Auteur Topic: Iran laat beelden zien van 15 Britten  (gelezen 1096 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
Iran laat beelden zien van 15 Britten
« Reactie #2 Gepost op: 29/03/2007 | 09:50 uur »
Van onze buitenlandredactie
TEHERAN/LONDEN - De Iraanse staatstelevisie heeft woensdag voor het eerst beelden laten zien van de vijftien Britten die door Iran in de Perzische Golf gevangenzijn genomen. Te zien is hoe de groep militairen aan het eten is.

UitlegFaye Turney (26), de enige vrouw onder de matrozen en mariniers, draagt haar uniform met een hoofddoek. Ze erkent dat haar eenheid de Iraanse wateren is binnengevaren. Turney zou in een brief, gericht aan haar ouders, haar spijt hebben betuigd.

Ze schrijft dat haar eenheid zich ‘kennelijk’ in Iraanse wateren had begeven. De matroos laat weten dat ze goed wordt behandeld en genoeg te eten en te drinken krijgt. Ze schrijft verder dat ze hoopt snel weer thuis te zijn.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, zei woensdag dat Turney mogelijk woensdag of donderdag wordt vrijgelaten. De Britse minister van Defensie Des Browne noemde de beelden ‘volkomen onacceptabel’.

Er bestaat bij niemand twijfel over dat de Britten in Iraanse handen zijn, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en daarom is het onnodig de beelden te laten zien.

Het onderzoek naar de gevangenneming heeft volgens de Iraanse staatstelevisie uitgewezen dat de militairen zich ‘zeker’ in Iraanse territoriale wateren bevonden. Volgens Teheran zouden de Britten zich vijfhonderd meter in Iraanse wateren hebben begeven toen ze werden omsingeld door bootjes van de Revolutionaire Garde.

Het Britse ministerie van Defensie gaf woensdag echter voor het eerst informatie vrij, compleet met GPS-coördinaten, over de positie van de Britten. Hieruit zou blijken dat de Britten zich 1,7 zeemijl in Iraakse territoriale wateren waren. Waar de grens in de waterweg precies loopt is echter omstreden.

Londen heeft woensdag ook alle diplomatieke contacten met Iran bevroren, behalve de kanalen die worden gebruikt om de vrijlating van de militairen te bewerkstelligen. Premier Tony Blair zei dat de tijd is aangebroken om de internationale en diplomatieke druk op Iran op te voeren. Hij riep Iran op de vijftien militairen onmiddellijk vrij te laten.

[bron: www.volkskrant.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Hallo Gast! De reageer in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reageer. Registreer jezelf of login om de reageer te bekijken.