Het Klimaatakkoord

Gestart door Elzenga, 13/02/2011 | 21:55 uur

Ace1

'Windmolen icoon van de toekomst'



Het moet de meest innovatieve windmolen ter wereld worden, de Dutch Windwheel in Rotterdam. Naar schatting zal het O-vormige ontwerp, waar architectenbureau Doepel Strijkers op dit moment de laatste hand aan legt, binnen tien jaar aan de skyline verreizen.

Het duurzame icoon moet naast zijn functie als turbine ook ruimte bieden aan commerciële doeleinden, vertelt architect Duzan Doepel. ,,Het gebouw bestaat uit twee ringen. De buitenste ring is een soort reuzenrad, maar het gebouw beweegt niet. Door de ring gaan cabines omhoog naar het panoramarestaurant. Daaronder bevinden zich appartementen en een hotel. Op de begane grond bevindt zich nog ruimte voor winkels en kantoren."

Het ruim honderdzeventig meter hoge gebouw moet dagelijks ruim twintigduizend toeristen gaan trekken. Volgens Duzan heb je vanaf het panoramaplatform een ongekend uitzicht over Rotterdam en het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk, het unieke ensemble van negentien molens uit de achttiende eeuw. 'De windmolen van de toekomst', noemt de architect het ook wel terwijl hij uitlegt hoe het ontwerp in elkaar steekt.

,,De binnenste ring bevat de molen, zonder bewegende onderdelen. Deze nieuwe techniek is ontwikkeld door de TU Delft, partner van het project. Het is een nieuwe vorm van energie winnen, zonder echte windmolen. De ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen. Daarin worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind weer worden weggeblazen. Die beweging genereert energie. Het gebouw zelf is ook duurzaam, het is ontworpen voor hergebruik en het wordt gebouwd met materialen afkomstig uit de haven en de omliggende staalindustrie," aldus Doepel.

De betekenis voor de economie van Rotterdam is volgens bemiddelaar Bloc, de partij die ondernemers en bestuurders in de grote operatie bijelkaar brengt, enorm. ,,De hele stad zal profiteren van het toeristische impuls," laat projectleider Lennart Graaff weten. Hij wil verder nog niet te veel kwijt over het project. Mede omdat er nog gesprekken worden gevoerd met de gemeente Rotterdam en de ontwikkelaar. Hij besluit: ,,Komende week wordt er meer over de plannen bekend en komend weekend komt er een speciale website voor de Dutch Windwheel online."

http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/01/windmolen-icoon-van-de-toekomst

Ace1

Zonnig 2014 zorgt voor extra stroom



Het afgelopen jaar is een zonnig jaar geweest. In totaal telde 2014 ruim 1800 zonuren en dat waren er 200 meer dan het gemiddelde van de jaren ervoor, zo berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Het aantal zonuren is voor de milieuvereniging van belang in verband met het opwekken van stroom door middel van zonnepanelen. Het hogere aantal zonuren betekende automatisch ook een grotere opbrengst van energie. In vergelijking met de jaren ervoor werd nu 5 procent meer stroom gewonnen door de panelen.

De meeropbrengst betekent omgerekend een extra stroombulk waar ongeveer 13.000 huishoudens op kunnen draaien.

PRIJS GEHALVEERD

Volgens Milieu Centraal is de prijs van zonnepanelen de afgelopen vijf jaar gehalveerd. "Een goede keuze dus om panelen te nemen", zegt een woordvoerster. "Ook als de zon dit jaar wat minder schijnt, leveren ze nog volop stroom. En wij verwachten dat de prijs van elektriciteit van het reguliere net op termijn juist zal stijgen. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening."

Uit een ander onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat, ondanks de lovende woorden over de panelen, nog maar rond de 8 procent van de huishoudens deze stroomopwekkers bezit. Eigenaren van woningen hebben overduidelijk vaker zonnepanelen dan huurders en bewoners van een eengezinswoning weer veel vaker dan bewoners van appartementen. Daarvan zegt slechts 1 procent zonnepanelen te hebben.

OUDEREN TERUGHOUDEND

Iets positiever is de uitkomst van de vraag of mensen van plan zijn binnenkort zonnepanelen te kopen. Zo'n 10 procent van de bewoners zegt dit van plan te zijn, 80 procent zegt dat waarschijnlijk of zeker niet te doen en nog eens 10 procent twijfelt nog. Vooral 65-plussers geven aan dat ze niet voornemens zijn om panelen aan te schaffen, omdat ze vanwege hun leeftijd niet verwachten de investering nog terug te verdienen. Ook alleenstaanden staan niet te springen om de panelen.

Van de mensen die ze wel bezitten, heeft het gros er 8 staan. Op de tweede plaats volgt de groep die er meer dan 15 hebben. Opvallend is verder dat 4 procent aangeeft geen idee te hebben hoeveel zonnepanelen ze eigenlijk bezitten.

http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/01/zonnig-2014-zorgt-voor-extra-stroom

Ace1

Cosun investeert in nieuw onderzoekscentrum in Dinteloord

Het in Breda gevestigde Royal Cosun, met 9400 aangesloten akkerbouwers een van de grootste agrarische coöperaties van Nederland, gaat een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum en een proeffabriek opzetten in het West-Brabantse Dinteloord.

De nieuwe vestiging gaat op den duur werk bieden aan 120 hoogopgeleiden, zo meldt Cosun vrijdag. Het bestaande onderzoekslab in Roosendaal verhuist met een kleine 70 werknemers naar Dinteloord. Met de investering is een bedrag van €15 à 20 mln gemoeid, aldus directeur 'new businesses' van Cosun, Gert de Raaff.

Het nieuwe laboratorium en de proeffabriek komen op het bedrijventerrein bij de fabriek van Suiker Unie en openen in de eerste helft van 2016 hun deuren. De bouw start in het voorjaar van 2015. Aannemer is Combinatie Hurks-Imtech.

Chemie uit biomassa

Cosun is toe aan een nieuw laboratorium om onderzoek te doen naar het ontwikkelen van nieuwe producten en toepassingen op basis van plantaardige grondstoffen uit agrarische reststromen, aardappelen en suikerbieten. Potentiële klanten voor die nieuwe producten zijn chemische bedrijven die zoeken naar mogelijkheden om over te schakelen van fossiele grondstoffen naar basisstoffen uit biomassa.

Het huidige Cosun Food Technology Centre (CFTC) in Roosendaal wordt naar Dinteloord verplaatst, 13 kilometer verderop. Het wordt gevestigd op het bedrijventerrein Nieuw Prinsenland. De activiteiten op dat bedrijventerrein richten zich al voor een belangrijk deel op agrofood. CFTC is het tweede bedrijf dat zich binnen het agro- en foodcluster op het nieuwe bedrijventerrein vestigt. Nova Lignum, dat bouwplaten maakt uit de vezels van onder andere auberginestelen, was het eerste.

Biobased cluster

Cosun zegt hiermee 'een begin te maken met een kennisintensief cluster' met het oog op ontwikkelingen in de 'biobased economy'. Dat zijn productieprocessen waarin biomassa wordt verwerkt tot allerhande producten, waaronder chemische producten als plastics en zuren voor voedingsmiddelen.

Naast de laboratoria komt er een proeffabriek om producten en processen te testen en kleine hoeveelheden op verzoek van klanten te produceren.

'Wij zoeken de samenwerking', zegt Gert de Raaff. 'De verwachting is dat hier zich ook researchcentra van andere bedrijven zullen gaan vestigen. En daarmee zullen we eventueel gaan samenwerken.'

Ook de West-Brabantse ontwikkelingsmaatschappij Rewin verwacht dat van de komst van CFTC een 'aanzuigende werking' uitgaat. 'Ook andere bedrijven, die nu nog elders gevestigd zijn of met nieuwe productontwikkeling bezig zijn, kunnen gebruikmaken van de expertise van dit onderzoekscentrum', reageert Guido van Liefland, hoofd acquisitie van Rewin.

Forse winsten

Cosun telt als coöperatie circa 3500 werknemers en heeft een jaaromzet van bijna € 2,2 mrd. De coöperatie heeft twee bekende ondernemingen in portefeuille, Suiker Unie en aardappelverwerker Aviko. Het bedrijf laat al drie jaar op rij een nettowinst zien van meer dan € 100 mln.

De resultaten bieden Cosun ruimte om in te zetten op een forse groei, zowel in de bestaande activiteiten als in New Business. 'Mede ten gevolge van de hoge suikerprijzen heeft het bedrijf goede resultaten laten zien in de afgelopen jaren, daardoor beschikt Cosun over grote financiële reserves', aldus De Raaff.

Maar de leden zijn daarbij niets tekortgekomen, aldus de directeur. 'De goede financiële reserve is in het geheel niet ten koste gegaan van de bietenprijzen, deze zijn de afgelopen twee jaar op recordhoogte geweest.'

http://fd.nl/ondernemen/1083585/cosun-investeert-in-nieuw-onderzoekscentrum-in-dinteloord

Ace1

Suiker Unie zet in op biochemie in West-Brabant



DINTELOORD - Suiker Unie bespreekt met chemieconcerns en banken de mogelijkheden om in Dinteloord suikerbieten te verwerken tot 'groene chemicaliën'. Die kunnen worden gebruikt in voedingsmiddelen, maar bijvoorbeeld ook verwerkt tot afbreekbaar plastic. Algemeen directeur Albert Markusse van Suiker Unie Nederland - 650 man - schat de kosten in op tientallen tot honderd miljoen euro.

Hij bevestigt dat zijn bedrijf samenwerking zoekt met een chemiebedrijf.

Insiders wijzen op multi-nationals als Basf in Antwerpen of Sabic in Bergen op Zoom dat al experimenteert met biobased industry, nieuwe producten uit agrarisch afval. Een soortgelijk initiatief is gaande met Akzo Nobel, maar dan in Groningen, waar Suiker Unie ook een fabriek heeft. Daar en in West-Brabant wil Suiker Unie 'sweet spots' waar met de modernste technologie totaal nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

"Alleen kunnen wij dat niet. Anderen moeten biochemische kennis en kapitaal leveren. Maar ik geloof er zeker in. Het zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar we werken er hard aan", aldus Markusse.

De ceo van Suiker Unie wijst op financiële risico's en afnemers die nog gevonden moeten worden. Terwijl er toch enige haast is, omdat buitenlandse concurrenten ook niet stil zitten. De Dinteloordse vestiging telt 150 mensen in de fabriek en eens 150 man op het daar gevestigde hoofdkantoor van Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun (3.700 man).

Voor nieuwe bietsuikerchemie is de West-Brabantse vestiging uiterst geschikt vanwege de ligging tussen Rotterdam en Antwerpen, de vele logistieke bedrijven en de enorme landbouwarealen in de omgeving.

Specialisten bij Rabobank verwachten dat de komende vijf tot tien jaar in Nederland minstens een miljard wordt geïnvesteerd in drie chemie-installaties voor 'groene grondstoffen'. Dinteloord zou dus één van de locaties kunnen worden. Suiker Unie-directeur Albert Markusse: "Wij werken er al jaren in stilte aan. Wat ons betreft gaat het hier gebeuren, maar het is geen appeltje-eitje."

http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/suiker-unie-zet-in-op-biochemie-in-west-brabant-1.4656907

dudge

Graphene breakthrough could make it possible to fuel your car with air
Graphene membranes could be used to 'sieve' hydrogen gas from the atmosphere to then generate electricity, say Nobel Prize-winning researchers.
By: Bryan Nelson
Mon, Dec 01, 2014 at 10:38 PM


Graphene's structure is an atomic-scale honeycomb lattice made of carbon atoms. (Photo: Wiki Commons)
The Nobel Prize winners for graphene research, Andre Geim of Manchester University and colleagues, have revealed a new application for the ultra-thin, ultra-strong material that could revolutionize fuel cell technology and open new doors for generating clean energy, reports Reuters.

Graphene, which was first isolated in 2004, is the thinnest material on Earth at just one atom thick, and is 200 times stronger than steel. It is impermeable to all gases and liquids, making it extremely useful, and its discovery paved the way for everything from corrosion-proof coating to super-thin condoms.

In their latest research, Geim and his team have also shown that this super-material could potentially be used for "sieving" hydrogen gas from the atmosphere, for the purpose of generating electricity. The finding could make hydrogen fuel cells more viable than ever before, and even make it possible to collect fuel right out of the air.

"We are very excited about this result because it opens a whole new area of promising applications for graphene in clean energy harvesting and hydrogen-based technologies," said Geim's co-researcher on the study, Marcelo Lozada-Hidalgo.

Though graphene is impermeable to even the smallest of atoms, Geim and his team found that protons, or hydrogen atoms stripped of their electrons, were nevertheless capable of passing through the material. This was especially the case when the graphene was heated and when graphene films were covered with platinum nanoparticles, which act as catalysts.

Basically, this means that graphene could potentially be used in proton-conducting membranes, which are essential components of fuel cell technology. Graphene would be a superior material for these components because it does not leak — a common problem with membranes made of other materials — which would greatly improve efficiency.

Perhaps even more remarkable, however, is that this latest breakthrough means graphene membranes could be used to extract hydrogen straight from the atmosphere. When combined with fuel cells, this technology could make it possible to make mobile electric generators powered just by the tiny amounts of hydrogen in the air.

"Essentially, you pump your fuel from the atmosphere and get electricity out of it," Geim said. "Our (study) provides proof that this kind of device is possible."

Read more: http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/stories/graphene-breakthrough-could-make-it-possible-to-fuel-your#ixzz3KlznsFB9

Ace1

Meer Nederlands gas door zeep


Booreiland Noble Ronald Hoope op de Noordze

Nieuwe technieken om meer gas uit bestaande gasvelden te halen, zijn zo succesvol, dat Nederland langer met het gas uit eigen bodem toe kan. Dat concludeert TNO na onderzoek samen met 28 bedrijven.

Lange tijd werd gedacht dat Nederland nog 10 jaar zelfvoorzienend kan zijn met gas, maar volgens TNO kan dit moment uitgesteld worden tot 2030 wanneer nieuwe technieken grootschalig worden toegepast.

De afgelopen jaren zijn in laboratoria allerlei technieken ontwikkeld om meer gas uit een gasveld te halen. Goed nieuws, aldus TNO, omdat dat ons minder snel afhankelijk maakt van gas uit bijvoorbeeld Rusland. Ook is het goed voor de schatkist.

Zeep

Normaal gesproken kan er uit een gasveld 80 tot 85 procent gas gewonnen worden. Maar met de nieuwe technieken is ook het laatste gas uit de velden te halen. Nederland produceert op dit moment gas uit 150 velden op zee en ruim 100 op land.

De techniek is in principe toepasbaar op alle Nederlandse velden. Maar in het Groninger veld zal hij niet worden toegepast; de hoeveelheid gas die daar gewonnen mag worden, is begin dit jaar door het kabinet aan een maximum gebonden vanwege de aardbevingen.

Bij één van de methodes wordt zeep geïnjecteerd in een gasput. Als een gasveld vrijwel leeg is, staat er water op de bodem van de put. Daardoor komt het laatste beetje gas niet naar boven. Als er aan dat water zeep wordt toegevoegd, gaat het water schuimen en borrelen en blijkt er toch nog gas mee naar boven te komen. Aan de oppervlakte wordt het gas van de zeep en het water gescheiden.

Positief

Inmiddels is de laboratorium-fase voorbij, en worden de technieken op een aantal plekken in de praktijk toegepast. Zo begint het Franse bedrijf Gaz de France (GDF) op de Noordzee met de zeep-methode. Het bedrijf is positief over de resultaten van de testfase, die al 6 jaar geleden begon.

GDF/Suez is de grootste gasproducent in het Nederlands deel van de Noordzee. Het bedrijf heeft er meer dan 30 platforms. Volgens Lex de Groot van GDF/Suez komt de zeep niet in zee terecht.

"De zeep die we gebruiken is een groene zeep. Dus al zou het gebeuren, is het geen probleem. Maar wij injecteren de zeep terug in een oud leeg veld, waardoor het 3 à 4 km onder de grond terecht komt." Een andere methode die GDF ook toepast, is het injecteren van CO2 in een gasveld, waardoor er meer gas kan worden geproduceerd.

Duurder
TNO wijst erop dat de kosten van deze winningsmethodes duurder zijn dan de traditionele gaswinning. Daarom zou het volgens TNO logisch zijn als de rijksoverheid mee investeert in ontwikkeling van de nieuwe methodes.

René Peters van TNO erkent dat de nieuwe technieken uitstel van executie betekenen, er komt een moment dat het Nederlandse gas toch echt op is. "Uiteindelijk zullen we naar een duurzame energievoorziening moeten. Maar het lijkt erop dat die transitie nog wel een tijdje duurt. In ieder geval langer dan het moment dat we van gas-exportland importland van gas worden. En met deze technologie kunnen we dat omslagpunt nog wat uitstellen."

http://nos.nl/artikel/719142-meer-nederlands-gas-door-zeep.html

Op onderstaande link een radiobericht over hetzelfde bericht.

http://nos.nl/audio/719169-techniek-draagt-bij-aan-meer-gas-uit-noordzee-en-economisch-rendement.html

Ace1

US Navy Successfully Converts Seawater Into Fuel For Ships And Aircraft




U.S. Navy researchers announced this week that they have managed to successfully convert sea water into usable fuel for ships and aircraft. To do this, they extract carbon dioxide and hydrogen gas simultaneously seawater and then use a catalytic converter to create the fuel that resembles (and odors) as well as the true essence. Continue reading for a video and information supplémentaires.Selon dvice, "the benefits of fuel-based seawater is twofold. First, the ships do not need to be redesigned in order to to use the new fuel-based seawater, since it is essentially the same. Second, the possibility of creating fuel from all that water around the aircraft carrier means self-sufficiency. The U.S. Navy aircraft carrier plans to be able to create their own fuel, fuel for aircraft. Oil so long! "





http://boredspce.blogspot.nl/2014/04/us-navy-successfully-converts-seawater.html


Ace1

Vrije energiemarkt bestaat 10 jaar

Op 1 juli vierde de geliberaliseerde energiemarkt haar tienjarig bestaan. Wat is nu de balans na 10 jaar vrijmaking?

De toegenomen concurrentie heeft ons veel gebracht wat betreft prijs en keuzemogelijkheden. We kunnen tegenwoordig kiezen uit grijze, groene of half-groene energie, contracten met verschillende looptijden en diverse welkomstacties.

Inmiddels is 44 procent van alle consumenten ten minste één keer overgestapt naar een andere energieleverancier en van de overstappers is 65 procent twee of meer keer overgestapt. Tegenwoordig is het een fluitje van een cent om over te stappen en is het aantal serieuze klachten flink afgenomen ten opzichte van de beginjaren.

In de beginjaren waren er ongeveer 30 leveranciers op de vrije energiemarkt. Ondanks de vele overnames - vooral vanuit het buitenland - is het aantal spelers op de energiemarkt alleen nog maar gegroeid: inmiddels rond de veertig. Nieuwe spelers hebben afgelopen jaren veel klanten geworven en daarmee ook de concurrentieslag vergroot.

Toch is de markt voor energie is nog sterk geconcentreerd: het aandeel van de 'grote' drie Eneco, Essent en Nuon ligt rond de 80 procent.  Online hebben prijsvergelijkers hier sterk aan meegeholpen, ook andere initiatieven zoals veilingen brengen de markt in beweging.

Voordeel en heffingen

Vaak horen we dat het vrijgeven van de markt een slecht idee was en dat alles vroeger goedkopers was. Onderzoek leert dat het huidige prijsniveau 400 euro af ligt van wat het tien jaar geleden was (overigens kan een overstap nog altijd 300 euro opleveren bij iemand die nog nooit is overgestapt). De verhogingen zijn eerder te vinden in vastrecht en belastingen die steeds maar hoger worden. Energiebelasting stijgt nu elk jaar en de compensatie (heffingskorting) die hiertegen overstaat, is als sinds 2009 niet veranderd.

Inmiddels hebben we sinds vorig jaar nog een extra component genaamd Opslag Duurzame Energie welke net zoals energiebelasting over het hele verbruik wordt geheven. Tien jaar geleden was energiebelasting voor stroom rond de 7 cent en inmiddels is het 14 cent.

Ik heb in eerdere columns al vaker aangegeven dat energiebelasting de algemene kas spekt en elke consument in Nederland hieraan meebetaalt. Ik blijf me dan ook verbazen dat er nog geen politicus is opgestaan die bezwaar hiertegen wil maken. Als we het toch hebben over lastenverlichting dan is verlaging van energiebelasting een doeltreffende middel.

Duurzaam

Naast overstappen heeft verduurzaming van de woning ook een vlucht genomen. We zien de afgelopen jaren dat de interesse toeneemt om het energieverbruik terug te dringen. Naast overstappen worden er steeds meer woningen geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Ook groene stroom is niet meer weg te denken en inmiddels omvat 70 procent van de combipakketten op onze website groene stroom.

Eind 2013 heeft 63 procent van de consumenten een contract voor groene stroom. Als we kijken naar de huidige markt dan komt nu een kwart duurzame energie (vooral wind en biomassa) van eigen bodem en wordt de rest voornamelijk uit Scandinavië (in de vorm van waterkracht) geïmporteerd.

Toekomst

De intrede van de slimme meter gaat gestaag door en vóór 2020 is de hele kleinverbruiker consumentenmarkt hiervan voorzien. Inmiddels is er ook een hele markt ontstaan van systemen die samenwerken met de slimme meter om inzicht te bieden in het verbruik. De verduurzaming zal verder worden gestimuleerd door de overheid met de keerzijde dat we via dezelfde energieheffingen hier feitelijk zelf aan meebetalen. Verder is het maar de vraag hoe lang die stimulans zal duren aangezien we meermaals al hebben gezien dat trajecten vaak snel weer worden stopgezet. De toekomst zal het ons uiteindelijk leren.

Door
Ferdi Hilverda
Expert energiemarkt

http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/ferdihilverda/23021383/__Vrije_energiemarkt_bestaat_10_jaar__.html

dudge

Citaat van: DvdW op 13/08/2014 | 23:18 uur
alleen zit onze gasrotonde toch aangesloten op Rusland?

o.a.
maar ook op Rotterdam.

Elzenga

Citaat van: DvdW op 13/08/2014 | 23:18 uur
alleen zit onze gasrotonde toch aangesloten op Rusland?
Dat was wel het idee..maar er is ruimte voor aanpassingen. Vooral aanvoer vloeibaar gas.

DvdW

Citaat van: Thomasen op 13/08/2014 | 23:15 uur
Gas kan ook renewable zijn.
alleen zit onze gasrotonde toch aangesloten op Rusland?
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge

Citaat van: Elzenga op 13/08/2014 | 23:05 uur
+1

En deze regering had juist besloten..lijkt het..om vol in te zetten op een "oude" energiebron..een fossiele..namelijk gas. Nederland gasknooppunt van Europa. Dus ik ben ook wat sceptisch over de visie van de regering.

Gas kan ook renewable zijn.

Elzenga

Citaat van: DvdW op 13/08/2014 | 23:01 uur
op zich is het mooi. Maar het vraagt wel lange termijnsvisie van onze regering. En laten ze daar nu juist eens niet In uitblinken. Het vraagt vele, vele jaren om de energiemarkt compleet om te bouwen...
+1

En deze regering had juist besloten..lijkt het..om vol in te zetten op een "oude" energiebron..een fossiele..namelijk gas. Nederland gasknooppunt van Europa. Dus ik ben ook wat sceptisch over de visie van de regering.

DvdW

Citaat van: Thomasen op 13/08/2014 | 22:58 uur
Precies, Amerikanen verkloten hun milieu, maar dat is eigen keuze. Wij bereiken een snelle onafhankelijkheid, lijkt me helemaal goed, want dat is de werkelijke sanctie. Op middellange termijn, inderdaad alternatieven bedenken.
op zich is het mooi. Maar het vraagt wel lange termijnsvisie van onze regering. En laten ze daar nu juist eens niet In uitblinken. Het vraagt vele, vele jaren om de energiemarkt compleet om te bouwen...
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge

Citaat van: jurrien visser op 13/08/2014 | 19:40 uur
Als Brabander in een regio mét schaliegas heb ik geen enkel bezwaar als het uit onze eigen bodem gewonnen wordt, daarnaast zoveel mogelijk alternatieven inzetten en/of ontwikkelen om zoveel als mogelijk energie onafhankelijk te worden.

Als Schaliegas uit de VS een kortstondige onafhankelijkheid van Rusland bevorderd, dan zie ik geen enkel bezwaar.

Precies, Amerikanen verkloten hun milieu, maar dat is eigen keuze. Wij bereiken een snelle onafhankelijkheid, lijkt me helemaal goed, want dat is de werkelijke sanctie. Op middellange termijn, inderdaad alternatieven bedenken.