Auteur Topic: Poetin: Khatami wil geen kernwapens  (gelezen 1789 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

  • Gast
Poetin: Khatami wil geen kernwapens
« Reactie #1 Gepost op: 20/06/2003 | 21:43 uur »
MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag verklaard van zijn Iraanse collega Khatami te hebben gehoord dat Iran geen kernwapens wil hebben. De Rus zou de verzekering twee dagen geleden telefonisch van Khatami hebben gekregen uit Teheran.

"Hij heeft nog eens bevestigd dat er geen plannen zijn in Iran om nucleaire wapens te maken", zei de Russische president op een persconferentie.

Poetin verdedigde de samenwerking van zijn land met Iran en zei dat Moskou en Washington "het meer eens zijn dan het lijkt" over Iran en dat hun betrekkingen slechts "minimale schade" hebben opgelopen door Irak. De Verenigde Staten verdenken Iran van het ontwikkelen van een kernwapenprogramma en eisen van Rusland dat het stopt met de bouw van een kerncentrale in Iran, wat Moskou weigert.

Poetin voegde er nog aan toe dat "de Iraanse leiding volgens de ontvangen informatie de intentie heeft zich te houden aan alle nodige protocollen, en aan alle eisen van het Internationale Atoomenergie Agentschap" (IAEA).

Enkele uren later zei de Russische minister van Atoomenergie Alexander Roemjantsev dat Rusland pas nucleaire brandstof aan Teheran zal leveren "als Iran al zijn nucleaire installaties onder toezicht van de IAEA heeft gesteld en een antwoord heeft gegeven op alle vragen van het agentschap", zo citeerde het persbureau Itar-Tass de minister.


Bron: www.telegraaf.nl