Defensieforum.nl

Archief => Archief onrust in de wereld => Topic gestart door: Elzenga op 12/11/2012 | 16:38 uur

Titel: Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Elzenga op 12/11/2012 | 16:38 uur
Navy patrol in Gibraltar showdown as British boat forces Spanish warship to leave territorial waters after it ignores warnings
By Abul Taher and Gerard Couzens

PUBLISHED: 22:00 GMT, 10 November 2012 | UPDATED: 08:09 GMT, 12 November 2012

A Royal Navy patrol boat has  confronted a Spanish warship off  the coast of Gibraltar in the latest and most serious clash over Britain's territorial waters.

The Government has accused Spain of an 'unlawful incursion' after the Vencedora, a 288ft-long naval corvette, came within three miles of Gibraltar's coast, apparently heading towards its port.

The Vencedora, which means  'winner', was equipped with Harpoon anti-ship missiles, multiple guns and torpedoes when it entered Gibraltar's territorial waters on Wednesday afternoon.

The Spanish ship ignored radio warnings to leave the area, and HMS Scimitar, a seven-man patrol boat, was scrambled to intercept.

Although the Royal Navy boat was armed with only a single heavy machine gun, its presence forced the much larger ship to retreat.

The incident is the latest and most serious incursion into Gibraltar's sovereign territory this year.

Spain does not recognise Gibraltar's right to its territorial waters, which Britain says is guaranteed by UN law and a treaty between the two countries. A ban on Spanish  vessels – particularly fishing boats – entering the waters has caused  the most serious diplomatic rift between Spain and Britain for decades, with Spanish royals snubbing an invitation from the Queen during her Diamond Jubilee.

Fabian Picardo, chief minister of Gibraltar, said: 'Activity of this type is a scandalous act of aggression which is illegal, imprudent, unprofessional and irresponsible on the part of whoever authorised it.

'What we are seeing is that Spain pretends, in the face of all international law, that these are Spanish waters. This is a short-term political play of no value other than to  distract people from the serious  difficulties affecting the Spanish people and government today.'

Aspokesman for the Foreign Office said: 'Any unlawful incursion into British waters is an unacceptable violation of our sovereignty.'

The Spanish government has denied it entered the area illegally, claiming the Vencedora went to check two ships refuelling at sea.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2231081/Navy-patrol-Gibraltar-showdown-British-boat-forces-Spanish-warship-leave-territorial-waters-ignores-warnings.html#ixzz2C1V0w4mm

Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Oorlogsvis op 12/11/2012 | 17:20 uur
Dit is een serieuze zaak zou ik zo zeggen, wellicht proberen de Spanjaarden de aandacht van hun binnenlandse problemen af te leiden door de Britten te zieken over Gibraltar. Ik zou meteen een sub sturen als ik Cameron was..hahaha...of even een squadron heel laag over Madrid laten vliegen.
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Ace1 op 13/08/2013 | 19:32 uur
Opnieuw geruzie om Gibraltar

LONDEN -
Gibraltar, de Britse rots aan de zuidpunt van Spanje, heeft opnieuw voor irritaties tussen de twee landen gezorgd. De Britse minister van het gebied zei maandag dat ,,Spanje zich gedraagt als Noord-Korea''.

Het rotsachtige gebied was in 1713 aan Groot-Brittannië toegewezen bij de Vrede van Utrecht, maar Spanje heeft dit altijd bestreden. Het land voerde de afgelopen maand in het gebied vaker een grenscontrole uit, wat voor veel vertraging bij reizigers naar Gibraltar zorgde.
,,Het feest is over'', zo benadrukte de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo zondag de claim dat Gibraltar zijn land toebehoort. De Britse premier David Cameron liet maandag weten zich ,,ernstige zorgen'' te maken. Hij eist dat Spanje zich nader verklaart.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21787328/__Geruzie_om_Gibraltar__.html
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Ace1 op 13/08/2013 | 19:34 uur
Britse en Spaanse premier bespreken Gibraltar

LONDEN -
De Britse premier David Cameron heeft woensdag zijn Spaanse collega Mariano Rajoy gebeld over Gibraltar. Ze hadden een ,,constructief gesprek", meldde het kantoor van Cameron.

Cameron heeft tegenover Rajoy zijn zorgen geuit over spanningen aan de grens tussen Spanje en Gibraltar. Vorige maand plaatste Gibraltar rotsblokken in zee om een kunstmatig rif te creëren. Spanje was daar niet van gecharmeerd en voerde het aantal grenscontroles op, wat tot lange rijen auto's leidde. Het land zou ook overwegen om mensen bij het oversteken van de grens te laten betalen en zijn luchtruim te sluiten voor vliegtuigen van en naar het vliegveld van Gibraltar.
Cameron wil de spanning met Spanje wegnemen, maar zijn land verandert niet van mening over de soevereiniteit van Gibraltar, zo liet hij Rajoy weten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen zullen ,,per direct" beginnen met besprekingen over het gebied.
De rots in het zuiden van Spanje werd in 1713 bij de Vrede van Utrecht aan Groot-Brittannië toegewezen. Spanje heeft dat altijd bestreden. Op Gibraltar is vorige maand de 300e verjaardag van de Vrede van Utrecht gevierd. Er wonen ongeveer 30.000 mensen. Gibraltar heeft een sterke financiële sector. Het staat ook bekend om zijn apenkolonie. Jaarlijks komen er miljoenen toeristen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21791995/__Praten_over_Gibraltar__.html
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Ace1 op 13/08/2013 | 19:37 uur
Separatisten Catalonië solidair met Gibraltar

MADRID -
De separatistische ERC, die streeft naar de onafhankelijkheid van Catalonië, is solidair met Gibraltar. Dit schrijft ERC-leider Alfred Bosch in een brief aan de premier van de Britse kolonie. ,,Jullie vrijheid is onze vrijheid", aldus Bosch.

De spanningen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de rots aan de Middellandse Zee zijn de afgelopen weken na jaren weer hoog opgelopen. De ruzie gaat onder meer om visserijrechten. De Spaanse douane treitert Gibraltar met strenge grenscontroles die leiden tot urenlange wachttijden.

,,Wij betreuren ten diepste het ongepaste intimideren en pesten dat de Spaanse regering loslaat op de burgers die u democratische vertegenwoordigt", aldus Bosch in zijn brief aan premier Fabian Picardo van Gibraltar.

Een Engels-Nederlandse vloot veroverde Gibraltar in 1704 op de Spanjaarden. Met de Vrede van Utrecht werd in 1713 bepaald dat Groot-Brittannië Gibraltar mocht houden. Spanje heeft zich daar nooit bij neergelegd, ondanks het feit dat de bevolking van Gibraltar zich in referenda herhaaldelijk heeft uitgesproken voor het behoud van de huidige status als Brits overzees gebiedsdeel.

Veel Catalanen voelden zich eeuwenlang onderdrukt door de Spanjaarden, maar Madrid verzet zich tegen het streven naar onafhankelijkheid van de rijke regio.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21806767/__Separatisten_solidair_met_Gibraltar__.html
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Ace1 op 13/08/2013 | 19:38 uur
Brits oorlogsschip legt aan in Gibraltar voor oefeningen

Britse oorlogsbodems zijn vandaag vanuit Groot-Brittannië vertrokken voor tevoren geplande oefeningen in de Middellandse Zee. Eén fregat zal een stop maken in Gibraltar. Een Spaans patrouilleschip zal de Britten tot daar 'begeleiden'.
Morgen vertrekt het fregat HMS Westminster dat volgens het Britse ministerie van Defensie in de loop van de week de wateren van het kleine Britse grondgebied in het zuiden van Spanje zal bereiken.

Spanje heeft toelating gegeven voor het aanmeren door het helikoptervliegdekschip HMS Illustrious in de zuidelijke marinebasis Rota. Het stuurt wel een Spaans patrouilleschip mee met de Britten vanaf de marinebasis in A Coruña. In totaal nemen vier Britse schepen deel aan de oefening 'Cougar '13' in de Middellandse Zee en de Golf van Cádiz.

Brits Defensieminister Philip Hammond beklemtoonde dat deze oefeningen voor het derde opeenvolgende jaar plaatsvinden. Het is een "routinematige en lang tevoren geplande ontplooiïng". De Spaanse pers ziet de oefeningen van haar kant als een intimidatiepoging van Londen.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1685805/2013/08/12/Brits-oorlogsschip-legt-aan-in-Gibraltar-voor-oefeningen.dhtml
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Ace1 op 13/08/2013 | 19:42 uur
Britse regering overweegt juridische stappen tegen Spanje om Gibraltar

De Britse regering overweegt Spanje voor de rechter te slepen als het niet ophoudt met de strenge grenscontroles bij de grens tussen Spanje en Gibraltar. De Britse premier David Cameron zei echter dat een rechtszaak een ongekende stap is, waar zorgvuldig over nagedacht moet worden.
Spanje claimt al jaren Gibraltar, een kleine Britse enclave op het zuidpuntje van het Iberisch schiereiland.

Tolheffing
Geregeld leidt dit tot diplomatieke wrijvingen tussen Londen en Madrid. De jongste kwestie is de bouw van een kunstmatig rif voor de kust van Gibraltar. Volgens Spanje is het rif schadelijk voor de visserij. De Spaanse regering speelt met de gedachte om ter compensatie een tolheffing in te voeren. Vorige week klaagden de Britten al over lang oponthoud bij de grensovergangen.

Volgens een woordvoerder van Cameron zijn de extra grenscontroles "politiek gemotiveerd en buitenproportioneel". Spanje heeft in een reactie laten weten de controles voorlopig niet worden opgeschort.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1685501/2013/08/12/Britse-regering-overweegt-juridische-stappen-tegen-Spanje-om-Gibraltar.dhtml
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: DvdW op 14/08/2013 | 07:54 uur
Je zou bijna hopen dat die Spanjolen in woede een schot vuren, kunnen we ze meteen uit de EU gooien. Weer een kopzorg minder  :big-smile:
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Flyguy op 14/08/2013 | 08:07 uur
Spanje doet mij nu denken aan een zeker Zuid-Amerikaans land dat ook diva-achtig gedrag vertoond jegens het verenigd-Koninkrijk en een van haar overzeese gebieden.

We zitten bij hun in de Eurozone, de EU en de NAVO. Kortom, ik denk dat er geen verandering gaat komen in de zaak en dat het bij kinderachtig pesten blijft.
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: DvdW op 14/08/2013 | 08:37 uur
Citaat van: Flyguy op 14/08/2013 | 08:07 uur
We zitten bij hun in de Eurozone, de EU en de NAVO. Kortom, ik denk dat er geen verandering gaat komen in de zaak en dat het bij kinderachtig pesten blijft.
Ik verwacht dat ook, maar hopen mag altijd toch?  8) Met de bezem in de mast, zingend "Het triomfantelijk lied van de Zilvervloot" op Hr. Ms. Piet Hein (Opvolger MFF ) ;D
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Flyguy op 14/08/2013 | 09:07 uur
Citaat van: DvdW op 14/08/2013 | 08:37 uur
Ik verwacht dat ook, maar hopen mag altijd toch?  8) Met de bezem in de mast, zingend "Het triomfantelijk lied van de Zilvervloot" op Hr. Ms. Piet Hein (Opvolger MFF ) ;D
Ach ja, als het moet belegeren we gezamenlijk met de Britten maar weer eens Gibraltar.   ;D
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 14/08/2013 | 09:48 uur
Citaat van: Flyguy op 14/08/2013 | 09:07 uur
Ach ja, als het moet belegeren we gezamenlijk met de Britten maar weer eens Gibraltar.   ;D

Er zit nog wat oud, heel oud, Nederlands zeer....
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Elzenga op 14/08/2013 | 11:23 uur
En tja..Spanje heeft ook nog wat grondgebied aan de andere kant van de plas (Marokko) Ceuta en Melilla.
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: DvdW op 14/08/2013 | 11:40 uur
Citaat van: jurrien visser op 14/08/2013 | 09:48 uur
Er zit nog wat oud, heel oud, Nederlands zeer....
En Hollandse glorie!  :big-smile:
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 14/08/2013 | 11:41 uur
Citaat van: DvdW op 14/08/2013 | 11:40 uur
En Hollandse glorie!  :big-smile:

Toen we nog wel een mentaliteit hadden.  :angel:
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: KapiteinRob op 14/08/2013 | 13:01 uur
Citaat van: jurrien visser op 14/08/2013 | 11:41 uur
Toen we nog wel een mentaliteit hadden.  :angel:

We hebben vandaag de dag ook nog steeds "een" mentaliteit.......  :'(

En verder vind ik het hele gedoe betreffende de RN-patrol ontzettend opgeklopt. Gaat om een oefening/bezoek dat al langer vast stond, toch?
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Ace1 op 14/08/2013 | 19:56 uur
Citaat van: Flyguy op 14/08/2013 | 08:07 uur
Spanje doet mij nu denken aan een zeker Zuid-Amerikaans land dat ook diva-achtig gedrag vertoond jegens het verenigd-Koninkrijk en een van haar overzeese gebieden.

We zitten bij hun in de Eurozone, de EU en de NAVO. Kortom, ik denk dat er geen verandering gaat komen in de zaak en dat het bij kinderachtig pesten blijft.

Sterker nog er stond gisteren in de telgraaf dat men Argentinië zou steunen met de Falklands en Argentinië steunt Spanje met Gibraltar.
Als  het artikel dan goed interpreteer komt het er op neer dat Argentinië de Falklands aanvalt en de Britse vloot is dan onderweg naar de Falklands dan valt Spanje Gibraltar aan. Maar het zou ook kunnen dat Spanje Gibraltar aanvalt en als de Britse vloot onderweg is naar Gibraltar, dat Argentinië de Falklands aanvalt.
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: KapiteinRob op 14/08/2013 | 22:49 uur
Citaat van: Ace1 op 14/08/2013 | 19:56 uur
Sterker nog er stond gisteren in de telgraaf dat men Argentinië zou steunen met de Falklands en Argentinië steunt Spanje met Gibraltar.
Als  het artikel dan goed interpreteer komt het er op neer dat Argentinië de Falklands aanvalt en de Britse vloot is dan onderweg naar de Falklands dan valt Spanje Gibraltar aan. Maar het zou ook kunnen dat Spanje Gibraltar aanvalt en als de Britse vloot onderweg is naar Gibraltar, dat Argentinië de Falklands aanvalt.

Mag ik dit een belachelijke interpretatie vinden?
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Mourning op 15/08/2013 | 00:50 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 14/08/2013 | 22:49 uur
Mag ik dit een belachelijke interpretatie vinden?

Sorry, Ace, maar daarin ben ik het volledig met Rob eens.
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: DvdW op 15/08/2013 | 06:50 uur
Citaat van: Ace1 op 14/08/2013 | 19:56 uur
Sterker nog er stond gisteren in de telgraaf dat men Argentinië zou steunen met de Falklands en Argentinië steunt Spanje met Gibraltar.
Als  het artikel dan goed interpreteer komt het er op neer dat Argentinië de Falklands aanvalt en de Britse vloot is dan onderweg naar de Falklands dan valt Spanje Gibraltar aan. Maar het zou ook kunnen dat Spanje Gibraltar aanvalt en als de Britse vloot onderweg is naar Gibraltar, dat Argentinië de Falklands aanvalt.
In welk **** blaadje heb je dat nu gelezen....oh wacht... de Telegraaf.....  :cute-smile:
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Lex op 19/08/2013 | 08:58 uur
HMS Westminster, RFA Lyme Bay & RFA Mounts Bay arriveren vandaag te Gibraltar.
Zie: http://www.bbc.co.uk/news/uk-23751175
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Elzenga op 19/08/2013 | 11:42 uur
Twee LSD(A)s...plus nog het HMS Illustrious helicarrier.....dat is een flinke amfibische macht...op weg naar Oostelijk deel Middellandse Zee voor een oefening..en ik begreep ook nog doorvaren naar Perzische Golf. En erg handig als je burgers moet evacueren..
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Lex op 19/08/2013 | 11:58 uur
Off-topic, maar voor meer info over "Cougar 2013", zie: http://bfbs.com/news/hms-westminster-sets-sail-cougar-13-64310.html
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Elzenga op 19/08/2013 | 12:30 uur
Citaat van: Lex op 19/08/2013 | 11:58 uur
Off-topic, maar voor meer info over "Cougar 2013", zie: http://bfbs.com/news/hms-westminster-sets-sail-cougar-13-64310.html
ik vergat de HMS Bulkwark Bulwark nog.....
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: KapiteinRob op 19/08/2013 | 12:35 uur
Citaat van: Elzenga op 19/08/2013 | 12:30 uur
HMS Bulkwark

Boel - Kwark?  ;D
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Elzenga op 19/08/2013 | 12:37 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 19/08/2013 | 12:35 uur
Boel - Kwark?  ;D
wel van het stevige soort  :crazy:
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Oorlogsvis op 19/08/2013 | 12:56 uur
Citaat van: Ace1 op 14/08/2013 | 19:56 uur
Sterker nog er stond gisteren in de telgraaf dat men Argentinië zou steunen met de Falklands en Argentinië steunt Spanje met Gibraltar.
Als  het artikel dan goed interpreteer komt het er op neer dat Argentinië de Falklands aanvalt en de Britse vloot is dan onderweg naar de Falklands dan valt Spanje Gibraltar aan. Maar het zou ook kunnen dat Spanje Gibraltar aanvalt en als de Britse vloot onderweg is naar Gibraltar, dat Argentinië de Falklands aanvalt.
nou...ik begrijp die Spanjaarden niet..eerst laten ze zich vol naaien door die Argentijnen met die YPF zaak (nationalisatie olie-company) en dan zouden ze nu die Argentijnen steunen met een nieuw Falkland conflict ? Spanje is ook nog een Navo lid ook  :devil:....dan meteen Spanje ook uit de Navo vindt ik.
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: Ace1 op 24/08/2013 | 09:59 uur
Gibraltar criticises Spanish police dive

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fnews.bbcimg.co.uk%2Fmedia%2Fimages%2F69462000%2Fjpg%2F_69462528_018985538.jpg&hash=933571112138bd7a11334cb4eeea6b56ec8d9dd5)
Spanish fishermen have protested over an artificial reef which they say is damaging their interests

Gibraltar has strongly criticised Spanish police for sending divers to inspect an artificial reef in waters claimed by the British territory.

Governor Sir Adrian Johns said the action constituted a serious violation of UK sovereignty over Gibraltar.

He said it was particularly unhelpful in the light of the current row over fishing rights which has led to strict border checks and long car queues.

Spain says the reef is damaging its fishing industry.

Measuring tape
Last month, the government of Gibraltar dropped 74 concrete blocks onto the sea bed to create an artificial reef designed to reinvigorate marine life.

Pictures show Guardia Civil divers examining the blocks with measuring tape.

The divers took Spanish flags with them then posed for underwater photos, which were later shared on Twitter.

The Gibraltar government has defended its right to erect the reef, and accused Spain of "making a serious incursion into British Gibraltar Territorial Waters" and adding to existing tensions.

The government in Madrid disputes Gibraltar's ownership of the waters off its coast, and accuses its neighbour of deliberately damaging the Spanish fishing trade.

An offer from Gibraltar's chief minister to allow 59 local Spanish fishermen to return to the area had been made before the images of the police divers emerged.

'Serious incursion'
The Gibraltar government said in a statement: "Her Majesty's Government of Gibraltar notes the incident of executive action taken by the Guardia Civil in British Gibraltar Territorial Waters in the area of the new artificial reef.

"The matter of this serious incursion will not assist in de-escalating the present tensions."

The European Commission is to send a fact-finding mission to Gibraltar to investigate controls at the border.

It follows tensions between Spain and the UK over extra border checks on the Spanish side which have caused lengthy traffic delays.

Britain says the checks break EU free movement rules but Spain says Gibraltar has not controlled smuggling.

Royal Navy warship HMS Westminster docked in Gibraltar last week in what the British government said was a long-planned deployment of a number of vessels to the Mediterranean and the Gulf.

Spain disputes UK sovereignty over Gibraltar, a limestone outcrop near the southern tip of the Iberian peninsula, which has been ruled by Britain since 1713.

(https://www.defensieforum.nl/Forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fnews.bbcimg.co.uk%2Fmedia%2Fimages%2F69117000%2Fjpg%2F_69117326_gibraltar_artificial_reef_464.jpg&hash=8386f26736ef4e7d72f72f3c7d08a34bffdc0df4)

http://www.bbc.co.uk/news/uk-23822189
Titel: Re:Spanningen rondom gibraltar
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 20/11/2013 | 10:29 uur
GIBRALTAR: We are just one shot away from military conflict, warns MP amid new standoff

MADRID is in danger of sparking a military conflict with Britain over Gibraltar if it does not tone down its actions, a senior MP warned today as the Royal Navy was involved in a new stand-off with a Spanish ship.

By: Owen Bennett - Political Reporter
Published: Tue, November 19, 2013

Jim Dobbin, chairman of Parliament's All Party Group on Gibraltar, said the heightened tensions in the Mediterranean meant it would only take a trigger-happy "madman" on either side to spark serious retaliation.

He highlighted an "extremely serious" armed standoff earlier this month when a Spanish patrol boat breached a security cordon in Gibraltar's territorial waters then "rammed a Naval Police Vessel escorting a British Navy ship".

As Mr Dobbin was issuing the warning, a Spanish survey ship was defying Royal Navy orders to leave Gibraltar's territorial waters.

Gibraltar's government has asked London to make a protest to Madrid, and the Spanish Ambassador has been summoned to the Foreign Office.

The Spanish boat has now left the Gibraltar waters.

Over the past two years, the number of Spanish ships illegally in British waters has increased from around five per month to around 40 per month.

The Minister for Europe, David Lidington, said: "I strongly condemn this provocative incursion and urge the Spanish government to ensure that it is not repeated.

"We stand ready to do whatever is required to protect Gibraltar's sovereignty, economy and security.

We believe that it is in the interests of Spain, Gibraltar and Britain to avoid incidents such as this that damage the prospects for establishing dialogue and cooperation."

Just two hours earlier, Mr Dobbin was urging David Cameron, the Gibraltar administration and the Spanish Government to hold trilateral talks to negotiate a "peaceful conclusion" over the tension in Gibraltar before matters spiralled out of control.

He made his comments in a special Commons debate in Westminster Hall today.

Tensions between London and Madrid escalated this summer after Spain imposed strict border checks at its crossing with Gibraltar.

Spain claimed it was merely clamping down on cigarette smuggling but Gibraltar, a British overseas territory, suggested it was a direct response to the construction of an artificial reef off its coast.

Spanish fishermen claimed the reef was affecting their livelihoods.

gibraltar, MODBritish Royal Navy patrol boat HMS Sabre instructed the Spanish ship to leave Gibraltar waters [MOD]


The UK and Spain are chancing each other's luck. It only takes a madman. I don't want to exaggerate the situation but the fact that [standoff] happened is worrying.

Jim Dobbin

A European Commission delegation yesterday ruled the border checks were legal.

However, referring to the armed standoff on November 1, Mr Dobbin told MPs: "Reports state that guns were pointed and thankfully no shots were fired.

"This diary of events highlights the serious nature the British government of Gibraltar is dealing with."

He added: "If Spain continues to flout international relations, what more can the British Government do to reach a peaceful conclusion to the dispute?"

Speaking after the debate, Mr Dobbin told Express Online: "Things are getting dangerous.

"The UK and Spain are chancing each other's luck. It only takes a madman. I don't want to exaggerate the situation but the fact that [standoff] happened is worrying."

Earlier, Tory MP Colonel Bob Stewart called for British Army soldiers to use Gibraltar as a training base to reinforce the UK's sovereignty over the Rock.

"Why doesn't the British Government make more use of the defence facilities in Gibraltar?" he aksed during the debate.

"The British government has got to do more to express the feelings of the people.

"We are fed up with what is happening to the people in Gibraltar.

"Can we get a stronger response to what is happening?"

Foreign Office Minister Mark Simmonds said in response that Britain had a close relationship with Spain, but there would be no negotiation on the sovereignty of Gibraltar.

He said: "We need to find a mechanism to de-escalate, not escalate, the situation.

"We must strike a balance between being forceful and making sure the Spanish government understand the UK position."

Following the standoff on November 1, Britain made a formal complaint to Spain.

The Ministry of Defence accused a Guardia Civil patrol boat of "manoeuvring in a dangerous and provocative manner" after it sailed too close to a Royal Navy squadron.

The MoD claimed the Spanish vessel breached a security cordon and was then ordered to leave the area by armed sailors on HMS Scimitar.

http://www.express.co.uk/news/world/443937/GIBRALTAR-We-are-just-one-shot-away-from-military-conflict-warns-MP-amid-new-standoff