Defensieforum.nl

Archief => Archief onrust in de wereld => Topic gestart door: -Peter- op 16/12/2003 | 00:47 uur

Titel: Verdachte bomaanslagen: Bin Laden gaf opdrachten
Bericht door: -Peter- op 16/12/2003 | 00:47 uur
Verdachte bomaanslagen: Bin Laden gaf opdrachten

Uitgegeven: 15 december 2003 16:22

ISTANBUL - Osama bin Laden heeft persoonlijk de opdrachten gegeven voor de bomaanslagen in Istanbul op 15 en 20 november. Dat heeft volgens het dagblad Vatan van maandag een Turkse verdachte van de aanslagen gezegd.

Feyzi Yigit werd zondag aangeklaagd door een Turkse rechtbank voor de aanslagen op joodse en Britse doelen. Die kostten het leven aan 62 mensen, onder wie vier daders. Yigit is een van de 33 verdachten die zijn aangeklaagd in verband met de aanslagen. Hij zou lid zijn van een verboden organisatie.

"Instructies voor de aanslagen werden gegeven door de leider van al-Qaeda, Osama bin Laden persoonlijk", zo citeerde de krant Yigit die tegen de rechter sprak. Hij zei dat twee Turken Bin Laden ontmoetten in Afghanistan om orders in ontvangst te nemen voor de aanslagen in Istanbul. Die zijn opgeëist door al-Qaeda en de Turkse terreurorganisatie IBDA-C samen.

Al-Qaeda

Yigit zei dat hij wapens en les in het maken van bommen had gekregen in een kamp van al-Qaeda in Afghanistan. Hij bekende explosieven te hebben ingeladen in de vier vrachtwagens die voor de aanslagen zijn gebruikt. Vervolgens was hij naar buurland Iran gevlucht, meldde Vatan. Yigit werd aangehouden toen hij naar Turkije was teruggekeerd.

[bron: www.nu.nl]