Auteur Topic: Grensbewaking nieuwe stijl ..........  (gelezen 3001 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ros

  • ERG FANATIEK
  • *****
  • Berichten: 13435
Grensbewaking nieuwe stijl ..........
« Reactie #60 Gepost op: 14/05/2018 | 23:27 uur »
Tientallen doden en honderden gewonden bij Palestijnse protesten Gazastrook
 
Bij de protesten bij de Gazastrook zijn maandag 52 doden en honderden gewonden gevallen. Het IsraŽlische leger heeft het vuur geopend op de Palestijnen die zich in groten getale hebben verzameld bij het grenshek.
Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er 2.410 gewonden gevallen. Hulpverleners in de Gazastrook spreken van ruim 1.200 gewonden.

Het leger, dat claimt dat er meer dan 35.000 Palestijnen bij het grenshek staan, opende het vuur nadat de protesten op verschillende locaties van start gingen.

De protesten zijn al enkele weken gaande, maar hebben maandag een hoogtepunt bereikt. Het is zeventig jaar geleden dat de onafhankelijkheid van IsraŽl werd uitgeroepen, dat door de Palestijnen wordt gezien als een catastrofe.

Maandagmiddag werd de Amerikaanse ambassade geopend in Jeruzalem. Dat gebeurde met een ceremonie waarop Jared Kushner, schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, namens de Verenigde Staten sprak. Namens IsraŽl hield premier Benjamin Netanyahu een toespraak. Hij sprak van een "prachtige dag", die herinnerd zal worden als "historisch".

Jeruzalem werd eerder door de Amerikaanse president Donald Trump erkend als hoofdstad van IsraŽl. Dit leidde op het moment van de bekendmaking in december tot veel woede bij de Palestijnen.

Ivanka Trump, de dochter van de president, is samen met haar echtgenoot Jared Kushner in IsraŽl aanwezig voor de opening van de ambassade. De Amerikaanse delegatie arriveerde zondag in het land en heeft al een receptie met premier Benjamin Netanyahu bijgewoond.

Terugkeer
De Palestijnen zijn eind maart begonnen met de protestacties. Ze zijn bijeengebracht door onder meer Hamas. De protesten worden ook wel de 'Mars van de Terugkeer' genoemd, omdat ze willen wonen in wat nu IsraŽl is.

De regering van Netanyahu ziet de Palestijnen die het hek willen forceren echter als terroristen. Er is in de afgelopen periode dan ook hard opgetreden.

Gewelddadig
De protesten verliepen de afgelopen weken gewelddadig. Sommige demonstranten gooien met molotovcocktails en stenen en steken autobanden in de brand. Er waren voor maandag al meer dan veertig doden gevallen aan de kant van de Palestijnen sinds de aanvang van de protesten. Of er slachtoffers aan de kant van IsraŽl zijn gevallen, is niet bekend.

www.nu.nl


Hallo Gast! De reacties in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 59 reacties. Registreer jezelf of login om de reacties te bekijken.