Bush dreigt met veto over Irak

Gestart door -Peter-, 27/04/2007 | 07:22 uur

-Peter-

WASHINGTON/BAGDAD- De Amerikaanse president Bush wil zo snel mogelijk zijn veto gebruiken om de wetgeving te blokkeren die het Amerikaanse Congres woensdag en donderdag heeft aangenomen over de terugtrekking uit Irak.
Een woordvoerster van het Witte Huis zei donderdag dat de president ''snel naar de volgende etappe wil''.

De Senaat stemde donderdag in met het wetsvoorstel dat onder meer voorziet in een tijdschema voor de Amerikaanse terugtocht uit Irak. Washington moet volgens het schema uiterlijk 1 oktober beginnen met het terughalen van de militairen. Zes maanden later moet de terugtocht zijn voltooid.

In de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, werd het voorstel aangenomen met 51 tegen 46 stemmen. Het eveneens door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemde woensdag al over het voorstel met 218 stemmen voor en 208 tegen.

In het wetsvoorstel is wel het verzoek van Bush goedgekeurd om ruim 100 miljard dollar extra vrij te maken voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Maar Bush gaat zijn veto gebruiken omdat hij zich niet wil binden aan een tijdschema voor het vertrek uit Irak.

Het Congres kan een veto van de president tenietdoen door opnieuw te stemmen over het wetsvoorstel, maar dan is in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat een tweederde meerderheid vereist. Omdat het Democratische overwicht in het Congres gering is, is het veto van Bush waarschijnlijk definitief.

Krijgsraad
De Amerikaanse troepen in Irak kwamen donderdag overigens in een negatief daglicht door de arrestatie van de commandant van de Amerikaanse gevangenis Camp Cropper in Bagdad. Luitenant-kolonel William Steele wordt mogelijk vervolgd wegens 'het helpen van de vijand'.

Steele zou onder meer een mobiele telefoon hebben geleverd aan gevangenen, geheime documenten in bezit hebben en relaties hebben met een vertaalster en met de dochter van een gedetineerde. Een commissie moet bekijken of Steele voor de krijgsraad moet verschijnen.

Camp Cropper is een groot Amerikaans cellencomplex bij de luchthaven van Bagdad. Er zitten momenteel circa 3500 mensen vast, vooral Iraakse en buitenlandse opstandelingen.

Door verscheidene aanslagen kwamen in Irak donderdag bijna dertig mensen om het leven. De meeste doden vielen in Bagdad, waar elf mensen werden gedood bij vier aanslagen. In Khalis, ten noorden van de hoofdstad, kwamen negen Iraakse militairen om. Ook in het doorgaans rustige Koerdische gedeelte van Irak werden drie strijders gedood. De aanslag was gericht tegen het kantoor van de KDP-partij van Massud Barzani, de president van het Koerdische bestuur in Noord-Irak.

De Iraakse regering vaardigde donderdag een oekaze uit die waarschijnlijk gericht was tegen de regering van de Koerdische regio. Bagdad liet weten dat ondernemingen die transacties over Iraakse olie sluiten, dat alleen kunnen doen met de centrale regering in Bagdad. De Koerdische regio heeft eerder contracten gesloten met buitenlandse maatschappijen om de olieproductie ter hand te nemen. Dat kan volgens Bagdad echter pas als de Koerden en de centrale overheid het eens worden over een 'oliewet' voor het hele land. (ANP)

[bron: www.parool.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...