'Antiterrorisme-oefening kan beter'

Gestart door Thor, 21/03/2007 | 22:00 uur

HermanB

Typisch om rechts extremisme te kiezen, lekker politiek correct.

Thor

Gepubliceerd op woensdag 21 maart 2007

De communicatie is op sommige punten voor verbetering vatbaar. Die conclusie trokken korpschef Anton Deelman van de politie Twente en hoofdofficier Ben Hendriksen van justitie woensdag na afloop van een grote, internationale politie-oefening ter bestrijding van terrorisme.
Circa 400 Duitse en Nederlandse politiemensen uit verschillende diensten trokken ten strijde tegen een groep rechts-extremisten die een bus hadden gekaapt en een gijzelaar om het leven brachten. De nieuwe politiedienst Dienst Speciale Interventie ontzette de bus en arresteerde de kapers. Het was de eerste grote antiterrorisme-oefening van de politie op de grens van Duitsland en Nederland.

De informatie-uitwisseling tussen de crissistaf in politiek Den Haag en de politiediensten in het veld verliep niet vlekkeloos. De politie ter plekke moest lang wachten op goedkeuring vanuit 'Den Haag' om de bus en de gijzelnemers te overmeesteren. Ook de taal bleek een probleem bij de communicatie tussen de Duitse en Nederlandse politiediensten.

Geen competentiestrijd tussen diensten

Wel soepel verliep de communicatie tussen de speciale politiediensten onderling. "Er bleek geen competentiestrijd. Taken werden snel overgedragen'', aldus Deelman. Ook de technische verbinding tussen de Duitse en Nederlandse politie werkte prima, hoewel de Duitsers nog analoog communiceren en de Nederlandse collega's digitaal.

Deze oefening was tevens een test om te zien of het Verdrag van Enschede, waarbij de grenzen tussen Belgiƫ, Duitsland en Nederland voor de politie sinds september vorig jaar zijn vervallen, in de praktijk functioneert.

Snellere inzet politie ter plekke
"Het verdrag faciliteert een snellere inzet van de politiediensten ter plekke'', verklaarde hoofdofficier van justitie, Ben Hendriksen. Tjibbe Joustra, die de politie-inzet vanuit Den Haag als nationaal coƶrdinator terrorismebestrijding volgde, vindt niet dat er momenteel vanuit het rechts-extremisme in Nederland een terroristische dreiging uitgaat. "Maar we moeten te allen tijde alert blijven, vandaar dat dit soort oefeningen heel nuttig is''.

Joustra kondigde meer antiterrorisme-oefeningen aan op en om vitale locaties.

Bron; Planet.nl 21MAR2007[url]