Bloedige dag in Irak: ruim honderd doden

Gestart door -Peter-, 30/03/2007 | 07:17 uur

-Peter-

AP
BAGDAD - Bij bomaanslagen in Irak zijn donderdag meer dan honderd doden gevallen. Ook raakten tientallen mensen gewond.
Minstens 61 doden en 40 gewonden vielen toen twee mensen zichzelf opbliezen op een markt in de sjiitische wijk Shaab, in het noorden van de hoofdstad Bagdad. Nog eens 43 doden en 86 gewonden vielen in de eveneens overwegend sjiitische stad Khalis in de provincie Diyala ten noorden van Bagdad, waar met tussenpozen van vijf minuten drie zelfmoordaanslagen werden gepleegd met auto's vol explosieven.

Bij twee bomaanslagen elders in Irak vielen donderdag negen doden en 45 gewonden. In Bagdad kostte een autobom op een markt in een gemengde wijk aan drie mensen het leven. Rond dezelfde tijd ontplofte in de stad Mahmoudiyah, ten zuiden van Bagdad, een bom bij een moskee. Daarbij kwamen zes mensen om. Bij de aanslagen raakten respectievelijk 26 en 19 mensen gewond.

Wraakactie
In de noordwestelijke stad Tal Afar, waar woensdag op wraak beluste sjiitische politieagenten en burgers zeventig mensen doodschoten toen zij hun vuurwapens op een menigte soennieten leegden, raakten donderdag in een sjiitische wijk drie mensen door mortiervuur gewond. De wraakactie van woensdag was een reactie op twee bomaanslagen met vrachtauto's een dag ervoor, waarbij tachtig mensen omkwamen en 185 gewond raakten. In de stad is sinds woensdag een straatverbod van kracht.

Eveneens op donderdag liep het konvooi van het hoofd van de Iraakse verkeerspolitie in het noorden van Bagdad in een gewapende hinderlaag. De politiechef overleefde de aanslag, maar twee van zijn bewakers kwamen erbij om het leven. Elders in Bagdad kwamen twee politieagenten om het leven toen een valstrikbom afging op het moment dat agenten een lijk uit een achtergelaten auto wilden halen. Zes omstanders raakten bij de explosie gewond.

[bron: www.volksksrant.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...