Spanningen in Nigeria

Gestart door dudge, 22/04/2011 | 10:14 uur

Ace1

Flirt Boko Haram met IS lijkt vooral symbolisch

De islamitische terreurgroep Boko Haram uit Nigeria heeft zaterdag trouw gezworen aan de Islamitische Staat van Irak en de Levant (IS of ISIS). In een audioboodschap riep leider Abu Bakr Shekau alle moslims wereldwijd op hetzelfde te doen. Hoe zit dit?

Boko Haram?
'Boko' betekent in de Afrikaanse taal hausa 'latijns schrift' of 'Westers onderwijs'. 'Haram' is een Arabisch-islamitische uitdrukking voor 'verwerpelijk' of 'verboden'. Kort gezegd wil Boko Haram ('Westers onderwijs is verwerpelijk') de Nigeriaanse staat omverwerpen en de strenge islamitische wetgeving (de sharia) in het Afrikaanse land invoeren.

Is Boko Haram gevaarlijk?
En of. De organisatie maakte in 2010 naam door tijdens kerstnacht in enkele Nigeriaanse steden kerken aan te vallen en tientallen christenen te vermoorden. In april vorig jaar werden zo'n tweehonderd schoolmeisjes gekidnapt, gedwongen tot de islam bekeerd en uitgehuwelijkt. Het Nigeriaanse leger probeert het extreem gewelddadige Boko Haram terug te dringen, maar ontziet hierbij ook de gewone bevolking niet. Ondertussen rukt Boko Haram verder op, zelfs in Kameroen, Tsjaad en Niger.

IS?
De aanvankelijke splintergroepering van al-Qaida in Irak aast op de stichting van een kalifaat. Deze islamitische heilstaat moet verrijzen in Irak en de Levant, een gebied dat Syrië, Jordanië, Libanon, Israël, de Palestijnse gebieden, Turkije en Egypte deels of geheel beslaat. Net als Boko Haram, past ook IS de sharia tot in het extreme toe. Op het roken van een sigaret of luisteren naar muziek staan al zware lijfstraffen. Boko Haram vernielde in 2013 cultureel erfgoed in de stad Timboektoe, net zoals IS nu doet in Irak.

Is Nigeria niet ver weg voor IS?
Werelddominantie klinkt godsdienstfanaten altijd zeer aantrekkelijk in de oren. Er zijn al lang grote raakvlakken tussen IS en de Somalische terreurgroep al-Shabaab. Leider Abu Bakr al-Baghdadi sloot recent al bondgenootschappen met jihadisten uit Egypte, Libië, Algerije, Jemen, Saudi-Arabië, Afghanistan en Pakistan. Van deze landen, boekt IS nu in Libië de grootste successen.

Wat is het risico?
De komst van een megakalifaat, dat zich van de Afghaanse bergen via het Midden-Oosten uitstrekt tot de Westelijke Sahara. Gezien de uitbreidingsdrift van de moslimextremisten, is Europa dan een hele logische volgende stap.

Hoe reëel is de samenwerking IS-Boko Haram?
Die lijkt vooral symbolisch. Gelijkgezinde extremisten hopen vooral van IS te leren. Niet alleen op militair gebied, maar vooral rond financiering en internetpropaganda. De boodschap over een bondgenootschap lijkt er vooral op gericht om nog meer Westerse jongeren enthousiast te maken voor de religieuze strijd. Wellicht hoopt Boko Haram een graantje mee te pikken van het IS-succes. Aan de stroom Europese jihadgangers richting Syrië is immers nog geen einde gekomen.

http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/03/flirt-boko-haram-met-is-lijkt-vooral-symbolisch

dudge

Citaat van: Ace1 op 08/03/2015 | 12:38 uur
Is dat ook bruikbaar voor Libië, Mali, Tsjaad, Somalië, Syrië, Irak en Afganistan?

Zoals Zander al schrijft, het mag niet, is ook onethisch. Maar zeker voor Afrika zou het zo een oplossing zijn.
Er doen wel verhalen de rondte in het circuit dat bio wapens zijn ingezet in het midden oosten, vlak voor een aanval op een niet nader te noemen land is daar een enorme uitbraak van diarree geweest, het gaat dus niet om een dodelijk wapen, maar heeft wel danig de mogelijkheden van de bevolking en vooral krijgsmacht aangetast om zich te verzetten.

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Ace1

Citaat van: Thomasen op 08/03/2015 | 12:12 uur
Beetje Ebola verspreiden in die Boko Haram gebieden, niemand die ons aan kan wijzen, geen god die ze kan beschermen, en met een jaartje lost het zich wel weer op.

Is dat ook bruikbaar voor Libië, Mali, Tsjaad, Somalië, Syrië, Irak en Afganistan?






Zander

#57
Jammer dat we eea aan krabbels hebben gezet onder diverse verdragen die het inzetten van BIO wappens tegen gaat. Ebola is ook niet te controleren. Als je niet oppast heb je binnen no-time een heel continent met een probleem.

Daarnaast zit Boko Haram in een vervelende situatie. Ze worden ineens op meerdere fronten in het nauw gedreven. Mogelijk zoeken ze daarom steun bij IS. Mogelijk dat het probleem zich in Nigeria dus zelf oplost.
People are sheep

Enforcer

Citaat van: Thomasen op 08/03/2015 | 12:12 uur
Beetje Ebola verspreiden in die Boko Haram gebieden, niemand die ons aan kan wijzen, geen god die ze kan beschermen, en met een jaartje lost het zich wel weer op.

Send in some monkeys......

dudge

Citaat van: Zander op 08/03/2015 | 11:52 uur
Goed excuus om ook deze holbewoners naar de eeuwige jachtvelden te bombarderen.(voor zover we nog geen excuus hadden)

Beetje Ebola verspreiden in die Boko Haram gebieden, niemand die ons aan kan wijzen, geen god die ze kan beschermen, en met een jaartje lost het zich wel weer op.

Zander

Goed excuus om ook deze holbewoners naar de eeuwige jachtvelden te bombarderen.(voor zover we nog geen excuus hadden)
People are sheep

Ace1

Terreurgroep Boko Haram zweert trouw aan 'kalifaat' van IS

De Nigeriaanse terreurgroepering Boko Haram heeft haar trouw gezworen aan de leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hiermee lijkt zich officieel een alliantie te hebben gevormd tussen de twee extremistische islamitische groepen.

Dit maakte de jihadistenmonitor SITE zaterdagnacht bekend. De organisatie baseert zich op een geluidsopname die van Boko Haram afkomstig zou zijn, meldt persbureau Reuters.

'Boko Haram tilt zichzelf hiermee naar een nieuw niveau: de groep gaat van een lokale jihadistische beweging naar een belangrijke arm van Islamitische Staat,' zegt Rita Katz, directeur van SITE Intelligence.

In goede en slechte tijden

'We zweren hierbij trouw aan het kalifaat. We zullen het kalifaat gehoorzamen in goede en slechte tijden.' is te horen in de boodschap, 'we roepen alle moslims wereldwijd op hun trouw te zweren aan de Kalief.' De 'kalief' waarover in de boodschap gesproken wordt, is IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

De trouwbelofte wordt direct herleid naar Boko Haram-leider Abu Bakr Shekau. De boodschap verscheen in het Arabisch.

Imitatie

Analisten zeggen tegen het persbureau dat het 'geen verrassing' is dat Boko Haram een alliantie vormt  met IS. Boko Haram imiteert al tijden de propaganda van IS en gebruikt ook steeds vaker dezelfde gevechtsmethoden, aldus analytici van Flashpoint Partners, een particuliere veiligheidsdienst. Afgelopen maand gaf Boko Haram een video vrij waarin twee mannen worden onthoofd: het was de eerste online video van de terreurgroep en vertoonde ijzingwekkende gelijkenissen met de welbekende onthoofdingsfilmpjes van IS.

De Nigeriaanse regering vraagt om meer internationale hulp naar aanleiding van de audioboodschap. 'Dit is de bevestiging van wat wij altijd al dachten,' zegt Mike Omeri, een woordvoerder van de Nigeriaanse regering. Hij roept de internationale gemeenschap op wakker te worden 'nu een ramp zich hier ontvouwt'.

Boko Haram zaait al zes maanden dood en verderf in het noorden van Nigeria. Net als IS, wil ook Boko Haram een eigen kalifaat. In de afgelopen maanden is de terreurbeweging ook de grens overgestoken met buurlanden Kameroen, Chad en Niger. Zaterdagmiddag werden minstens 50 mensen gedood bij bombardementen van Boko Haram in de stad Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/3/Boko-Haram-wil-alliantie-vormen-met-Islamitische-Staat-1721333W/

andré herc

Bij de verovering van de Nigeriaanse stad Baga heeft Boko Haram mogelijk zo'n 2000 mensen gedood, meldt Amnesty International. Daarmee zou het de dodelijkste aanval ooit zijn van de radicaal-islamitische organisatie.

Terroristen vielen Baga op 3 januari binnen. "En tot 7 januari hebben ze daar een bloedbad aangericht, dat misschien nog steeds doorgaat", zei journalist Femke van Zeijl in het NOS Radio 1 Journaal.

"De slachtoffers zijn vooral vrouwen en kinderen die niet op tijd konden vluchten." Eerder meldde een Nigeriaanse functionaris ook al dat er misschien wel 2000 doden zijn gevallen in de noordoostelijke stad waar ongeveer 10.000 mensen wonen. Strijders zouden ook delen van de stad in brand hebben gestoken.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

DvdW

BOKO HARAM VERMOORDT HONDERDEN KERKGANGERS IN NOORD-NIGERIA
Geplaatst op 08 september 2014 door SDOK

Honderden christenen in de Noord-Nigeriaanse stad Michika in de provincie Adamawa zijn zondagochtend (7 september) onder vuur genomen door zwaar bewapende moslimmilities van Boko Haram. Ooggetuigen verklaren dat er honderden doden zijn gevallen. Dat meldt de partnerorganisatie van SDOK in Jos.

Tientallen voorgangers die weigerden hun kerkgebouw te verlaten, kregen in koelen bloede de kogel. Kerkgangers die vervolgens in paniek hun kerkgebouw ontvluchtten, werden met kogels doorzeefd. Inwoners van de stad Michika zijn massaal gevlucht naar een nabijgelegen berggebied, maar worden achtervolgd door Boko Haram.

De Nigeriaanse voorganger Luka Vandi, lid van de EYN, de Nigeriaanse 'Brethren Church', meldt dat het gaat om een systematisch geplande aanval. Hij vertelt dat Michika op zondagochtend in alle vroegte werd omsingeld door grote groepen gewapende Boko Haram milities. Ze splitsten zich vervolgens op in drie groepen: één groep strijders omsingelde alle kerkgebouwen, een andere groep richtte zich op de bases van het Nigeriaanse leger en de derde groep nam de controle over in het centrum van de stad.

Voorganger Luka Vandi meldt dat hij vanochtend bericht ontving dat drie van zijn naaste familieleden in Michika zijn omgekomen toen ze probeerden weg te vluchten uit de kerkdienst. Vandi: "Gevluchte kerkleden bellen mij en vertellen dat legerhelikopters nog steeds in de lucht hangen boven Michika, maar niets doen." Verschillende vluchtende christenen zouden tijdens hun vlucht door Boko Haram zijn onthoofd.

Een woordvoerder van de partnerorganisatie van SDOK in Nigeria meldt dat zwaargewonde slachtoffers vandaag zullen aankomen in de stad Jos. "Medisch personeel in ziekenhuizen van Michika is op de vlucht geslagen. Mensen overlijden zonder dat er medische hulp beschikbaar is. We proberen de zwaarst gewonden die nog overlevingskans hebben, vandaag naar Jos te transporteren."

Duizenden gevluchte christenen hebben zich inmiddels verschanst in de bergen bij Boka, net buiten Michika. Boko Haram strijders maken hun weg naar dit gebied. Onderweg worden tal van dorpen onder vuur genomen. Maandagochtend werd de aanval geopend op de stad Bororo. De stad Michika telt ongeveer 150.000 inwoners, waarvan 99 % christen is.

Bron
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Jellington

'Drie Nederlanders gekidnapt in Nigeria'

Militanten zouden drie Nederlanders hebben gekidnapt in de Nigeriaanse Niger Delta.

Het zou gaan om twee mannen en een vrouw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet bevestigen dat er Nederlanders zijn ontvoerd.
De militanten zouden zondag hebben toegeslagen. De Nederlanders zouden op een boot hebben gezeten en bezochten een plaatselijk ziekenhuis, volgens het mediabericht. Ze waren in het gebied om te kijken hoe ze de lokale bevolking verder konden helpen met de gezondheidszorg.

voor de rest van het artikel:
http://www.nu.nl/buitenland/3767531/drie-nederlanders-gekidnapt-in-nigeria.html

andré herc

zo 13 apr 2014, 22:50

Tientallen doden bij aanslagen Nigeria 

KANO -
Meer dan 60 mensen zijn zondag gedood bij aanslagen in het noordoosten van Nigeria. Nog veel meer mensen zouden gewond zijn geraakt bij de aanslagen die vermoedelijk gepleegd zijn door militanten van de terreurbeweging Boko Haram.

De aanvallers kwamen zondagochtend vroeg op motoren aan in Amchaka en Bama. Ze staken huizen in brand en schoten op de mensen die probeerde te ontkomen aan de vlammenzee.

Boko Haram wil dat de strenge islamitische wetgeving (sharia) in het noorden van Nigeria gaat gelden. Zij zien niet alleen christenen, overheidsfunctionarissen en ordetroepen als hun doelwit, maar hebben het tegenwoordig ook op gematigdere moslims en zelfs kinderen gemunt. Sinds 2009 zouden al meer dan 6000 mensen zijn vermoord.

telegraaf.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Ros

'Mannen doden honderd mensen in Nigeria'

Gewapende mannen hebben een bloedbad veroorzaakt in drie dorpen in midden-Nigeria.  

Twee lokale regeringsmedewerkers lieten zondag weten dat circa honderd mensen zijn gedood.

De politie meldde dat herders van de Fulani-stam vrijdagavond het doelwit waren van een aanval. De politie noemde geen dodental.

In midden-Nigeria komt het geregeld tot geweld tussen diverse etnische groepen. Vaak is de toegang tot vruchtbaar land de inzet van de strijd.

www.nu.nl


DvdW

60 kinderen gedood door aanval Boko Haram
25-02-2014 11:42 | gewijzigd 25-02-2014 21:47 | ANP/RTR

Circa 60 leerlingen van een school in het noordoosten van Nigeria zijn in de nacht van maandag op dinsdag gedood door gewapende mannen van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Dat hebben de politie en medische hulpverleners laten weten. Alle slachtoffers zijn jongens.

De kinderen sliepen in een kostschool in Buni Yadi, niet ver van de stad Damaturu. De school werd midden in de nacht aangevallen door gewapende terroristen en vervolgens in brand gestoken. Een politiechef zei dat de lichamen van enkele kinderen helemaal zijn verbrand. Aanvankelijk repten de autoriteiten van 29 slachtoffers. Later is nog een aantal lichamen gevonden.

Boko Haram is een extremistische beweging die strijdt voor islamitische wetgeving in de afgelegen landelijke gebieden in het noordoosten van Nigeria. Geregeld worden christenen en kerken aangevallen. Ook de strijdkrachten, politie en politieke tegenstanders zijn vaak het doelwit.

De afgelopen jaren zijn er door aanslagen van Boko Haram duizenden mensen omgekomen.

Bron
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל