Auteur Topic: Offensief Bagdad nog ver van doel  (gelezen 1082 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

-Peter-

  • Webmaster
  • ERG FANATIEK
  • ********
  • Berichten: 4096
Offensief Bagdad nog ver van doel
« Reactie #2 Gepost op: 05/06/2007 | 10:05 uur »
Door een onzer redacteuren
Het grote Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft drie maanden na de start aanzienlijk minder bereikt dan de bedoeling was. Volgens Amerikaanse commandanten en een interne studie van het leger die gisteren door The New York Times werden aangehaald zijn slechts 146 van de 457 wijken gestabiliseerd. Elders zijn de operaties tegen opstandelingen hetzij nog niet begonnen hetzij nog onvoldoende succesvol geweest.

In Bagdad zijn nu naar schatting 85.000 Amerikaanse en Iraakse militairen actief, het resultaat van het besluit van president Bush met duizenden extra militairen een mate van orde te brengen. Tegelijk zou de Iraakse regering politieke maatregelen moeten nemen om de gemeenschappen met elkaar te verzoenen.

Dergelijke maatregelen zijn uitgebleven. Maar ook de militaire operatie „is op dit moment op een moeilijk punt”, aldus brigade-generaal Brooks, adjunct-commandant van de 1ste cavalleriedivisie die verantwoordelijk is voor Bagdad, tegen The New York Times. Hij zei dat de Iraakse autoriteiten niet alle beloofde mankracht hebben verschaft en dat sommige eenheden slecht functioneren. Ook hebben de overwegend shi’itische veiligheidsdiensten herhaaldelijk nagelaten in te grijpen waar (shi’itische) milities weer aan het moorden gingen na een aanvankelijke gevechtspauze. De laatste weken worden weer toenemende aantallen lijken op straat gevonden.

Vorige week zei de op een na hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal Odierno, dat september vermoedelijk te vroeg is om te kunnen zeggen of het offensief kan slagen. Het september-verslag van hoogste commandant generaal Petraeus wordt door de politici in Washington met spanning afgewacht als aanwijzing welke kant het opgaat in Irak.

De afgelopen drie dagen zijn in Irak 14 Amerikaanse militairen gesneuveld. De Amerikaanse verliezen in Irak lopen gestaag op. Voor een kerk in de noordelijke stad Mosul werden gisteren een priester van de chaldeeuwse kerk en drie assistenten vermoord. In Bagdad werd volgens het Assyrische persbureau AINA op 28 mei een Assyrisch echtpaar dat werkte voor de Amerikaanse ambassade ontvoerd en vermoord.

[bron: www.nrc.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Hallo Gast! De reageer in topics zijn verborgen voor gasten. Je mist op dit moment 1 reageer. Registreer jezelf of login om de reageer te bekijken.