'Chalabi verraadde VS'

Gestart door D819, 02/06/2004 | 13:49 uur

D819

'Chalabi verraadde VS'

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - De Iraakse politicus Ahmad Chalabi heeft geheimen van de Amerikaanse geheime dienst doorgespeeld aan het Iraanse regime. Hij zou volgens The New York Times van vandaag een Iraans geheim agent hebben verteld dat de Amerikanen erin waren geslaagd de codes van de Iraanse geheime dienst te kraken.

Chalabi zou de VS zo van een van hun meest waardevolle bronnen van informatie over Iran beroofd. De Amerikanen hadden de code ontcijferd waarmee de Iraanse geheime dienst boodschappen versleutelde. De Iraanse dienst is een van de best georganiseerde inlichtingendiensten in de regio en richt zich sinds de val van het regime van Saddam Hoessein steeds meer op het buurland Irak.

Chalabi zou van een dronken Amerikaan hebben gehoord dat zij de Iraanse berichten konden decoderen. Hij stelde naar verluidt een man die in Bagdad werkt voor het Iraanse ministerie van Veiligheid en Inlichtingen daarvan op de hoogte. De Iraniër geloofde Chalabi echter niet en zond een als vanouds gecodeerd bericht naar Teheran. Daarin maakte hij melding van wat Chalabi tegen hem gezegd had.

Teheran besloot de zaak te onderzoeken. De Iraanse dienst verzond een versleutelde boodschap naar Bagdad om te zien wat de Amerikanen ermee zouden doen. Het ging over een geheime opslagplaats van wapens in Irak. Teheran nam aan dat de Amerikaanse militairen in Irak zich naar de plaats zouden spoeden, zodra ze het bericht hadden ontcijferd. Maar er gebeurde niets, waardoor de skepsis over Chalabi's beweringen bleef bestaan.

Maar in Washington werd niet meer getwijfeld. De Amerikaanse federale recherche, de FBI, stelde een onderzoek in dat duidelijk moet maken wat Chalabi tegen de Iraniërs heeft gezegd en van wie zijn informatie afkomstig was.

Afgelopen maand meldde The New York Times al dat Chalabi gevoelige informatie had doorgespeeld aan de Iraniërs. De krant was op de hoogte waar het om ging, maar publiceerde dat op verzoek van de Amerikaanse regering toen niet. Het verzoek werd gisteren ingetrokken, volgens The New York Times.

Verscheidene Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat de affaire heeft bijgedragen aan de breuk tussen de regering en Chalabi. De zakenman was een van de voornaamste Iraakse lobbyisten in Washington. Hij bevorderde de aanval op Irak door fervent te hameren op de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein. Die zijn nooit gevonden. Chalabi's Iraaks Nationaal Congres (INC) verkocht voor veel Amerkaans overheidsgeld allerhande informatie over Irak. Vooral het Amerikaanse ministerie van Defensie pompte tot voor kort veel geld in Chalabi's INC.

Sommige Amerikaanse topfiguren verdedigen Chalabi nog steeds. Hij zou het slachtoffer zijn van vooral rancuneuze figuren van de CIA. Die inlichtingendienst was in tegenstelling tot het Pentagon nooit erg enthousiast over Chalabi's informatie. De CIA zou hem nu verantwoordelijk houden voor verkeerde inschattingen die de dienst zelf maakte.

Volgens de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Raad voor Defensiepolitiek, Richard Perle, is de CIA bezig een campagne te voeren tegen Chalabi. ''De CIA geeft al lange tijd een gruwelijke hekel aan hem.'' De Amerikaanse geheime dienst heeft zich tegen Chalabi gekeerd omdat hij geweigerd heeft zich als een 'marionet' te laten gebruiken, meent Perle. Maar volgens hem is er geen enkel bewijs dat Chalabi zich onbehoorlijk heeft gedragen.


© Het Parool, 02-06-2004

Je lacht je toch de naad uit je pantalon!  >:(  ::) ;D