Abu Ghraib laat verschrikkingen Saddam zien

Gestart door Cobra4, 04/09/2008 | 13:32 uur

Cobra4

Abu Ghraib laat verschrikkingen Saddam zien

BAGDAD - Irak gaat de beruchte Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad deels verbouwen tot een museum waar de verschrikkingen tijdens het regime van Saddam Hussein onder de aandacht worden gebracht. Dat heeft de Iraakse regering woensdag laten weten.

De gevangenis, 25 kilometer ten westen van Bagdad, werd in september 2006 gesloten nadat het Amerikaanse leger het complex had overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Twee jaar eerder was een schandaal over het misbruik van Iraakse gevangenen door Amerikaanse bewakers wereldnieuws geworden.

Het complex was onder het regime van oud-dictator Saddam Hussein een zeer gevreesd instituut waar diens tegenstanders werden gemarteld en vermoord. Na de val van zijn regime in april 2003 namen de Amerikanen het complex in gebruik.
Zij hielden er vermeende terroristen en 'gewone' criminelen vast. In het voorjaar van 2004 doken foto's op waarop wreedheden waren te zien die Amerikaanse soldaten toepasten op Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib. Een aantal daders is in de Verenigde Staten tot gevangenisstraffen veroordeeld.

bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn