Auteur Topic: Annan vraagt Veiligheidsraad interventie Liberia  (gelezen 1500 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

  • Gast
Annan vraagt Veiligheidsraad interventie Liberia
« Reactie #1 Gepost op: 28/06/2003 | 22:51 uur »
Uitgegeven: 28 juni 2003 20:12
Laatst gewijzigd: 28 juni 2003 20:13

GENEVE - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft zaterdag de Veiligheidsraad gevraagd in te stemmen met de inzet van een internationale macht in het door oorlog verscheurde Liberia. Hij deed die oproep in een brief die is verspreid door het VN-bureau in Genève.

In de brief vraagt Annan de Veiligheidsraad snel te zorgen voor goedkeuring van de inzet van een “goed getrainde en goed uitgeruste multinationale macht onder aanvoering van een lidstaat om een grote humanitaire ramp te voorkomen en de situatie in het land te stabiliseren”.

Staakt-het-vuren

Een dag eerder had de Franse minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin ook gezegd dat een “internationale aanwezigheid” in dat West-Afrikaanse land nodig is. Naar zijn mening is het logisch dat landen met een sterke band in de regio, zoals de Verenigde Staten, daarbij het voortouw nemen. Buitenlands ingrijpen zou volgens de minister moeten zorgen voor een staakt-het-vuren en verzoening in Liberia. Hij zei dat in de Ghanese hoofdstad Accra, waar vredesbesprekingen worden gehouden om een eind te maken aan de burgeroorlog in Liberia.

De belangrijkste rebellengroep, LURD, kondigde vrijdag een bestand aan om, naar eigen zeggen, een humanitaire ramp in de hoofdstad Monrovia te voorkomen. Bij gevechten tussen militairen die loyaal zijn aan president Charles Taylor en leden van LURD zijn de afgelopen week zeker driehonderd Liberianen omgekomen.

Vredesdemonstratie

Duizenden inwoners van de stad demonstreerden vrijdag voor vrede, aldus de BBC. Voor het gebouw van de Amerikaanse ambassade eisten zij dat de VS, dat sterke historische banden heeft met Liberia, onmiddellijk ingrijpt. Ook Taylor wil dat de Amerikanen een rol spelen in het vredesproces, maar de Amerikaanse president Bush wil dat eerst de Liberiaanse leider opstapt.


[Bron: www.nu.nl]