Het Klimaatakkoord

Gestart door Elzenga, 13/02/2011 | 21:55 uur

Ace1

Brabantse biogaspionier naar Franse energiereus

Het piepkleine Brabantse bedrijf Biogas Plus is gekocht door energiereus Engie. Dat wil 'groen' gas leveren

Biogas Plus, een Brabants bedrijf dat biogasinstallaties ontwerpt, bouwt en beheert, komt in handen van de Franse energiereus Engie (omzet: 66 miljard, 153.000 medewerker). Engie ziet toekomst in 'groen' gas en Biogas Plus heeft op dat terrein veel kennis in huis.

Biogas Plus, waar 24 mensen werken, heeft de afgelopen jaren 'enkele tientallen' vergisters gebouwd en er even zoveel omgebouwd, voornamelijk in Nederland, zegt directeur Wim Kuster. Zo'n vergister zet mest om in biogas dat te gebruiken is voor de opwekking van warmte en stroom. Het bedrijf ontwerpt, maakt en beheert ook installaties om mest, slib en houtresten te drogen.

Daarnaast is het in Deurne gevestigde Biogas Plus een van de drie leveranciers van kleine mestvergisters die op initiatief van zuivelcoöperatie FrieslandCampina en met financiële steun van de overheid, bij mogelijk honderden melkveehouders worden geplaatst. Melkveehouders kunnen die stroom gebruiken voor hun eigen bedrijfsvoering en het overschot leveren aan het stroomnet. Biogas Plus heeft momenteel vijf van die vergisters in aanbouw, zegt Kuster. Engie is, volgens een woordvoerder van de Nederlandse poot van het concern, vooral geïnteresseerd in warmte-opwekking.

De productie van groen gas - gas gemaakt van mest, van groente-, fruit- en tuinafval en rioolslib - stelt nu nog niet veel voor. Het is ook veel duurder dan gewoon gas. Maar de verwachting is dat de vraag naar groen gas sterk zal stijgen, zeker nu de aardgaswinning uit het Groninger veld op termijn zal worden gestaakt en het gebruik van fossiele brandstoffen, waaronder aardgas, moet worden teruggedrongen. Groen gas kan een alternatief zijn voor gewoon aardgas.

Vorige week nog verscheen een studie van milieu-expert Jan Paul van Soest, waarin de gassector een lans breekt voor het gebruik van groen gas. Volgens de sector kunnen grote fabrieken moeilijk zonder aardgas en datzelfde geldt voor (de verwarming van) veel oude huizen. Groen gas zou aardgas kunnen vervangen. Het is anders van samenstelling dan aardgas, maar na een paar bewerkingen is het dat niet meer. Engie, een van de grootste energiebedrijven van Europa en een van de drie grootste stroomproducenten van Nederland, wil een grote leverancier van groen gas worden. Het bedrijf ziet het als 'een duurzaam alternatief voor aardgas dat nog lang niet is uitontwikkeld'. Bij dat uitontwikkelen moet Biogas Plus helpen.

Boost
Directeur Kuster van Biogas Plus denkt dat zijn bedrijf met hulp van de grote nieuwe moeder sneller kan groeien, vooral op het gebied van groen gas en ook in het buitenland. Tot nu toe werkte Biogas Plus voornamelijk in Nederland - een paar projecten in Frankrijk en andere landen daargelaten. Volgens Kusters ligt de belangrijkste expertise van zijn bedrijf op het gebied van het beheer van vergisters. "Bij vergisting zetten bacteriën organische stoffen om in biogas. De afvalstromen die je in een vergister stopt, hebben invloed op de werking van de bacteriën. Van dat soort processen weten wij veel."

Cijfers over de omzet en winst van zijn bedrijf geeft Kuster niet. Wel laat hij weten da het bedrijf 'gezond' is. Engie wil niet zeggen hoeveel het voor Biogas Plus betaalt. Engie heeft wereldwijd 153.000 mensen in dienst, van wie 6200 in Nederland. Het Franse bedrijf, dat vroeger GDF Suez heette, had in 2016 een jaaromzet van 66 miljard euro.

https://www.trouw.nl/home/brabantse-biogaspionier-naar-franse-energiereus~a9de0b38/

A.J.

Citaat van: Ros op 18/04/2018 | 21:11 uur
Wat te denken van geen eigen gas meer te hebben uit eigen bodem maar het in te moeten voeren en voor 100% afhankelijk moeten zijn.

Stroom importeren we ook, dus wat is je punt?

Ros

Citaat van: A.J. op 18/04/2018 | 20:48 uur
Jij zegt zelf dat Nederland ergens niet omheen kan... Wat moet dat buiten de EU zijn dan?

Wat te denken van geen eigen gas meer te hebben uit eigen bodem maar het in te moeten voeren en voor 100% afhankelijk moeten zijn.

A.J.

Citaat van: Ros op 18/04/2018 | 15:05 uur
Zeg ik iets over wat de EU verbiedt ? Er is een EU afspraak om in 2020 minimaal 20% duurzame energie op te wekken. Daar is onder andere de Nederlandse EPC 0  norm een afgeleide van. Dat wij een "Groningen" probleem hebben zal de EU waarschijnlijk  worst zijn.

Jij zegt zelf dat Nederland ergens niet omheen kan... Wat moet dat buiten de EU zijn dan?

Citaat van: Ros op 18/04/2018 | 12:15 uur
Feit is gewoon dat het gaat gebeuren. De Nederlandse overheid kan hier niet omheen en de regelgeving vanuit de EU zal telkens worden aangescherpt.

Ton de Zwart

#283
Het was een bestaande, vrijstaande woning waar ik 21 jaar in gewoond heb.  De verwarming was/is normale CV. Geen vloerverwarming.  De warmtepomp die we 3 jaar geleden gekocht hebben was ter vervanging van een 15 jaar oude airco. Die WP tevens airco werd v.w.b. de binnenunit gemonteerd in een slaapkamer, tevens werk/hobbykamer. Hij was van het type luchtverwarming, merk Toshiba.
De bediening was via een afstandbediening. Graadje hoger zetten geeft onmiddellijke actie en de warme lucht gaat er binnen enkele minuten merkbaar uit stromen. Hoe hard dat stroomt kun je zelf bepalen door de snelheid van de ventilator aan te passen op de afstandbediening. Zoals al opgemerkt, het apparaat werkt uitstekend, zolang het niet vriest. En, je moet er wel tegen kunnen dat de binnenunit van tijd tot tijd gaat ruisen (waaien) als hij "aan" slaat.  Het extra stroomgebruik was minder belangrijk omdat we 20 zonnepanelen op het dak hadden liggen. Die leveren zat op.


Ace1

#282
Citaat van: Ton de Zwart op 18/04/2018 | 13:27 uur
8 maanden geleden.

Ton jouw vorige woning was een bestaande woning waar een warmtepomp is ingegaan of een nieuwbouwwoning met standaard een warmtepomp?

En als jij de warmtepomp in jouw vorige woning een graad hoger zette, duurde het dan ook 24 uur voordat het een graad warmer was?

Ace1

5 zaken om op te letten als je minder gas wil verbruiken zonder meteen je cv-ketel de deur uit te doen

In de oproep van de Nederlandse overheid om binnen enkele jaren aardgasloos te wonen klonk al vrij snel de term warmtepomp. Maar aan het vervangen van de traditionele cv-ketel voor zo'n duurzame installatie, bleek al snel een fiks prijskaartje te hangen.

De stap van een adieu richting de cv-ketel en een hallo richting warmtepomp is dan ook een grote, zeker als je bekijkt welke manieren er zijn om thuis te besparen op je gasverbruik mét behoud van de cv-ketel. Die lopen uiteen van simpele en kosteloze handigheidjes tot kleine ingrepen aan je woning van een paar duizend euro.

Bovendien zijn er enkele alternatieven voor de warmtepomp die je al dan niet met je buurt kunt oppakken.

Maar de grote vraag is: waar begin je? Business Insider zet 5 stappen op een rij die je kunt nemen voordat je daadwerkelijk je cv-ketel de deur uit doet.

1. Isoleren en besparen
Van alle maatregelen om minder gas te verbruiken is besparen de makkelijkste en goedkoopste. Een paar eenvoudige voorbeelden: zet de verwarming een graad lager dan je gewend bent. Is het 's avonds op de bank nog fris, sla een deken om je heen. Maar ook: ontlucht de radiatoren, vervang de douchekop voor een waterbesparende variant en sluit alle tussendeuren.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 1.500 kubieke met gas per jaar. Door de verwarming een graad lager te zetten bespaar je zo'n 80 euro per jaar, een waterbesparende douchekop scheelt je 45 euro.

De volgende stap is isoleren.

Afhankelijk van het type woning kost het isoleren van dak, vloer of spouwmuur tussen de 800 en 8.000 euro, weet de Consumentenbond. Zo kost het isoleren van een vloer in een tussenwoning zo'n 1.400 euro (met een jaarlijkse besparing van zo'n 160 euro), bij een vrijstaande woning kost het isoleren gemiddeld 2.800 euro en is de besparing zo'n 320 euro.

Denk bij isolatiemaatregelen ook aan beter glas (minimaal dubbel glas) en aan tochtstrips. Want uit elk kiertje ontsnapt warmte. Milieu Centraal geeft ook de optie van de inductiekookplaat (op stroom) in plaats van het gaskookstel.

Tip: zorg niet alleen voor goede isolatie, maar ook voor ventilatie. Hoewel je daarmee wat warmte kunt verliezen is ventilatie voor de gezondheid van de bewoners wel vitaal.

2. Type woning
Van alle bovenstaande maatregelen en andere besparingen op je gasverbruik geldt dat je als eigenaar van een huis alle vrijheid hebt om te doen en laten wat je wil. Het huis is van jou en zolang de geldende regels het toelaten kun je aan de slag met je groene missie.

Voor koopwoningen geldt ook: hoe ouder het huis, hoe meer er doorgaans te klussen valt. Oudere huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd, of zelfs amper. Bij huizen gebouwd vanaf 2000 zijn zaken als dak-, gevel- en vloerisolatie en dubbel glas standaard goed geregeld. Al worden de eisen wel steeds strenger.

Eigenaren van een appartement kunnen in hun woning eigenhandig aan de slag, maar aan de buitenkant is overleg met de Vereniging van Eigenaren nodig, want buitenmuren, kozijnen en de vloer van de benedenverdieping zijn vaak in eigendom van de VvE.

Voor VvE's is een subsidie beschikbaar. Een VvE moet dan minstens twee soorten van isolatie toepassen. De subsidie is ongeveer 20 procent van de kosten. Verder is er voor VvE's een bonus als het gebouw extra wordt geïsoleerd; 4.000 per appartement. Het Energiebespaarfonds heeft ook nog eens gunstige leningen voor VvE's die aan de slag willen.

Huurders
Als huurder heb je minder te kiezen, zeker als het aankomt op isolatie en andere ingrepen in je woning. Je kunt de verwarming lager zetten, een zuinigere douchekop aanschaffen en kieren aanpakken, maar voor het echte kluswerk zul je moeten overleggen met je huurbaas.

Let wel: een beter geïsoleerd huurhuis scheelt je jaarlijks op je energienota, maar er worden ook meer huurpunten aan toegekend. De huurbaas mag na de werkzaamheden dus een hogere huur vragen.

Huur je bij een woningcorporatie, dan is overleg met je huurbaas wellicht wat moeilijker, puur vanwege de grootte van de organisatie. Al kun je het gesprek altijd aangaan. Wie weet waar je komt.

Woningcorporaties zijn op verschillende plekken al bezig om (delen) van hun woningvoorraad beter te isoleren, al gaf twee derde van de organisaties begin dit jaar in een enquête van CorporatieNL aan betaalbaarheid van de woningen belangrijker te vinden dan duurzaamheid.

3. Pak ik het alleen aan of met de buurt?
Ga je lekker solo, dan heb je alle vrijheid. Aan de andere kant betaal je ook alles zelf. Een andere optie is om met de buurt te kijken hoe de wijk als geheel duurzamer kan.

Het is wel een traject van de lange adem, schetst Milieudefensie in een heuse toolkit, Jouw wijk zonder gas. Het zevenstappenplan begint met '1. Verzamel een groepje enthousiastelingen', '2. Informeer naar de plannen voor de wijk' en eindigt uiteindelijk met '7. Blijf zichtbaar in de buurt en deel je successen'.

'Ga koffie drinken met sleutelfiguren uit jouw wijk: de dragende krachten achter de buurtvereniging, het buurthuis, de huurdersvereniging, de sportclub. Vraag wat ze vinden van 'Wonen zonder gas' en breng in kaart wat de stemming in de buurt is', adviseert Milieudefensie.

De samenwerking kan bijvoorbeeld leiden tot een zonnepanelenveld(je) voor de hele wijk zonder daarvoor de daken van huizen te gebruiken, een warmtenet of een aandeel in grote windprojecten met een lokale energiecorporatie.

Een concrete regeling voor een gezamenlijke aanpak van besparing op het gasverbruik is PostCodeRoos, een financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen.

De regeling geeft vijftien jaar vrijstelling van energiebelasting over de zonne- of windenergie die deelnemers in een project samen opwekken.

'Deelnemers richten samen een coöperatie op (...) en investeren samen in een zonnedak door het kopen van zonparticipaties. Deze participaties geven jaarlijks recht op de opbrengst van één zonnepaneel. De panelen in het project zijn eigendom van de gezamenlijke coöperatie', aldus de projectwebsite.

4. Alternatief: cv-ketels op elektriciteit
Een manier om snel een forse stap terug te doen in het aardgasverbruik is het vervangen van je aardgasgestookte cv-ketel voor een elektrische cv-ketel. Maar dit doe je voorlopig alleen uit barmhartigheid voor het door aardbevingen getroffen Groningen.

Groothandel Inoxcon rekent voor dat een elektrische cv-ketel op jaarbasis 2,4 keer duurder is dan een op aardgas gestookte ketel. De rekensom van het bedrijf is als volgt:

Het gemiddelde bedrijf van 1.500 kubieke meter gas staat gelijk aan 11.850 kilowattuur (de eenheid waarin elektrische energie wordt uitgedrukt). 1.500 kuub gas komt neer op jaarlijks 945 euro aan gaskosten (bij een gasprijs van 63 cent per kuub). Bij een elektrische cv-ketel zou je bij hetzelfde gebruik 11.850 kWh x 20 cent = 2.370 euro per jaar kwijt zijn. Daarbovenop komt het verbruik aan stroom van een gemiddeld huishouden: 4.800 kWh (voor de elektrische apparaten).

'Het bijzondere is dat hoe slechter de cv-ketel werkt, hoe beter een elektrische ketel werkt', schrijft deskundige en adviseur Lars Boelen. 'Maar zelfs in het slechtste geval is elektrisch verwarmen nog duurder dan op gas stoken.'

5. Alternatief: warmtepomp
Wie kiest voor de warmtepomp neemt eigenlijk al afscheid van de cv-ketel, tenzij je kiest voor de hybride warmtepomp die samenwerkt met je cv-ketel.

Warmtepompen – en in die lijn ook zonneboilers – zijn ook niet voor iedereen weggelegd. Vanwege de kosten, maar nu ook nog vanwege de ruimte die de installaties in beslag nemen.

Bovendien ben je er niet alleen met het installeren van de warmtepomp. "Voor alle warmtepompen geldt dat je liever geen normale radiatoren in je woning hebt", weet Susanne van Suylekom van hierverwarmt.nl. Doorgaans wordt geadviseerd om toch zeker vloerverwarming te hebben, wil je je warmtepomp goed laten renderen.

Van Suylekom: "Bij volledige warmtepompen zul je zelfs hele efficiënte radiatoren met een waanzinnig vermogen moeten hebben, voordat jouw warmtepomp een succes wordt."

https://www.businessinsider.nl/5-zaken-waar-je-op-moet-letten-als-je-minder-gas-wil-verbruiken-zonder-meteen-je-cv-ketel-de-deur-uit-te-doen/?utm_source=pushassist&utm_medium=pushassist_notification&utm_campaign=pushassist

Ros

Citaat van: Thomasen op 18/04/2018 | 16:04 uur
Toekomst gericht beleid is ook prima. Nieuwbouw huizen zonder zonnepanelen vind ik gek. Maar dat is heel wat anders dan eisen dat ook alle bestaande bouw even omgezet wordt.

Dit is ook haast niet te doen op korte termijn. Gaat men renoveren, waar de meeste woningen uiteindelijk aan toe komen, zal het wel moeten gebeuren.

Ros

Citaat van: Zander op 18/04/2018 | 16:00 uur
Ik wel.
De sociale huurklasse is voornamelijk linksstemmend. Zij hebben niet het luxeprobleem van een woningeigenaar en laten dit soort zaken lekker over aan de verhuurder. Sociale huurders rijden geen dure grote dieselbakken en hebben geen last van milieuzones.
Zo kunnen we nog wel wat zaken vinden denk ik.

Nee, zie https://nos.nl/artikel/2163382-jong-of-oud-man-of-vrouw-wie-stemde-op-welke-partij.html?

Zander

Citaat van: A.J. op 18/04/2018 | 08:13 uur
Daarom snap ik ook totaal niet dat partijen als GL zoveel stemmen krijgen tegenwoordig... Als dat uit een soort idealisme is gaan die lui nog wel een keer heel raar wakker worden. Of het is gewoon een enorme naieviteit van de stemmers, dat kan ook nog... Je moet met je "hoog" opgeleide klus natuurlijk wel stemmen op de bakfietspartij of Jesse want anders tel je niet meer mee bij je Mees, Sterre, Jasmijn, Fleur, Storm en Vlinder vriendenclub...
Ik wel.
De sociale huurklasse is voornamelijk linksstemmend. Zij hebben niet het luxeprobleem van een woningeigenaar en laten dit soort zaken lekker over aan de verhuurder. Sociale huurders rijden geen dure grote dieselbakken en hebben geen last van milieuzones.
Zo kunnen we nog wel wat zaken vinden denk ik.
People are sheep

Ros

Citaat van: A.J. op 18/04/2018 | 12:35 uur
Welke EU regelgeving precies verbiedt het gebruik van gas? En welke EU regelgeving verplicht dat EPC-0 bouwen?

Zeg ik iets over wat de EU verbiedt ? Er is een EU afspraak om in 2020 minimaal 20% duurzame energie op te wekken. Daar is onder andere de Nederlandse EPC 0  norm een afgeleide van. Dat wij een "Groningen" probleem hebben zal de EU waarschijnlijk  worst zijn.

Dat energie een belangrijk onderwerp is binnen de EU:

https://www.europa-nu.nl/id/vg9pi5ooqcz3/energiebeleid

Ton de Zwart


Harald

Epc norm is nu 0,4

De wens is om naar epc is nul te gaan
En ik denk dat je met een gasinstallatie wel op epc = 0 uit kan komen maar dan moet je wel een wtw installatie, triple glas, en een flink aantal zonnepanelen moet toepassen. Eventueel nog een zonneboiler system en meer isolatie in vloer, want en dak.

Maar de kosten om epc = 0 te halen met of zonder gas is hoog.!!

A.J.

Citaat van: Ros op 18/04/2018 | 12:15 uur

Hier kunnen alle voorkeuren en tegen argumenten oneindig worden besproken. Feit is gewoon dat het gaat gebeuren. De Nederlandse overheid kan hier niet omheen en de regelgeving vanuit de EU zal telkens worden aangescherpt.

Welke EU regelgeving precies verbiedt het gebruik van gas? En welke EU regelgeving verplicht dat EPC-0 bouwen?

En altijd lachen met jou, nu is regelgeving opeens wel heilig...

Ros

Citaat van: Ton de Zwart op 17/04/2018 | 21:40 uur
Over warmtepompen.
Ik heb in mijn vorige huis gedurende drie jaar een warmtepomp gehad

Hoe lang geleden was dat ? De innovatie en verder ontwikkelen van deze techniek heeft niet stilgestaan. De systemen worden steeds beter en het rendement ook. Alle grote partijen in deze sector zetten volop in op de overgang van gas naar warmtepompen technologie. Nog even en er worden voor nieuwbouwprojecten geen vergunning meer afgegeven mits de te bouwen woningen/panden 100% gasvrij zijn. De EPC norm (voor woningen) is nu 0,5. Als de plannen doorgaan gaat de EPC naar 0 in 2020. Met gas ga je deze norm nooit halen. En EPC norm niet gehaald is geen vergunning. Alle partijen in de bouwsector houden zich hierdoor  bezig met het project  "0 op de meter".

Uitleg EPC norm en "0 op de meter" is via Google te vinden

Hier kunnen alle voorkeuren en tegen argumenten oneindig worden besproken. Feit is gewoon dat het gaat gebeuren. De Nederlandse overheid kan hier niet omheen en de regelgeving vanuit de EU zal telkens worden aangescherpt.