen islamitische militanten in Mali. Bij die aanval kwamen een Brit en een Algerijn om het leven.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3378854/2013/01/17/Dertig-gijzelaars-in-Algerije-gedood-bevrijdingsactie-voorbij.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Algeria confirms "operation" at Sahara gas plant: Britain

LONDON | Thu Jan 17, 2013

(Reuters) - Algeria has told Britain that an operation is in progress at a gas plant in the Sahara where al Qaeda-linked militants have kidnapped dozens of hostages, a spokesman for the British Foreign Office said in London.

"The Algerian authorities have confirmed that there is an ongoing operation," the spokesman said. He had no comment on reports of casualties.

http://www.reuters.com/article/2013/01/17/us-sahara-crisis-britain-idUSBRE90G0PJ20130117

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'45 doden bij bevrijdingsactie gijzeling Algerije

Bij een poging van het Algerijnse leger om een einde te maken aan een grote gijzeling bij een gasveld zijn mensen neergeschoten. Volgens onbevestigde berichten van een persbureau in Mauritanië zijn daarbij meer dan dertig gegijzelden en ongeveer 15 kidnappers gedood.
Eerder deze middag was er nog goed nieuws te melden over de gijzeling: Algerijnse autoriteiten meldden dat een deel van de gijzelaars was ontsnapt. Tientallen Algerijnse en bijna twintig buitenlandse medewerkers van oliemaatschappij BP zouden hun vrijheid terug hebben. Het is niet duidelijk of zij, of een aantal van hen, gedood zijn.
'Ondertekenaars met Bloed'
De werknemers van een gasveld in Algerije werden gisteren gegijzeld door een radicaal-islamitische groepering die zich 'Ondertekenaars met Bloed' noemt.
Hoeveel van de gijzelaars nog worden vastgehouden bij het gasveld is onduidelijk. Volgens de gijzelnemers zaten er in totaal 41 buitenlanders gevangen, Algerijnse bronnen zeggen dat het er een stuk minder zijn: 20. De gijzelaars komen uit de VS, Noorwegen, Ierland, Japan, Groot-Brittannië en Frankrijk.
Omsingeling
Het leger heeft het gebouwencomplex van het gasveld omsingeld, en er zou een aanval zijn geweest met twee helikopters van het Algerijnse leger. Daarbij zouden dus meer dan 45 doden zijn gevallen.
De groep die achter de gijzeling zit bestaat uit zo'n twintig Algerijnen en heeft banden met al-Qaida. 'Ondertekenaars met Bloed' eist de vrijlating van 100 gevangenen, het stopzetten van de Franse acties in Mali en twintig terreinwagens om mee naar het buitenland te vluchten. De Algerijnse regering laat weten dat ze daar niet op hoeven te rekenen: ze weigeren met de gijzelnemers te onderhandelen.
'In koele bloeden'
Bij de gijzelingsactie gisteren werden twee werknemers, een Algerijn en een Brit, gedood. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken waren ze "gewoon met hun werk bezig, en werden ze in koelen bloede vermoord".
Door: Suse

http://nos.nl/op3/artikel/462959-45-doden-bij-bevrijdingsactie-gijzeling-algerije.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Gijzeling Algerije wordt bloedbad'

AFP Toegevoegd: donderdag 17 jan 2013

Bij een poging van het Algerijnse leger om een einde aan de gijzeling bij een gasveld te maken, zijn mensen neergeschoten. Militairen hebben met helikopters een aanval uitgevoerd op het gebouwencomplex waar tientallen werknemers van BP gevangen gehouden worden. Volgens onbevestigde berichten van een persbureau in Mauritanië zijn daarbij meer dan dertig gegijzelden en ongeveer 15 kidnappers gedood.

Later meer

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

17/1/13

BREAKING: 34 HOSTAGES AND 15 KIDNAPPERS KILLED BY AIR STRIKES BY ALGERIAN ARMY - ANI NEWS AGENCY


http://live.reuters.com/Event/Mali_Conflict

Lex

Betogers op straat in Algiers

ALGIERS - Tot tweeduizend betogers zijn zaterdag in de Algerijnse hoofdstad Algiers de straat opgegaan om te demonstreren tegen het bewind van president Abdelaziz Bouteflika.
De autoriteiten hebben de betoging verboden. Duizenden agenten zijn aanwezig om Egyptische toestanden te voorkomen.
De betogers zouden door een cordon van de politie zijn heengebroken, om aan hun demonstratie te kunnen beginnen. De politie zou met knuppels proberen de betoging uiteen te slaan.


Ook is een nog onbekend aantal demonstranten opgepakt. Voorafgaand aan de betoging waren er ook al gevechten tussen demonstranten en de politie.
Volgens lokale berichten zijn ook voorstanders van Bouteflika op straat. Zij worden door de politie met rust gelaten. De voorstanders roepen uitdagende leuzen naar de oppositie.

Treinverkeer
Vrijdag legde de Algerijnse overheid het treinverkeer stil, zodat mensen niet naar de hoofdstad konden reizen. Ook werden de toegangswegen geblokkeerd en her en der gepantserde wagens van de veiligheidsdienst geparkeerd.
De onrust in Algerije begon in januari, nadat ook in Tunesië veel mensen de straat op gingen. Mensen waren boos over de hoge voedselprijzen en de werkloosheid.
De ordediensten maakten op 22 januari al met geweld een einde aan een grote betoging in Algiers. Daarbij raakten tientallen mensen gewond.

© ANP
Uitgegeven: 12 februari 2011 11:46
Laatst gewijzigd: 12 februari 2011 11:59