Slachtoffers mogen proces op Guantanamo bijwonen

Gestart door Cobra4, 22/10/2008 | 14:38 uur

Cobra4

wo 22 okt 2008, 09:16
Slachtoffers mogen proces op Guantanamo bijwonen

WASHINGTON -  Slachtoffers van terroristische aanslagen die mogelijk zijn uitgevoerd door mensen die gevangen zitten op Guantanamo Bay, kunnen binnenkort de rechtszaken bijwonen. Vanaf november zijn enkele nabestaanden welkom om "de eerlijke en rechtvaardige rechtsgang bij te wonen", maakte viceminister van Defensie Gordon England dinsdag bekend.

Maandag begint het proces tegen Jemeniet Ali Hamza Ahmed Sulayman al-Bahlul, een voormalige lijfwacht van Osama bin Laden, de leider van al-Qaeda. Tegen het einde van het jaar beginnen de zaken van vijf verdachten die de aanslagen van 11 september zouden hebben georganiseerd. Bij elke zaak mogen tien mensen aanschuiven. Die zullen via een willekeurig selectiesysteem worden uitgekozen, "om het eerlijk te houden", aldus England.

De Amerikanen gebruiken hun marinebasis Guantanamo Bay op Cuba sinds 2002 als gevangenis voor terreurverdachten. Op dit moment zitten er ongeveer 260 mensen vast op de basis, vaak al jarenlang en zonder dat ze formeel zijn aangeklaagd.

Het Witte Huis maakte dinsdag bekend dat de basis niet zal sluiten zolang president George W. Bush nog aan de macht is. Volgens een woordvoerster werkt Bush aan de sluiting van Guantanamo, maar is het nog niet zover. De nieuwe president zal zich na 4 november over de toekomst van de basis moeten buigen. De Democratische kandidaat Barack Obama en zijn Republikeinse tegenhanger John McCain zijn beide voorstander van sluiting van de basis.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn