Extremisten gedood bij explosie in Pakistan

Gestart door -Peter-, 29/02/2008 | 07:35 uur

-Peter-

(Novum/AP) - Een explosie heeft donderdag in het aan Afghanistan grenzende Pakistaanse stamgebied Zuid-Waziristan aan tien tot twaalf extremisten het leven gekost. Dat hebben het Pakistaanse leger, zegslieden bij de inlichtingendiensten en een plaatselijke strijder meegedeeld.

Door de explosie werd een huis in het dorp Kalosha verwoest. In het huis lagen volgens een legerwoordvoerder zware explosieven opgeslagen. Berichten van lokale media dat de explosie was veroorzaakt door een raketinslag wilde hij niet bevestigen. Volgens andere zegslieden waren de meeste slachtoffers buitenlanders, waarschijnlijk Afghanen.

Een plaatselijke strijder zei dat er kort voor de explosie een vliegtuig te horen was. Een van de inlichtingenmedewerkers zei dat het mogelijk om een Amerikaans onbemand toestelletje ging, een zogenoemde drone. Het Pakistaanse leger had er in elk geval niets mee te maken, zei hij.

Het Amerikaanse leger in Afghanistan en de ambassade van de Verenigde Staten in Islamabad zeiden geen informatie over het voorval te hebben. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken John Negroponte ging in Washington niet in op vragen van een verslaggever over Pakistan.

Zuid-Waziristan ligt in een deel van Pakistan waar militante tegenstanders van de door de Verenigde Staten gesteunde regeringen in Kabul en Islamabad het steeds meer voor het zeggen hebben. Westerse functionarissen vermoeden dat leiders van Al-Qaida als Osama bin Laden en Ayman al-Zawahri zich er schuilhouden.

Pakistan staat niet toe dat Amerikaanse strijdkrachten op zijn grondgebied opereren. Toch hebben onbemande Amerikaanse Predator-vliegtuigjes in het verleden diverse malen raketten afgeschoten op veronderstelde schuilplaatsen van extremisten. Een van de doden was Abu Laith al-Libi, een Al-Qaida-commandant die woensdag in een videoboodschap van Al-Zawahri werd geprezen.

[bron:www.nieuws.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...