Spanningen in Nigeria

Gestart door dudge, 22/04/2011 | 10:14 uur

StrategNL

Islamists in northeast Nigeria kill up to 30 soldiers: sources
https://www.reuters.com/article/us-nigeria-security/islamists-in-northeast-nigeria-kill-up-to-30-soldiers-sources-idUSKCN1LH3U1

Belangrijk denk ik om goed te analyseren...want de zoveelste succesvolle en bloedige aanval van radicale groepen daar op een militair kampement. Je kunt wachten tot ze zo een keer een internationaal kampement gaan aanvallen.

Ace1

'Vier kampen Boko Haram vernietigd door leger'

Het Nigeriaanse leger heeft naar eigen zeggen vier kampen van terreurbeweging Boko Haram in het noordoosten van het land vernietigd. Daarbij werden tientallen extremisten gedood, aldus een verklaring.
Bij de actie bevrijdde het leger twintig vrouwen en kinderen. De kampen werden onder andere vanuit de lucht en met artillerie beschoten. Een militair verloor het leven.

Boko Haram zaait al enige tijd dood en verderf in het noordoosten van Nigeria. De groepering heeft sinds begin 2014 zeker 2000 vrouwen en kinderen ontvoerd.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4039110/2015/05/23/Vier-kampen-Boko-Haram-vernietigd-door-leger.dhtml

Zeewier

Citaat van: Ace1 op 27/04/2015 | 12:29 uur
Boko Haram neemt eiland in Tsjaadmeer in

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft een eiland ingenomen in het Tsjaadmeer. Bij de gevechten om het eiland Karamga, zijn volgens bronnen van het leger van Niger ,,veel'' Nigerese soldaten omgekomen. Het Tsjaadmeer bestrijkt het grensgebied tussen Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger.
Volgens militaire bronnen vielen honderden Boko Haram-strijders in gemotoriseerde kano's het eiland aan.
Waarschijnlijk het grootste eiland aan de noord-westelijke zijde van het Tjaadmeer. Dat is natuurlijk het slimste wat ze konden doen, zichzelf strategisch afsluiten van aanvoer op een eiland vol muggen. Sterkte!

Ace1

Nigeria: 200 meisjes en 93 vrouwen gered uit woud

Het Nigeriaanse leger zegt dat het vandaag 200 meisjes en 93 vrouwen uit het woud van Sambisa heeft gered. Het is nog niet duidelijk of het om de vorig jaar april ontvoerde schoolmeisjes uit Chibok gaat.
Het leger verwoestte verder drie kampementen van de islamitische terreurbeweging Boko Haram in het woud, twitterde het leger. Vorige week begonnen de troepen een offensief tegen Boko Haram.

Ook buurland Niger is het gevecht met de terreurbeweging aangegaan. Niger verloor afgelopen weekend in gevechten met Boko Haram zeker 46 soldaten en 28 burgers, maakte het ministerie van Defensie vandaag bekend. In de bloedige strijd kwamen volgens het ministerie ook 156 strijders van de terreurbeweging om. Dat gebeurde bij gevechten om het eiland Karamga in het Tsjaadmeer. Dat meer bestrijkt het grensgebied tussen Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3986929/2015/04/28/Nigeria-200-meisjes-en-93-vrouwen-gered-uit-woud.dhtml

Ace1

Honderden lijken gevonden in Nigeriaanse stad

In de stad Damasak, in het noordoosten van Nigeria, zijn in totaal honderden lijken aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om slachtoffers van de islamistische rebellenorganisatie Boko Haram, zo melden inwoners van de stad.
'De lichamen werden aangetroffen in huizen, straten en ook in de rivier Damasak, waarvan de bedding droog is komen liggen', zo zegt Kaumi Kusur, een van de inwoners van de stad. Mohammed Sadiq, een andere inwoner van Damasak die geholpen heeft bij het begraven van de slachtoffers, zegt dat er in totaal wellicht een vierhonderdtal doden werden ontdekt.

De regering van de Nigeriaanse staat Borno bevestigt het nieuws en heeft het over 'honderden' lijken. 'Hun lichamen waren in staat van ontbinding. We hebben hen allemaal op een behoorlijke manier begraven, in een twintigtal gemeenschappelijke graven', zegt Kusur.

Soldaten uit Tsjaad en Niger hadden op 9 maart de stad Damasak heroverd op de rebellen van Boko Haram. Daarbij werden toen een tweehonderdtal leden van Boko Haram gedood. Op 20 maart had de woordvoerder van het Tsjadische leger, Azem Bermandoa Agouna, al melding gemaakt van de ontdekking van een massagraf met een honderdtal slachtoffers, waarvan sommigen ook onthoofd waren. Volgens Kusur ligt het aantal lijken dat deze keer ontdekt werd veel hoger dan in maart.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3984616/2015/04/28/Honderden-lijken-gevonden-in-Nigeriaanse-stad.dhtml

Ace1

Boko Haram neemt eiland in Tsjaadmeer in

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft een eiland ingenomen in het Tsjaadmeer. Bij de gevechten om het eiland Karamga, zijn volgens bronnen van het leger van Niger ,,veel'' Nigerese soldaten omgekomen. Het Tsjaadmeer bestrijkt het grensgebied tussen Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger.
Volgens militaire bronnen vielen honderden Boko Haram-strijders in gemotoriseerde kano's het eiland aan.

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in de regio. Het Nigeriaanse leger is samen met Kameroen, Tsjaad en Niger een offensief begonnen tegen de islamitische terreurgroep.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3982269/2015/04/26/Boko-Haram-neemt-eiland-in-Tsjaadmeer-in.dhtml

dudge

The War Against Boko Haram (Part 1)
April 10, 2015 | 11:25 am

Since 2009, the militant Islamist group known as Boko Haram has wreaked havoc in northern Nigeria. Instilling terror through bombings, abductions, and beheadings, Boko Haram is fighting to create an Islamic state in the most populous country in Africa.

VICE News traveled to Nigeria to embed with the country's army as it ramped up its fight against Boko Haram, whose rise has caused a state of emergency. As the only journalists on the front line in northern Nigeria, we witnessed the beginning of the largest military insurgency to date.

In part one of a three-part series, VICE News correspondent Kaj Larsen visits the site of a recent Boko Haram attack, interviews refugees and victims of the militant group, and heads to the front lines of the ongoing conflict.

https://news.vice.com/video/the-war-against-boko-haram-part-1

(linkt door naar deel 2 & 3)

Ace1

'Hoofdkwartier Boko Haram vernietigd door Nigeria'

Het Nigeriaanse leger claimt het hoofdkwartier van Boko Haram te hebben vernietigd. Dat gebeurde na de inname van de noordoostelijke stad Gwoza. ,,Troepen hebben vanochtend Gwoza ingenomen en het hoofdkwartier verwoest van het zelfbenoemde kalifaat van de terroristen'', twitterde het leger vandaag. Een aantal leden van de jihadistische groepering zou zijn omgekomen.

Morgen zijn er presidents- en parlementsverkiezingen in Nigeria. Tot en met zondag zijn de land- en zeegrenzen gesloten, om te helpen voorkomen dat er gewelddadigheden uitbreken.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3930145/2015/03/27/Hoofdkwartier-Boko-Haram-vernietigd-door-Nigeria.dhtml

Ace1

Gruwelvondst in op Boko Haram veroverde stad

Militairen uit Tsjaad hebben in de Nigeriaanse stad Damasak minstens honderd bruut afgeslachte mensen gevonden. De gruwelijkheden zijn vermoedelijk gepleegd door de radicaal-islamitische terreurbeweging Boko Haram die in het noorden van Nigeria een kalifaat wil stichten.

De lichamen vertoonden tekenen van marteling, steek- en snijwonden. Bij velen was de keel doorgesneden, enkele lichamen waren onthoofd, maakte een woordvoerder van het Tsjadische leger vandaag bekend.

Veel lijken lagen onder aan een brug die een executieplaats lijkt te zijn geweest voor de Boko Haramstrijders. De vermoorde mensen werden gewoon over de rand gekieperd. In de stoffige rivierbedding loopt een zwart spoor van opgedroogd bloed.

Zwarte vlaggen
Volgens een verslaggever van de New York Times ademt de hele stad de aanwezigheid van de terreurbeweging, de zwarte vlaggen van de organisatie zijn overal op geschilderd. De stad, die ooit 200.000 inwoners telde, is grotendeels uitgestorven. De bewoners zijn of gevlucht of gedood door Boko Haram. Huizen en winkels zijn grondig geplunderd.

Het meest opvallend is volgens de journalist en de Tsjadische militairen echter de complete afwezigheid van Nigeriaanse militairen. Hoewel de regering in Abuja in de aanloop naar de verkiezingen van 28 maart claimt dat Boko Haram door het leger wordt verjaagd, is daar in de omgeving van Damasak tot woede van de Tsjadische militairen niets van te merken.

Bang
,,We hebben ze gevraagd te komen, om de stad van ons overgedragen te krijgen, maar ze zijn niet gekomen'', aldus een luitenant tegen de New York Times. ,,Het komt omdat ze bang zijn. We belden ze op de 16e nadat de strijd om Damasak was afgelopen en zeiden dat ze moesten komen. Ze geloofden niet dat we hier waren.''

De Nigeriaanse president Jonathan Goodluck weigert ondertussen volgens de BBC te erkennen dat er fouten zijn gemaakt. Verder dan dat de eerste reactie op de opmars van Boko Haram misschien te traag was, wil hij niet gaan. Internationaal en van binnenuit is de kritiek op hem groot.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3918525/2015/03/20/Gruwelvondst-in-op-Boko-Haram-veroverde-stad.dhtml

Ace1

'Boko Haram binnen een maand verslagen'

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan denkt dat terreurgroep Boko Haram binnen een maand verslagen is. ,,Ze worden met de dag zwakker'', zegt hij vrijdag in een interview met de Britse BBC.
Het leger van Nigeria maakte de afgelopen tijd korte metten met Boko Haram. Samen met de legers van Niger, Kameroen en Tsjaad wisten de militairen flinke delen van het gebied te bezetten, waar Boko Haram na veroveringen juist de scepter zwaaide. De terreurgroep bezet nu nog maar een relatief klein gebied in het noordoosten van Nigeria.

Jonathan moest in het interview wel toegeven dat hij ,,nooit had verwacht dat zij zo'n capaciteit zouden opbouwen. We hebben hun invloed van buitenaf onderschat. We moesten hulp zoeken om ons leger en onze luchtmacht te versterken.''

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3916964/2015/03/20/Boko-Haram-binnen-een-maand-verslagen.dhtml

Ace1

Islamitische Staat accepteert trouw van Boko Haram

Islamitische Staat heeft de trouw 'geaccepteerd' die de leider van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram afgelopen weekeinde zwoer aan de soennitische extremisten in Syriƫ en Irak. De woordvoerder van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi liet dat in een audioboodschap weten.

Nigeria reageerde afgelopen weekeinde geschokt toen bekend werd dat Boko Haram trouw had gezworen aan IS. Het land riep de internationale gemeenschap op wakker te worden 'nu een ramp zich hier ontvouwt'.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3900408/2015/03/12/Islamitische-Staat-accepteert-trouw-van-Boko-Haram.dhtml

Ace1

Nigeriaans leger stuit op bommenfabriek Boko Haram

Het Nigeriaanse regeringsleger heeft een bommenfabriek van Boko Haram ontdekt. De fabriek was verstopt in een bedrijf dat kunstmest maakt, schrijft CNN. In de fabriek lagen volgens het leger grote hoeveelheden bomgordels en zelfgemaakte explosieven.
De bommen werden gevonden nadat troepen de stad Buni Yadi in het noordoosten van Nigeria heroverden op strijders van de extremistische groep afgelopen week. De stad was sinds augustus in handen van Boko Haram.

De terreurgroep voert een schrikbewind in het noorden van Nigeria. Het Nigeriaanse leger is de laatste weken bezig met een opmars in de strijd tegen Boko Haram. Met steun van Niger, Tsjaad en Kameroen hebben militairen al een aantal overwinningen geboekt op de extremisten.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3903680/2015/03/14/Nigeriaans-leger-stuit-op-bommenfabriek-Boko-Haram.dhtml

Ace1

Kinderen bevrijd uit trainingskamp Boko Haram

Het leger van Kameroen heeft ongeveer tachtig kinderen bevrijd die in een kamp van Boko Haram leerden omgaan met wapens. Volgens de minister van Communicatie van Kameroen, Issa Tchiroma, zijn 104 mannen opgepakt die de kinderen opleidden.
De gevangenen waren tussen de vijf en achttien jaar en werden opgeleid tot strijders van de terreurgroep. De groep ontvoert regelmatig grote groepen kinderen en zet die vervolgens in als strijders, spionnen, beulen of zelfs zelfmoordterroristen.

Kameroen is een van de landen die fel strijdt met Boko Haram, dat vooral in het noordoosten van Nigeria huishoudt. Frankrijk maakte vandaag bekend dat het extra militairen stuurt in de strijd tegen Boko Haram. Er zijn al 3.000 Fransen actief. Ook Niger en Tsjaad hebben de strijd aangebonden met de radicaal-islamitische groep.

Militaire operaties in het oosten van Niger hebben de afgelopen maand aan ten minste vijfhonderd extremisten van terreurgroep Boko Haram het leven gekost. De noodtoestand in het gebied is verlengd met drie maanden, omdat het werk nog niet is afgerond, zei de regering van Niger.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3896940/2015/03/11/Kinderen-bevrijd-uit-trainingskamp-Boko-Haram.dhtml

Ace1

Buurlanden van Nigeria zetten Boko Haram klem

Boko Haram lijkt in het nauw gedreven. Troepen uit Tsjaad en Niger zijn een offensief begonnen en hebben opnieuw een Nigeriaanse stad heroverd op de terreurgroep. De verliezen kunnen de reden zijn dat Boko Haram trouw heeft gezworen aan de leider van Islamitische Staat, denken experts.

De stad Damasak, even ten westen van het Tsjaadmeer, zou sinds gisteren vrij zijn van Boko Haram-strijders. Zij hadden de grensplaatsen in handen sinds november, toen Nigeriaanse soldaten en zeker 3000 burgers op de vlucht sloegen voor de strijders. Sinds zondag is in Damasak en omgeving hevig gevochten tussen Boko Haram en troepen van Niger en Tsjaad, volgens een militaire bron uit Niger. Zo'n 300 Boko Haram-leden zouden zijn gedood, evenals tien militairen.

Explosies
Niger en Tsjaad hebben zondag vanuit het zuid-oosten van Niger de aanval geopend op de militanten in Nigeria. ,,We zagen een optocht van voertuigen met zware wapens, tanks en trucks naar het zuiden, naar de grens met Nigeria rijden," vertelde Kiari Mala, inwoner van het dorpje Diffa. Het zou gaan om zeker tweehonderd voertuigen. Bewoners van het gebied hoorden vervolgens luidde explosies vanuit Nigeria.

Niger mengt zich daarmee voor het eerst in de strijd in het buurland, Tsjaad had al eerder soldaten en luchtmachtonderdelen gestuurd. De buurlanden van Nigeria kregen de afgelopen maanden steeds meer last van aanslagen en aanvallen van Boko Haram. De Afrikaanse Unie besloot in januari om terug te slaan met een gezamenlijke troepenmacht van zo'n 10.000 manschappen, waar ook Benin en Kameroen soldaten aan leveren.

De troepenmacht zet druk op Boko Haram. De afgelopen weken verdreef het Nigeriaanse leger met Tsjadische steun ook al strijders uit diverse dorpen en steden in het noordoosten van het land. Volgens veiligheidsexperts van onder meer de Soufan Group in New York kan de druk wel eens de reden zijn dat leider Abubakar Shekau zaterdag zijn trouw beloofde aan kalief Abu Bakr al-Baghdadi van Islamitische Staat in Syriƫ en Irak. ,,Aansluiting bij de beruchtste terreurgroep kan een broodnodige impuls in moreel en publiciteit bieden," denken analisten van Soufan.

Decimeren
Toch zijn experts niet onverdeeld optimistisch over het offensief. De regionale betrokkenheid kan de strijdgroep ook een reden geven om nog meer in de deelnemende buurlanden te gaan opereren. De nieuwe troepenmacht opereert bovendien alleen in het gebied rond het Tsjaadmeer. Dat betekent dat het tot nog toe ineffectieve en slecht uitgeruste Nigeriaanse leger het echte werk moet doen.

Pas als Nigeria zelf effectief de strijd aanbindt, kan de groep echt gedecimeerd worden, volgens Nigeriakenner Marc-Antoine Perouse de Montclos van de Britse denktank Chatham House. ,,De stad Abuja is de sleutel tot een oplossing voor de crisis." Vooralsnog remt Nigeria samenwerking met de buren steeds af, signaleert hij, omdat het buitenlandse troepen op haar grondgebied niet vertrouwt. Zeker niet uit de buurlanden, die in het verleden bijna allemaal conflicten met Nigeria hebben uitgevochten.

Veilig is het dus voorlopig niet. En ook als Boko Haram verzwakt, blijven aanslagen een groot gevaar. Zaterdag kwamen nog 59 mensen om bij bomaanslagen in Maiduguri, waar tot twee keer toe een aanval van de terreurgroep is afgeslagen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3893677/2015/03/10/Buurlanden-van-Nigeria-zetten-Boko-Haram-klem.dhtml

Ace1

Boko Haram moet steden prijsgeven

ABUJA -
Troepen uit Niger en Tsjaad hebben in het noorden van Nigeria twee steden heroverd op de islamitische terreurgroep Boko Haram. Militaire bronnen uit Niger zeiden maandag dat bij de inname van de steden Malam Fatouri en Damasak circa driehonderd strijders van Boko Haram zijn gedood.

Ook zouden er tien Tsjadische soldaten zijn gedood en circa dertig militairen uit Tsjaad en Niger gewond zijn geraakt. Volgens militairen uit Niger heeft de regering van Nigeria toestemming gegeven voor de actie op Nigeriaans grondgebied.

De Afrikaanse Unie sprak zich onlangs uit voor de vorming van een regionale troepenmacht voor de bestrijding van Boko Haram. Die troepenmacht moet op termijn uit circa 8000 militairen gaan bestaan.

Boko Haram zaait al jaren dood en verderf in het islamitische noorden van Nigeria en heeft het daarbij niet alleen voorzien op het leger, maar ook op de burgerbevolking. Het uiteindelijke doel van de groepering is de stichting van een strikt islamitische staat. De leider van Boko Haram, Abu Bakr Shekau, heeft onlangs trouw gezworen aan de leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23778753/__Boko_Haram_verliest_2_steden__.html