Uruzgan: Een dag op scherp

Gestart door Lex, 06/06/2010 | 17:48 uur

Lex

Het leven van de militairen op missie in Uruzgan

In het Cavaleriemuseum is vanaf 8 juni de foto-expositie Uruzgan: Een dag op scherp te zien. Het is een fotografisch verslag van het leven van de Nederlandse militair op missie in Uruzgan. Fotografen van de Audiovisuele Dienst Defensie (AVDD) legden het leven en werk van de militair binnen én buiten het kamp vast. Wat zijn de gevaren waar je op moet letten tijdens een patrouille? Hoe zijn de leefomstandigheden op de buitenpost? Maar ook: wat biedt de militairen steun tijdens deze missie? Uruzgan: Een dag op scherp is tot en met 26 november 2010 te zien in het Cavaleriemuseum. Afkomstig van het Legermuseum in Delft.

Dagelijks berichten de media over de situatie in Afghanistan. Een groot aantal Nederlandse militairen werkt hier sinds 2002 aan de wederopbouw van het land. De situatie in het uitzettingsgebied wordt echter steeds grimmiger. Dit heeft grote invloed op de manier waarop de militairen hun werk uitvoeren. In Uruzgan zoeken goed getrainde militairen dagelijks het gevaar op, met als doel een veiliger klimaat te scheppen in het door oorlog verscheurde Afghanistan. Ze kennen momenten van zeurende verveling, afgewisseld met acties, waarbij gevaar altijd op de loer ligt.

Een fotograaf en een regisseur van de Audiovisuele Dienst Defensie brengen met de foto-expositie Uruzgan: Een dag op scherp een peloton in hun werkomgeving in beeld. De expositie volgt een peloton voorafgaand, tijdens en na een patrouille. Hoe bereiden de militairen zich voor op een patrouille? Wat gebeurt er tijdens een verkenning? Wat zijn de gevaren? En wat is de invloed van een gevechtshandeling? Een selectie van zestig foto's geeft een realistisch beeld van het werk van de militairen op missie in Uruzgan. Het toont het leven in het kamp, maar legt de nadruk op de werkomstandigheden buiten het leefgebied.
Deze foto-expositie brengt de hedendaagse werkelijkheid van Nederlandse militairen aan het werk dichterbij, met beelden die verhalen vertellen.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 16.00 uur

Cavaleriemuseum Bernhardkazerne *
Barchman Wuytierslaan 198
3818 LN Amersfoort
Tel: 033-4661996
*) Melden bij de bewaking met geldig legitimatiebewijs.


bron: Cavaleriemuseum
datum: 06-juni-2010