Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Lex

"Snel gesprekken cao Defensie"

Minister Hennis van Defensie gaat "op zeer korte termijn" in gesprek met de vakbonden over een nieuwe cao voor militairen. Zo'n cao is er al bijna twee jaar niet meer, en dat leidde tot veel kritiek van fracties in de Tweede Kamer.

De minister praatte de hele ochtend met de met partijen over haar personeelsbeleid. Onder meer het feit dat er al twee jaar geen nieuwe cao is voor het Defensiepersoneel zorgde voor ophef. Wat de inzet van Hennis is in de gesprekken met de vakbonden liet ze nog niet los.

Hennis zegde wel toe te gaan bekijken hoe gezinnen van uitgezonden militairen beter ondersteund kunnen worden. Ze deed die toezegging na een verzoek van de ChristenUnie. Die pleitte voor een onderzoek waaruit duidelijk moet worden waar gezinnen behoefte aan hebben.

Relatieproblemen

CU-Kamerlid Seegers wil dat, omdat onder de militairen die op missie gaan, vaker scheidingen en relatieproblemen zouden voorkomen. Daarom moet bekeken worden wat er verbeterd kan worden om dat tegen te gaan. Dat kan volgens Seegers onder meer door bij het onderzoek militairen te betrekken die ooit op missie zijn geweest, om hun ervaring te horen.

Het thuisfront is volgens Hennis heel belangrijk voor militairen die op missie gaan. Daarom gaat ze onder meer de lengte van uitzendingen, nazorg en maatschappelijke en geestelijke verzorging voor gezinsleden onder de loep nemen.

Top 10

Daarnaast komt er een top 10 van ergernissen die onder het Defensiepersoneel spelen om die vervolgens op te lossen. Als voorbeeld noemde ze het aanbieden van gezonde maaltijden op kazernes en het aanleggen van wifi op schepen en kampen.

Tijdens het debat over het personeel van Defensie werden ook vragen gesteld over het onderzoek naar giftige chroomverf. Hennis benadrukte dat het onderzoek naar giftige chroomverf zeker één tot twee jaar gaat duren.

NOS, maandag 03 nov 2014, 15:28

Harald

"Onderzoek chroomverf niet sneller"   
(onderzoek gaat/kan maximaal 2 jaar duren ! ....  :mad:  dat kan toch niet waar zijn, onderzoeken zijn uren-fabrieken, uurtje-factuurtje )

Minister Hennis van Defensie benadrukt dat het onderzoek naar giftige chroomverf zeker één tot twee jaar gaat duren. Ze reageert daarmee op kritiek van fracties die vinden dat het onderzoek te lang duurt. "Het moet wel zorgvuldig gebeuren", zei Hennis in de Tweede Kamer.

In een debat vergeleek ze het onderzoek naar de giftige camouflageverf met het onderzoek naar het eveneens kankerverwekkende reinigingsmiddel PX10. Dat onderzoek heeft ook anderhalf jaar geduurd. "Als je te snel gaat kun je voorbij gaan aan de relatie tussen wat er daadwerkelijk is gebeurd op de werkvloer en de ziektebeelden die zijn ontstaan", zei ze.

Zo snel mogelijk

Defensie heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevraagd om onderzoek te doen naar gezondheidsklachten van (oud-)medewerkers die met de verf hebben gewerkt. Hennis is met het RIVM in gesprek om te kijken hoe het onderzoek "zo snel mogelijk, maar tegelijkertijd ook zo zorgvuldig mogelijk" gedaan kan worden.

Ze heeft het instituut ook gevraagd of het mogelijk is met tussentijdse resultaten te komen. "Daarvoor is het nu nog te vroeg, maar ik hoop dat van harte", zei Hennis. Op basis van die resultaten hoopt ze al conclusies te kunnen trekken en maatregelen te kunnen nemen. "Want hoe eerder daarmee duidelijkheid kan worden geboden aan betrokkenen, hoe beter."

Hoorzitting

Veel partijen hebben vragen over het onderzoek. Zo pleitte de SP voor een hoorzitting waarin deskundigen en betrokkenen meer kunnen vertellen over het gebruik van de chroomverf bij Defensie. De meeste partijen bewaren hun vragen tot morgenavond, dan is er een speciaal debat met Hennis over de chroomverf.

http://nos.nl/artikel/717353-onderzoek-chroomverf-niet-sneller.html

Mourning

#5851
CitaatNu er sprake is van een 'trendbreuk' bij Defensie, waardoor er meer geld naar het departement gaat, verwacht de minister dat dat vertrouwen herwonnen zal worden.

Hennis: "Dit is niet vandaag of morgen opgelost. Het kost tijd om dit vertrouwen te herstellen". Ze wijst erop dat de reorganisatie ten einde is, het personeel weer perspectief ziet en het vertrouwen in de top terugkeert.

Alleen jammer dat de reorganisatieS nog helemaal niet afgelopen zijn en in ieder geval tot en met 2015 doorlopen en dat de kans zeer reel is dat de gevolgen ervan zich nog een heel langer zullen laten voelen. Dit alles heeft weer negatieve gevolgen voor het perspectief dat het personeel ziet (of beter: het gebrek daar aan).

M.a.w. wat een ongelooflijk slap lulverhaal. Daar kan een kleuter nog doorheen prikken!
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Enforcer

Denk dat dit stukje een groot deel van de lading dekt. Hennis is een onderdeel van een kabinet wat uitblinkt in uitstelgedrag en het niet durven nemen van beslissingen omwille van persoonlijke politieke stoeltjes. Angst regeert!

Lex

Oppositie laakt 'bagatellisering' Hennis over problemen Defensie 

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bagataliseert de problemen met het personeel op haar departement en neemt de zorgen binnen de krijgsmacht niet serieus.

Dat zeggen oppositiepartijen CDA, SP en D66 maandag in een overleg in de Tweede Kamer.

Hennis praat maandag de Tweede Kamer bij over de stand van zaken op de onderdelen personeel en materiaal bij Defensie.

Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops doet de bewindsvrouw net alsof problemen met de de cao-onderhandelingen, die nu al meer dan zeshonderd dagen duren, en de onvrede onder het defensiepersoneel zaken zijn die tot het verleden behoren.

Volgens Hennis heeft haar departement "buitengewoon moeilijke tijden" gekend. Jarenlange bezuinigingen hebben hun tol geëist. "Het is onmiskenbaar waar dat deze moeilijke tijden hun impact heeft gehad op het personeel", aldus Hennis.

Vertrouwen

Uit een peiling van de militaire vakbond AFMP bleek in september van dit jaar dat bijna 60 procent van de militairen geen vertrouwen heeft in de top van het ministerie. Bovendien vindt 86 procent dat Hennis er niet in is geslaagd het vertrouwen binnen haar organisatie terug te winnen.

Nu er sprake is van een 'trendbreuk' bij Defensie, waardoor er meer geld naar het departement gaat, verwacht de minister dat dat vertrouwen herwonnen zal worden.

Hennis: "Dit is niet vandaag of morgen opgelost. Het kost tijd om dit vertrouwen te herstellen". Ze wijst erop dat de reorganisatie ten einde is, het personeel weer perspectief ziet en het vertrouwen in de top terugkeert.

Meer problemen

Daar denkt de oppositie anders over. "Het defensiepersoneel zit al zeshonderd dagen zonder cao en kijkt naar een AOW-gat. Hennis doet net alsof dit problemen uit het verleden zijn. Dit zijn problemen van vandaag."

D66 vindt dat Hennis niet constant maar naar reorganisaties en bezuinigingen kan blijven wijzen. "Defensie kampt met veel meer problemen dan alleen personeel", zegt Kamerlid Wassila Hachchi. Zij mist concrete plannen over hoe Hennis de ICT-problemen, de gezondheidsproblemen en problemen met de helikopters wil aanpakken.

SP'er Jasper van Dijk stelt dat de bewindsvrouw de problemen onder het tapijt schuift. "We hadden een probleem met het moreel binnen de krijgsmacht. Hennis leeft op een andere planeet door te doen alsof er geen zorgen zijn onder het personeel."

Materiaal

Maandagmiddag praat de Kamer verder over de stand van zaken op het gebied van materiaal bij Defensie.

Op dat gebied zijn er ook de nodige problemen, zoals met de NH90-helikopter en de vervanging en modernisering van de Chinook-helikopters. Maar er zijn ook tekorten. Dat laatste speelde mede een rol bij het stoppen van de Patriotmissie in Turkije. Verder blijven investeringen achter.

De afgelopen jaren heeft Defensie veel materieel moeten afstoten wegens bezuinigingen. Ook is er een gebrek aan reserveonderdelen ontstaan.

NU.nl, 03 november 2014 13:08

Lex


Mourning

Mierenneukerij ik weet het, maar wat is een...
Citaatoud-luchtcommandant Freek Groen
. Iemand die van de Krijgsmacht uit de luchtkwaliteit in de gaten houdt?  :devil:
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Hennis gaat rotweek tegemoet

maandag 3 nov 2014

Door politiek redacteur Wilco Boom

Minister Jeanine Hennis van Defensie gaat een rotweek tegemoet. De Tweede Kamer vergadert de komende dagen over een reeks van hoofdpijndossiers van haar ministerie. Of het nu gaat om de slepende affaire met de giftige chroomverf, het eveneens kankerverwekkende reinigingsmiddel PX10, de roestende helikopter NH90 of de ICT-problemen - het komt allemaal aan de orde in Kamerdebatten deze week.

"De grote vraag is of deze minister wel 'in control' is", zegt CDA-Tweede-Kamerlid Raymond Knops. "Zij lijkt telkens overvallen te worden door nieuwe kwesties die ze vervolgens niet kan oplossen. Er is bijvoorbeeld al bijna twee jaar geen cao voor de militairen en dat leidt tot grote ontevredenheid. Het is niet zo dat de ambities van Defensie te hoog zijn, integendeel, maar er is te weinig geld voor de ambities."

Giftige chroomverf

Grote kritiek is er bij sommige partijen over de wijze waarop Hennis onderzoek laat doen naar het gebruik van de giftige chroomverf in een aantal Defensie-werkplaatsen. Hennis heeft oud-luchtcommandant Freek Groen aangesteld als procesbegeleider bij het onderzoek, maar volgens SP en D66 wordt hiermee de schijn van belangenverstrengeling gewekt. "Dit maakt het onderzoek bij voorbaat verdacht. Hij moet vervangen worden", zegt Jasper van Dijk van de SP. En Wassila Hachchi van D66: "Zelfs als het onzin is, krijg je door zo'n benoeming de schijn tegen."

Ook gaat het onderzoek naar gezondheidsklachten door het gebruik van de kankerverwekkende chroomverf volgens veel partijen te lang duren. De minister houdt het veiligheidshalve op één á twee jaar en dat is niet alleen de oppositie veel te lang. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink: "De Tweede Kamer is hier mede veroorzaker van door steeds nieuwe vragen te stellen, maar twee jaar is wel heel erg lang."

De problemen met de chroomverf zullen deze week heel veel aandacht krijgen. Er is dinsdagavond laat zelfs een apart debat aan gewijd. Maar de Kamer zal vandaag al uitvoerig stilstaan bij het gebruik in het verleden van het ook al kankerverwekkende reinigingsmiddel PX10. En bijvoorbeeld de NH90, een nieuwe helikopter die overmatig last heeft van slijtage en roestvorming.

En dan zijn er de aanhoudende problemen met ICT bij de krijgsmacht waar woensdag over wordt gedebatteerd.

Positie niet in geding

Alleen bij de VVD, de partij van Hennis zelf, nemen ze het op voor de geplaagde minister. "De minister is stevig bezig om orde op zaken te stelen. In dat chroom-onderzoek bijvoorbeeld laat ze alle beschikbare informatie meteen op internet zetten. Hoe transparant wil je het hebben? En wat meneer Groen betreft - hij wordt verdacht gemaakt zonder concrete aanleiding. Ik vind dat een politiek klote-spelletje."

Ondanks alle kritiek en alle problemen is de positie van Hennis niet in het geding. In de eerste plaats doordat de regeringspartijen VVD en PvdA haar steunen. En doordat ze alle kwesties van haar voorgangers heeft geërfd. Wat ook helpt is dat de oppositie van haar goede bedoelingen overtuigd is. Maar het geduld begint op te raken. Knops: "Ze is van goede wil, maar met het beschikbare geld lost ze de problemen niet op." Jasper van Dijk: "Ze hangt aan een zijden touw, nog geen draadje, maar ze moet alles op alles zetten."

Bron: NOS

Lex


Lex

Kamer praat met Hennis over personeel bij Defensie

De Tweede Kamer praat maandag de hele dag met minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie over personeel en materieel. Op beide onderdelen heeft het ministerie de nodige problemen.

Defensie kampt met een tekort aan onder anderen technisch en medisch personeel. Ook heeft het ministerie moeite met het vinden van piloten. Daarnaast bestaat er veel ontevredenheid onder het personeel.

Een van de plannen van de minister om de tekorten aan te pakken is vaker gebruikmaken van reservisten. Verder moet de flexibiliteit op personeelsgebied worden vergroot en moet de samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven worden verbeterd.

Hoewel er voor dinsdag ook al een plenair debat gepland staat over de problematiek rond kankerverwekkende chroomverf, hebben verschillende partijen al aangekondigd deze zaak aan de orde te zullen stellen. Zo wil de SP dat het onderzoek hiernaar sneller wordt afgerond.

Op materieelgebied zijn er ook de nodige problemen, zoals met de NH90-helikopter en de vervanging en modernisering van de Chinook-helikopters. Maar er zijn ook tekorten. Dat laatste speelde mede een rol bij het stoppen van de Patriotmissie in Turkije. Verder blijven investeringen achter.

De afgelopen jaren heeft Defensie veel materieel moeten afstoten wegens bezuinigingen. Ook is er een gebrek aan reserveonderdelen ontstaan. Het kabinet zegt niet meer te willen snijden op de begroting van Defensie en heeft de huidige bezuinigingen verzacht.

ANP,  02-11-14 - 21:57

Lex


Lex

Wetgevingsoverleg Materieel Defensie, 03 november 13:30 - 17:30 uur.
Agenda: http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details?id=2014A03769
Ook via internet te volgen.

Drukke dag voor de beleidsmakers op defensie.  ;D

Lex

Voorafgaand aan het bekendstellen van de inzetbrief van Defensie mbt de arbeidsvoorvaarden in de namiddag van 04 november, wordt maandag 03 november het wetgevingsoverleg personeel Defensie gehouden van 09:00 tot 13:00 uur. Deze is via internet te volgen.
Voor deze agenda, zie: http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details?id=2014A03242

Poleme

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 31/10/2014 | 20:10 uur
En het beroerde is: het maakt geen klap uit welke kleur op het pluche zit, deze en volgende (door ons zelf gekozen)  generatie prutsers gaan gewoon door met wanprestaties die jou en mij geld zullen (blijven) kosten.

Iets met depots, Leopards (zolang we ze nog hebben) en binnenhof.  :cute-smile:
Was het maar zo gemakkelijk op te lossen, depootje leeghalen, oprukken naar 'Achter de Duinen'.  Aldaar een ouderwets potje rammen, hakken, afslachten en met de stoffelijke resten de duinen ophogen en klaar.

Helaas hebben we te maken met calculerende en mondige burgers en bedrijven.  Zelfredzaamheid? Welnee!  Zodra er een scheet dwars zit, niet zelf oplossen, maar naar de overheid rennen voor een zo groot mogelijke zak muntjes.
En een overheid die maar graag wil 'helpen', want dat betekend meer taken, meer regels, is meer werk en macht.
Uiteindelijk is dit een loser - loser situatie.  Leeg gezogen burgers en koopmannen die geen risico meer willen nemen.
Met daar tegenover een als een parasiet gedragende overheid, die eens, net als zijn gastheer, eindigt als een mislukte (geimplodeerde) kaassouffle of volledig ten ondergaat.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

Citaat van: Prodef op 31/10/2014 | 23:00 uur
Minister van Defensie Hennis-Plasschaert heeft de Centrales van Overheidspersoneel uitgenodigd om dinsdag 4 november a.s. de defensie-inzetbrief voor het arbeidsvoorwaardenoverleg in ontvangst te nemen.
Voorafgaand aan deze happening, zal op maandag 3 november (09:00-13:00uur) een openbaar Wetgevingsoverleg Personeel Defensie plaatsvinden; voor de agenda, zie: http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details?id=2014A03242