Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

Ros

'Werkloze jongeren naar Nederland halen'

Het kabinet wil Europese werkloze jongeren met specifieke kwaliteiten naar Nederland halen voor werk in de energiesector in Noord-Groningen of als technicus in Zuidoost-Brabant. 

Premier Mark Rutte zei dat woensdag na afloop van een Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn.

Het gaat wat hem betreft om ''hoogwaardige arbeidskrachten'' uit bijvoorbeeld Italië, met een aantal jaar werkervaring. Die zijn welkom op plekken waar Nederlandse bedrijven moeite hebben goed personeel te vinden.


De schaal waarop Rutte jongeren naar Nederland ziet komen, zal een stuk kleiner zijn dan wat Duitsland doet. Het gaat dan ook niet om 'gastarbeiders', zei hij.

Energiesector

Hij benadrukte dat het kabinet tegelijkertijd ook hard bezig is om Nederlandse jongeren op te leiden voor technische beroepen en in de energiesector, bijvoorbeeld in Groningen en Eindhoven. Totdat die jongeren klaar zijn voor de arbeidsmarkt, kunnen goed opgeleide jongeren uit het buitenland de gaten prima vullen.

EU-leiders bespraken in Berlijn de mogelijkheden om elkaar te helpen de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent.

Zuid-Europa

Vooral in Zuid-Europese landen is de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar enorm hoog. In Spanje en Griekenland ligt die tussen de 55 en 60 procent, in Portugal en Italië rond de 40 procent.

In Kroatië, sinds maandag lid van de EU, bedraagt de jeugdwerkloosheid 52 procent. In Nederland ligt die op ruim 10 procent. Alleen Duitsland en Oostenrijk scoren binnen de EU beter.

Les

Rutte zei na de top, die een initiatief was van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, dat Nederland van Duitsland op het gebied van de aanpak van jeugdwerkloosheid op zich niet veel te leren heeft. Maar in algemene economische zin is er wel een les te trekken.

Duitsland begon al in de jaren 90, in tijden van voorspoed, met een gematigde stijging van de lonen. Daardoor kunnen Duitse bedrijven nu goed concurreren met bedrijven in andere landen.

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, die samen met Rutte deelnam aan de top in Berlijn, wees erop dat de verschillen in de EU gigantisch zijn. Volgens hem moeten Zuid-Europese landen hun arbeidsmarkt sneller hervormen en flexibeler maken. In Spanje bijvoorbeeld is het voor werkgevers vaak een te groot risico om een jongere een baan te geven.

Merkel

Het probleem van de jeugdwerkloosheid in Europa kan alleen met het juiste beleid worden opgelost. Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van de top.

''We hebben bewust niet gesproken over het geld dat we ter beschikking hebben, maar over de maatregelen die we kunnen nemen om de kansen op werk voor jonge mensen te vergroten'', zei Merkel. ''We moeten duidelijk aangeven dat we dit probleem niet van de ene op de andere dag kunnen oplossen.''

Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent. Dat geld is vrijgemaakt binnen de meerjarenbegroting van de EU en kan al in 2014 en 2015 worden besteed.

www.nu.nl

Ros

Dijsselbloem sluit bezuinigingen op sociale zekerheid niet uit

Minister Dijsselbloem (Financiën) sluit ingrijpende bezuinigingsmaatregelen in de sociale zekerheid en de zorg niet uit.

Dit heeft hij woensdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Eerder in het debat benadrukte Dijsselbloem al dat het kabinet 'ingrijpende maatregelen en vergaande hervormingen' voorbereidt omdat het van plan is 6 miljard euro extra te bezuinigen. Ook zal de regering er niet aan ontkomen om de lasten voor burgers te verzwaren.

Later stelde hij expliciet dat dit ook betekent dat bezuinigingen op de sociale zekerheid en de zorg niet zijn uitgesloten.

Gevoelig


Bezuinigingen binnen deze terreinen liggen gevoelig wegens het sociaal akkoord en het zorgakkoord dat het kabinet met de sociale partners (werkgevers en werknemers) hebben afgesproken. De partners zijn fel gekant tegen de extra bezuinigingen, die in eerste instantie wegens het akkoord een half jaar waren uitgesteld.

Dijsselbloem maakte echter duidelijk dat de akkoorden niet betekenen dat in de bezuinigingen deze sectoren worden ontzien.

Opnieuw gesprek

In het sociaal akkoord  is afgesproken de WW vanaf 2016 geleidelijk te verkorten naar twee jaar.

Sommige partijen in de Tweede Kamer - zoals D66 maar ook het CDA - vinden dat deze maatregel wel eerder ingevoerd zou kunnen worden. "Het kabinet zou de gesprekken met de sociale partners hierover opnieuw moeten aangaan", aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Ook begrotingscommissaris Olli Rehn heeft bij Nederland aangegeven dat het zijn voorkeur heeft dat hervormingen zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Dijsselbloem stelde echter dat hervormingen volgens hem 'niet veel sneller kunnen'.

Structurele hervormingen

Dijsselbloem stelde daarnaast in te zetten op structurele hervormingen in de bezuinigingen. In een discussie met de Kamer liet hij wel weten dat het kabinet er niet aan onkomt om de lasten voor burgers te verzwaren.

"Degenen die zeggen dat de bezuinigingen niet uit lastenverzwaringen mogen bestaan: dat is volstrekt ongenuanceerd", aldus Dijsselbloem. "Dat is geen correcte weergave van de ingewikkelde problematiek waar we momenteel in zitten."

Lastenverzwaringen

Het verzwaren van de lasten is een snelle bezuinigingsmaatregel die vooral effect heeft op de korte termijn: het terugdringen van het begrotingstekort. Maar na twee jaar wordt het negatieve effect daarvan op de economie steeds groter.

Daarom heeft het kabinet zich als doel gesteld dat de bezuinigingen slechts uit eenderde uit lastenverzwaringen mogen bestaan en voor tweederde uit andere bezuinigingsmaatregelen. Dijsselbloem erkende in het debat echter dat deze verdeling mogelijk pas in 2017 zo zal uitpakken.

Ook de Nederlandsche Bank is eerder voorstander van structurele hervormingen in plaats van bezuinigingen die vooral op de korte termijn effect hebben, zo liet het onlangs al weten.

www.nu.nl

BadMuts

Citaat van: onderofficier op 03/07/2013 | 19:41 uur
Voor diegene die nu al bijna niet rond kunnen komen van het salaris maak je borst maar nat, maak een afspraak bij oa de voedselbank:
Men is er over bezig om de VEB toelage af te schaffen. De bonden zijn er bijna mee eens. Ingangsdatum moet 1 januari 2014 worden.

:glare:

onderofficier

#2315
Voor diegene die nu al bijna niet rond kunnen komen van het salaris maak je borst maar nat, maak een afspraak bij oa de voedselbank:
Men is er over bezig om de VEB toelage af te schaffen. De bonden zijn er bijna mee eens. Ingangsdatum moet 1 januari 2014 worden.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

onderofficier

Citaat van: A.J. op 03/07/2013 | 16:11 uur
Niet mee eens. Aangezien schraalhans al jaren keukenmeester is binnen de defensiekeuken en al het beleid afgemeten is aan de zak met geld welke elk jaar een stuk kleiner wordt is de vervolgstap: "doe maar weer een kazerne/ complex/ locatie dicht" met als boudsmoes "centraliseren"... We weten ondertussen allemaal wat dat centraliseren ons gebracht heeft, niet veel goeds iig.

Ben ik het niet mee eens: het centraliseren heeft wel een aantal goede punten gebracht, eigenlijk een paar slechte punten verwijderd uit de organisatie. Zoals de vele (onnodige) voorraad bij de AF.   Maar nog steeds valt er nog wat regelen/ritselen.  Bij het KPU valt ook veel te regelen, alleen via de regels. Goh in het woord regelen zit het woord regel.......     Ik heb meerdere foutjes meegemaakt bij een bestelling; altijd naar behoren opgelost. Foutjes van het KPU worden altijd opgelost.
Er was wat naar mijn oude onderdeel gestuurd, deze had mij gemaild dat er voor mij goederen bij hen stond. Hierop heb ik contact opgenomen met het KPU; men was er niet blij mee dat dit was gebeurt en vroeg aan mij of ik langs kon komen met de doos zodat zij dit als leermoment richting de (tijdelijke) krachten kon gebruiken als leermoment.  Alsof er nooit is mis ging vroeger bij het fouf, alleen gingen we niet zanniken op deze omdat we altijd gebruik wilden maken van de grote ritselkist.  De fouf deed een beetje aan machtsmisbruik. Grote bek tegen de fouf: geen gebruik meer van de grote ritselkist......................
Zelfs de gepaste Meindl's heb ik terug kunnen sturen om deze te ruilen. Dit was totaal géén probleem.
Of zal het de manier zijn waarop men het vraagt? Als ik lullig wordt behandelt doe ik lullig terug (heb je vast gemerkt  :angel:)  maar normaal doe ik gewoon, netjes zoals het hoort. Maar er zijn lui die bij voorbaat al lullig doen richting een medewerker van KPU, Paresto en/of DCHR.  Dan kan je de deksel op je neus krijgen (en terecht)

Ook werkt DCHR steeds beter.  Niet alle vragen worden meteen beantwoord, soms moet men wat na vragen. Dat moest de admeur ook. Na een paar dagen krijg je een mailtje of een belletje met het antwoord.  Zelfs voor foutjes/onduidelijkheden die je zelf maakt in een formulier wordt je netjes over opgebeld. Ik heb wel meegemaakt dat de admeur deze niet in behandeling nam, maar geen contact opnam.

Paresto: overal het zelfde eten voor het zelfde geld; eerlijker kan niet.   Maar je hebt nog steeds van die zeikers die als zij iets bij moeten betalen met een lunchbon gaan zeuren tegen de medewerkster  (bijv bij de open dagen van KM krijgen diegene die op die dagen moesten werken bonnen voor ontbijt, lunch en diner) 

Centraliseren werkt wel; het heeft even tijd nodig.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

En toch schijnt er geld voor nieuwbouw te zijn:

Via Twitter:

WBC Bouwgroep BV @WBCBouwgroepBV
Nieuwe opdracht Ministerie van Defensie; lesgebouw te Ermelo #Designandbuild#UAV-GC#mooie uitdaging#Zin in Bouwen! pic.twitter.com/x02ctuq5yW


Voor de foto: http://t.co/x02ctuq5yW

Lex

Toelichting op financiële problematiek

Kamerbrief Mindef.

Mindef,
03-07-2013

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Rijk haalt 4,3 mld illegaal geld terug


woensdag 3 jul 2013

De overheid heeft vorig jaar 4,3 miljard euro teruggevorderd. Dat schrijft minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geld dat met criminaliteit is verdiend en om onterecht verkregen subsidies en uitkeringen.

Het grootste deel van het bedrag, zo'n 3,9 miljard euro, is teruggehaald door de Belastingdienst door middel van naheffingen en boetes. Uitkeringsinstanties als het UWV en de SVB vorderden gezamenlijk ruim 138 miljoen euro terug.

Het is de tweede keer dat Opstelten een overzicht heeft gemaakt van teruggehaald 'illegaal' geld. Vorig jaar meldde hij dat er in 2011 4,5 miljard was geïnd.

Opstelten schrijft in zijn Kamerbrief dat het bestrijden van fraude topprioriteit van het kabinet is. "Recente voorbeelden laten zien dat grootschalige fraude met overheidsgelden kan plaatsvinden als regelingen daarvoor teveel gelegenheid bieden."

Alle betrokken ministeries maken momenteel een analyse van overheidsregelingen waarmee gefraudeerd kan worden. "Op basis daarvan komt het kabinet in het najaar met een actieplan met aanvullende maatregelen", aldus de minister.

Bron: NOS

A.J.

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uur
Alleen kijken naar de kosten en belang van Defensie bij een eventuele sluiting van een defensie object.

Niet mee eens. Aangezien schraalhans al jaren keukenmeester is binnen de defensiekeuken en al het beleid afgemeten is aan de zak met geld welke elk jaar een stuk kleiner wordt is de vervolgstap: "doe maar weer een kazerne/ complex/ locatie dicht" met als boudsmoes "centraliseren"... We weten ondertussen allemaal wat dat centraliseren ons gebracht heeft, niet veel goeds iig.

Bij sluiting van complexen mogen de kosten imo geen absolute drijfveer zijn wat ondertussen wel zo is. Kijk gerust ook naar een stuk sociale binding, werkgelegenheid in de regio, personeelsbeleid etc. Defensie trekt alles uit de kast om "zichtbaarder" te worden in de samenleving inclusief een verkracht infanterielied van eoa rapper maar aan de andere kant wordt de zichtbaarheid in de omgeving de nek om gedraaid door het sluiten van kazernes etc. En dan vindt men het gek dat defensie "onbekend" is in de samenleving...


Oorlogsvis

Citaat van: jurrien visser op 02/07/2013 | 07:34 uur
Pensioengeld in economie NL

Update: dinsdag 2 jul 2013

Pensioenfondsen willen fors investeren in woningen, infrastructuur, duurzaamheid en hypotheken. Vandaag worden deze plannen aan het kabinet gepresenteerd. Na een jaar van onderhandelen liggen er volgens betrokkenen nu plannen om meer te kunnen investeren in de Nederlandse economie. De plannen stuiten nog op verzet van het ministerie van Financiën, omdat de pensioenfondsen alleen willen investeren als de overheid bereid is een deel van het risico te dragen.

Al sinds vorig jaar wordt er onder leiding van de twee grote pensioeninvesteerders APG en PGGM gesproken over een grotere rol van de pensioenfondsen in de Nederlandse economie. APG en PGGM beheren samen 500 miljard euro, bijna de helft van het Nederlandse pensioenvermogen. Volgens ingewijden zijn de eindverslagen al klaar en is het wachten nog op een reactie van de overheid.

Oproep


De druk op pensioenfondsen om te investeren is groot. Vorige week deed PvdA-leider Samsom nog een oproep aan de fondsen om meer in eigen land te investeren. Hij verwacht dat het kabinet "alle terughoudendheid laat varen" om die investeringen mogelijk te maken.

Pensioenfondsen zijn bereid te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. Een plan daarvoor is al klaar. Alle hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie zouden moeten worden ondergebracht in een nieuwe instelling, de Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI). Pensioenfondsen zouden daarin moeten kunnen investeren. De overheid moet dan wel garant staan voor de verliezen. Daar wringt volgens betrokkenen de schoen, want het ministerie van Financiën deinst terug voor grotere risico's. "Het gaat om groot geld voor de Nederlandse economie en daar moet de overheid een rol in spelen," aldus een betrokkene.

Garantie van overheid


Eenzelfde probleem speelt bij de investeringen in duurzaamheid. Pensioenfondsen willen investeren in het renoveren en energiezuinig maken van huurhuizen. Maar om dit plan te realiseren wordt eveneens een beroep gedaan op de overheid. Die zou een deel van het fonds moeten vullen en gedeeltelijk garant moeten staan voor de kredietverliezen. Maar ook hier reageert de overheid terughoudend.

Dan liggen er ook nog plannen voor meer investeringen in het MKB en in infrastructuur, maar ook daarvoor wordt een beroep gedaan op de overheid. Het ministerie van Economische Zaken is bereid de garantieregelingen voor MKB-financieringen die er al zijn, ook open te stellen voor pensioenfondsen.

Voor investeringen in infrastructuur azen de pensioenbeleggers op speciale overheidsgaranties en vergoedingen voor inflatie. Minister Dijsselbloem van Financiën bleek vorige maand niet heel erg enthousiast over deze instrumenten. De fondsen verwachten dat het kabinet toch nog gaat bewegen. Als het kabinet het goed speelt, liggen er volgens een betrokkene miljarden voor het oprapen.

Bron: NOS
Dat pensioenfondsen nog niet in hypotheken zitten...ze kunnen daar door hypotheken te verstrekken met gemak 4 tot 5% op hun geld maken ! ..

Mourning

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uur
En waarom zou de lokale politiek zich gaan mengen in de landelijke visie en beleidsvorming met betrekking tot Defensie ?

Omdat de beslissingen die op landelijk niveau worden genomen gevolgen hebben voor de politici op lokaal niveau en lokale partijbonzen bij het opstellen van het partijprogramma van de partij waarvan zij lid zijn invloed kunnen uitoefenen. Of denk jij dat de burgemeesters van bijv. Rotterdam en Amsterdam geen invloed hebben c.q. willen hebben op het partijprogramma c.q. een deel van de inhoud ervan welke voor hen gevolgen zullen hebben?

Bovendien ben ik niet onder de impressie dat de meeste politieke partijen een doorontwikkelde visie met betrekking tot Defensie hebben, maar meer in algemeenheden, clichees en partijbelangen praten wat hen op dit vlak goed uitkomt dan wel mooi in hun straatje past.

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uurDaarom moet Den Haag zich ook niets aantrekken van lokale lobby's  om Defensie locaties binnen gemeentelijke grenzen te behouden. Alleen kijken naar de kosten en belang van Defensie bij een eventuele sluiting van een defensie object.

Eens!

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 12:59 uurEn in het grote plaatje is de toegevoegde economische waarde van een kazerne ook weer niet zo groot.

Blijkbaar wel voor de betreffende lokale politici anders zou je ze niet horen.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ros

En waarom zou de lokale politiek zich gaan mengen in de landelijke visie en beleidsvorming met betrekking tot Defensie ?. Zal door Den Haag niet worden geaccepteerd. Daarom moet Den Haag zich ook niets aantrekken van lokale lobby's  om Defensie locaties binnen gemeentelijke grenzen te beheouden. Alleen kijken naar de kosten en belang van Defensie bij een eventuele sluiting van een defensie object.

En in het grote plaatje is de toegevoegde economische waarde van een kazerne ook weer niet zo groot.

Mourning

LOL... de lokale (partij)politieke belangen komen weer in het geding... in plaats dat je deze lieden hoort bij het opstellen van de diverse partijprogramma's waarin Defensie vrijwel zonder uitzondering gewoon als sluitpost wordt gebruikt, ach... pas 20+ jaar lang nu, komen ze pas met kritiek als hun lokale economie en werkgelegenheid in het geding komt.

Niets met betrekking tot een inhoudelijke visie tot Defensie of iets dergelijks, nee, gewoon enge partijpolitiek omdat men achteruitgang van de lokale werkgelegenheid vreest... om te KOTSEN!

"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Flyguy

Die was toch al grotendeels gesloten?

A.J.

Kazerne Assen weer bedreigd

ASSEN - De Johan Willem Frisokazerne in Assen wordt opnieuw met sluiting bedreigd. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft een gat in haar begroting te dichten dat oploopt tot 333 miljoen euro in 2018. Zij sluit daarom nieuwe pijnlijke ingrepen niet uit.

In Assen houden niet alleen militairen, maar ook gemeente, provincie en bedrijfsleven hun hart vast. Ze zijn bang dat de kazerne aan de Vaart, met 700 mensen een van de kleinste in ons land, weer in beeld komt voor sluiting. Betrokkenen staan op scherp en hebben hun lobby richting Den Haag ondertussen weer gestart. "Je moet beginnen voordat het besluit valt", benadrukt de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar.

De minister wil de nota over de toekomst van de krijgmacht voor de behandeling van de defensiebegroting in het najaar naar de Tweede Kamer sturen.

DVHN