Spanningen in Marokko

Gestart door Ace1, 30/05/2017 | 10:05 uur

Lex

Separatistengroep Polisario breekt na 29 jaar wapenstilstand met Marokko

De leider van de separatistengroep Polisario in Noordwest-Afrika heeft zaterdag de wapenstilstand met Marokko beëindigd na 29 jaar. De groep wil een onafhankelijke staat stichten in de Westelijke Sahara, een gebied dat sinds 1975 bij Marokko is gevoegd. Polisario wil nu een gewapend conflict dat al jaren stilligt nieuw leven inblazen.

Strijders van Polisario zouden al meerdere aanvallen hebben uitgevoerd op Marokkaanse posities, stelt de separatistenbeweging. Marokko heeft dit nog niet bevestigd. Het Noord-Afrikaanse land zegt zich juist wel aan de wapenstilstand te willen houden, maar dat ze wel waarschuwingsschoten hadden gelost richting aanhangers van Polisario.

De leider van Polisario, Ibraham Ghali, stelt dat het de schuld van Marokko is dat het staakt-het-vuren ten einde komt. Marokkaanse troepen betraden vrijdag een gebied waar Polisario gevestigd is, om daar een weg vrij te maken die door aanhangers van de groepering was geblokkeerd. De separatisten zagen dit als een oorlogsverklaring.

Met de beëindiging van het staakt-het-vuren dreigt een al jaren stilgelegde strijd weer los te breken, waarmee ook spanningen tussen Marokko en buurland Algerije kunnen toenemen. Polisario heeft zich momenteel namelijk gehuisvest in Algerije en in het begin van de strijd steunde dit land Polisario ook.

Polisario vecht sinds 1973 voor onafhankelijke Westelijke Sahara
Polisario wil onafhankelijkheid voor de Westelijke Sahara, een gebied in Noord-Afrika. Van 1884 tot 1975 was het gebied in Spaans bezit, maar nadat Spanje er wegtrok werd het onderverdeeld tussen Marokko en het zuidelijke buurland Mauritanië. Toen Mauritanië in nationale economische problemen kwam, deed het land afstand van de Westelijke Sahara en kon Marokko het hele territorium claimen.

De separatistengroep, bestaande uit de oorspronkelijke bevolking van de Westelijke Sahara, vocht al sinds 1973 tegen Spanje toen dit land het gebied nog bezat. Na het vertrek van Spanje probeerde de beweging tevergeefs aanspraak te maken op de regio. Nadat Marokko het gebied overnam, begon Polisario een guerrillaoorlog tegen het Noord-Afrikaanse land.

In 1991 grepen de Verenigde Naties in en werd een staakt-het-vuren ondertekend.

Nu,nl, 14 november 2020 16:46

Ace1

Onrust in Noord-Marokko: 20 betogers opgepakt en ook leider protestbeweging

Na een gewelddadige confrontatie tussen demonstranten en de politie in de Marokkaanse stad Al-Hoceima in het Rifgebied zijn in twee dagen tijd twintig betogers opgepakt en ook Nasser Zefzafi, de leider van de protestbeweging.

Nasser Zefzafi werd vanmorgen gearresteerd, zo verklaarde een Marokkaanse regeringsbron tegenover het Franse persbureau AFP. De activist leidt een protestbeweging die zich verzet tegen de corruptie van de staat en de onderdrukking van de bevolking.

Zefzafi werd sinds vrijdagavond gezocht nadat hij de preek van een imam had verstoord tijdens het vrijdaggebed in een moskee in Al Hoceima.

Hij dook onder na de stad te zijn ontvlucht met hulp van medestanders. Zij raakten slaags met de politie. Drie agenten en verschillende demonstranten belandden in het ziekenhuis. De gearresteerde betogers waren volgens de openbare aanklager een ,,bedreiging voor de nationale veiligheid''.

Gisteravond gingen zo'n 300 jongeren opnieuw de straat op, maar incidenten bleven uit, meldt het Franse persbureau AFP. De betogers scandeerden leuzen als 'corrupte regering', 'waardigheid' en 'wij zijn allen Zefzafi'. De betogers wilden naar het centrale plein in de stad trekken, maar werden tegengehouden door de massaal aanwezige ordediensten. Na ongeveer een uur tegenover elkaar te hebben gestaan op de Boulevard Tarik Ibnou Ziad verspreiden de jongeren zich over de stad.

,,We kunnen geen stap zetten, de politie is overal", verklaarde een militant telefonisch tegenover het Franse persbureau. Volgens hem vond in een ander deel van de stad hetzelfde scenario plaats tijdens een betoging met minder demonstranten.

In de buurstad Imzouren op zo'n 18 kilometer van Al Hoceima uitten honderden betogers ook op vreedzame wijze hun onvrede over de leefomstandigheden in de Rifstreek. 'Solidariteitsacties' waren er ook in de ruim 100 kilometer oostelijker gelegen stad Nador en zelfs in Tanger in het uiterste noordwesten van Marokko, Casablanca en in de hoofdstad Rabat. In laatstgenoemde stad namen volgens een betoger zo'n 300 personen deel aan een betoging.

Visverkoper
Sinds vorig jaar oktober is het onrustig in de noordelijk stad Al-Hoceima. Die maand overleed de visverkoper Mouhcine Fikri. Zijn lading vis was in beslag genomen en in de vuilniswagen gegooid omdat die buiten het seizoen en dus illegaal zou zijn gevangen. Fikri dook achter zijn koopwaar aan, maar kwam om toen de pletter in de vuilniswagen werd aangezet. De kwestie heeft tot felle protesten geleid, waaraan duizenden mensen meededen.

Rechtszaak
Het drama leidde tot een rechtszaak waarin elf verdachten terechtstonden onder wie de chauffeur van de vuilniswagen. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden, moet een schadevergoeding van 33.000 dirham (2.749 euro) betalen aan de nabestaanden van Fikri en 5000 dirham (458 euro) aan de Marokkaanse staat. Het visbedrijf werd veroordeeld tot betaling van schadevergoeding van 166.000 dirham (ruim 15.000 euro) aan de familie van Fikri.

Een vuilnisman en een visboer werden ook veroordeeld tot vijf maanden cel. De afgevaardigde voor de Zeevisserij, het afdelingshoofd van de delegatie van de Zeevisserij en een dierenarts kregen acht maanden cel voor vervalsing van een officieel document, valsheid in geschrifte en doodslag.

Vier verdachten onder wie de districtschef gingen vrijuit.

http://www.ad.nl/buitenland/onrust-in-noord-marokko-20-betogers-opgepakt-en-ook-leider-protestbeweging~a511b44a/