Spanningen in de Centraal Afrikaanse Republiek

Gestart door Lex, 23/03/2013 | 21:09 uur

Ros

Citaat van: jurrien visser op 30/03/2014 | 14:45 uur
En dan willen velen de suggestie wekken van een Europees leger.... kijk eens hoeveel moeite er gedaan moet worden voor 1.000 man.

Dat europese leger zal er wel komen, denk ik, maar de politieke eenheid om er iets mee te doen zal er  nooit voor 100% komen. En ergens ook heel logisch.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 30/03/2014 | 13:48 uur
Niet eens een eigen toestel dus, alleen huren ze wat in tbv de missie.

En dan willen velen de suggestie wekken van een Europees leger.... kijk eens hoeveel moeite er gedaan moet worden voor 1.000 man.

dudge

Citaat van: ANP op 29/03/2014 | 22:07 uur
Duitsland heeft extra toezeggingen gedaan, waaronder twee transportvliegtuigen van het type Antonov AN-124. Met deze enorme toestellen kunnen militairen en materieel naar de hoofdstad Bangui worden gebracht.

Niet eens een eigen toestel dus, alleen huren ze wat in tbv de missie.

andré herc

zo 30 mrt 2014, 13:28  Soldaten schieten 20 burgers dood in Bangui 

BANGUI -
Bij een aanslag in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn zaterdag zeker 20 mensen doodgeschoten. Volgens omstanders waren de daders zwaarbewapende soldaten uit buurland Tsjaad. Waarom de strijders de moordpartij pleegden, is onbekend.

Het straatarme land in Afrika wordt geteisterd door geweld tussen christelijke en islamitische milities. De VN stelde eerder dat de haat tussen de groepen een ,,angstaanjagend niveau" heeft bereikt, met kannibalisme en onthoofdingen van kinderen. Een vredesmissie van de Europese Unie met 1000 militairen moet binnenkort de veiligheidssituatie in het land verbeteren.

telegraaf.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Lex

EU-missie Centraal-Afrika klaar voor inzet

De vredesmissie van de Europese Unie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek beschikt over genoeg militairen en middelen om van start te gaan.

Dat heeft een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton zaterdagavond in Brussel gezegd.

Duitsland heeft extra toezeggingen gedaan, waaronder twee transportvliegtuigen van het type Antonov AN-124. Met deze enorme toestellen kunnen militairen en materieel naar de hoofdstad Bangui worden gebracht.

De vredesmissie telt duizend militairen. Zij gaan zesduizend militairen van de Afrikaanse Unie en tweeduizend Franse militairen ondersteunen. De missie duurt een half jaar. Wanneer zij begint is niet duidelijk.

Het straatarme land in Afrika wordt geteisterd door geweld tussen christelijke en islamitische milities.

ANP, 29 maart 2014 22:00

Lex

VN willen tienduizend blauwhelmen naar CAR sturen

De Verenigde Naties willen tienduizend blauwhelmen en bijna 2000 politiemensen op vredesmissie sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Zij moeten een ''robuust mandaat'' krijgen en zich voornamelijk richten op de bescherming van burgers, staat in een rapport van VN-chef Ban Ki-moon.

Het afgelopen jaar kwamen duizenden inwoners van de CAR om het leven door geweld tussen moslims en christenen. Milities vechten tegen elkaar, maar hebben het ook op burgers gemunt. De Europese Unie stuurt al 1000 soldaten, die zich bij 6000 Afrikaanse en 2000 Franse strijdkrachten voegen.

''Meer troepen zijn nodig die zich op de eerste stappen van het vredesproces te kunnen richten'', aldus Ban. Ingrijpen is volgens hem nodig om genocide te voorkomen.

De missie, die nog officieel moet worden goedgekeurd door de VN Veiligheidsraad, vergt zo'n 6 maanden voorbereiding.

ANP, 3 maart 2014 20:41

dudge

Een eerder in de CAR gewondgeraakte Franse militair is overleden.

Citaat van: https://www.facebook.com/armee2terreDécès d'un soldat en Centrafrique

Le caporal Damien DOLET, du régiment d'infanterie de chars de marine, était engagé avec son peloton, dans le cadre de l'opération SANGARIS depuis le 8 février 2014. Le 23 février, au cours d'une mission de reconnaissance, il a été grièvement blessé à bord de son VBL dans l'Ouest du pays. Malgré les soins immédiatement prodigués par ses camarades puis par un médecin de l'équipe de santé, il est rapidement décédé des suites de ses blessures. Deux autres soldats ont été également blessés.

Agé de 26 ans, il est mort dans l'accomplissement de sa mission au service de la France.

L'Armée de Terre présente ses plus sincères condoléances à sa famille.

Lex


Harald

Citaat van: Ros op 13/02/2014 | 16:25 uur
Een miljoen ***** is

maar het lijdend voorwerp in deze zin is burgers, zowel letterlijk als figuurlijk 

Ros

#162
Een miljoen ***** is, idem als een kudde buffels is op de vlucht geslagen...

Harald

Citaat van: Thomasen op 13/02/2014 | 15:33 uur
Raar, dat 'is' in de laatste zin ipv 'zijn'.

Foutje !!, burgers is meervoud dus "is" moet "zijn" zijn ..

dudge

Raar, dat 'is' in de laatste zin ipv 'zijn'.

Lex

Vier Nederlandse militairen nemen deel aan missie CAR

Vier Nederlandse militairen doen mee aan de Europese vredesmissie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). 

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer gemeld.

Het gaat om twee stafofficieren die op het hoofdkwartier in Larissa in Griekenland aan de slag gaan. Twee andere stafofficieren worden ingezet op het andere hoofdkwartier van de missie in de hoofdstad Bangui van de CAR.

Nederland levert verder geen troepen aan de EU-missie, die moet helpen om de veiligheid in het door geweld geteisterde land te herstellen. Het kabinet gaf eerder aan dat Nederland wel bereid is financiële en logistieke hulp te bieden.

Commandostructuur

Landen van de Europese Unie hebben afgesproken bij te dragen aan de commandostructuur van EU-missies. In dat verband is Nederland gevraagd de stafofficieren te leveren, aldus Hennis.

De Verenigde Naties waarschuwden eerder dat het geweld tussen moslims en christenen in de CAR nog veel verder uit de hand zal lopen. Duizenden mensen zijn er al om het leven gekomen. Ongeveer 1 miljoen burgers is op de vlucht geslagen.

ANP
13 februari 2014 15:07

dudge

Citaat van: Lynxian op 21/01/2014 | 00:55 uur
Wellicht is het een veel meer Westerse instelling dat je moet ingrijpen in de wereld om zo je macht te laten zien op het wereldtoneel. Militaire macht telt voor de volle 100%, maar wereldpolitie spelen is een Westerse hobby.

Mwa, de meeste 'vredesmilitairen' zijn toch echt niet-westers. Berichtgeving en perceptie is echter gekleurd. Wij grijpen militair in, maar dat doen anderen ook. Ook de Russen, ook de Chinezen, ook de Indiërs. De Brazilianen en wat anderen zijn het wat minder gewend, maar het is geen puur westerse hobby. Ook niet in Afrika.

dudge

Citaat van: Lynxian op 21/01/2014 | 00:53 uur
Inderdaad; het is zat om het vliegveld in bezit te houden, daar twijfel ik niet over. Maar het gaat niets veranderen aan het conflict in de CAR en weer gaan de jongens op het vliegveld door hun verrekijkers wreedheden zien waar ze niet tegen kunnen ingrijpen. Tenzij dit vliegveld dusdanig afgelegen ligt dat ze alleen zand zien, in welk geval ik dat deel van mijn eerdere post heus wel wil terugtrekken. Alsnog moet je als EU dan in geen enkele manier de indruk hebben dat je iets doet om een slachting tegen te houden. Je houdt een vliegveld in bezit, en that's it. 'Ja, dan kunnen we versterkingen invliegen!' Haha. Ja. Noem maar eens een paar geloofwaardige landen die een realistische bijdrage in troepen (en ondersteunen materiaal) kunnen leveren om wel fatsoenlijk in te grijpen tegen de huidige gewelddadigheden. En nu welke ook nog bereid zijn.

In 2003 wilde de EU een snelle interventiemacht van 60.000 man. Dan heb je het ergens over. Inmiddels hebben we dus moeite met 2 battlegroups (bataljon+ondersteuning). Het doel van deze eenheden is vooral om een entry point te maken. Door het vliegveld veilig te houden hebben 'follow on' forces de kans om überhaupt in de AO te komen.