Rijksbegroting & Politieke toekomst

Gestart door Lex, 13/05/2011 | 15:47 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Hennis werkt aan uitbouw internationale defensiesamenwerking

04-07-2013

Internationale samenwerking is voor defensie niet langer een keuze, maar bittere noodzaak.

,,Het is de enige weg voorwaarts", aldus minister Hennis van Defensie gisteravond in een Kamerdebat over Europese defensiesamenwerking. ,,We hebben andere landen nodig om effectief op te treden voor onze vrijheid."

Uitbouw van internationale defensiesamenwerking zal een ,,prominente plek" krijgen in haar binnenkort te verschijnen toekomstvisie op de krijgsmacht, zei ze in de Kamer. Doel ervan is volgens haar niet om bezuinigingen te kunnen doorvoeren, maar om de capaciteit te vergroten.

Hennis heeft een veelzijdig inzetbare krijgsmacht voor ogen. ,,Maar dat betekent niet dat wij alles zelf moeten kunnen. Dat lukt nu al niet, en kon eerder ook niet." Verdergaande internationale samenwerking staat nog in de kinderschoenen en vergt nog wel de nodige inzet, aldus Hennis.

Een ruime Kamermeerderheid steunt haar streven naar meer samenwerking met buitenlandse legers.

http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/hennis_werkt_aan_uitbouw_internationale_defensiesamenwerking_1_751863

dudge

CitaatDe leider van de VVD in het Europees Parlement, Hans van Baalen, vindt dat het leger in Egypte zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door de democratisch gekozen president af te zetten. Dat schrijft hij donderdag op zijn website.

Nou, weten we dat ook weer. Het is de taak van het leger om de democratie in de gaten te houden. In sommige landen nog helemaal niet gek trouwens, maar voor een Europeaan een erg vreemde uitspraak. Maar, het gaat dan ook om Van Baalen.

Elzenga

Tja weinig verrassende woorden van iemand met het duistere verleden als Van Baalen... :sick:

Enforcer

Citaat van: Ros op 03/07/2013 | 23:40 uur
De Egyptische oplossing begin steeds aantrekkelijker te worden.......tanks op het binnenhof, een sub in de Hofvijver en prikkeldraad rond de achterkamertjes  :silent:

do 04 jul 2013, 11:53   | 140 reacties
Telegraaf.nl
     

Van Baalen: leger nam verantwoordelijkheid 



DEN HAAG -
De leider van de VVD in het Europees Parlement, Hans van Baalen, vindt dat het leger in Egypte zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door de democratisch gekozen president af te zetten. Dat schrijft hij donderdag op zijn website.

   
,,De Egyptische militairen hebben hun verantwoordelijkheid genomen om verdere ontsporing van de Moslimbroederschap en hun voorman Morsi te voorkomen", vindt de lijsttrekker van de liberalen bij de Europese verkiezingen volgend jaar. President Mohamed Morsi werd woensdag door het leger afgezet.

Volgens Van Baalen moet de EU nauw gaan samenwerken met het nieuwe interim-bewind ,,om de stabiliteit in het Middellandse Zeegebied te garanderen".

Die woorden werden niet door iedereen gewaardeerd. ,,Dat de wijze waarop Mursi het land regeerde niet overeen komt met wat wij onder democratie verstaan is helder, maar om nu het leger te gaan roemen dat zij hier een eind aan maken is een stap te ver", vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. ,,Democratie loopt niet via een legertop, maar via verkiezingen. Dat in dit geval een president ten val komt die zeker niet mijn stem zou krijgen, doet daar niks aan af."

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21705041/___Leger_verantwoordelijk___.html

A.J.

#2323
Even voortbordurend op de VEB toelage, uit het Rapport brede Heroverwegingen, deel 20 Internationale Veiligheid, Paragraaf 5, variant J "Versoberen arbeidsvoorwaarden" wordt het volgende gesteld:

Citaat
Ook onderdeel van de M€ 349 is de vergoeding 'voor algemene beschikbaarheid' van M€ 122. Dit is
een historisch gegroeide toelage die aan de militair wordt verstrekt als compensatie
voor de continue beschikbaarheid van de militair. In deze maatregel wordt de
vergoeding 'voor algemene beschikbaarheid' afgeschaft. Totaal wordt in deze
maatregel voor een bedrag van M€ 141 gekort (M€ 15 + M€ 4 + M€ 122).


Nou, volgens mij was de VEB initieel toch ergens anders voor bedoeld:

Citaat
Ingevolge MP 31-101, regelingnr, 1210, artikel 60c, (AMAR) en MP 31-107, regelingnr, 1210, art. 4.a. hebben alle militairen aanspraak op een maandelijkse vergoeding voor extra-beslaglegging. Alle kosten voor de militair (de premies, de belasting over de werkgeverspremie SZVK en het vervallen van de compensatie van voor 010195) worden gecompenseerd door de "vaste toeslag voor extra beslaglegging"(VEB). Het VEB=percentage is afhankelijk van de hoogte van de bezoldiging. Hierbij zijn vijf categorieën te onderscheiden

Ter info: Bovenstaande is regelgeving uit oude MP-bundels, tegenwoordig staat er "vervallen" bij art. 4a.
Waarbij de "gratis" ziektekosten bij de invoering van de VEB ook als compensatie gezien werden, het VEB percentage was in het begin ook lager dan tegenwoordig.




A.J.

#2322
Citaat van: mikemans op 03/07/2013 | 23:57 uur
Waar vind ik meer over die VEB afaire? Afschaffen Veb is een loonsverlaging van ruim 9%

Ik heb er ook niks over gehoord, ik weet wel dat het in 2011 al eens ter sprake is gekomen in het rapport brede heroverwegingen. Maar dat hing samen met de bijzondere ambtenarenstatus van militairen als ik me niet vergis. Ik schat zo in dat het een oud gerucht is wat opnieuw de kop op steekt.

mikemans

Waar vind ik meer over die VEB afaire? Afschaffen Veb is een loonsverlaging van ruim 9%

onderofficier

#2320
De Nederlandse jongelui / ouderen kunnen de pot niet op: of zij zijn niet opgeleid tot of ze willen niet verhuizen.

Wil je deze dan dwingen tot een bepaalde opleiding / te verhuizen naar..?  


Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Ros

Het is maar weer eens bewezen. Als het om Europa gaat springt Rutte 3 meter hoog en de Nederlandse jonge werklozen kunnen de pot op. Denkt hij nu echt dat de "tijdelijke" invallers straks weer vrijwillig plaats maken voor de dan opgeleide Nederlandse techneuten ?.

En wat gaat dit geintje ons weer kosten aan steun en sudsidies voor deze Europese "gastarbeiders" ?. Lopen er niet genoeg, niet alleen jongere, mensen in de WW die deze gaten kunnen vullen.

De Egyptische oplossing begin steeds aantrekkelijker te worden.......tanks op het binnenhof, een sub in de Hofvijver en prikkeldraad rond de achterkamertjes  :silent:

Ros

'Werkloze jongeren naar Nederland halen'

Het kabinet wil Europese werkloze jongeren met specifieke kwaliteiten naar Nederland halen voor werk in de energiesector in Noord-Groningen of als technicus in Zuidoost-Brabant. 

Premier Mark Rutte zei dat woensdag na afloop van een Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn.

Het gaat wat hem betreft om ''hoogwaardige arbeidskrachten'' uit bijvoorbeeld Italië, met een aantal jaar werkervaring. Die zijn welkom op plekken waar Nederlandse bedrijven moeite hebben goed personeel te vinden.


De schaal waarop Rutte jongeren naar Nederland ziet komen, zal een stuk kleiner zijn dan wat Duitsland doet. Het gaat dan ook niet om 'gastarbeiders', zei hij.

Energiesector

Hij benadrukte dat het kabinet tegelijkertijd ook hard bezig is om Nederlandse jongeren op te leiden voor technische beroepen en in de energiesector, bijvoorbeeld in Groningen en Eindhoven. Totdat die jongeren klaar zijn voor de arbeidsmarkt, kunnen goed opgeleide jongeren uit het buitenland de gaten prima vullen.

EU-leiders bespraken in Berlijn de mogelijkheden om elkaar te helpen de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent.

Zuid-Europa

Vooral in Zuid-Europese landen is de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar enorm hoog. In Spanje en Griekenland ligt die tussen de 55 en 60 procent, in Portugal en Italië rond de 40 procent.

In Kroatië, sinds maandag lid van de EU, bedraagt de jeugdwerkloosheid 52 procent. In Nederland ligt die op ruim 10 procent. Alleen Duitsland en Oostenrijk scoren binnen de EU beter.

Les

Rutte zei na de top, die een initiatief was van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, dat Nederland van Duitsland op het gebied van de aanpak van jeugdwerkloosheid op zich niet veel te leren heeft. Maar in algemene economische zin is er wel een les te trekken.

Duitsland begon al in de jaren 90, in tijden van voorspoed, met een gematigde stijging van de lonen. Daardoor kunnen Duitse bedrijven nu goed concurreren met bedrijven in andere landen.

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, die samen met Rutte deelnam aan de top in Berlijn, wees erop dat de verschillen in de EU gigantisch zijn. Volgens hem moeten Zuid-Europese landen hun arbeidsmarkt sneller hervormen en flexibeler maken. In Spanje bijvoorbeeld is het voor werkgevers vaak een te groot risico om een jongere een baan te geven.

Merkel

Het probleem van de jeugdwerkloosheid in Europa kan alleen met het juiste beleid worden opgelost. Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van de top.

''We hebben bewust niet gesproken over het geld dat we ter beschikking hebben, maar over de maatregelen die we kunnen nemen om de kansen op werk voor jonge mensen te vergroten'', zei Merkel. ''We moeten duidelijk aangeven dat we dit probleem niet van de ene op de andere dag kunnen oplossen.''

Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent. Dat geld is vrijgemaakt binnen de meerjarenbegroting van de EU en kan al in 2014 en 2015 worden besteed.

www.nu.nl

Ros

Dijsselbloem sluit bezuinigingen op sociale zekerheid niet uit

Minister Dijsselbloem (Financiën) sluit ingrijpende bezuinigingsmaatregelen in de sociale zekerheid en de zorg niet uit.

Dit heeft hij woensdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Eerder in het debat benadrukte Dijsselbloem al dat het kabinet 'ingrijpende maatregelen en vergaande hervormingen' voorbereidt omdat het van plan is 6 miljard euro extra te bezuinigen. Ook zal de regering er niet aan ontkomen om de lasten voor burgers te verzwaren.

Later stelde hij expliciet dat dit ook betekent dat bezuinigingen op de sociale zekerheid en de zorg niet zijn uitgesloten.

Gevoelig


Bezuinigingen binnen deze terreinen liggen gevoelig wegens het sociaal akkoord en het zorgakkoord dat het kabinet met de sociale partners (werkgevers en werknemers) hebben afgesproken. De partners zijn fel gekant tegen de extra bezuinigingen, die in eerste instantie wegens het akkoord een half jaar waren uitgesteld.

Dijsselbloem maakte echter duidelijk dat de akkoorden niet betekenen dat in de bezuinigingen deze sectoren worden ontzien.

Opnieuw gesprek

In het sociaal akkoord  is afgesproken de WW vanaf 2016 geleidelijk te verkorten naar twee jaar.

Sommige partijen in de Tweede Kamer - zoals D66 maar ook het CDA - vinden dat deze maatregel wel eerder ingevoerd zou kunnen worden. "Het kabinet zou de gesprekken met de sociale partners hierover opnieuw moeten aangaan", aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Ook begrotingscommissaris Olli Rehn heeft bij Nederland aangegeven dat het zijn voorkeur heeft dat hervormingen zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Dijsselbloem stelde echter dat hervormingen volgens hem 'niet veel sneller kunnen'.

Structurele hervormingen

Dijsselbloem stelde daarnaast in te zetten op structurele hervormingen in de bezuinigingen. In een discussie met de Kamer liet hij wel weten dat het kabinet er niet aan onkomt om de lasten voor burgers te verzwaren.

"Degenen die zeggen dat de bezuinigingen niet uit lastenverzwaringen mogen bestaan: dat is volstrekt ongenuanceerd", aldus Dijsselbloem. "Dat is geen correcte weergave van de ingewikkelde problematiek waar we momenteel in zitten."

Lastenverzwaringen

Het verzwaren van de lasten is een snelle bezuinigingsmaatregel die vooral effect heeft op de korte termijn: het terugdringen van het begrotingstekort. Maar na twee jaar wordt het negatieve effect daarvan op de economie steeds groter.

Daarom heeft het kabinet zich als doel gesteld dat de bezuinigingen slechts uit eenderde uit lastenverzwaringen mogen bestaan en voor tweederde uit andere bezuinigingsmaatregelen. Dijsselbloem erkende in het debat echter dat deze verdeling mogelijk pas in 2017 zo zal uitpakken.

Ook de Nederlandsche Bank is eerder voorstander van structurele hervormingen in plaats van bezuinigingen die vooral op de korte termijn effect hebben, zo liet het onlangs al weten.

www.nu.nl

BadMuts

Citaat van: onderofficier op 03/07/2013 | 19:41 uur
Voor diegene die nu al bijna niet rond kunnen komen van het salaris maak je borst maar nat, maak een afspraak bij oa de voedselbank:
Men is er over bezig om de VEB toelage af te schaffen. De bonden zijn er bijna mee eens. Ingangsdatum moet 1 januari 2014 worden.

:glare:

onderofficier

#2315
Voor diegene die nu al bijna niet rond kunnen komen van het salaris maak je borst maar nat, maak een afspraak bij oa de voedselbank:
Men is er over bezig om de VEB toelage af te schaffen. De bonden zijn er bijna mee eens. Ingangsdatum moet 1 januari 2014 worden.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

onderofficier

Citaat van: A.J. op 03/07/2013 | 16:11 uur
Niet mee eens. Aangezien schraalhans al jaren keukenmeester is binnen de defensiekeuken en al het beleid afgemeten is aan de zak met geld welke elk jaar een stuk kleiner wordt is de vervolgstap: "doe maar weer een kazerne/ complex/ locatie dicht" met als boudsmoes "centraliseren"... We weten ondertussen allemaal wat dat centraliseren ons gebracht heeft, niet veel goeds iig.

Ben ik het niet mee eens: het centraliseren heeft wel een aantal goede punten gebracht, eigenlijk een paar slechte punten verwijderd uit de organisatie. Zoals de vele (onnodige) voorraad bij de AF.   Maar nog steeds valt er nog wat regelen/ritselen.  Bij het KPU valt ook veel te regelen, alleen via de regels. Goh in het woord regelen zit het woord regel.......     Ik heb meerdere foutjes meegemaakt bij een bestelling; altijd naar behoren opgelost. Foutjes van het KPU worden altijd opgelost.
Er was wat naar mijn oude onderdeel gestuurd, deze had mij gemaild dat er voor mij goederen bij hen stond. Hierop heb ik contact opgenomen met het KPU; men was er niet blij mee dat dit was gebeurt en vroeg aan mij of ik langs kon komen met de doos zodat zij dit als leermoment richting de (tijdelijke) krachten kon gebruiken als leermoment.  Alsof er nooit is mis ging vroeger bij het fouf, alleen gingen we niet zanniken op deze omdat we altijd gebruik wilden maken van de grote ritselkist.  De fouf deed een beetje aan machtsmisbruik. Grote bek tegen de fouf: geen gebruik meer van de grote ritselkist......................
Zelfs de gepaste Meindl's heb ik terug kunnen sturen om deze te ruilen. Dit was totaal géén probleem.
Of zal het de manier zijn waarop men het vraagt? Als ik lullig wordt behandelt doe ik lullig terug (heb je vast gemerkt  :angel:)  maar normaal doe ik gewoon, netjes zoals het hoort. Maar er zijn lui die bij voorbaat al lullig doen richting een medewerker van KPU, Paresto en/of DCHR.  Dan kan je de deksel op je neus krijgen (en terecht)

Ook werkt DCHR steeds beter.  Niet alle vragen worden meteen beantwoord, soms moet men wat na vragen. Dat moest de admeur ook. Na een paar dagen krijg je een mailtje of een belletje met het antwoord.  Zelfs voor foutjes/onduidelijkheden die je zelf maakt in een formulier wordt je netjes over opgebeld. Ik heb wel meegemaakt dat de admeur deze niet in behandeling nam, maar geen contact opnam.

Paresto: overal het zelfde eten voor het zelfde geld; eerlijker kan niet.   Maar je hebt nog steeds van die zeikers die als zij iets bij moeten betalen met een lunchbon gaan zeuren tegen de medewerkster  (bijv bij de open dagen van KM krijgen diegene die op die dagen moesten werken bonnen voor ontbijt, lunch en diner) 

Centraliseren werkt wel; het heeft even tijd nodig.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

En toch schijnt er geld voor nieuwbouw te zijn:

Via Twitter:

WBC Bouwgroep BV @WBCBouwgroepBV
Nieuwe opdracht Ministerie van Defensie; lesgebouw te Ermelo #Designandbuild#UAV-GC#mooie uitdaging#Zin in Bouwen! pic.twitter.com/x02ctuq5yW


Voor de foto: http://t.co/x02ctuq5yW