Spanningen in Gabon

Gestart door Sparkplug, 07/01/2019 | 10:07 uur

Lex

Leger Gabon zegt macht te hebben gegrepen

LIBREVILLE-
Officieren van het Gabonese leger zeggen woensdagochtend vroeg een coup te hebben gepleegd. Ze lieten op de nationale televisie weten dat ze de macht hebben gegrepen om een einde te maken aan het bewind van president Ali Bongo.
Dinsdagavond werd Bongo uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag. Hij zou ruim 64 procent van de stemmen hebben gekregen en daarmee een derde ambtstermijn hebben veiliggesteld. Zijn belangrijkste tegenstander Albert Ondo Ossa heeft Bongo herhaaldelijk beschuldigd van fraude bij de verkiezingen.

'Constante achteruitgang'
De vorige verkiezingsoverwinning van Bongo in 2016 zorgde ook al voor grote onrust in het West-Afrikaanse land. De familie Bongo heeft het al decennia voor het zeggen in het olierijke Gabon. Ali Bongo trad in 2009 aan als president, na het overlijden van zijn vader Omar. Die heerste sinds 1967 over het land.

De twaalf militairen die op televisie verschenen, zeiden de verkiezingen van afgelopen weekend ongedaan te maken en alle overheidsorganisaties te ontbinden. Een van hen zei daarbij dat de coupplegers tot hun besluit zijn gekomen vanwege "onverantwoord, onvoorspelbaar bestuur dat heeft geleid tot een constante achteruitgang van de sociale cohesie die voor chaos in het land zorgt".

Bevolking profiteert niet
De militairen lieten weten dat de grenzen van Gabon "tot nader order" gesloten zijn. Verslaggevers van internationale media zeggen schoten te horen in hoofdstad Libreville. De regering van het land heeft nog niet gereageerd. West-Afrika is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere staatsgrepen. Militairen grepen ook de macht in landen als Mali, Burkina Faso en Guinee.

Gabon maakt deel uit van de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen. De olieproductie ligt op ongeveer 200.000 vaten per dag. Een groot deel van de bevolking profiteert daar niet van. Ongeveer een derde van de circa 2,2 miljoen inwoners leeft volgens cijfers van de Wereldbank in armoede.

'Volg altijd instructies'
De situatie wordt internationaal op de voet gevolgd. Het Franse mijnbouwbedrijf Eramet liet weten alle activiteiten in Gabon voorlopig te staken. Het concern houdt zich daar bezig met de winning van mangaan.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in het West-Afrikaanse land om vrienden en familie op de hoogte te houden van hun situatie. "Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten", schrijft het ministerie in een bericht op berichtendienst X, voorheen Twitter.

ANP, 30-08-2023, 07:02

ARM-WAP

Gabon coup attempt: Government says situation under control

The political situation in Gabon is "under control" following an attempted military coup, a spokesman for the government has said.

All five of the rebels who tried to take charge have now been arrested by the authorities.

The junior officers claimed they seized power "to restore democracy" in oil-rich Gabon, where the ailing leader's family has ruled for 50 years.

Tanks and armoured vehicles could be seen in the capital Libreville.

One of the rebels was on the run for a brief period, before being found hiding under a bed, reports Radio France Internationale.

"The situation is calm. The gendarmes who are often stationed there have taken control of the entire area around the radio and TV headquarters, so everything is back to normal", said Guy-Bertrand Mapangou. a government spokesman.

Mr Mapangou said that the army generals, civil society and opposition leaders mentioned in the rebels' statement as potential supporters would be investigated.

Current leader Ali Bongo succeeded his father Omar Bongo as president in 2009. He narrowly won re-election in 2016 in a poll marred by violence and accusations of fraud.

What happened this morning?
The five soldiers took control of the national radio station at 04:30 local time (03:30 GMT) to read a short statement announcing a "National Restoration Council".

In a video circulating on social media, three young soldiers can be seen in a radio studio wearing military fatigues and holding guns.

Bron: https://www.bbc.co.uk/news/world-africa-46779854

Sparkplug

Gabon in greep van militaire coup

Vandaag, 09:02 Buitenland

In Gabon lijkt het leger de macht te hebben gegrepen. De familie van de huidige president, Ali Bongo, maakt al bijna 50 jaar de dienst uit in het West-Afrikaanse land. De president is momenteel in het buitenland om te herstellen van een beroerte.

De militairen bezetten vanochtend vroeg het gebouw van het nationale radiostation in de hoofdstad Libreville. Tanks rijden door de straten en het leger zou ook de vliegvelden in Gabon hebben ingenomen.

De 59-jarige Bongo kwam in 2009 aan de macht toen zijn vader overleed. Nadat hij in oktober werd getroffen door een beroerte, werd hij verpleegd in een Saudisch ziekenhuis en revalideert hij nu in Marokko.

Geen zorgen

In zijn nieuwjaarstoespraak zei Bongo nog vanaf zijn ziekenhuisbed dat hij zich goed voelt en dat de bevolking zich geen zorgen hoefde te maken. Op deze manier probeerde hij de twijfels over zijn gezondheid weg te nemen.

De militairen nemen geen genoegen met de woorden van de president. In een verklaring zeggen ze dat hij niet meer in staat is om zijn taak uit te voeren. Ze noemen zijn aanblijven 'een meedogenloze poging om vast te houden aan de macht.'

https://nos.nl/artikel/2266432-gabon-in-greep-van-militaire-coup.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.