Londen bevriest bilaterale banden met Iran

Gestart door -Peter-, 28/03/2007 | 15:09 uur

KapiteinRob

Voor verdere discussie kan men hier terecht.

Rob
Forumbeheerder

-Peter-

LONDEN (ANP) - De Britse regering bevriest de bilaterale banden met Iran zolang de regering in Teheran vijftien Britse marinemensen vasthoudt. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett woensdag in het parlement gezegd.

,,We beginnen nu een nieuwe fase van diplomatieke activiteiten. We moeten tijdens deze fase ons volledig richten op de bilaterale inspanningen om deze kwestie op te lossen. We zullen daarom al onze andere bilaterale officiƫle banden met Iran bevriezen tot deze situatie is opgelost'', verklaarde de bewindsvrouw in het Lagerhuis.

Het besluit houdt onder meer in dat er geen officiƫle bezoeken meer worden afgelegd aan de islamitische republiek en dat Iraanse functionarissen geen visum meer krijgen, zei een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zal de regering in Londen geen steun meer verlenen aan Britse handelsmissies die Iran aandoen.

De Britse premier Blair noemde in het parlement de detentie van de veertien mannen en een vrouw illegaal en volledig onacceptabel. ,,Er is hiervoor absoluut geen rechtvaardiging.'' Hij voegde eraan toe: ,,Het is tijd om de diplomatieke druk op te voeren''. Blair zei contact te hebben opgenomen met de NAVO-partners en leden van de VN-Veiligheidsraad om Iran te bewegen de marinemensen zo snel mogelijk vrij te laten.

[bron: www.metronieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...