Legerofficier VS kritisch over generaals in Irak

Gestart door Lex, 27/04/2007 | 23:32 uur

Lex

AMSTERDAM - Een Amerikaanse legerofficier levert in het vrijdag uitgekomen tijdschrift van de Amerikaanse strijdkrachten ongezouten kritiek op de generaals die de oorlog in Irak leiden. Zij hebben hun troepen onvoldoende voorbereid op de opstand in Irak en het Congres een verkeerde voorstelling van zaken gegeven over de veiligheidstoestand, schrijft overste Paul Yingling. Ook zijn de generaals met veel te weinig manschappen aan de oorlog begonnen en ontbrak het aan een deugdelijk plan om het land na de verdrijving van Saddam Hussein te stabiliseren.
Dergelijke verwijten zijn eerder gemaakt door gepensioneerde generaals, maar het is de eerste keer dat een officier in actieve dienst zich zo kritisch uit. Yingling heeft gediend als waarnemend commandant van het 3de Regiment van de Gemotoriseerde Strijdkrachten. Hij heeft twee termijnen gediend in Irak en zat daarvoor in Bosnië en in de eerste Golfoorlog van 1991. Hij doorliep de elitaire School for Advanced Military Studies en heeft artikelen geschreven in Military Review, een van de meest gerenommeerde militaire tijdschriften.
De campagne ter verhoging van de veiligheid in Bagdad, waarvoor de VS en de Iraakse regering duizenden militairen hebben vrijgemaakt, is op zich goed, maar komt te laat, zegt Yingling. De Amerikaanse troepen hebben te lang vanuit geïsoleerde bases grootschalige offensieven uitgevoerd en zijn niet opgewassen tegen de bruut en snel opererende opstandelingen die zij nu moeten bestrijden in Irak en Afghanistan, zei hij. In de huidige omstandigheden is een Amerikaanse overwinning verder weg dan ooit en de kans op een nog breder en vernietigender conflict levensgroot, aldus Yingling.
De generaals Tommy Franks, Ricardo Sanchez, Raymond Odierno en andere militaire leiders in Irak zijn ervan beschuldigd de realiteit in Irak te langzaam tot zich te hebben laten doordringen en tegenover het thuisfront een te rooskleurig beeld te hebben opgehangen. Maar Yingling zegt niet te geloven dat specifieke militaire of civiele leiders verantwoordelijk zijn voor het falen in Irak. Hij pleit ervoor dat het Congres het huidige promotiesysteem dat de generaals oplevert, herziet en beter in de gaten houdt. "We hebben nog tijd om diegenen tot onze generaals te kiezen die beschikken over de intelligentie om toekomstige conflicten te visualiseren en de morele moed om beleidsmakers duidelijk te maken wat er voor onze veiligheid aan voorbereidingen nodig is."

vr 27 apr 2007, 15:47
Telegraaf

Voor het artikel, zie: http://www.armedforcesjournal.com/2007/05/2635198