Spanningen in Kenia

Gestart door Ace1, 21/09/2013 | 18:09 uur

Flyguy

Hak ze de pan in die malloten.

andré herc

#4
De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft op televisie zijn land toegesproken. Volgens de president zijn bij de aanslag op een winkelcentrum in Nairobi 39 mensen om het leven gekomen.
150 mensen raakten gewond, zei hij. Onder de doden zijn naaste familieleden van de president.
Al-Shabaab

Kenia gaat jacht gaat maken op de terroristen die achter de aanslag op het winkelcentrum zitten, zei Kenyatta. De islamitische terreurgroep al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist, maar Kenyatta noemde de groep niet bij naam.

"De verwerpelijke daders van deze laffe aanslag hoopten de Kenianen te intimideren, te verdelen en de moed te ontnemen", zei Kenyatta. "Maar wij hebben eerder terroristen verslagen. Dat zullen we opnieuw doen."

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

SMI de Boer

Winkelcentrum????? Waar zijn al die inzamelingsacties dan voor?


Citaat van: Ace1 op 21/09/2013 | 18:09 uur
De ambassade ligt op 5 tot 10 minuten rijden van het winkelcentrum.

Da's best een lange ambassade
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Elzenga

En ook een zware explosie op een markt in Mogadishu Somalië...

Ace1

#1
De Keniaanse regering denkt dat de grote schietpartij in het winkelcentrum Westgate in de hoofdstad Nairobi mogelijk het werk is van terroristen. De politie, die hulp heeft gekregen van het leger, speurt de winkels af naar daders. Volgens het Keniaanse Rode Kruis zijn zeker 22 mensen gedood en tientallen mensen gewond. Het aantal slachtoffers kan oplopen, omdat er nog steeds wordt geschoten. Een medewerker van de Nederlandse ambassade overleefde de schietpartij.

Getuigen spreken van een hevig vuurgevecht, explosies en rook. Mogelijk is er met granaten gegooid. In het Westgate-winkelcentrum was een evenement voor kinderen aan de gang toen de schietpartij begon. Mogelijk hebben de aanvallers mensen gegijzeld. Gewapende agenten hebben bezoekers van het winkelcentrum naar buiten gestuurd. In ieder geval één ander winkelcentrum is uit voorzorg gesloten.

Gewonde kinderen
Grote groepen mensen ontvluchtten het winkelcentrum nadat het geweld was uitgebroken. Velen renden naar buiten met kinderen in hun armen. Bewakers van het winkelcentrum gebruikten winkelwagentjes om een aantal gewonde kinderen in veiligheid te brengen. Een ziekenhuis in de buurt kon de stroom van gewonden niet aan en moest een deel van hen doorsturen naar een ander ziekenhuis.

Terreuraanval
Getuigen zeggen vijf mannen met Kalasjnikovs te hebben gezien. Het incident leek volgens hen meer op een aanval dan een roofoverval. Volgens een politieagent begonnen de mannen willekeurig te schieten. Hij zei dat er waarschijnlijk niet meer dan tien schutters betrokken zijn bij de aanval. Volgens een ooggetuige zeiden de schutters voordat ze het vuur openden dat moslims snel moesten vertrekken en dat ze het hadden gemunt op niet-moslims. 'Ze zeiden dat moslims moesten opstaan en weglopen. Zij waren veilig, niet-moslims waren het doelwit', zei hij.

Het gaat mogelijk om een terroristische aanval van de Somalische extremistische islamitische beweging al-Shabaab. Het Somalische en Keniaanse leger werken sinds 2011 samen aan een offensief tegen de islamisten. Al-Shabaab heeft gedreigd met aanvallen.

Medewerker ambassade zag granaten vliegen
Tijdens de aanval was een Nederlandse ambassademedewerker met zijn gezin aanwezig in het winkelcentrum. 'Ze zaten koffie te drinken op een terras. Volgens onze medewerker is er geschoten en met handgranaten gegooid. Ze hebben een half uur, samen met de andere aanwezigen, op hun buik gelegen en konden toen ontsnappen', aldus ambassadeur Joost Reintjes.

Of er nog Nederlanders in het winkelcentrum zitten, weet hij niet. 'Er is nog veel onduidelijk, we horen verhalen over een gijzeling, maar dat kan ik nog niet bevestigen.' De ambassade ligt op 5 tot 10 minuten rijden van het winkelcentrum.

Ambassade waarschuwt Nederlanders in Kenia
De Nederlandse ambassade heeft Nederlanders in Kenia met sms-berichten gewaarschuwd niet naar winkelcentra te gaan. Volgens Reintjes zijn er ongeveer 4000 Nederlanders die zich bij de ambassade hebben geregistreerd. De meesten wonen in Nairobi.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3513865/2013/09/21/Mogelijk-terreuraanval-op-niet-moslims-Kenia.dhtml